|   15:07:40
דלג
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
קבוצת ירדן
אתם מתכננים מסיבת רווקים לחבר הכי טוב שלכם? כך תעשו את זה נכון!
קבוצת ירדן
כיצד להכין בבית שייקים מיין
דמות משפיעה ביותר. מוקתדא א-סאדר [צילום: AP/Karim Kadim]

הפנים הרבות של מוקתדא א-סאדר

מגוון אמירותיו מצביע על ריבוי הפנים של המנהיג ואיש הדת השיעי מוקתדא א-סאדר: מחד-גיסא הוא עומד בראש מיליציה עדתית ומאידך-גיסא מציג עצמו כמנהיג לאומי ופרגמטי השואף להנהיג את כלל העם העירקי על שלל גווניו ועדותיו על אחת מן הדמויות המשפיעות ביותר כיום בארץ שתי הנהרות, שעלול למלא תפקיד מרכזי בהמשך הסכסוך הסוני-שיעי במזה"ת
08/05/2015  |   מגזין המזרח הקרוב   |   כתבות   |   העולם הערבי   |   תגובות
   רשימות קודמות
  אתגרי הביטחון הסביבתי במזרח התיכון
  הכוח הערבי המשותף: סיכויים מול סיכונים
  העדה הדרוזית ומלחמת האזרחים בסוריה
  גזירות הנאצים ועוזריהם נגד יהודי המזה"ת
  מזרח-תיכונית כובשת

בחודש האחרון התגברה "המלחמה הקרה" במזרח התיכון בין אירן וערב הסעודית. במרבית המקרים בעבר, שתי המעצמות האזוריות העדיפו בעיקר למשוך בחוטים מאחורי הקלעים, אך המעורבות הסעודית הישירה בתימן סימנה עליית מדרגה במתיחות בין המדינות. צעדיה של סעודיה עלולים אף להשפיע על מוקדים נוספים של הסכסוך הבין-עדתי כגון עירק וסוריה, וכעת הכדור בידיים של טהרן. כחלק מן ההשפעה העצומה שלהם בעירק, מחזיקים האירנים בהשפעה על שחקן משמעותי ביותר - המנהיג ואיש הדת השיעי מוקתדא א-סאדר, אשר חזר לאחרונה לקדמת הבמה בעת הלחימה כנגד דאעש. א-סאדר זכה לכינויים רבים במשך השנים: איש דת רדיקלי שמעודד אלימות, לוחם חופש ומתנגד מובהק לכיבוש זר, לאומן פרגמטי ואף "מכתיר המלכים" של עירק. על כל פנים, מוקתדא א-סאדר הוא אחת מן הדמויות המשפיעות ביותר כיום בארץ שתי הנהרות, והוא עלול למלא תפקיד מרכזי בהמשך הסכסוך הסוני-שיעי במזרח התיכון.

מוקתדא א-סאדר נולד ב-1973 בעיר השיעית נג'ף שבדרום מרכז עירק. מוקתדא הינו נצר למשפחה מכובדת בעולם השיעי, הכוללת דמויות כגון "מחייה השיעים" בלבנון, איש הדת מוסא א-סאדר. משפחת א-סאדר נרדפה רבות על-ידי שלטונו של סדאם חוסיין; אביו של מוקתדא - אייתוללה מוחמד סדיק א-סאדר, ואביו החורג - אייתוללה מוחמד באקר א-סאדר, נרצחו בשל החשש של סדאם מהשפעתם הרבה על האוכלוסייה השיעית בעירק. עם זאת, מוקתדא א-סאדר נהנה מתמיכה עממית רחבה בקרב הקהילות השיעיות זאת בשל התנועה הפוליטית "הסאדרית" ורשתות הרווחה והדת שהקימה משפחתו במהלך השנים.


"אמריקה היא הנחש הגדול"


בעקבות הפלישה האמריקנית ב-2003 עלתה קרנו של מוקתדא א-סאדר והוא הפך לאחת הדמויות המשפיעות במלחמה בעירק. לאחר הפלת משטרו של סדאם חוסיין, הקים א-סאדר מיליציה חמושה וחזקה בשם "צבא המהדי" וניצל את מעמדו כאיש דת מיוחס כדי להתבטא כנגד הכיבוש האמריקני. באחת מאמירותיו המפורסמות קרא א-סאדר: "סדאם היה הנחש הקטן, אבל אמריקה היא הנחש הגדול". במהלך תקופה זו זכה א-סאדר לתמיכה כספית ולוגיסטית נרחבת מאירן, והחל מ-2004 לא היסס להפעיל את המיליציה שבפיקודו, "צבא המהדי", כנגד הכוחות השונים של הקואליציה הבינלאומית.

פעולות אלו העניקו לא-סאדר אהדה רבה בציבור העירקי והפכו אותו לסמל ההתנגדות לכיבוש זר. בעיני ארה"ב וממשלת עירק לעומת זאת נתפס א-סאדר כמטיף קיצוני ואלים, מסוכן לא פחות מארגון "אל-קאעידה בעירק". בעקבות השינוי האסטרטגי של ארה"ב בעירק ב-2007, במסגרתו גם תגברה ארה"ב את כוחותיה בעירק בעשרות אלפי חיילים, נמלט א-סאדר לאירן, כאשר ב-2008 פתחו צבאות ארה"ב ועירק במבצע משותף כנגד "צבא המהדי". לאחר קרבות קשים ואבדות רבות, ובעקבות הסדר בינו לבין ממשלת עירק בתיווכה של אירן, הכריז א-סאדר באוגוסט 2008 על פירוק המיליציה והפיכתה לארגון רווחה חברתי גרידא.


מגישה של הטפה לקו מתון יותר


בין 2007 ל-2010 הקדיש א-סאדר את זמנו ללימודי דת באירן על-מנת לזכות בתואר אייתוללה שיעניק לו השפעה רחבה יותר. במקביל השתתפה לראשונה "התנועה הסאדרית" בבחירות לפרלמנט העירקי ב-2010 וזכתה להצלחה רבה כאשר השיגה 39 מושבים. לאחר שהביע את תמיכתו בנורי אל-מליכי לתפקיד ראש הממשלה, הוכתר א-סאדר על-ידי חוקרים "ממליך המלכים" של עירק בשל כוחו הפוליטי הרב. בעקבות הקמת ממשלת אל-מליכי השנייה בינואר 2011, חזר א-סאדר מן הגלות לעיר הולדתו נג'ף והתקבל בברכה וצהלה על-ידי ההמונים בעיר.

עם נסיגת הכוחות האמריקנים האחרונים מעירק בדצמבר 2011, החל א-סאדר לגבש קו מתון יותר והחל להתבטא במונחים של "עירק כדמוקרטיה" ו"שלטון החוק", מרחק שנות אור מן המטיף הצעיר בעל הרטוריקה הארסית מן השנים הקודמות. פרשנים טענו כי שינוי הגישה של א-סאדר נבע מכך ששאף להתפייס עם יתר גורמי הכוח בעירק ולייצר סביבו קונצנזוס לאומי ולא רק מן העדה השיעית. רבים העריכו כי א-סאדר "מכין את הקרקע" כדי להפוך לראש ממשלה ביום מן הימים. לכן רבים הופתעו כאשר בפברואר 2014, חודשיים לפני הבחירות לפרלמנט, הכריז בפתאומיות א-סאדר כי הוא פורש באופן מיידי מן החיים הפוליטיים וכי אין גוף פוליטי אשר מייצג אותו או את משפחתו. כך, שש שנים לאחר שפירק את "צבא המהדי", נעלם א-סאדר מן השיח הפוליטי בעירק. אך לא להרבה זמן.

ביוני 2014, יום לאחר נפילת העיר מוסול לידי ארגון דאעש, הכריז א-סאדר על הקמת "בריגדות השלום" - גלגול חדש של "צבא המהדי" שפורק ב-2008, זאת על-מנת לבלום את ההתפשטות של דאעש. באותו יום פקדו את הרחובות 10,000 לוחמי מיליציה במפגן כוח מרשים בשכונת א-סאדר השיעית בבגדד, המכונה על שם אביו של מוקתדא. המיליציה הצטרפה לארגון-גג של מיליציות שיעיות נוספות בשם "הקהל העממי", שהוקם במיוחד כדי להתמודד עם האיום של דאעש. בספטמבר 2014 כבר הצהיר דובר "בריגדות השלום" כי הארגון הרג 30 לוחמי דאעש ליד העיר אמרלי במזרח עירק. אגב, לא הייתה זו הפעם הראשונה בה נלחם א-סאדר בארגון הסוני הקיצוני, הרי שגם דאעש הינו גלגול של "אל-קאעידה בעירק", אשר נלחם ב"צבא המהדי" במהלך מלחמת האזרחים ב-2007-2006.


שובו של א-סאדר העדתי והרדיקלי?


במרס 2015 השתתפו "בריגדות השלום" של א-סאדר בלחימה לשחרור העיר הצפונית תיכרית, מקום הולדתו של סדאם חוסיין. המיליציה של א-סאדר הצטרפה לקואליציה רחבה הכוללת את כוחות צבא עירק; יתר המיליציות השיעיות החברות ב"קהל העממי"; כוחות "קודס" האירנים; ובאופן אירוני - כוחות חיל-האוויר האמריקני ואף לוחמים משבטים סונים מקומיים אשר מאסו ביחסו של דאעש לאוכלוסייה המקומית. דובר הארגון טען כי הם פועלים "לעזור לקהילה של מוסלמים ולעזור לעם העירקי". לאחר מספר שבועות של לחימה עזה, דווח ב-12 באפריל כי דאעש נסוג מן העיר וכי כוחות הקואליציה טיהרו את כיסי התנגדות אחרונים.

למרות שיתוף הפעולה עם הלוחמים הסונים, ישנם דיווחים על מעשי טבח ושריפת בתים שביצעו המיליציות השיעיות בכפרים הסונים מסביב לתיכרית. בהמשך לרטוריקה "הלאומית" בה השתמש בשנים האחרונות, גינה א-סאדר את פעולות האיבה כנגד התושבים הסונים והצהיר כי "בריגדות השלום" לא נטלו חלק בהן. בהתבטאות דומה מפברואר 2015, קרא א-סאדר לשתי מיליציות שיעיות יריבות להשעות את פעילותן בעקבות התנקשות של שייח' סוני בבגדד. באופן פרדוקסלי אמר סאדר לאחר אותה תקרית כי "מה שקרה מוכיח כי עירק לא סובלת רק מגורמים חיצוניים אלא גם ממליציות סוררות. שני גורמים אלו חותרים תחת הממשלה העירקית ומהווים איום ביטחוני על המדינה". כלל אמירות אלו מצביעות על ריבוי הפנים של א-סאדר: מחד-גיסא הוא עומד בראש מיליציה עדתית ומאידך-גיסא מציג עצמו כמנהיג לאומי ופרגמטי השואף להנהיג את כלל העם העירקי על שלל גווניו ועדותיו.

כעת עם הניצחון בתיכרית ישנם סימני שאלה רבים על-אודות עתידו של מוקתדא א-סאדר ההפכפך. האם לאחר תום הלחימה בעירק ישתלב א-סאדר באופן סופי במערכת הפוליטית כמנהיג לאומי ויפרק או ימזג את המיליציה שלו עם כוחות הביטחון העירקיים? או שמא האירועים בתימן יובילו לשובו של א-סאדר העדתי והרדיקלי בלחימה באחת ממדינות האזור? בעבר השתתפו מספר מיליציות שיעיות מעירק (בדומה לחיזבאללה מלבנון ובגיבוי אירני) בלחימה בסוריה לצד הצבא של בשאר אל-אסד. ביניהם אף היו מספר חברי "צבא המהדי" לשעבר אשר הודו כי לחמו כדי להגן על אתרים שיעים קדושים בסוריה. כמו-כן חשוב לציין כי לב משכנם של השיעים הוא בדרום עירק, מרחק קילומטרים ספורים מן הגבול הצפוני הסעודי. אם תחול התדרדרות אזורית בשל הלחימה בתימן, "בריגדות השלום" עשויות אף לשמש כבאי הכוח של אירן בהצקות על הגבול הסעודי.

פורסם במקור: מגזין המזרח הקרוב
תאריך:  08/05/2015   |   עודכן:  08/05/2015
מגזין המזרח הקרוב
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
הפנים הרבות של מוקתדא א-סאדר
תגובות  [ 2 ] מוצגות   [ 2 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
אהרון שחר
8/05/15 09:37
2
שוחר-שלום
8/05/15 14:04
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות   /  העולם הערבי
שתי הצהרות חשובות הקשורות לסוריה היו השבוע שמשקפות את אופי המאבק להפלת משטרו של בשאר אסד בסוריה ואת הקשר שלו למשבר בתימן.
07/05/2015  |  יוני בן-מנחם  |   מאמרים
"כוח סיור" של הכוחות הערביים, הלוחמים במורדים החוּת'יים בתימן, נכנס ביום ראשון לעדן.
06/05/2015  |  אביתר בן-צדף  |   חדשות
הקרבות המתחוללים מאז ראשית פברואר 2015 במחוז דרעא בדרום סוריה בין צבא סוריה, כוחות קודס האירנים וחיזבאללה, לבין כוחות שונים של קבוצות וארגוני מורדים, נושאים משמעות אזורית ניכרת עבור השחקנים המעורבים ואף עבור אלה שאינם מעורבים בהם. קרבות אלה ניטשים כחלק ממאבק על שליטה במשולש דמשק-קוניטרה-דרעא, שמהווה שטח חיוני, בין שמדובר בביצור משטרו של בשאר אל-אסד ובין שמדובר במיטוטו. הצדדים הנלחמים מייחסים חשיבות רבה לתוצאות המערכה, שכונתה בסוריה "אם כל הקרבות", ומתכוננים ללחימה ארוכה וקשה בטרם תושג הכרעה (אם בכלל). העיר דרעא עצמה שוכנת בדרום המחוז, הידוע גם כ'חורן' או 'הגולן הסורי', ועל אף שרוב הקרבות נערכים בשטח הכפרי צפונית אליה, חשיבותה רבה משום שנהוג לציינה כמקום שבו החלה המלחמה בסוריה במרס 2011. לכן, הכרעה במערכה תבשר אולי גם כי המבוי הסתום במלחמה עתיד להסתיים והמנצח בה הוא זה שיזכה לכוח וליוקרה, שהם הכרחיים במאבק על סוריה.
05/05/2015  |  עומר עינב  |   כתבות
ב-28 באפריל ערך שר ההגנה הסורי, פהדפריג', ביקור מפתיע בטהרן שם נפגש עם עמיתו האירני על-רקע ההסלמה בקרבות בסוריה והחלשות משטרו של בשאר אסד.
04/05/2015  |  יוני בן-מנחם  |   מאמרים
עקב שינויי האקלים וההתחממות הגלובלית, כלל מדינות המזרח התיכון ניצבות כיום בפני חמישה אתגרים ביטחוניים סביבתיים: ביטחון המים, ביטחון המזון, ביטחון האנרגיה, מדבור והתדרדרות הקרקע. השלכות האתגרים הסביבתיים הללו יחד עם גידול האוכלוסייה העצום באזורנו, העומד על כ-2.7%, ולחצים פוליטיים, כלכליים וחברתיים נוספים, מחריפים סכסוכים וגורמי מתיחות קיימים בתוך ובין מדינות. לפיכך, במהלך העשור האחרון, האתגרים הסביבתיים הללו גרמו להתפרצות אירועים אלימים ואף איימו על הישרדותם של משטרים במדינות האזור.
01/05/2015  |  ד"ר משה טרדימן  |   כתבות
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
דן מרגלית
דן מרגלית
בעצם מדוע שהח"כים לא יאשרו לעצמם פגרה? אבל לא סתם אלא ללא מגבלת זמן, לכו לפגרה, לכו ואל תשובו
טובה ספרא
טובה ספרא
תקופה מסוכנת עם פוטנציאל לעימותים, פעולות טרור ופתיחת חזית חדשה במלחמה. ייתכן אובדן חיים, בעיקר בפעולות הומניטריות. המערכה נמשכת והסכנה מתגברת. הרבה מילים חשובות לזמנים הקרובים שעי...
בצלאל סמוטריץ'
בצלאל סמוטריץ'
הרבה זמן כבר לא חוויתי פער גדול כל כך בין המציאות לסיקור המעוות שלה בתקשורת הישראלית    צר לי לקלקל למחרחרי הריב והמחלוקת, אבל מה לעשות, פשוט הייתי שם וזה היה הרבה פחות דרמטי...
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il