אכילה של אשכוליות יכולה לסייע להלחם במחלת חניכיים, כך עולה ממחקר חדש. חוקרים גילו כי אנשים שסבלו ממחלת חניכיים ואכלו שתי אשכוליות ליום לתקופה של שבועיים הראו ירידה בדימום בחניכיים באופן משמעותי.
לטענתם, הדבר נובע מעלייה ברמות ויטמין C בדם, הידוע כמקדם ריפוי פצעים ומפחית את הנזק הנגרם ממולקולות הרדיקליים החופשיים.
המחקר, שנעשה על-ידי אוניברסיטת פרידריך שילר שבגרמניה, פורסם בעיתון הבריטי לרפואת שיניים.
המחקר, בו לקחו חלק 58 אנשים הסובלים ממחלת חניכיים כרונית, גילה כי אכילה של אשכוליות היא בעלת השפעה חיובית הן על מעשנים והן על אנשים שאינם מעשנים. עישון ידוע כמעלה את הסיכון למחלת חניכיים.
בתחילת המחקר בן השבועיים, לכל המשתתפים היו רמות נמוכות של ויטמין C בדם. בממוצע, רמת ויטמין C אצל המעשנים היתה נמוכה ב-29% יותר אצל הלא מעשנים. אכילה של שתי אשכוליות ביום העלתה את רמות ויטמין C בדם אצל כל אלו שאכלו אותן.
אצל מעשנים, הרמה כמעט הוכפלה, אך בגלל שהחלו מקו התחלה נמוך יותר, רמות הוויטמין C הממוצעות שלהם עדיין היו נמוכות יותר מאשר אלו שתועדו מהלא מעשנים.
עדיין לא ברור מדוע עישון קשור לרמות נמוכות של ויטמין C. ייתכן והוא משנה את הדרך בה הגוף מבצע את חילוף החומרים של הוויטמין, אך ייתכן גם כי מעשנים נוטים לתזונה פחות בריאה.
איבוד שיניים
מומחים בתחום מדגישים כי אנשים רבים סובלים מרמה מסויימת של מחלת חניכיים, רובם ממצבים הפיכים, אך מספר משמעותי סובלים ממחלות חניכיים עיקשות שהן הסיבה העיקרית לאיבוד שיניים בקרב מבוגרים.
המחקר הנוכחי אומנם בחן את ההשפעה לטווח הקצר אך המסר הוא כי כשהתזונה כוללת מספיק ויטמין C הדבר יסייע בקידום הריפוי. תזונה בריאה ומאוזנת אמורה להכיל מספיק ויטמין C.
יחד עם זאת יש לזכור כי הגוף אינו מסוגל לאחסן כמויות עודפות של הוויטמין, כך שצריכה יציבה היא חשובה. כל אשכולית מכילה כ-92.5 מ"ג של ויטמין C.
לאלו שלקחו חלק במחקר הומלץ לא לצחצח את שינהם מיד לאחר אכילת האשכוליות וזאת משום שפירות הדר הם חומציים ויכולים להחליש את האמאייל שעל השיניים ולהפוך אותן רגישות לארוזיה.