|   15:07:40
  יהודה יפרח  
עיתונאי מקור ראשון
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
חברת סאו-רארש
המדריך המלא לבחירת מדרסים אורתופדיים: איך לבחור נכון ולמה זה חשוב?
כתיבת המומחים
מה צריך לדעת כשמתכננים חופשה באילת?

הגנה מן הצדק

בתי הדין ובתי המשפט לענייני משפחה: אין שלום בית

על בית הדין העליון להבין שהציבור הישראלי לא ישלים עם תיקי גירושין שנמשכים עשר שנים, גם כשקיימות כל ההצדקות. הפתרון לטווח ארוך הוא חתימה על הסכמי ממון קודם הנישואין
25/03/2011  |   יהודה יפרח   |   כתבות   |   מקור ראשון   |   תגובות
[צילום: ישראל 10]

בתי הדין כמרקחה. המתח בין בתי המשפט לענייני משפחה לבין בתי הדין הרבניים הגיע לשיאו בשבוע שעבר, כשבפסק דין טעון ונרגש תיאר הרב אריאל ינאי מבית הדין בנתניה את המצב הבלתי אפשרי:

  • "לצערי אנו נסוגים לאותם ימי הביניים החשוכים של מלחמות הסמכויות, אך הפעם המלחמה הזאת לובשת לה צורה קשה יותר. לא במאבק טרומי על סמכות השיפוט בעניינים הכרוכים בגירושין עסקינן כאן, אלא בדבר גרוע בהרבה. מדובר כאן במאבק על סמכות הפסיקה ועל עצם קיומו ותוקפו של פסק הדין של בית הדין. לצערנו הרב, לא מדובר כאן במאבק גרידא אלא במלחמת עולם של ממש. מבחינה הלכתית טהורה, מדובר כאן בנושאים החמורים והמהותיים ביותר בדין האישי - כשרותו של הגט והחשש מפני ממזרות. באם התופעה הקשה הזאת תתפשט ותתרחב ללא הצבת מחסומים ברורים - סופה מי ישורנו?... האישה הזאת שחושבת כי הישועה תבוא לה באמצעות צעד שיסייע בידה להשתחרר מבעלה מביאה על עצמה במו ידיה את ההפך הגמור. כמו בומרנג שחוזר אליה וחוסם לחלוטין אפשרות של פתרון בדרך של גירושין".


החרה החזיק אחריו אב בית הדין הרב מיכאל עמוס:
  • "בית הדין יעשה כל אשר בידו שלא לפגוע בכרם ישראל על-ידי מתן גט מעושה שהוא בטל, שתוצאותיו יגרמו לממזרות, להרס התא המשפחתי, וממילא לפגיעה בכרם ישראל. זו דעתו של בית הדין וזו דעתה של תורתנו הקדושה. בית הדין לא פונה לשום גורם בעניין זה. חזקה שכל מי שמתעסק בזה מודע לתוצאותיו".


קצפם של הדיינים יצא על תביעת הנזיקין שהגישה ברוריה נגד מאיר בעלה (שמות בדויים).

את תיק הגירושין פתחה ברוריה עוד בשנת 2001. ההרכב שדן בתיק התרשם שהזוג נמצא במצב של 'גירושין רגשיים' ולא מצא טעם לנסות לשקם את מערכת היחסים שלהם. עם זאת, הדיינים הכריעו שברוריה לא הצליחה להוכיח שמאיר מפעיל נגדה אלימות ו'משליט טרור בבית', וציינו את מסקנת חוקרי המשטרה ושופטי בית המשפט שהשתכנעו שתלונותיה של ברוריה היו תלונות שווא. מסקנתם של רוב הדיינים הייתה שאי-אפשר לכפות על מאיר לתת גט, אך יש לדרבן אותו לעשות כך. דיין אחד סבר שאפשר לחייב אותו, אך לא לכוף.

תיק המסטיק הזה נמתח לאורך שנים ארוכות, שבהן לא הצליחו מאיר וברוריה להגיע להסכמות בנוגע לחלוקת הרכוש המשותף. בשלב מסוים הגישה ברוריה תביעת נזיקין לבית המשפט בטענה שעיכוב הגט מצדו של מאיר פוגע בה. בית המשפט פסק שעל מאיר לשלם פיצויים בגובה של 400 אלף שקלים ותוספת של 4,000 שקל על כל חודש של עיכוב נוסף במתן הגט. מאיר מיהר בבהלה לבית הדין וטען שהוא מוכן לתת את הגט בתנאי שברוריה תמחק את תביעת הנזיקין נגדו. כאן התערבו הדיינים וקבעו שבמצב שנוצר הם לא מוכנים לכתוב גט מאחר שמאיר פועל תחת כפייה ולחץ ולא נותן את הגט מרצונו החופשי. מסקנתם של הדיינים הייתה שכל עוד חרב התביעה מונפת מעל ראשו של הבעל, האישה "מעגנת את עצמה".

הבסיסי ההלכתי של פסק הדין ברור. בפרשת כי-תצא כתוב: "וכתב לה ספר כריתות ונתן בידה" (דברים כד, א). על-פי ההלכה הגט חייב להינתן מרצונו החופשי של הבעל ולא תחת איום או כפייה, למעט מקרים חריגים שבהם בית הדין יכול להורות על כפיית גט. בפשטות, כפייה היא פעולה אלימה שמחייבת את הבעל להורות על כתיבת הגט ועל נתינתו לאישה.

הראשונים נחלקו בשאלת מעמדו של לחץ כלכלי: לשיטת רבנו פרץ לחץ כלכלי אינו מוגדר ככפייה והגט כשר, ולשיטת הרשב"א זוהי כפייה. גדול הפוסקים האשכנזים, הרמ"א, פסק כרשב"א לכתחילה (כלומר, בדיעבד גט כזה כשר), אך רוב הפוסקים האחרונים פסקו כרשב"א גם בדיעבד. טענת הדיינים היא שתביעות הנזיקין שנועדו לדרבן את הבעלים הסרבנים למהר ולתת את הגט, חוסמים בפועל את בתי הדין מלפעול ומשיגים את התוצאה ההפוכה.

ובחזרה לזוג שלנו: אז נכון, עיון מעמיק בפסקי הדין שניתנו בתיק מעלה שברוריה היא ככל הנראה 'קלפטע' לא קטנה. פעם אחר פעם היא נתפסה בשקרים, בביזוי בית הדין, בהפעלת מניפולציות על בית הדין ובהיעדרויות מדיונים ללא הודעה מראש. חוסר נכונותה להסכים לחלוקה הגיונית של הנכסים היה ככל הנראה הגורם המרכזי להימשכות התיק לאורך כמעט עשור. יחד עם זאת, לא יעלה על הדעת שגירושי בני זוג יימשכו כל כך הרבה זמן. בית הדין העליון חייב להבין שהחברה אינה סובלת היום עיכוב ממושך של גירושין, בין מצד הבעל ובין מצד האישה, ולא משנה מאיזו סיבה. יש כאן עוון מוסרי, חברתי, ציבורי (ולדעתי גם הלכתי), והאחריות הציבורית של בית הדין היא לפתור אותו ולא לחסות תחת ההצדקות ההלכתיות.

הפתרון התוך-מערכתי הוא להרחיב מאוד את השימוש ב"הרחקות דרבנו תם" - לחצים עקיפים כדוגמת שלילת רישיון נהיגה, הגבלת חשבון הבנק, מניעת דמי ביטוח לאומי ועוד. צריך להעיר שתלמידי הרב אלישיב מחמירים גם בזה, ולכן חשוב להגדיל את מצבת הדיינים המחויבים למסורת הפסיקה הספרדית המקִלה. הרב עמאר התבטא לאחרונה ואמר: "לא יעזרו לי דיינים ציונים, הם בדיוק כמו הליטאים. אני צריך דיינים ספרדים". נעיר רק שיש גם הרכבים אשכנזיים שמפגינים אחריות ופוסקים כרב עובדיה יוסף בנושא זה, כדוגמת בית הדין בצפת.

אבל הפתרון הציבורי הרחב יותר הוא חתימה על הסכם ממון לפני הנישואין. רוב גדולי הפוסקים בימינו סומכים את ידם עליו (כנגד עמדתו של הרב אלישיב). בארצות הברית הוא הפך לנורמה מחייבת, ואפילו ר"מים ב'ישיבה יוניברסיטי' אינם מוכנים לחתן את תלמידיהם ללא הסכם חתום. לדעת משפטן בכיר המעורה בתחום, בארץ ההסכם עדיין לא תפס בעיקר בגלל שהגוף שדחף אותו עד כה היה ארגון 'קולך', שנתפס בקרב רבים כארגון חתרני שעסוק בעיקר במלחמה ברבנים ובדיינים, וברמה הערכית העמוקה לא מחויב לשושלת התורה שבעל פה.

ההסכם הטוב ביותר הוא זה שנוסח בידי פרופ' דב פרימר בעצה אחת עם הרב יהודה עמיטל ז"ל והרב בקשי דורון, וששוכלל בידי הרב אלישיב קנוהל ורחל לבמור. כשכל זוג יחתום על הסכם כזה לפני החופה, בעיית העגינות תיפתר.

כל דכפין ייתי ויבג"ץ

השר לשעבר משה נסים: "את העומס הביא ביהמ"ש העליון על עצמו. מאז שנושא זכות העמידה נפתח לכל דורש ולכל מבקש, כל דכפין יתיי ויבג"ץ!". גם פרופ' ידידיה שטרן רמז לכך, כשדיבר על בעיית ההיבריס של השופטים שגרמה ל"ירידה מדאיגה במעמדו של ביהמ"ש העליון"

המכון הישראלי לדמוקרטיה מתגייס להקמת ערכאת ערעור
▪ ▪ ▪

הפרויקט החדש של המכון הישראלי לדמוקרטיה הוא הקמת ערכאת ערעורים חדשה בין בית המשפט המחוזי לבית המשפט העליון (כתבה נרחבת בנושא התפרסמה בגיליון הראשון של המוסף המשפטי 'צדק'). במכתב נרגש לחברי המכון קבעה נשיאת בית המשפט העליון דורית ביניש: "הקמת ערכאת ערעור נוספת חיונית לשמירה על יסודות השיטה המשפטית בישראל". הנימוק המרכזי שעלה ממכתבה היה בעיית העומס העצום המוטל על כתפי שופטי העליון.

בכינוס בנושא שהתקיים לאחרונה סיפק המשנה לנשיא בדימוס אליהו מצא את הסטטיסטיקות: בשנת 2010 נפתחו בביהמ"ש העליון 3,605 תיקים עיקריים (ערעורים ובג"צים), ו-6,134 תיקים של 'דן יחיד'. בשנה זו נידונו יותר מ-2,000 תיקי מעצרים, הוגשו יותר מ-800 בקשות לרשות ערעור בתיקים אזרחיים, וכ-400 בקשות לרשות ערעור פלילי. כיום יש בביהמ"ש העליון תיקים מ-2006 שעדיין לא הסתיימו. בנוסף, כמעט בלתי אפשרי לקבוע מועד להרכבים של שבעה או תשעה שופטים כי כל השופטים תפוסים. דליה דורנר סיפרה על 11 שנה שבהן עבדה בכל יום משבע בבוקר ועד שמונה בערב, וביום שישי עד כניסת השבת, כמעט ללא חופשות.

האמת, היה די משכנע, עד שרשות הדיבור ניתנה לשר לשעבר משה נסים. נסים טען שהעומס בבתי המשפט מלאכותי: "את העומס הזה הביא ביהמ"ש העליון על עצמו. מאז שנושא זכות העמידה (תנאי הסף להגשת עתירה) נפתח לכל דורש ולכל מבקש, כל דכפין ייתי ויבג"ץ!". לדבריו, העובדה שזכות העמידה הורחבה ואין כמעט כל מגבלה על הגשת העתירות - מעודדת כמות עצומה של עתירות שווא ושל עתירות פוליטיות. גם פרופ' ידידיה שטרן רמז לכך, כשדיבר על בעיית ההיבריס של השופטים שגרמה ל"ירידה מדאיגה במעמדו של ביהמ"ש העליון".

הדיון על העומס נמשך שעה ארוכה, אך רק בדקות האחרונות של הכנס הרשה פרופ' מרדכי קרמניצר לעצמו לפתוח את הקלפים: "לבג"ץ יש חשיבות במקרים שבהם השלטון ברמות הכי בכירות מתפרע. זה לא פשוט להוציא לפוליטיקאים דגל אדום או שחור, ויש רק גוף אחד שיכול לעשות את זה...". דליה דורנר זרחה: "כן, כן, ברור! הרי על מה אנחנו מדברים?" ורק עו"ד אשר אקסלרוד העיר בחשש: "זה דבר שלא אומרים בקול רם".

מנהלת המחלקה הפלילית בפרקליטות אפרת ברזילי העירה שאם ערכאה כזו תקום עשויה לצוץ מחדש שאלת מינוי השופטים. היא הסבירה שאם ביהמ"ש העליון הופך לערכאה שקובעת הלכות ונורמות משפטיות, ואינה מסתפקת בפרשנות מצומצמת של חוקים, עשויה להיות לגיטימציה לתביעה שהשופטים ייצגו מגוון רחב יותר של עמדות ציבוריות.

אכן, בעיה גדולה, איך אפשר לתת לאספסוף או לעם לקבוע את הנורמות והערכים?

פרופ' חנוך דגן מאוניברסיטת תל אביב הציע פתרון. לטענתו השופטים צריכים להיות מקצועיים ולא פוליטיים, אלא שצריך לאמץ תפיסה רחבה יותר של המונח "מקצועי". "מקצועי" משמעו גם פיתוח של הדין, קביעת ערכים משפטיים, תקדימים, עקרונות יסוד ויסודות אתיקה. במילים אחרות – השאלות החוקתיות גם הן "שאלות מקצועיות" שצריכות לקבל הכרעה בבית המשפט העליון.

עו"ד ארנה לין שיוותה למעמד אווירה של "קבוצת פקודות" בצבא, כשקראה לכל הנוכחים לשלב ידיים, לרכז את כל בעלי ההשפעה ולדחוף את היוזמה הזאת "עד הסוף" בלי לסגת לאחור. הדוברים כולם הסכימו בהמשך שהסכנה הגדולה ביותר היא שדודו רותם או גורמים פוליטיים אחרים ינצלו את ההזדמנות לקדם את רעיון בית המשפט לחוקה.

אז מה הבנתי מהערב? שכולם רוצים לראות בית משפט לחוקה שיעסוק בסוגיות הציבוריות העקרוניות. הוויכוח הוא רק מי יהיו השופטים - כפיליו של אהרן ברק, או הרכב שמייצג את הגיוון של העם היושב בציון.

פורסם במקור: צדק, מוסף לדין, למשפט ולהלכה המצורף למקור ראשון
תאריך:  25/03/2011   |   עודכן:  25/03/2011
יהודה יפרח
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
בתי הדין ובתי המשפט לענייני משפחה: אין שלום בית
תגובות  [ 1 ] מוצגות   [ 1 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
אחד הקוראים
26/03/11 01:43
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
חברה שבשליטתו של בעל ההון נוחי דנקנר מנהלת משא-ומתן לרכישת העיתון מעריב. דבר אחד ודאי ברור לדנקנר: מתחת לבית מעריב אין מרבצי זהב, גם לא שדה נפט או מאגר גז טבעי. מתחת לבניין, שבמרתפיו שכן פעם הדפוס של העיתון בימי השחור-לבן של לפני תקופת נמרודי, יש רק תהום עמוקה של חובות והפסדים, שהולכים ונצברים כבר שנים.
24/03/2011  |  רפי מן  |   כתבות
השעה כבר שלוש לפנות בוקר. ס' שב הביתה מעבודתו במסעדה הכורדית, אי-שם באחד מפרברי אמסטרדם. קוראי הטור הזה כבר מכירים את הגולה הסורי ס' מרשימות קודמות. ס', 35, נולד בעיר קמישלי בסוריה. לאחר שזומן לראיון על-ידי המוחבראת, הבריחה אותו משפחתו לאירופה, שם קיבל מקלט מדיני. בשנים האחרונות הוא מתגורר בהולנד וחולם על הרגע שבו משטרו השנוא של בשאר אסד יעבור מן העולם.
24/03/2011  |  פזית רבינא  |   כתבות
בתחילת חודש מרס 2011 נערך כינוס בנושא "Reuse (שימוש חוזר) כהזדמנות עסקית". בעקבות הכינוס רוכזו טיפים ל"שימוש חוזר" (שימוש רב-פעמי באותו המוצר או שימוש אחר במוצר), בעזרתם אפשר לחסוך כסף, לגלות אחריות סביבתית, ואפילו לעשות טוב לאדם אחר.
24/03/2011  |  לילי בוטמן  |   כתבות
עוד כמה תגובות קצרות בדרך כלל - גם מהמותן - בנושאים גדולים כקטנים, שהציקו לי, או עניינו אותי והפעם - עילגות מוכחת ואוצר מילים דל, אל תסמכו על המשטרה, עיתונאיות זרות מוטרדות מינית והמומחים שבהבל פיהם הבטיחו שלא ייפלו קטיושות באשקלון צדקו, כמובן
24/03/2011  |  אביתר בן-צדף  |   כתבות
התמונה שתיאורה יחסוך לנו אלף מילים היא זו של נעם חומסקי נפגש עם ראשי חיזבאללה, חודשים ספורים לפני מלחמת לבנון השנייה. האינטלקטואל החשוב בעולם, על-פי סקר מתוקשר היטב שערך המגזין הבריטי 'פרוספקט' ב-2005, עולה לרגל לטרוריסט המצליח בעולם, זה שהשתלט על מדינה אחת וניהל על גבה מלחמה ממושכת להשמדת מדינה אחרת. בעל 'לשון ורוח' ו'לשון וחירות', מנסח התיאוריה בדבר הכשירות הלשונית המוּלדת והוגה מרכזי של זכויות האדם, משחר לפתחו של טובח אזרחים מקצועי, מצביא הג'יהאד השיעי הדכאני. כתרנגול על ראש המזבלה הוא מקרקר לראש החיזבאללה.
24/03/2011  |  צור ארליך  |   כתבות
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
מנחם רהט
מנחם רהט
נס הצלת עם ישראל משואה זוטא, תחת נחילי הכטב"מים והטילים שנשאו מטעני מוות נוראים, אינו פחות מנסי הקמת המדינה וששת הימים, ויש אומרים שמדובר בנס בסדר גודל תנכ"י
רפי לאופרט
רפי לאופרט
התהפוכות הפוליטיות והדמוגרפיות השליליות בארה"ב משתקפות יותר ויותר בהתנהלות ממשל ביידן במשבר האזורי הנוכחי    השילוב האפרו-אמריקני-מוסלמי והאנטישמי מעמיק את אחיזתו והשתלטותו
מירב ארד
מירב ארד
מגוון הצעות מומלצות מעובדי קרן קימת לישראל לטיולים מהנים ברחבי הארץ - במרחב צפון, מרכז ודרום. מוזמנים להגיע וליהנות בתקופה הקרובה ובמהלך חופשת "בין הזמנים" ממקומות טיול יפים במיוחד...
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il