|   15:07:40
דלג
  |   תגובות
  |    |  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
כתיבת המומחים
המדריך המלא להלבנת שיניים
קבוצת ירדן
החברה המצויינת למוצרי CBD כבר בישראל

"אפשר להציל עשרות אלפים מהתבוללות"

18 אלף יהודים לומדים בבתי ספר יהודיים ברחבי ברית המועצות לשעבר, אך מספרם של כלל התלמידים היהודים גדול בהרבה רוברט זינגר, מנכ"ל רשת חינוך יהודית, קורא לממשלת ישראל לשנות גישה ולהשקיע משאבים בהקמת בתי ספר חדשים: "סכנת ההתבוללות חמורה מאי פעם"
10/08/2012  |     |   כתבות   |   מקור ראשון   |   תגובות
אפשר להציל [צילום אילוסטרציה: פלאש 90]

מאות אלפי ילדים ובני נוער יהודים החיים במדינות ברית המועצות לשעבר אינם מקבלים חינוך יהודי כלשהו. את הנתונים הללו מוסר רוברט זינגר, מנכ"ל רשת World Ort, המפעילה במדינות אלו 17 בתי ספר יהודיים. לדבריו, קיים הכרח להקים בתי ספר חדשים ולקלוט בהם בשלב ראשון לפחות 60 עד 80 אלף תלמידים יהודים על-מנת להצילם מהתבוללות.

בבתי הספר של World Ort לומדים כ-8,000 תלמידים. נוסף עליהם מנהלת הרשת מרכזים מקצועיים וסניפי נוער הפועלים רק בחלק מימי השבוע. 'אור אבנר' של חב"ד היא רשת החינוך היהודית הגדולה ביותר, והשלישית הפועלת בבריה"מ לשעבר היא רשת חרדית קטנה הנקראת 'שמע ישראל', ובניהולה שותפים הרב יעקב בלייך, רבה הראשי של אוקראינה, והרב פינחס גולדשמידט, רבה של מוסקבה.

בסך הכול פועלים ברחבי ברית המועצות לשעבר כ-45 בתי ספר יהודיים ובהם כ-18 אלף תלמידים.

יום לימודים ארוך

זינגר, יליד צ'רנוביץ שבאוקראינה, מסביר שכשהוא מדבר על מאות אלפי יהודים הוא מתכוון לבני נוער וילדים שנחשבים "זכאי חוק השבות". בתשובה לשאלה כמה מבין זכאים אלה הם יהודים לפי ההלכה, עונה זינגר כי הוא מעריך שבין 40 ל-50 אחוזים.

המשוכה העיקרית המונעת מרשתות החינוך להרחיב את פעילותן היא, כמובן, בעיית התקציב.

דיוויד ביניש, מנהל בתי הספר של World Ort ברחבי ברית המועצות לשעבר, מדווח שהמימון העיקרי להפעלת בתי הספר מגיע מהממשלות המקומיות, המממנות את אחזקת המבנים ואת הלימודים הכלליים. "משרד החינוך המקומי לא יממן אצלנו את מה שהוא אינו מממן בבתי ספר ממלכתיים אחרים, למשל חינוך מקצועי-טכנולוגי מתקדם. אין להם תקציב למטרה חריגה כזו. אנחנו רואים חשיבות רבה מאוד בתוספת זו ללימודים הכלליים. כך אנחנו מסייעים לתלמידים להתכונן לחיים של עבודה ומקצוע - בין אם הם יעלו ארצה, כפי שאנחנו מקווים, ובין אם לא. התוספת הזו גם גורמת לבית הספר שלנו להיות אטרקטיבי יותר, וכך אנחנו מסוגלים לשכנע הורים לרשום את ילדיהם לבתי הספר שלנו.

"בנוסף, אם ברצוננו לתת לתלמידים את כל תחומי החינוך החשובים לנו ולהם - לימודים כלליים, לימודי עברית ויהדות וכן חינוך מקצועי - עלינו לקיים יום לימודים ארוך, ולשם כך יש לספק להם ארוחת צהרים מזינה ומשביעה. ועוד - אם אנחנו מחזיקים בית ספר אחד בעיר, המרחקים הם גדולים למדי. בעוד התלמיד הרוסי או האוקראיני צועד לבית הספר הקרוב לביתו, אנחנו צריכים לספק לתלמידים הסעה יומיומית מביתם לבית הספר וחזרה".

תפקידו של מי, אם כן, לממן את תוכנית החירום שזינגר מדבר עליה? לו עצמו התשובה ברורה. לדבריו, ממשלת ישראל נטלה על עצמה אחריות לחינוך היהודי בברית המועצות כבר בשנת 1991, ובשנים האחרונות היא צמצמה את השתתפותה בהוצאות. "ממשלת ישראל צריכה לחזור ולקבל אחריות מלאה לא רק למסגרות הקיימות, אלא להרחבתן באופן משמעותי מאוד", אומר זינגר ומציין שלפני חודשים אחדים ביקר שר החוץ אביגדור ליברמן בשני בתי ספר של הרשת בקישינב שבמולדובה, חבל הולדתו, התרשם מאוד מרמת החינוך והבין את הצורך להרחיב את מסגרות החינוך יהודי.

עם שובו ארצה הקים ליברמן, העומד בראש ועדת השרים לעלייה, ועדה פנימית במשרדו שתפקידה לדון במצב החינוך היהודי בברית המועצות לשעבר. הוועדה, אומרים במשרד, "עומדת להגיש את המלצותיה בקרוב".

הסוכנות יצאה מהתמונה
אדלשטיין. לא זכה לחינוך יהודי [לע"מ]

שר ההסברה והתפוצות יולי אדלשטיין:
"ברור שבהקמת בתי ספר יהודיים נוספים יש משום עשיית צדק היסטורי. בכך אנחנו מחזירים את מה שגזלו מאיתנו. לכן, יש לפעול ולעשות כל שאפשר. עם זאת, גם אם נצליח לגייס עכשיו מיליארד דולר למטרה זו, ונקים בתי ספר חדשים רבים, אינני בטוח שהם יתמלאו בתוך יומיים בתלמידים יהודים"

שר ההסברה והתפוצות יולי אדלשטיין, אף הוא יליד צ'רנוביץ, לא זכה בילדותו לחינוך יהודי כלשהו בשל המגבלות החמורות שהטיל השלטון הסובייטי. "ברור שבהקמת בתי ספר יהודיים נוספים יש משום עשיית צדק היסטורי", אומר אדלשטיין בראיון. "בכך אנחנו מחזירים את מה שגזלו מאיתנו. לכן, יש לפעול ולעשות כל שאפשר. עם זאת, גם אם נצליח לגייס עכשיו מיליארד דולר למטרה זו, ונקים בתי ספר חדשים רבים, אינני בטוח שהם יתמלאו בתוך יומיים בתלמידים יהודים". לדעתו יש לפעול בשילוב - השגת תקציבים מצד אחד והשקעתם בדרך נכונה מצד שני. בד-בבד עם הקמת בתי ספר ברמה גבוהה, יש צורך בפעילות השפעה והסברה כדי לקרב את המשפחות לחינוך היהודי. רק דרך זו עשויה לדעתו לגרום להורים להחליט להוציא את ילדיהם מבתי הספר הממלכתיים והנוצריים ולשלוח אותם לחינוך היהודי.

גם שר החינוך גדעון סער ביקר לא מזמן בבתי הספר היהודיים בברית המועצות לשעבר. סער אמר שם ש"חינוך יהודי בתפוצות הוא המפתח להישרדותו של העם היהודי", והביע תמיכה בהגדלת הסיוע הממשלתי לחינוך היהודי המקומי. זינגר מספר באכזבה שלאחר חזרתו ארצה הצליח סער להביא לתוספת של מיליון שקל בלבד לתקצוב בתי הספר.

"בעבר", אומר דיוויד ביניש, "ממשלת ישראל והסוכנות היהודית מימנו חלק גדול מההוצאות. החל משנת הלימודים 2009 יצאה הסוכנות כמעט כליל מתקצוב ההוצאות וההפעלה של בתי הספר, בגלל הקיצוצים הנרחבים בהכנסותיה. מאז החל תהליך איטי של שקיעה ולפעמים קריסה של בתי הספר". לאחר שהופסקו מימון ההסעות וארוחות הצהריים, עזבו את בתי הספר כ-15 עד 20 אחוז מהתלמידים.

"כיום", ממשיך ביניש, "ממשלת ישראל מממנת בעיקר את השליחים - המורים מהארץ, שתפקידם העיקרי הוא ללמד שיעורים בתחום החינוך היהודי, הכולל לימודי מסורת, עברית, היסטוריה של עם ישראל ועוד".

איזה חלק מתוכנית הלימודים תופסים התכנים האלה?

"האמת היא שבגלל מגבלות תקציביות וגם בגלל הגבלה על אורכו האפשרי של יום הלימודים, ברשת שלנו מתקיימים חמישה שיעורים בשבוע של לימודי יהדות, מתוכם שלושה של לימוד השפה העברית. אני מודע לכך שזה מעט. אין אצלנו תפילות בבית הספר, משום שהדבר אסור לפי חוקי הממשלה. אני מבין שהרשתות האחרות מצאו דרכים להתגבר על מגבלה זו. לנו גם אין פנימיות כפי שיש לחלק מבתי הספר ברשתות היהודיות האחרות".

ומחנות קיץ?

"אין לנו תקציב לפרויקט יקר כזה".

סבא שוב בבית הכנסת

דיוויד בייניש:
"אני גדלתי באוזבקיסטן, והיה לי סבא שלקח אותי לבית הכנסת. ברוסיה ובאוקראינה לא היו בדורות האחרונים סבים כאלה. אם נצליח להרחיב את המסגרת ולקלוט עוד 20 או 30 אלף תלמידים, יש סיכוי שהם ייקחו את הסבא שלהם לבית הכנסת. וחשוב לא פחות - יש סיכוי שכך נוסיף עוד 20 או 30 אלף משפחות שיעלו ארצה וישמרו על חיים יהודיים בצורה זו או אחרת"

להערכת ביניש, בכל ברית המועצות לשעבר חיים כיום כמיליון יהודים זכאי חוק השבות, וכ-20 אחוז מהם - כ-200 אלף - בגילי בית ספר. עם זאת, ביניש מסתפק בשלב ראשון בשאיפה להגדיל את קיבולת בתי הספר היהודיים כדי שיוכלו לקלוט 20 עד 30 אלף תלמידים חדשים. אם ממשלת ישראל תקציב לכך 100 מיליון שקל, הוא סבור, אפשר יהיה לעמוד ביעד זה.

רוברט זינגר, הבוס של ביניש, לא מסתפק בכך. לדבריו, ממשלת ישראל והעם היהודי צריכים לגשת לנושא מתוך גישה של מהפכה רוחנית וחינוכית, ולהביא לכך שהעם היהודי ומדינת ישראל לא יפסידו בשנים הקרובות חלק גדול מהעם היהודי השוהה עדיין בברית המועצות לשעבר, ואשר סכנת ההתבוללות שלו כיום גדולה יותר משהייתה אי פעם בהיסטוריה הארוכה של היהודים באזור זה.

בסיכום שיחתו איתנו אומר ביניש: "אני גדלתי באוזבקיסטן, והיה לי סבא שלקח אותי לבית הכנסת. ברוסיה ובאוקראינה לא היו בדורות האחרונים סבים כאלה. אם נצליח להרחיב את המסגרת ולקלוט כאמור בשלב ראשון עוד 20 או 30 אלף תלמידים, יש סיכוי שהם ייקחו את הסבא שלהם לבית הכנסת. וחשוב לא פחות - יש סיכוי שכך נוסיף עוד 20 או 30 אלף משפחות שיעלו ארצה וישמרו על חיים יהודיים בדרך זו או אחרת".

פורסם במקור: יומן, מקור ראשון
תאריך:  10/08/2012   |   עודכן:  10/08/2012
יצחק הילדסהימר
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
"אפשר להציל עשרות אלפים מהתבוללות"
תגובות  [ 5 ] מוצגות   [ 5 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
יוד יוד
11/08/12 12:18
2
מאיר בן לולו
12/08/12 07:01
3
אורח1
12/08/12 08:38
4
חילוני תל אביבי
12/08/12 15:52
5
מכיר ויודע
12/08/12 20:04
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
שכבת עננים מסוככת מפני להט השמש החברונית. קדרות מוזרה פרוסה על העיר השקטה. בחלקה הזעיר שבידי ישראל - מערת המכפלה, בתי היישוב היהודי, שורת הבתים לאורך רחוב השוהדא והעלייה לתל רומיידה - מהלכים תושבים יהודים, תיירים יהודים, ערבים זעופי מבט. מבני היישוב היהודי שלצד מערת המכפלה נראים כמעין חזיון שרב, כפתחו השלו של גן עדן, וסביב להם אוכל הרקב: השנאה, ההזנחה, חוסר העניין הלאומי להפוך את המקום היהודי המופלא הזה ללב העם והארץ. ההתכחשות שעדיין הופכת את חברון לחטוטרת במקום לפסגת מורשת מטופחת.
10/08/2012  |  אבינדב ויתקון  |   כתבות
30 שנה מלאו לפרוץ מלחמת שלום הגליל, היא מלחמת לבנון הראשונה. אדריכל המלחמה, שר הביטחון דאז אריאל שרון, כינה אותה כעבור שנים "מהמוצדקות שבמלחמות ישראל" ועורר מחדש את הוויכוח הגדול סביבה. היא הייתה ללא ספק המלחמה היותר שנויה במחלוקת בתולדות ישראל; למעשה, המלחמה הראשונה שעוררה ויכוח נוקב לא רק סביב אחד ממהלכיה (ויכוחים רבים כאלה היו עוד קודם), אלא לגבי עצם קיומה. זו הייתה המלחמה הראשונה שבה שלטים הנוקבים במספר הקורבנות הונפו דרך קבע ליד בית ראש הממשלה, וכתובות נאצה על קירות כינו את ראש הממשלה ואת שר הביטחון דאז "רוצחים". 30 שנה אחרי, אין טעם לפתוח מחדש את הוויכוח ההוא, אבל חשוב לבחון מה היו השפעותיה של המלחמה ההיא על הצמרת הישראלית, מדינית וביטחונית כאחד.
10/08/2012  |  יאיר שלג  |   כתבות
שימוש בטלפון הוא חלק בלתי נפרד במשא-ומתן, אבל למשא-ומתן הטלפוני יש מספר יתרונות ומספר חסרונות היתרון העיקרי בשימוש בטלפון הוא חיסכון בזמן שימוש בטלפון מאפשר לנהל משא-ומתן בזמנים נוחים ומקובלים על כל הצדדים בנוסף, קיימות שיחות ועידה המאפשרות לאסוף הרבה בעלי עניין, ללא קשר למיקומם הממשי עם זאת, למרות היתרונות הברורים, למשא-ומתן טלפוני יש חסרונות רבים
10/08/2012  |  אלי יצחק  |   כתבות
הערפל מתפוגג לאחרי שכוכב מרקורי חזר למסלול והתקשורת ברורה יותר. למדנו שיעור על כוח המשחק של הכוכב האחראי על מידע ותקשורת, שטייל במזל אריה נגד הכיוון. הייתה זו הפטפטת והקשקשת שחווינו בכלי התקשורת המתחרים זה בזה, מי הביא את הפרשן הביטחוניסט לשעבר, או הכלכליסט האקדמאי שיודע מה הכי נכון למדינת ישראל. נזכור שכל ה"חוכמה" נשפכה עלינו ברצועת זמן שמרקורי היה בנסיגה. מרקורי בנסיגה הוא הג'וקר, זה שאוהב לעשות טריקים והמהימנות שלו היא בסימן שאלה גדול.
10/08/2012  |  טובה ספרא  |   כתבות
צריך להיות מצויד במידה בלתי מבוטלת של חוצפה כדי ששר בממשלה ישתמש בפעילות השוטפת של משרדו כדי לקדם בדרכים ציניות ובמהירות מעל המותר בחוק אינטרסים פוליטיים אישיים. אדם זה הוא שר התחבורה, ישראל כ"ץ, המשמש במקביל כיושב-ראש הנצחי של מזכירות הליכוד ומבקש בכל פעם שהוא חושש לפיחות במעמד להוכיח כי הוא בעל הבית של הליכוד.
10/08/2012  |  אריה אבנרי  |   כתבות
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
מנחם רהט
מנחם רהט
נס הצלת עם ישראל משואה זוטא, תחת נחילי הכטב"מים והטילים שנשאו מטעני מוות נוראים, אינו פחות מנסי הקמת המדינה וששת הימים, ויש אומרים שמדובר בנס בסדר גודל תנכ"י
מירב ארד
מירב ארד
מגוון הצעות מומלצות מעובדי קרן קימת לישראל לטיולים מהנים ברחבי הארץ - במרחב צפון, מרכז ודרום. מוזמנים להגיע וליהנות בתקופה הקרובה ובמהלך חופשת "בין הזמנים" ממקומות טיול יפים במיוחד...
דרור אידר
דרור אידר
גרורותיה של אירן מעסיקות אותנו, בעוד שהמשטר בטהרן מחכך ידיו בהנאה, כמעט ללא פגע, ועל הדרך ממשיך את תוכנית הגרעין בחסות המהומה
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il