|
מינכן חוגגת [צילום: משרד התיירות הגרמני]
|
|
|
|
|
ה"אוקטוברפסט" - פסטיבל הבירה המסורתי [צילום: משרד התיירות הגרמני]
|
|
|
|
|
כמו מדי שנה נפתח בתחילת השבוע במינכן ה"אוקטוברפסט" - פסטיבל הבירה המסורתי, הגדול מסוגו בעולם, והנחשב לנדבך מרכזי בתרבות הבווארית. הוא נמשך שלושה שבועות וצפויים לבקר בו לא פחות מעשרה מיליון מבקרים.
מי שלא חווה אי פעם את ה"אוקטוברפסט", לא חווה, מן הסתם, הילולה של ממש, עם עליצות עילאית שעוברת על גדותיה, עם בירה הנשפכת כמים, ועם המוני שתיינים, המתגוללים ברחובות העיר שיכורים כלוט.
שלל סוגי הבירה המוצעים בפסטיבל מוגשים בכוסות-ענק, המכילות ליטר-בירה, ומלבדם מוגשים גם מאכלים אופייניים למטבח הבווארי, בהם נקניקיות, שפצלה-גבינה, כרוב כבוש וזנב-שור צלוי. לרשות האורחים בפסטיבל עומדים 15 אלף מלצרים וים של אוהלים הפזורים ברחבי העיר, בהם נערכת החינגה.
בימים אלה של ה"אוקטוברפסט" מהדהדת ברחובותיה של בירת-בוואריה בקשה אחת ויחידה, במבטא דרום-גרמני: "נוך איין ביר" (עוד בירה אחת), כי זה בדיוק מה שמעניין עכשיו את המוני הגרמנים הנקבצים לעיר, ולא שום דבר אחר, כשהיעד "הקדוש" הוא ללגום כמה שיותר מן השיכר הזה. ואכן, כמויות אדירות של הנוזל הצהבהב נלגמות בבתי המרזח ובגני הבירה, כשרק בפסטיבל השנה שעברה נאמדה כמות השתייה בכמעט עשרה מיליון ליטרים...
במרוצת השנים הפך פסטיבל הבירה לאירוע בינלאומי, כשראש עיריית מינכן מכריז רשמית, קבל עם ועדה, על פתיחת הפסטיבל, במילים: "הבירה נמוגה מהחבית", וזו אכן נשפכת כמים. מחירה של כוס המשקה המשכר מרקיע בימים אלה שחקים והוא גבוה בהרבה מהמחיר הממוצע הנגבה בפאבים הגרמניים בימים של שיגרה. עלותו: 9 אירו טבין ותקילין.
איבוד עשתונות
בפסטיבל הבירה מפזזות עלמות בוואריות, בתלבושות הדירדנדל הפולקלוריסטיות שלהן, מכרכרות סביב שולחנות השותים ומפתות אותם שלא לקמץ, חלילה, בשתייה. הגברים, שלוחי הרסן, מתפתים על נקלה, וכמותם גם נשים במיטב שנותיהן, הלוגמות בלי עין הרע גלונים של בירה. מהר מאוד מאבדים כולם את עשתונותיהם ומתגוללים על המדרכות שתויים כדבעי.
בשל חוקיו הנוקשים של הפסטיבל, מותרת בימים אלה במינכן מכירתה של בירה מקומית בלבד. מן השתייה הפרועה מצליחה תעשיית השיכר של בירת-בוואריה לגרוף ממש הון-תועפות, כשנוטלים בה חלק גם המוני תיירים.
אבל שיאן של החגיגות מתרחש במרתפי הבירה של מינכן, ובראשם ה"הופברויהאוס". בפונדק הבירה ההיסטורי המפורסם, שבעיר העתיקה, מגישים בצד הבירה גם תוכנית אמנותית עשירה בסגנון הבווארי המקובל של שירי היודל. המוני האורחים ישובים סביב שולחנות ארוכים, משלבים זרועות ופוצחים בשירה קולנית, כשמלווה אותם תזמורת-נגנים של כלי-נשיפה. כמויות הבירה האדירות שנלגמות עושות עד מהרה את שלהן ולא אחת מתפתחות במקום תגרת-ידיים והמולה רבה.
מחרה מחזיק אחרי ה"הופברויהאוס" גם ה"פלעצעל" הסמוך. בין כתליו מוצגות הצגות עממיות עליזות והאורחים המתהוללים נהנים, בצד חבית קטנה של שלושה ליטר-בירה, גם מארוחה עממית של מרק ונקניקים עם כרוב חמוץ. ואילו במרתף ה"אאוגוסטינר", שבמדרחוב הראשי, אוכלים ארוחה בווארית של ממש במחיר זול להפליא.
מי שמבקש לברוח מן ההמולה ותר אחרי קצת שקט, יכול לבלות את שעתו בפונדק היין "ויינשטובה", המרוהט בסגנון כפרי מובהק, עם תפריט לעניין ועם שניים-שלושה נגנים בלבוש עממי, המשמיעים נעימות סולידיות יותר.