צריכת פירות וירקות קרוטנואידים מגנה באופן משמעותי מפני התפתחות סרטן המעי הגס, במיוחד במעי השמאלי. כך עולה (יום ד', 25.2.04) ממחקר ישראלי חדש שנערך במרכז הארצי לבקרת סרטן של שירותי בריאות כללית.
במקביל, תוצאות המחקר הראו, כי ההשפעה המגנה של הקרוטנואידים לא נמצאה בקרב מעשנים פעילים.
קרוטנואידים הינם קבוצה של פיגמנטים המצויים בעיקר בצמחים. המשפחה מכילה חומרים כגון קארוטנים, ליקופן לוטאין וכו'. קרוטנואידים מוכרים כבעלי תכונות נוגדות חימצון (אנטי-אוקסידנטים) ועקב כך הם נמצאים במוקד מחקרים רבים אשר בודקים את יכולתם האפשרית לעכב את התפתחות מחלת הסרטן.
ד"ר יורם חאיטר, אחד מהחוקרים, ציין כי רוב סוגי הקרוטנואידים שנבחנו היו בעלי אפקט מגן חזק מאוד מפני התפתחות סרטן המעי הגס. בקרב המשתתפים במחקר אשר צרכו כמויות גבוהות היתה ירידה של עד 60% בסיכון לחלות בסרטן המעי הגס בהשוואה למי שצרכו כמויות נמוכות במיוחד של מרכיבי תזונה אלו.
המחקר נערך בקרב 2,500 חולי סרטן המעי הגס ובקרב 2,500 אנשים בריאים בני אותו גיל ומין. המחקר נערך במשך 5 שנים והוא עדיין נמצא בעיצומו.
בקבוצת הקרוטנואידים נכללים ירקות שצבעם צהוב, אדום, כתום וירוק כגון:
- ירקות ופירות שצבעם צהוב: פלפל צהוב, תירס, מלון ומנגו;
- ירקות ופירות שצבעם אדום: עגבנייה, פלפל אדום, גמבה, צנון,
צנונית, תפוח, תות, אבטיח, אשכולית אדומה, ענבים אדומים,
רימון;
- ירקות ופירות שצבעם כתום: פלפל כתום, גזר, דלעת, בטטה,
דלורית, תפוז, אפרסמון וקלמנטינה;
- ירקות ופירות שצבעם ירוק: ברוקולי, כרוב, מלפפון, חסה, סלרי, עירית, בזיליקום, אגס, מילון, קיווי, כוסברה ופטרוזיליה.
יצוין, כי המחקר נערך במימונם של המכון הלאומי לסרטן האמריקני ובניהולו של ד"ר גדי רנרט יועץ האגודה למלחמה בסרטן לבקרת סרטן, מנהל המרכז הארצי לבקרת סרטן בשירותי בריאות כללית מרכז רפואי כרמל והפקולטה לרפואה הטכניון, וכן מוסד נאמן בטכניון והמכון לחקר ימים ואגמים.