הקווים המנחים החדשים בנושא תזונה, שפורסמו בארצות הברית בחודש ינואר השנה, מעמידים בפנינו אתגר עצום בנושא הירקות.
ההמלצה הינה: אדם בוגר צריך להגדיל צריכת ירק ירוק בעל עלים ירוקים כהים בממוצע ב-200%-300%. נכון לעכשיו אנו אוכלים מעט מירק זה וזוהי אחת הסיבות שאנו סובלים מבעיות בריאות.
ההמלצות האחרונות בנושא תזונה מציעות, כי על רוב המבוגרים לאכול שלוש כוסות לפחות של ירקות בעלי עלים ירוקים כהים בשבוע. כדי להגיע לכמות זו, יש צורך בחצי כוס בכל יום, או מנות גדולות יותר מספר פעמים בשבוע.
ואם המלצה זו נראית "יותר מדי", הסיבה לכך הינה העובדה שהאמריקנים לעיתים רחוקות אוכלים ירקות אלו. אחת התוצאות של הרגלי אכילה לקויים אלו, היא שהתזונה הופכת להיות דלה באשלגן ומגנזיום. ירקות בעלי עלים ירוקים כהים מספקים מינרלים אלו, הקשורים לרמות בריאות של לחץ דם ורמות תקינות של סוכר בדם.
חסה, וירקות בעלי עלים ירוקים כהים כמו תרד, עלי סלק, כרוב, רוקט ולפת - מכילים בתא-קרוטן כמו גם קרוטינואידים (פיגמנטים המצויים בצמחים) הנקראים לוטאין ווזאקסנטין. בתא-קורטן, לוטאין ווזאקסנטין כולם נוגדי חמצון בעלי כוח רב המשחקים תפקיד חשוב בחסימת השלבים הראשוניים בהתפתחות הסרטן.
תזונה עשירה בחומצה פולית
מספר מחקרים מצאו גם קשר בין נוגדי חמצון אלו לסיכון לסרטן השד, הריאות והעור. בנוסף, לוטאין כפי הנראה מסייע בהאטה של התפתחות התנוונות כתמית - סיבה לעוורון כתוצאה מהזדקנות.
הירקות בעלי העלים הירוקים הכהים יכולים גם לספק כמות משמעותית ביותר של חומצה פולית. חומצה פולית היא ויטמין מקבוצה B השומר על בריאות הלב ומסייע במניעת מומים מולדים מסויימים. חומצה פולית חיונית גם להעתקה ושיקום של דנ"א. ללא שיקום, תאים שניזוקו עלולים להתפתח לסרטן.
אין להמעיט בערכה של החומצה הפולית, גם לאחר שלוקחים בחשבון חומרים מזינים אחרים הנלחמים בסרטן. מספר מחקרים מקיפים הראו כי הסיכון של פוליפים במעי הגס, שהם המקור לרוב סוגי הסרטן במעי הגס, הוא 30%-40% נמוך יותר בקרב אנשים עם צריכה של חומצה פולית גבוהה, בהשוואה לאלו עם תזונה דלה בחומצה פולית.
המחקר מציע גם כי תזונה דלה בחומצה פולית מעלה את הסיכון לסרטן השד (במיוחד אצל נשים השותות אלכוהול), סרטן צוואר הרחם וסרטן הריאות.
ירקות מסויימים בעלי עלים ירוקים כהים מציעים יתרון נוסף. גרגיר נחלים (תבלין), ארגולה, כרוב סיני, ברוקולי וכרוב, שייכים כולם למשפחת המוצלבים. ירקות אלו מספקים פיטוכימיקלים כמו INDOLES המסייעים בעצירת הסרטן לפני שהחל להתפתח.