|
|
|
החיטה המלאה נלחמת במחלות
|
יפעת גדות
|
צריכה עשירה בחיטה מלאה נמצאה קשורה במספר מחקרים לשיעורם של מקרי מוות הן ממחלות לב והן מסרטן; ההגנה מפני מחלות לב נובעת כפי הנראה מהוויטמינים נוגדי החמצון שבחיטה המלאה
|
לרשימה המלאה
|
|
|
|
|
|
|
ארגון המזון והתרופות האמריקני (FDA) הוציא טיוטת הנחיה לגבי מה שהמונח "חיטה מלאה" צריך לכלול. ההנחיה תסייע ליצרנים להבין את הדרך שבה רואה ה-FDA הגדרה הולמת של תוויות המזון המתייחסות לתכולה של "חיטה מלאה". הצרכנים יוכלו כעת לעשות את בחירותיהם התזונתיות על בסיס מונח שהוא עקבי ואמין.
"אחת ההחלטות החשובות ביותר שאנשים יכולים לקבל בנושא הבריאות שלהם היא הבחירה במזונות שהם אוכלים", אמר ד"ר סקוט גוטליב, נציג הוועדה ליחסים רפואיים ומדעיים של הארגון. "עדיפות עליונה ב-FDA היא למצוא דרכים נוספות להעביר בבהירות את היתרונות הבריאותיים הנמצאים במזון.
מסמך הטיוטה של ה-FDA מבהיר, כי הארגון דורש כי "חיטה מלאה" תכלול דגנים המורכבים מגרגרים טחונים, מפוררים וכתושים של הדגנים שהמרכיבים העיקריים שלהם - האנדוספרם (endosperm) העמילני (הנבג הפנימי, המרכיב את חלק הארי של הגרגיר), נבטים וסובין - הנמצאים באותו יחס כפי שהם קיימים בגרגרים השלמים. דגנים כאלו יכללו שיעורה, כוסמת, בורגול, תירס, דוחן, אורז, שיפון, שיבולת שועל, דורה וחיטה.
לעומת זאת, בתהליך זיקוק הדגנים, חלק מהסובין והנבטים מוצאים והדבר מסתכם באיבוד סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים.
מוצרים רבים אינם מתאימים להגדרה "חיטה מלאה"
טיוטת הקווים המנחים מצהירה, כי למרות ששיבולת שועל "quick oats" יכולה גם היא להקרא "חיטה מלאה" מאחר והיא מכילה את כל הסובין, הנבטים והאנדוספרם, מוצרי מזון אחרים הנמצאים בשימוש רחב אינם מתאימים להגדרה "חיטה מלאה". לדוגמא, ה-FDA אינו רואה במוצרים המופקים מקטניות (פולי סויה) ,זרעים המשמשים להפקת שמן (כגון זרע הכותנה או החמניה) ושורשי קנה שורש עמילני, "כחיטה מלאה". ההנחיה ממליצה במיוחד כי פיצה תוגדר כ"חיטה מלאה" או "דגנים מלאים", רק כאשר הבצק שלה מיוצר כולו מקמח של חיטה מלאה.
אכלו לפחות 100 גרם של דגנים מלאים בכל יום
"תווית המזון היא הכלי הטוב ביתר שיש לנו כדי לסייע לצרכנים לבחור בדיאטה בריאה, הכוללת מוצרים מחיטה מחלה", אמר ד"ר רוברט אי. ברקט, ראש מרכז בטיחות המזון ויישומים תזונתיים ב-FDA.
הטיוטה היא חלק מהמאמצים המתמשכים של הממשלה לייעץ לצרכנים לגבי בחירות תזונתיות בריאות. הקווים המנחים התזונתיים של שנת 2005 לאמריקנים המליצו, כי מחצית מהדגנים שהצרכנים אוכלים יהיו מחיטה מלאה. "אכלו לפחות 100 גרם של פסטה, אורז, קרקרים, לחם או דגנים מחיטה מלאה בכל יום".
30 גרם הם בערך פרוסת לחם, כוס דגני בוקר או חצי כוס של פסטה או אורז מבושלים. הצרכנים צריכים לוודא גם כי דגנים כמו חיטה, תירס, שיבולת שועל ואורז מתייחסים ל"מלאה" ברשימת המרכיבים.
נכון לעכשיו, יצרנים מתבקשים להטביע הצהרות עובדתיות לגבי דגנים מלאים על תוויות המזון, בנוסח "10 גרם של חיטה מלאה", או "15 גרם של חיטה מלאה".