חופשה היא חירות, דרור - שחרור זמני מכל חובה שהיא. מנגד, ישנה השגרה, מצב של סדר מנהגים שגור וקבוע, רוטינה. בכל בית שיש בו ילדים הלומדים בבתי-הספר, מנסים בימים אלו להסיט את מחוג המאזניים מחופשה לשגרה, לחזור להרגלים קבועים, ברורים וידועים.
גם בכל הקשור לתזונת הילדים בבית ומחוצה לו, מומלץ לחזור לשגרה, ל"חוקים" הקטנים שעוזרים לנו לתמוך בתזונה נבונה במשפחה, לזנוח את הלחמנייה עם השוקולד של ימי הקייטנה.
אז איך מתחילים? איך מכינים כריך בריא? ומה שולחים עם הילדים לארוחת 10? ראשית, המלצה חמה: מומלץ להכין יחד עם הילדים טבלת כריכים שבועית, ממש כמו מערכת שיעורים וחוגים. הילד יבחר מראש לכל יום בשבוע את הכריך האהוב עליו ואת מרכיבי ארוחת ה-10 שלו, וכך יימנעו ויכוחים מיותרים בבוקר, בזמן שכולם ממהרים.
להלן ה"חוקים" הבריאים להכנת כריכים:
טעם הכריך
הכי חשוב שהכריך יהיה טעים ואהוב על הילדים - בריא ככל שיהיה, כדאי שייאכל ולא יישאר בתיק.
הלחם - החלק הארי של הכריך:
מומלץ להשתמש בלחמים / לחמניות / פיתות העשויים מחיטה מלאה ושאר דגנים מלאים. דגנים מלאים מספקים פחמימות מורכבות המספקות אנרגיה זמינה לאורך שעות היום. להבדיל ממאפים העשויים מקמח לבן, במאפים העשויים מקמח מלא, תהליך טחינת הקמח כולל את כל מרכיבי הגרעין, לרבות קליפת הגרעין העשירה בסיבים תזונתיים, נוגדי חמצון, ויטמינים מקבוצה B ומינרלים, וכן את נבט החיטה (חלק קטן בגרעין) העשיר בשומנים טובים ורכיבי תזונה רבים.
לא כל לחם כהה הוא לחם מחיטה מלאה. חשוב לקרוא היטב את רשימת הרכיבים בגב האריזה ולוודא שהרכיב המופיע ראשון הוא קמח חיטה מלא. רק כך נוודא שקמח מלא הוא אכן המרכיב העיקרי בלחם.
"אבל הילד לא אוהב קמח מלא" - אמירה זו נשמעת רבות בסביבתי. מה עושים? ראשית, מסבירים: שתפו את הילדים ביתרונות התזונתיים שבאכילת מזונות בריאים - ילדים אוהבים הסברים. יתרה מזאת, השוק מציע מגוון רחב של לחמים ומוצרי מאפה העשויים מקמחים מלאים ומותאמים לילדים (בעיקר בגילאים הצעירים) - לחמים בעלי מרקם רך ועדין אשר אינם מכילים חלקי גרעינים ותוספות של דגנים שלמים. בין המוצרים המותאמים במיוחד לילדים: לחם ברמן לעניין מחיטה מלאה טרום נבוטה שש לחמניות בשקית מ-100% חיטה מלאה, פיתה בריבוע מ-100% חיטה מלאה. אם גם אלה לא מתקבלים, מומלץ להכין את הכריך מלחם אחיד, המכיל כמות קטנה של סיבים תזונתיים אך גדולה מזו שיש בלחמים מקמח לבן.
ממרחים שילדים אוהבים - איך בוחרים?
הקפידו שהממרח יהיה עשיר בחלבון מסוגים שונים: ממרח גבינה לבנה מחלב פרה או חלב עיזים / קוטג' מועשר (מומלץ עד 5% שומן), פרוסת גבינה צהובה, גבינה מלוחה. חביתה, ביצה קשה, חזה הודו / עוף מנתח שלם שאינו מעובד, טונה בשמן זית. לחלופין, גוונו עם ממרח עשיר בשומנים מזינים, דוגמת ממרח טחינה (עדיף מלאה), אבוקדו או ממרח זיתים; או עם ממרח קטניות: חומוס או ממרחי סויה שונים.
תוספות לכריך
חשוב, מומלץ וכדאי להוסיף לכל ארוחת 10 ירקות. בכריך עצמו, כאשר מדובר בירקות שאינם "רטובים", דוגמת חסה, מלפפון וגזר; או לחלופין כתוספת נפרדת לכריך: עגבניות שרי, מיני גזרים, מיני מלפפונים ומיני פלפלים. כיום אפשר למצוא גם מגוון של ירקות מוקטנים שילדים אוהבים.
מתחשק משהו מתוק
התוספת המתוקה המומלצת ביותר היא פירות טריים וקשים - כאלו שלא יימעכו בתיק או פירות יבשים, מתוקים ומזינים. אם רוצים לגוון, אפשר לשלב אחת לשבוע עם כריך בריא מתוק של ממרח בוטנים, חלבה או דבש.
לסיכום ועוד כמה טיפים:
- הקפידו על הכנת כריכים מקמחים מלאים;
- גוונו עם ממרחים בריאים ומזינים;
- הוסיפו בכל יום ירקות עם הכריך או לצידו;
- המתיקו את ארוחת ה-10 עם פירות טריים או יבשים;
- הפרידו בין הכריך והפירות - בתאים נפרדים / שקיות נפרדות, כך שטעם הכריך לא ייפגע;
- ציידו את הילדים בבקבוק מים ולא במשקה ממותק;
- הימנעו מתוספות של חטיפים ממותקים.
דוגמאות לכריכים מזינים:
- כריך חלבי: לחם מחיטה מלאה טרום נבוטה בתוספת ממרח קוטג' + זיתים ירוקים מגולענים;
- כריך צמחוני: לחם מחיטה מלאה טרום נבוטה, שלוש פרוסות אבוקדו מעוכות בתוספת מלח;
- כריך ים תיכוני: לחמנייה מ-100% חיטה מלאה, שכבה דקה של ממרח מיונז דל קלוריות + טונה בשמן זית ועיגולי מלפפונים;
- כריך בשרי: פיתה בריבוע מ-100% חיטה מלאה, שכבה של ממרח חומוס + פסטרמה מחזה עוף שלם.