בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
|
|
|
גושפנקה חוקית לחוות הגבינות
|
ארבעים שנה נדרשו לגבן שי זלצר, בעליה של חוות העיזים הר איתן, שעל אם הדרך לירושלים, כדי לקבל אישור משפטי לייצר בה גבינות באורח חוקי
אחרי מאבק, שנמשך ארבעה עשורים בדיוק, זוכה סוף-סוף עכשיו חוות העיזים הר איתן שבהרי ירושלים להכרת בית המשפט העליון בזכותה החוקית לייצר גבינות, בעקבות קביעתו שאין היא פוגעת בנוף הפראי מסביבה. חוות העיזים, הממוקמת על מורדותיו המזרחיים של הר איתן, בקרבת מעיינות הסטף, נחשבת לבית-יוצר משובח לגבינות..מסתבר כי בעליה, הגבן שי זלצר, מיטיב להפיק מחלבן של העיזים שבחוותו את המעדן, שאיכותו הרבה עוברת מפה לאוזן. ביקור בחווה חושף עדר ענק של עיזים, גן-ירק אורגני ומחלבה עטורת-שבחים. הגבינות הייחודיות מיוצרות כולן על טהרת המרכיבים המרכזיים של עונת המרעה. אלה משפיעים על טעמו של החלב והרכבו, כשבשלב מאוחר יותר מתווספים להרכב גם אנזימים, בקטריות ושמרים. הגבינות נוצרות, נחתכות ומעוצבות בידיו האמונות של זלצר, בתבניות מתאימות. בתום התגבשותן הראשונית הן מומלחות ומטופלות בשיטות שונות של גימור; יש מהן שמחופות באבקת-פחם, יש שנרחצות בענבים, או שנעטפות בעלי-גפן - כל סוג על-פי מאפייניו היעודיים. הגבינות מבשילות במערת הגיר הטבעית שבחווה, לתקופה הנעה בין מספר שבועות לשנים אחדות, עד שהן מפתחות לבסוף ארומה וטעם לשמם. סודות הייצור הגבינות עצמן מיוצרות בהתאם לעונות השנה. בקיץ, למשל, שבו אנו מצויים עתה, מעניק מרעה החרובים ואוג הבורסקאים חלב עשיר, מרוכז וארומטי, שממנו יוצר שי זלצר את גבינת ה"רעיה" עשירת הטעם, הזוכה לסיומת בגפן והמבשילה במערה בין ארבעה לתשעה חודשים. לטעמי, זוהי הגבינה בהא הידיעה, שאין דומה לה. הגבינות החצי-קשות, לעומת זאת, מיוצרות לאורך כל השנה, על-פי ידע שרכש זלצר במסעותיו והרפתקאותיו ברחבי אירופה. העיזים שבחווה הן בנות-תערובת רבות-יחוס. כדי ליצור את גרעינו הראשון של העדר, הובא לארץ מוירג'יניה זכר אנגלו-נובי טהור, ששודך לעיזים קפריסאיות ממקור סורי. בשלב מאוחר יותר פותח שכלול ברמת העיזים, בעזרתו של זכר דמשקאי ממקור קפריסאי. תוצאת השידוך הייתה עז מותאמת בצורה אופטימלית לתנאי הצמחיה האופייניים לאזור המרעה שבסביבת החווה. זו מניבה חלב איכותי ועשיר בחומר יבש ובשמן, שהם חומרי הגלם הראשוניים בייצור הגבינה.
|
תאריך:
|
23/08/2015
|
|
|
עודכן:
|
23/08/2015
|
|
ראובן לייב
|
גושפנקה חוקית לחוות הגבינות
|
|
בחזית משכן הספרייה העירונית ברחוב חיבת ציון 14 ברמת גן, סמוך לכניסה הראשית לתיאטרון רמת גן, ניצב-נחבא משהו בצל צמחי גן, פסל הדיוקן של אברהם לינקולן (1865-1809) - נשיאה ה-16 של ארצות הברית ומבטל העבדות בארצות הברית.
|
|
|
זוהי רשימה קצרה על שיר קצר עוד יותר, הרבה יותר, שעלה ברשת והוא כולל חמש שורות ובו שתים-עשרה מילים בסך הכול, ועל הדיון שהיה עליו. כבר כתבתי במקום אחר, ברשימה אחרת ואני מרשה לעצמי לחזור כאן, כי לא נכון בכל מקרה להלעיז על הרשת החברתית, כי טיבה של קבוצת רשת הוא טיב חבריה, ואם מרבית החברים ועיקרם אנשי אמנות, הרי שרוח הקבוצה תהיה רוח של אמנות ובכך תתמקד. אין להלעיז היות שבאה הרשת, במקרה זה, ונותנת חינם ובזמינות מידית במה ראשונית המאפשרת קבלת תגובות מחברים, עידוד או ביקורת מצד הקוראים, הסקת מסקנות ואלו השגות מצד הכותבים עצמם.
|
|
|
הקייטנות נגמרו ורובנו מבלים עם הילדים. יוצאים הרבה ומתפתים לאכול דברים זמינים ומהירים מחוץ לבית. אוכלים בחוץ לרוב מבלי לתת לעצמנו דין וחשבון על איכות ובריאות המזון.
|
|
|
'יצר', שהכתוב המקראי קראו רַ֖ע - כִּ֠י יֵ֣צֶר לֵ֧ב הָאָדָ֛ם רַ֖ע מִנְּעֻרָ֑יו- ו'יצירה', ירדו כרוכים לעולם. חכמי הדורות, לא קראו לו ליצר 'רע'. גם 'טוב' הניחו לו להיות. קראו לו 'השאור שבעיסה' - "רבון העולמים", אמרו, " גלוי וידוע לפניך שרצוננו לעשות רצונך, ומי מעכב? שאור שבעיסה (ברכות י"ז,א') ומפרש רש"י, "ומי מעכב - שאין אנו עושים רצונך?שאור שבעיסה - יצר הרע שבלבבנו, המחמיצנו". היצר היה אפוא לקורט הנעלם המתסיס את האדם, לטוב ולמוטב, המעמיד את ייחודו, הגואל אותו משלטונו הבלתי מעורער של האינסטינקט שאינו כושל לעולם ומפקיד את גורלו בבחירה החופשית, בשיקול הדעת, ואלה, עליהם אמרו Errare humanum est (סנקה?) משגים את האדם באשר הוא אדם מן הדרך שהוא יודע שהיא ישרה, אף על-פי שהוא יודע שהיא ישרה.
|
|
|
יופיטר הוא הכוכב שכולנו אוהבים לאהוב ולפני כשבועיים סיפרתי על תכונותיו... ולמי ששכח, הנה תזכורת.
|
|
|
|