מאז ומתמיד אמרו לכם: "תאכלו דגים, זה בריא". חלקכם אולי אף קיבל בילדותו שמן דגים כחלק מהתפריט היומי, אבל מישהו הסביר לכם פעם למה באמת זה נחוץ? מה יש בדגים שכל-כך חשוב לפעילות הגוף, וכיצד יכולים, גם אלו שאינם מחובבי הדגים, ליהנות מהתועלות של חומצות השומן החשובות האלו?
ראשית, כדאי להפריך דעה רווחת: דגים אינם מייצרים אומגה-3 ולא בכל דג יש אומגה-3. אומגה-3 הינה חומצת שומן הנמצאת ביצורים הימיים הזעירים הקרויים פלנקטון, המצויים במים עמוקים וקרים, ומהם ניזונים דגי הים והלווייתנים, כך שדגי בריכות אינם מקור לצריכת אומגה-3. לעומתם, דגי ים מסוג מקרל, סלמון, הרינג, טונה וסרדינים, מהווים מקור טוב.
למה הפלנקטון בגלגוליו השונים, כל-כך חשוב לבריאותנו?
חומצות שומן חיוניות מסוג W3 מהוות חומר מוצא למעין "הורמונים מקומיים" הידועים בשם איקזנואידים מסידרה 3 והם אנטי-דלקתית, אנטי-טרומבוטית, אנטי-אריתמית (מונעת הפרעות קצב) ואזודילטורית ומחזקים את מערכת החיסון.
חומצות שומן אלה מסייעות בהפחתת רמות הטריגליצרידים בדם, חיוניות לגדילה והתפתחות של עוברים וילודים, ומדכאות פרוליפרציית תאי גידול והיווצרות מספר סוגי גידולים סרטניים וביניהם סרטן השד וסרטן המעי.
בנוסף, חומצות שומן אלה יעילות בשיפור מצבם של חולי RA (ארטריטיס), קרוהן ועוד. כמו-כן, גם המוח זקוק לחומצות שומן מסוג אומגה-3 - לצורך תפקוד תקין, להתפתחותו ולהתפתחות האינטיליגנציה.
מחקרים אחרונים מצאו קשר בין הפרעות במצב רוח ובין ריכוזים נמוכים של W3 בגוף, ונראתה השפעה טובה מאוד על חולי דיכאון ודמנציה.
למי זה מתאים?
לעוברים: זה מתחיל ברחם. העובר זקוק לויטמינים ולמזון שצורכת אמו לשם התפתחותו התקינה. צריכת אומגה-3 בתקופת ההריון מסייעת להתפתחות מערכת העצבים המרכזית של העובר, התפתחות האינטיליגנציה והראייה של העובר ולידת תינוק בעל משקל והיקף ראש תקינים. גם האם מרוויחה: צריכת אומגה-3 מפחיתה את הסיכון לדיכאון לאחר לידה;
לילודים: תקופת ההנקה חשובה אף היא: אומגה-3 תסייע להתפתחות אינטיליגנציה של התינוק ותפחית את הסיכון לליקויי למידה והפרעות קשב;
לילדים: ילדים בגילאי הגן ובית הספר שצורכים אומגה-3 נהנים מכושר ריכוז ולמידה גבוהים יותר, שיפור הישגים בלימודים וחיזוק מערכת החיסון;
לגיל ההתבגרות: נערים ונערות יהנו מהתמודדות טובה יותר עם לחצי היומיום, הפחתת אגרסיות ואלימות וחיזוק מערכת החיסון;
בני 20+: בחורים ובחורות מעל גיל 20 שיצרכו אומגה-3 יקטינו את הסיכון לפתח מחלות לב וכלי דם בבגרותם, יקטינו את הסיכון למחלות אוטואימוניות שונות, משיפור ניכר במצב הרוח ומהתמודדות טובה יותר עם לחצי היומיום.
גיל הזהב: בני ה-50+ שיצרכו אומגה-3 יפחיתו את הסיכון ללקות במחלות לב וכלי דם, סוכרת והפחתת רמות הטריגליצרידים.
בני 70+: כאילו חוזרים לתקופת ילדותם ולכן חשיבות צריכת אומגה-3 היא גבוהה יותר - בקרב גילאים אלו צריכה קבועה תשמור על תפקוד המוח ותפחית את הסיכון למחלות נוירולוגיות, תשפר את יכולת הזיכרון, תשפר את מצב הרוח ותחזק את המערכת החיסונית.