חופן אגוזים או פירות מיובשים יכול להכיל כמויות לא בריאות של שומן רווי ושל סוכר. כך על-פי מחקר שפורסם השבוע. מנה של 100 גרם אגוזי ברזיל, לדוגמה, מכילה 16.4 גרם של שומן רווי - יותר מאותה כמות של גבינת פילדלפיה, המכילה 14 גרם שומן. גרעיני דלעת וחמניה מכילים רמות גבוהות של שומן רווי וחופן צימוקים מכיל 69 גרם סוכר - כמעט שלושה רבעים מהכמות המומלצת שהיא 90 גרם ליום.
החוקרים מאמינים כי אנשים רבים "יחטפו שוק", כדבריהם, לגלות כי מזונות שידוע כי הם מועילים ובריאים מכילים כמויות עצומות של שומן רווי ושל סוכרים. מוצרים אלו מכניסים אומנם כסף רב לחנויות המזון הבריאותי, אך אנשים אינם מבינים מה הם מכילים.
הם מזהירים כי אנשים שקיבלו החלטה להתחיל בדיאטה לקראת השנה האזרחית החדשה ויצאו למכולת לרכוש מוצרים כמו פירות ואגוזים כדי להימנע מזלילת שוקולד למשל, ימצאו את עצמם מעלים במשקל יותר מאשר נפטרים מהקילוגרמים המיותרים.
האגוזים העשירים בשומן רווי - שידוע כי הוא גורם למחלות לב - כוללים את אגוזי ברזיל, קשיו, מקדמיה, בוטנים, פיסטוק-חלבי ואגוזי מלך. אגוזי ברזיל הם האגוזים המשמינים ביותר והם מכילים 16.4 גרם שומן לכל 100 גרם, אחריהם אגוזי מקדמיה עם 11.1 גרם שומן ל-100 גרם ואחריהם הבוטנים עם 10.9 גרם שומן ל-100 גרם. אגוזי פיסטוק-חלבי מכילים 7.3 גרם שומן ל-100 גרם ואגוזי מלך 6.1 גרם שומן ל-100 גרם.
רק שקדים, אגוזי לוז וצנוברים אינם עשירים בשומנים רוויים, ומכילים 3.7 גרם, 4.7 גרם ו-4.6 גרם שומן בהתאמה.
הכמות היומית המקסימלית המומלצת לגבי שומנים רוויים לגברים היא 30 גרם ולנשים 20 גרם.
וכשמדובר בפירות יבשים - החוקרים גילו רמות גבוהות ביותר של סוכר. בנוסף, פירות "חגיגיים" כמו צימוקים, תמרים ודמדמניות מכילים כל אחד מהם כמעט 70 גרם של שומן ל-100 גרם, ולכן אפשר לקטלג אותם, לדברי החוקרים, תחת הקטגוריה של צריכת שומן לא בריאה.
למרות שהכמות היומית המומלצת של סוכר היא 90 גרם לאדם בוגר, 100 גרם של דובדבנים או אוכמניות מיובשים מכילים 70 גרם של סוכר, דמדמניות מיובשות מכילות 67.7 גרם, צימוקים מיובשים מכילים 69.3 גרם, ותמרים מיובשים מכילים 64.9 גרם של סוכר.
לצורך השוואה, 100 גרם של עוגיות שוקולד מכילות 29.2 גרם סוכר, ואותה כמות של שוקולד קיט-קט למשל מכילה 47.8 גרם סוכר.
כל הפירות היבשים שנבדקו הכילו רמה גבוהה של סוכר. לעומת זאת, פירות טריים מכילים רמות נמוכות בהרבה של סוכר, כשרק הבננות והענבים מסווגים כפירות עתירי סוכר.