|   15:07:40
דלג
  ענבל בר-און  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
קבוצת ירדן
החברה המצויינת למוצרי CBD כבר בישראל
קבוצת ירדן
תכשיטים לקחת לחופשה בחו״ל בחג הפסח

מדוע שונאים כל-כך את בית המשפט העליון

יובל אלבשן, במאמרו - מסביר את תהליך הפיחות של אמון הציבור במערכת בתי המשפט לשיטתו, בית המשפט העליון הפך לדוברו של המעמד הבינוני, במסגרת 'מיסחור, מגזור והפרטת' כל רשויות המדינה כולל ולרבות - בית המשפט העליון
09/04/2009  |   ענבל בר-און   |   מאמרים   |   אקטיביזם שיפוטי   |   תגובות
איקונה בעולם המשפט? סמל של ממלכתיות? או שמא תוצר של מגזור והפרטה?

הפרטה
בהליך "מגזור" זה, 'מיגזר' לעצמו המעמד הבינוני בישראל ('הציבור הנאור', לדברי ברק) את 'המהפכה החוקתית' ואת בית המשפט העליון כמבטא את האינטרסים שלו. החל מאותה תקופה החל בית המשפט העליון להעדיף ערכיות על פני פורמליזם ולא בכדי, הוא ביטא את הערכים של המעמד הבינוני בישראל. גם המהפכה החוקתית, אשר חסרה זכויות חברתיות אך שמה דגש על זכות הקניין ועל חופש העיסוק ביטאה עולם ערכים ליברטני קיצוני

רמיסה
החשיבות העיקרית של תהליך חשיפת השופטים כבני אדם לשיטתו של אלבשן הינה "קידום חינוך האזרחים להגן על זכויותיהם גם בתוך מערכת המשפט – דבר אשר יסיע לעשיית צדק". ...."מסתבר כי דווקא המערכת שמתיימרת להעניק לכל אדם משפט צדק, מפרה לא פעם את כבוד האדם כשניצבים לפניה האזרחים המוחלשים ומשליכה אותם מתוכה מחוסרי כבוד ונטולי הגנה"

הדרה
"דווקא השופטים שהיו אמורים להיות חיל המשמר של הצדק סייעו למעשי אי הצדק הגדולים ביותר שידעה האנושות בתקופה המודרנית. הדברים הגיעו עד לכדי כך שיש המתארים את מערכת המשפט הנאצית כאחת משלושת בסיסי הכוח שעליהם הושתת המשטר הנאצי, ואת השופטים כ"שותפיו הבכירים של היטלר,

פתרון?
רק כאשר תולאם חזרה מערכת המשפט הישראלית, באמצעות הפסקת דפוסי המיגזור, המסחור וההאנשה השיפוטית, ותחודש התפיסה הממלכתית ציבורית, רק אז תוכל להיווצר מחדש מנהיגות משפטית אמיתית, מנהיגות שתשקם את אמון הציבור במערכת השפיטה לא בדרכי כזב אלא מתוך חשיפת האמת". רק אז לשיטתו עשוי להתקיים בנו הפסוק "השיבה שופטנו כבראשונה ויועצנו כבתחילה והסר ממנו יגון ואנחה

האם יתקבל בוזגלו להתמחות בבית המשפט העליון
יואב יצחק
האם יתקבל בוזגלו לבית המשפט העליון למרות מגרעותיו: אין לו קשרים, הוא אינו מקורב לשופטים הנכונים, ושום רחוב לא נראה על-שם סבו
לרשימה המלאה

   ענבל בר-און
הצצה לשופטי העליון "מאחורי הקלעים"

   פרופ' דני גוטוויין
ההיגיון המשפטי של משטר ההפרטה הישראלי

   ענבל בר-און
ברק: "להגן באופן אקטיבי על כבוד האדם"

   ענבל בר-און
חשין: "האזרח נשחק על-ידי הרשות המחוקקת והמבצעת"

   ענבל בר-און
שמגר: "לשמור על עיקרון הפרדת הרשויות"

   ענבל בר-און
דורנר: "הודאה היא ראיה חשודה"

   ענבל בר-און
אנגלרד: "ההתערבות פוליטיקאים במינוי שופטים - מסוכנת"

   ענבל בר-און
זמיר: "בית המשפט העליון אינו סניף של מרצ"

   ענבל בר-און
טירקל: "לצדק מקום מרכזי במשפט"

   ענבל בר-און
צבי טל: "חוק פינוי פיצוי הוא פשע"

   ענבל בר-און
גולדברג: "ההשתלחות בביהמ"ש העליון - השמצות שווא"

בימים האחרונים פורסמו פה תקצירי ראיונות אשר ערכו שימי קדוש ואפרים דה-האס, בוגרי 'המרכז האקדמי למשפט ועסקים', עם תשעה שופטים עליונים. הראיונות קובצו בגיליון מיוחד של כתב העת 'עלי משפט': "תשעה מן העליון". המאמר הנוסף בגיליון" מבית המשפט לבית השופטים - ההאנשה השיפוטית כחלק מהפרטת השפיטה בישראל נכתב על-ידי עו"ד יובל אלבשן, מחבר הספר 'זרים למשפט'- ספר על היעדר נגישותן של אוכלוסיות מוחלשות למערכת בתי המשפט הישראל.

המאמר מנסה להשיב על השאלה "מה דרוש לו לאדם אשר מתמנה לשופט, כדי להפוך למנהיג משפטי של ממש"? אלבשן במאמרו תר אחר "מודל (של שופט) מהסוג שפרחי המשפט של השיטה מתחנכים על מורשתו, מתווכחים עם פסיקותיו ובולעים סיפורים וספרים על חייו בתשוקה אמיתית לפצח את הקוד". לדברי אלבשן "שופט שמצליח לצאת את גבולות המגרש המשפטי אל הזירה הציבורית הכללית ולהשפיע גם שם, הרחק מאולם המשפט הממוזג", הוא שופט שכזה. לשיטתו של אלבשן "בחברה הדמוקרטית המודרנית מערכת שיפוט ללא דמויות מסדר גודל כזה תתקשה לתפקד. רק ענקי משפט כאלה מאפשרים למערכת המשפט להאדיר את שמה ברבים ולרכוש באמצעות זאת את אמון הציבור". רק שופטים שכאלו, לשיטתו של אלבשן, משכנעים את הציבור כי השפיטה נעשית "באופן הוגן וניטרלי, תוך מתן יחס שווה לצדדים וללא כל אבק של עניין אישי בתוצאה". לשיטתו של אלבשן, אמון הציבור בשפיטה ובמערכת בתי המשפט נתפס, ובצדק, ככלי כמעט יחידי של השופט.

ברק, בספרו שופט בחברה דמוקרטית (2004), ציין כי ההכרה של הלגיטימיות של ההכרעה השיפוטית, גם אם אין מסכימים לתוכנה, היא "כל שיש לשופט". אמון הציבור בשפיטה לשיטת ברק נרכש כאשר הציבור מכיר בכך כי השופט אינו צד במאבקי הכוח במדינה ואינו בא להגשים את 'שלטון השופט' אלא את 'שלטון המשפט'. לשיטת ברק, פסיקה על-פי החוק מבטיחה את אמון הציבור, גם אם הציבור אינו שבע רצון מן התוצאה.

לשיטתו של אלבשן, קשה להצביע על שופטים בסדר גודל כזה בעידן הנוכחי, והתחושה היא שענקי משפט מסוג זה פסו מן העולם. לשיטתו, זה התרחש מכמה גורמים תהליכיים:

הראשון הפוסט מודרניזם אשר רואה בכל אמת נגזרת של יחסי כוח חברתיים ועניין יחסי לחלוטין. התנועה לביקורת המשפט (Critical Legal Studies) היא זו שהפשיטה את השופט מן המסטיפיקציה שנוצרה לו בדורות קודמים. לשיטתו של אלבשן "חומת הקדושה איפשרה גם למערכת השיפוט לשווק את מעשיה, את התנהלותה ואת החלטותיה ככאלה שציבור האזרחים לא יכול תמיד להבינם ומשום כך אין גם טעם לנסות להסביר לו אותם".

השני קשור במקצת בראשון. לשיטת אלבשן, הוגים מזרם הריאליזם המשפט (Legal Realism) הצביעו על כך שהמשפט אינו מדע ועל כן אין בו תוצאה אחת שעל המשפטן לחשוף.

הריאליזם המשפטי מצביע על כך שהכרעה שיפוטית אינה "התכת נסיבות המקרה ב'כללים טכניים משפטיים'", אלא היא נובעת בין היתר מ"מיהות הצדדים, נסיבות חייהם, עורכי הדין שהם יכולים לשכור ושהם שוכרים, היחסים שלהם עם השופט, האינטרסים השונים של השופטים שנבחרו לדון בנושא, הרקע האישי של אותם שופטים, ואינטרסים של גורמים שלישיים". לשיטת הוגי הריאליזם המשפטי "ההכרעות השיפוטיות נקבעות גם על-ידי העדפות ערכיות ואישיות סמויות", אותן יש לחשוף. לשיטתם של הריאליסטים המשפטיים, דווקא הכרת הציבור בסובייקטיביות המתבקשת של השפיטה, תגרום לציבור שלא להתאכזב מפסקי הדין שניתנים, וכך אמון הציבור במערכת השפיטה יוגבר. בעוד שהריאליזם המשפטי בא לעולם כבר בעשורים הראשונים של המאה העשרים, מסביר אלבשן, לישראל הוא חילחל החל משנות השמונים, מה שמסביר את הגלוריפיקציה של שופטי שנות החמישים, ואת הדה-גלוריפיקציה של שופטים מאוחרים יותר.

ההסבר השלישי לשיטת אלבשן, משלים את השניים האחרונים. הסבר זה, לשיטתו של אלבשן, נעוץ בתהליכי ההפרטה שעברה הרשות השופטת בישראל בשני העשורים האחרונים. בעוד שבעשורים הראשונים לקום המדינה החיל בן-גוריון מגמה של ממלכתיות, ובמסגרת זו גם מערכת בתי המשפט נתפסה כ'ממלכתית', הרי בשנות השמונים החלו תהליכי הפרטה בישראל, ו"מדינת הרווחה ושירותיה הפכו לסחורות נרכשות", לשיטת פרופ' דני גוטווין במאמרו ממהפכה חוקתית להפיכת נגד: ההגיון של משטר ההפרטה הישראלי. במקום ממלכתיות החלו לאפיין את ישראל, לשיטתו של גוטווין, "המגזור והמסחור". לשיטתו של גוטווין בהליך "מגזור" זה, 'מיגזר' לעצמו המעמד הבינוני בישראל ('הציבור הנאור', לדברי ברק) את 'המהפכה החוקתית' ואת בית המשפט העליון כמבטא את האינטרסים שלו. החל מאותה תקופה החל בית המשפט העליון להעדיף ערכיות על פני פורמליזם ולא בכדי, הוא ביטא את הערכים של המעמד הבינוני בישראל. גם המהפכה החוקתית, אשר חסרה זכויות חברתיות אך שמה דגש על זכות הקניין ועל חופש העיסוק ביטאה עולם ערכים ליברטני קיצוני. השיפוט הפך לסחורה ושופטים החלו להימדד לפי כמות פסקי הדין שהם מייצרים, ולא לפי איכותם. השופטת מיכל אגמון מצוטטת במאמרו של אלבשן כמי שהלינה על כך ששופטים נבחנים במבחן התוצאה, כאילו פסקי הדין הם סחורות שיש לספק לציבור הצרכנים, ולא במבחן התהליך.

חלק מתהליך ההפרטה הזה, אשר הפשיט את מערכת המשפט מממלכתיותה ופירק אותה לגורמיה, השופטים, חייב לשיטת אלבשן 'נראות' של השופטים. נשיא בית המשפט העליון (בדימ.) אהרן ברק אשר הבין תהליך זה, הרבה בנראות: השתתפות בכנסים, פרסום ספרים ומאמרים ועוד. לשיטת אלבשן, מערכת המשפט חדלה להיסמך על ממלכתיות, ועברה להישענות על מידת ה"כוכבות" של שופטיה. זאת הסיבה, לשיטתו של אלבשן, ששופטים החלו לעסוק לאחר פרישתם בעניינים ציבוריים, ולהתראיין. עם זאת, ישנם שופטים הסבורים שגם לאחר פרישתו על השופט להיות ממלכתי. טירקל הוא כזה.

עם זאת, גם הוא רואה בשופט כמי שמחויב לתרום מיוקרתו האישית לקידום עניינים ציבוריים חשובים לאחר פרישתו, כל עוד אינו מעורב בפוליטיקה.

גם בתחום ה'חרטה על פסקי הדין' (נושא שעליו נשאלו כל המרואיינים בסדרת המאמרים תשעה מן העליון) מבחין אלבשן בין 'שופטי העידן הישן' כטירקל ושמגר אשר "לא חשו חרטה על אף פסק דין", ואת הטעויות בפסק הדין ראו כ'טעויות מתבקשות של המערכת', לבין שופטי העידן המודרני, חשין וברק, אשר עדיין מתהפכים בלילות בשל פסקי דין (חשין) או מודים ב'אפקט שיש לפסק דין שנכתב על שלוות הנפש שלך' (ברק).

גם בתחום אורכם של פסקי הדין (נושא שעליו נשאלו כל השופטים) מבחין אלבשן בין השופטים של פעם, אשר כתבו בתמצות, לבין 'השופטים של היום' אשר כותבים באריכות ומסבירים כל קושייה משפטית מראשית בריאתה ועד היום.

ההבדל הזה, מבאר אלבשן, נובע מתפיסת השופט הישן את עצמו כחלק ממערכת שלמה, ואת השופט החדש את עצמו כאינדיבידואל אשר עליו לבאר את הליך החשיבה המשפטית מראשיתו.

ביטוי מובהק, לשיטת אלבשן, לדה-ממלכתיות של שופטים בעידן זה ולפרסונליזציה שלהם, ניתן למצוא בדברי השופט (בדימ.) חשין ולפיהם "בית המשפט העליון יקר לי מאד. יש לי חלק בו. לאבא שלי היה חלק בו ולא אתן לאישו לפגוע בו". אם נדמה לרגע שבשל הבוטות של אמרות-הכנף של חשין תפיסה זו מאפיינת אך ורק אותו, מצטט אלבשן את דורנר אשר רואה בבית המשפט העליון "תזמורת של סוליסטיים".

אלבשן מסכם את ניתוחו: " בעוד שהשופטים העליונים בעידן מדינת הרווחה פעלו בתוך תפיסת עולם ממלכתית שנתנה משקל עצום למערכת ציבורית והוא שהאדיר את כוחם כמי שעומדים בראש הראשות הממלכתית, הרי שבעידן ההפרטה כוח זה מופקע מהם והם נאלצים להיבנות מיוקרתם האישית ולטובת זאת לטפח את זו האחרונה".

אך "לא ניתן לכסות על אובדן האשראי רק באמצעות אבק כוכבים" מציין אלבשן, ובכך מבאר את ירידת האמון הדרסטית במערכת בתי המשפט.

קדושה וקוץ בה

אלבשן מציין כי לצד היתרונות בהליך גלוריפיקציה זה של שופטים, התקיימו גם חסרונות: ראשית, הילת הקדושה כיסתה על אינטרסנטיות, ורק דוח מבקר המדינה בשנת 2004 חשף את ניצולם של שופטים לרעה את מעמדם: קרובי משפחתם איישו משרות במערכת בתי המשפט, החל ממזכירות, דרך אבטחה, וכלה בהתמחות ועוזרות-משפטית. הם נמנעו מלפסול את עצמם במקרים נדרשים.

עם זאת, חשיפתם של שופטי בית המשפט העליון כ'פרסונות', ולא כנציגים חתומי שפתיים וחתומי פנים של מערכת נוקשה ואובייקטיבית לכאורה, הוביל לתועלות לשיטת אלבשן: כאשר הציבור מבין את המרחק בין משפט לבין צדק, אכזבותיו מכך שלא קיבל את מבוקשו בבית המשפט, פוחתות. החשיבות העיקרית של תהליך חשיפת השופטים כבני אדם לשיטתו של אלבשן הינה "קידום חינוך האזרחים להגן על זכויותיהם גם בתוך מערכת המשפט – דבר אשר יסייע לעשיית צדק". דבר זה, לשיטת אלבשן, הוא "אקוטי", שכן "דווקא במערכת זו מופרות לא פעם זכויותיהם הבסיסיות של האוכלוסיות הבאות בשעריו".

אלבשן, מחבר הספר 'זרים למשפט' אשר הוביל את הקורא עקב בצד אגודל למסען המפרך של קבוצות מוחלשות באוכלוסיה אל הצדק, וקשיי נגישותן אל מערכת בתי המשפט כותב כי: "מסתבר כי דווקא המערכת שמתיימרת להעניק לכל אדם משפט צדק, מפרה לא פעם את כבוד האדם כשניצבים לפניה האזרחים המוחלשים ומשליכה אותם מתוכה מחוסרי כבוד ונטולי הגנה".

הפרסונליזציה, הדה-מיסטיפיקציה, והדה-גלוריפיקציה של שופטים, אם כן - חבויים בה יתרונות של דמוקרטיזציה של תפיסת הציבור את בית המשפט. האלהת רשות מרשויות השלטון, תהא אשר תהא, מאפיינת משטרים חשוכים וטוטליטרים. עיוורון לחסרונות מערכת מסוימת אינו שווה ערך ל'אמון' באותה מערכת, וביקורת היא בריאה, נחוצה, ובעיקר, מזרימה את דם המערכת. ועם זאת, לשיטתו של אלבשן ישנם גם חסרונות:

בהיעדר אמון הציבור במערכת המשפט מערכת זו עלולה להפוך לחלק מן החברה המעוולת, כפי שקרה בעבר, כאשר שופטים תמכו בעוולות שיזם המשטר: בדיכוי שחורים בארצות הברית ובדיכוי יהודים בגרמניה הנאצית.

אלבשן מציין כי הן העבדות והן ההשמדה המתבצעות בסיועה של מערכת המשפט בתקופות אלו, במדינות אלו. הוא כותב כי "דווקא השופטים שהיו אמורים להיות חיל המשמר של הצדק סייעו למעשי אי-הצדק הגדולים ביותר שידעה האנושות בתקופה המודרנית. הדברים הגיעו עד לכדי כך שיש המתארים את מערכת המשפט הנאצית כאחת משלושת בסיסי הכוח שעליהם הושתת המשטר הנאצי, ואת השופטים כ"שותפיו הבכירים של היטלר, שכן הם אפשרו לו להשתלט בקלות על המדינה בספקם למעשיו לא רק צידוק 'מוסרי', אלא גם יצרו חובה לשאר השותפים לציית באופן עיוור לחוקיו. במילים ברורות יותר, לא היה ניתן להוציא לפועל את רצח העם התעשייתי ללא שיתוף הפעולה המלא של שופטי גרמניה הנאצית כמו שבלתי אפשרי היה לסחור בעבדים ללא סיועה של מערכת המשפט האמריקנית".

הגם שאלבשן גורס כי הליך הפרסונליזציה של השופטים הוא זה שמוביל להיסחפותם עם זרמים עכורים וחשוכים בהיסטוריה, יש מי שיטען כי דווקא הגלוריפיקציה של השופטים מובילה לכך שאין מערערים ואין מהרהרים על מעשיהם.

אלבשן אשר הציג בעיה, מודע (לפחות) לצורך להציע פתרון: הוא אינו שוגה באשליות ולפיהן ניתן להשיב את התודעה הציבורית למצבה משכבר הימים, מצב תודעתי אשר ערך גלוריפיקציה לשופטים ולמנהיגים.

מה שמציע אלבשן הוא – להותיר את תהליך חשיפת האמת של מלאכת השפיטה על כנו (שכן זהו תהליך 'בריא' לדמוקרטיה, שכן כל תהליך אשר מעודד ביקורת על הרשות השלטונית יש בו מן ה'רענון' הדמוקרטי הנחוץ), "אך במקביל קמה חובה לשקם את מעמדה של הרשות השופטת כמערכת ציבורית ממלכתית". אלבשן גורס כי זהו התהליך שמנסה לקדם ביניש אלא שהיא משתמשת בכלים של עידן ההפרטה: מגזור ומסחור של תדמית בית המשפט העליון.

אליבא דאלבשן, "רק כאשר תולאם חזרה מערכת המשפט הישראלית, באמצעות הפסקת דפוסי המגזור, המסחור וההאנשה השיפוטית, ותחודש התפיסה הממלכתית ציבורית, רק אז תוכל להיווצר מחדש מנהיגות משפטית אמיתית, מנהיגות שתשקם את אמון הציבור במערכת השפיטה לא בדרכי כזב אלא מתוך חשיפת האמת". רק אז, לשיטתו, עשוי להתקיים בנו הפסוק "השיבה שופטינו כבראשונה ויועצנו כבתחילה והסר ממנו יגון ואנחה".

תאריך:  09/04/2009   |   עודכן:  09/04/2009
ענבל בר-און
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
מדוע שונאים כל-כך את בית המשפט העליון
תגובות  [ 70 ] מוצגות   [ 68 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
זו נבלה וזו טרפה
10/04/09 00:20
2
רונן גולדשטיין
10/04/09 00:35
3
מד' ליונה עיוורת
10/04/09 02:05
 
תוכי יוסי
10/04/09 07:46
 
עיניים פקוחות
10/04/09 09:42
 
ירון זכאי
10/04/09 17:59
4
גינישווילי
10/04/09 02:40
 
בורית דייניש
11/04/09 12:04
5
מזועזע
10/04/09 02:42
6
דנה הופשטיין
10/04/09 03:49
 
אמן ציפציה
11/04/09 15:06
7
דודו א'
10/04/09 06:03
 
קורן פלקס
10/04/09 12:15
 
במערכת המישפט
11/04/09 08:10
 
דיגי טלי
11/04/09 09:24
 
דיגי טלי
11/04/09 07:06
8
קורן נאוה,טבריה
10/04/09 06:35
9
לא שכחנו!!!
10/04/09 08:13
 
שנית לא ניפול
10/04/09 14:27
10
יש מיש
10/04/09 08:16
11
דודי 27
10/04/09 08:22
 
כל כלב בי ג'י ימו
10/04/09 12:32
12
ע. סובול
10/04/09 09:30
 
הנ"ל
10/04/09 09:40
13
יובל ארהב###
10/04/09 09:41
14
אבידן בן ישראל
10/04/09 10:28
15
ולדברי ברק
10/04/09 11:28
16
נחום שחף
10/04/09 12:23
17
סאדיסט ורשע
10/04/09 12:29
18
סוזה
10/04/09 12:34
 
פר מיזאן
10/04/09 12:55
19
ראובן מרק
10/04/09 12:42
20
יש מיש
10/04/09 12:45
21
מרתק
10/04/09 13:40
 
של דורית בייניש
10/04/09 16:05
22
הצופה
10/04/09 13:52
23
דרומי
10/04/09 14:34
 
בוגרי פרקליטות
11/04/09 10:25
24
ליאורה.
10/04/09 14:40
25
הזייפנים
10/04/09 15:08
26
ש. גיפשטיין
10/04/09 16:08
 
הבו גבס, נשבר לי
10/04/09 22:09
27
עי" וועדה מחתרתית
10/04/09 17:34
28
משה ג.
10/04/09 18:49
29
פנחס
10/04/09 19:44
30
אחד העם---
10/04/09 23:04
31
שייייקה
10/04/09 23:46
32
לא מעניין אותם
11/04/09 00:41
33
מרק
11/04/09 10:45
34
גברי גונן
11/04/09 11:40
35
C-cyclist
11/04/09 12:46
36
מפא"י וההסתדרות
11/04/09 14:47
37
בצורה קיצונית
11/04/09 19:53
38
צדק חברתי
12/04/09 01:07
 
השופטים על נכסים
12/04/09 07:01
 
קדם משפט.
18/04/09 05:05
39
איצ'י קדנה
12/04/09 08:16
 
שופטים = פרקליטות
12/04/09 22:51
40
י.ש
12/04/09 08:20
 
ע. סובול
13/04/09 18:04
41
רות.
12/04/09 10:23
42
sדי נמאס עם השקר
12/04/09 22:18
43
בוז לבג"ץ !
13/04/09 12:26
44
מריםנאור=חור שחור
13/04/09 15:27
45
כנניהו המיסר
20/07/09 14:41
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
פעם, באביב הטבע היה יוצא מעבדות לחרות. אבל היום החורף כבר לא חורף, הטבע לא ממש כלוא מתחת לאדמה הקרה, ובקושי יורד כאן גשם. אבל ההקבלה שבין מועד חג החרות לחילופי העונות נקבע בימים קדומים ע"י חכמי ישראל, שהמירו את סיפור הטבע המשתחרר מכבלי החורף עם סיפור יציאת מצרים כדי להאציל עליו קדושה יהודית.
09/04/2009  |  גד אבי אסף עמבר  |   מאמרים
גשר המיתרים במבואות ירושלים, אשר עלה למשלם המסים הישראלי עד כה 280 מיליון ש"ח, הוא גשר מיותר.
09/04/2009  |  ד"ר אברהם בן-עזרא  |   מאמרים
לסדר הילודה במשפחה יש השלכות על התפתחות האחים והמוטיבציות המניעות אותם, בהתאם לגישה האדלריינית. יש לקחת בחשבון מגוון משתנים מתערבים כגון: פער גילאים (ככל שהאחים קרובים בגיל, כך התופעות שכיחות), מצב המשפחה (משפחה חד/ דו-הורית), אקלים המשפחה וכישורי הילדים. עם זאת, קיימת סבירות גבוהה שתמצאו את עצמכם ואת משפחתכם באפיונים להלן.
אוניברסיטה או מכללה? - זו ההתלבטות של אלה המתדפקים כיום על שעריו של מוסד כלשהו להשכלה גבוהה. מטבע הדברים נוטה משאלת הלב לעברה של האוניברסיטה, היוקרתית יותר; אלא שבשל המחסומים הרבים שהיא מציבה, לא כל מאן דהוא עשוי להתקבל אליה.
09/04/2009  |  ראובן לייב  |   מאמרים
מחלת הכימשון, הנגרמת על-ידי הפטרייה Phytophthora infestans, גורמת כבר מספר שנים לנזקים משמעותיים לגידול העגבניות בישראל. המחלה נפוצה בעיקר בבתי-רשת ובחממות בעונות הסתיו, החורף והאביב, כאשר שוררים בחממה תנאי לחות גבוהה. המחלה מתפשטת במהירות רבה בתנאים כאלה, ומחייבת ריסוסים מונעים תכופים לצורך הדברתה. בשנים האחרונות החלו להופיע גזעים חדשים של הפטרייה שהינם עמידים יותר בפני חומרי ההדברה המקובלים בשוק. הדברה לא מדויקת יכולה להביא במקרים קיצוניים לאובדן היבול כולו. בעידן של חקלאות "ירוקה" ששמה לה למטרה להוריד את רמת הריסוס בחומרי הדברה, לעבור לשימוש בחומרים ידידותיים לסביבה ואפילו להגיע לגידול ללא ריסוס בחומרים מלאכותיים, הכימשון מהווה בעיה קשה.
רשימות נוספות   /   אקטיביזם שיפוטי  /  מי ומי    / 
רשימות נוספות   /   הוועדה לבחירת שופטים  /  מי ומי  
אות "חושן המשפט" לשופט מאיר שמגר   /  טליה גורן
פסגה: שמגר-ברק ייפגשו עם השר פרידמן  /  רותי אברהם
הלל שמגר: מנהל נציבות תלונות הציבור  /  מחלקה ראשונה
אהרן ברק גם נגד מאיר שמגר  /  עו"ד יוסי דר
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
בעז שפירא
בעז שפירא
איזה מוח חולני יכול להעלות בדעתו לדאוג לתנאי הכליאה של המפלצות? איזה לב אטום ו/או ערל יכול להתעניין בגורלם של הראויים למות בייסורים כעונש על מעשיהם?
ציפי לידר
ציפי לידר
למרבה האירוניה, בתו של פרעה היא שהצילה אותו ובסופו של דבר פרעה בכבודו ובעצמו גידל את משה בארמונו, וסלל את הדרך לגאולה    האדם חושב, והאלוקים צוחק
רבקה שפק-ליסק
רבקה שפק-ליסק
הלא חרדים מסרבים להיות "חוטבי עצים ושואבי מים" לרבנים, אברכים ופוליטיקאים חרדים    או שהחרדים ימלאו את חובתם האזרחית או שיסתלקו מכאן
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il