|   15:07:40
דלג
  |   תגובות
  |    |  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
כתיבת המומחים
המדריך המלא להלבנת שיניים
כתיבת המומחים
כל מה שצריך לדעת על הפסקת הריון

המנעות מגלוטן - על שום מה?

רוב המחקרים הרפואיים מדווחים על כך שהימנעות מגלוטן כדרך חיים למי שאיננו רגיש באמת לחלבון, תוביל אולי לאכילה של פחות מאפים ויותר ירקות בטווח הקצר, ובטווח הארוך נבחר במאפים ללא גלוטן שהם עשירים בדרך-כלל ביותר סוגי שומן וסוכר ולכן ההרזיה לא תישמר לאורך זמן
17/04/2016  |     |   כתבות   |   תגובות
הגלוטן תורם לבריאות? [צילום: פלאש 90]

   רשימות קודמות
  צמחי מרפא וצמחים רפואיים להרגעה

רבות דיברו בעניין הגלוטן... מהו, מה מסוכן בו, למי שרגיש, מה המיתוסים לגביו ובמה תורם לבריאותנו אם בכלל... אך מה לגבי פסח? מהם ההנחיות לגביו? האם מצה מכילה גלוטן? קמח מצות? היכן נפגוש בו בשולחן החג?

גלוטן הינו חלבון עיקרי ומהווה בצורותיו השונות כ-90% מגרגר החיטה, המצוי בעיקר בדגנים כמו למשל חיטה, שעורה, שיפון וכוסמין. אופי החלבון יוצר למעשה את המרקם המיוחד, את הגמישות ואת הטעם הנעים במאפים שונים ובלחמים שונים. בעשורים האחרונים יותר ויותר מתעסקים בגלוטן ביתרונותיו ובחסרונותיו.

ישנם אנשים באוכלוסייה (כ-1%) הרגישים לגלוטן ולמעשה לוקים ב"צליאק" שהיא מחלת מעי הנגרמת בגלל גירוי של הגלוטן במערכת העיכול וגורמת לתופעות כמו גזים, שלשולים, אנמיה, חולשה, אי-ספיגת ויטמינים ומינרלים, כאבי בטן, נפיחות, בעיות פריון, הפרעות התפתחות וגדילה ועוד.

ישנם חולי צליאק אצלם המחלה "שקטה" ללא תסמינים נראים לעין. אנשים שאובחנו כרגישים לגלוטן, צריכים להימנע לעד ולעצור אכילה של חלבון זה, מאחר שהוא עלול לגרות את המעיים לאורך זמן, ליצור נזק כדלקת מתמשכת ואף לגרום לסוגי מחלות נלוות נוספות.

אצל אחוז קטן נוסף בקרב האוכלוסייה אין רגישות (צליאק לגלוטן) ממש, אך כן מתקבל דיווח על חוסר נוחות או רגישות קלה לאחר אכילת גלוטן. מצב כזה שלא אובחן כצליאק, עשוי להצביע רגישות אחרת, קלה יותר ללחם, לדגן או לחלבון הדגן. אנשים אלו יצטרכו להפחית את אכילת הדגן למספר ימים ולבחון האם חל שיפור בתחושתם, שכן לעיתים יש בלבול בין כאב בטן למשל הנגרם מהגלוטן עצמו לבין כאב בטן הנגרם בגלל אכילה מופרזת של מאפים עם חמאה / מרגרינה, ביצים, שיבולת שועל, דגן או רכיבים משמרים הנמצאים בהרבה מקרים במאפים.

האם הימנעות מגלוטן תגרום להרזיה? לא!

רוב המחקרים הרפואיים מדווחים על כך שהימנעות מגלוטן כדרך חיים למי שאיננו רגיש באמת לחלבון, תוביל אולי לאכילה של פחות מאפים ויותר ירקות בטווח הקצר, ובטווח הארוך נבחר במאפים ללא גלוטן שהם עשירים בדרך-כלל ביותר סוגי שומן וסוכר ולכן ההרזיה לא תישמר לאורך זמן.

מה קורה בפסח? האם גלוטן נמצא על שולחן החג?

כן. לחלוטין. אומנם פסח מהווה "חגיגה" לחולי הצליאק כי בחג זה הם נהנים ממאפים רבים שנאפו מקמח תפוחי אדמה או מקמח תירס, ואוהבים לאגור את המוצרים לכל השנה, אבל יש לזכור שהרבה מהמאכלים לפסח נאפים באמצעות קמח מצות שהוא קמח שכן מכיל גלוטן.

מצה למעשה היא מאפה מבצק שלא החמיץ, תסס, תפח על שמריו של אחד מחמשת סוגי הדגן. חלבון הגלוטן כן נמצא במצה, אולם קיימים היום לחולי הצליאק מצות ללא גלוטן עבורם.

מבלי להיכנס להלכות השונות ולעדות השונות שלהן הרגלים שונים בחג, בשולחן החג נוטים לבחור בפסח מאכלים על בסיס תפוחי אדמה ותחליפי חיטה אחרים ולכן בדרך-כלל, פרט למצות, לא יהיה גלוטן. בפסח נוהגים לבשל ארוחות שלמות "רגילות" אך כשרות. שימוש בלמשל שקדי מרק כשרים או עוגיות כשרות או שניצל עוף עם ציפוי פירורי מצה, כל אלו, אומנם כשרים לפסח, אך עם זאת כן מכילים את חלבון הגלוטן. גם למשל קניידלך, קמח מצות, פשטידות ועוגות, כן יכילו חלבון גלוטן זה, אלא אם כן המבשל והאופה, יבחר בקמח תפוחי אדמה או קמח תירס (קורנפלור) שהם פופולריים לבישול ואפייה בחג, ונטולי גלוטן.

הימנעות מגלוטן כדרך חיים בשנים האחרונות תופסת תאוצה רבה. התאוצה נובעת מסיבות בריאותיות, סביבתיות ואידיאולוגיות ברוב המקרים, אולם יש המייחסים להימנעות זו סגולות בריאותיות רבות שלא בהכרח בצדק ובהתאמה לכולם. חשוב לזכור, שכאשר מדובר בילדים שלנו ובנו - יש להתייעץ עם גורם מקצועי (דיאטן / רוקח / רופא) לפני ויתור על הגלוטן באופן גורף ללא סיבה רפואית אבחנתית כדי להימנע מחסרים תזונתיים או מטעויות נפוצות מוכרות.

טיפים להפחתת כאבי בטן

בגלל גלוטן בפרט או בגלל מאכלי החג בכלל:

  • חיידקים טובים: "פרוביוטיים" עשויים להקל על כאבי בטן, גזים, נפיחות בבטן ועל תופעות גסטרואינטסטינליות נוספות. התייעצו עם רוקח / רופא / דיאטנית והקפידו לבחור בתכשיר ללא גלוטן וללא לקטוז. עדיף לבחור בתכשיר עם שילוב סימביוטי של פרה ביוטיקה עם פרוביוטיקה;

  • הקפידו לאכול את ארוחות החג באופן מסודר: אל תגיעו לארוחה מורעבים כי הרעב יוצר איבוד שליטה ואכילה מופרזת;

  • הקפידו לצרוך גם בחג ארוחות על בסיס ירקות ופירות טריים. הם כשרים לחג, לא מכילים גלוטן כלל, עשירים בסיבים תזונתיים בויטמינים ובמינרליים;

  • נסו לבחור במהלך החופשה בבילוי משפחתי הכולל הליכה ותנועה. אפשר וכדאי טיול בטבע, אבל גם טיול ברחוב הסמוך יכול לתרום להרגשת הקלילות ולהפחתה בנפיחות אחר ארוחות כבדות;

  • בחרו בשתייה של מים והעדיפו אותם על שתייה ממותקת או מוגזת. שתייה מוגזת או שתייה ממותקת בממתיקים מלאכותיים גורמת בהרבה מקרים להצטברות גזים, לנפיחות ולכאבי בטן המלווים תחושת מלאות.

הכותבת היא דיאטנית קלינית Bs.c Nutrition ומנהלת מחלקת הסברה רפואית בחברת פלוריש הדס
תאריך:  17/04/2016   |   עודכן:  17/04/2016
רוני גוטליב
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
המנעות מגלוטן - על שום מה?
תגובות  [ 3 ] מוצגות   [ 3 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
רן123
18/04/16 12:30
 
מסעודה משדרות
18/04/16 14:05
 
גלי גל
19/04/16 13:52
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
לא מכבר מלאו 50 שנה לפטירתה של אשת הרדיו המיתולוגית רות שפירא סמילן ז"ל, מראשונות קריינות הרדיו בארץ, ומי שהגישה עוד במסגרת "קול ירושלים" את התוכנית "פינת הנוער", ובתחילת שנות החמישים -את התוכנית הפופולרית "שירים כבקשתך". תוכנית זו שודרה מידי שבת בצהריים, וריתקה אליה מאזינים רבים בישוב דאז. אלפי מאזינים בשנות ה-40 וה-50 "גדלו" על קולה המיוחד והמרשים. במהלך השנים הדריכה קריינים רבים בראשית דרכם ברדיו כמו: משה חובב, ראומה אלדר, אריה אורגד, יורם רונן ורבים אחרים.
17/04/2016  |  אלי אלון  |   כתבות
מזל שור
17/04/2016  |  צילה שיר-אל  |   כתבות
לקט קטעי ההומור שלהלן, של ארבע קבוצות חברתיות, ממחיש לא רק את השוני ביחס לפסח. הלקט לא רק מראה שדברים שנשמעים הומוריסטיים באזני קבוצה אחת נתקלים בחיוך רפה על-ידי אחרים בקבוצה חברתית אחרת, אלא הלקט משקף פערים חברתיים ותרבותיים במה שנוגע למורשת העם היהודי.
17/04/2016  |  תרצה הכטר  |   כתבות
לתפוס את רגעי ההשראה שאינם שבים בשנית אל נקודת ההתהוות, זאת מלאכת הציד הגדולה מכל אצל כל אמן ויוצר. המשורר שלמה גנאור בוחר לכתוב את האבסולוטי והאולטמטיבי. הנשען על תפיסה לוגית.
17/04/2016  |  אדלינה קליין  |   כתבות
רעיה המאיר כותבת שירה מילדותה ורק לקראת גיל שבעים העניקה לעצמה שי, הוצאת ספר שירה "בצל האלמוגן" (פיוטית, 2016). בוגרת הפקולטה למדעי הרוח באוניברסיטה העברית שמהם שלוש שנים תלמידה של לאה גולדברג. שנים רבות פעלה למען יהדות ברית המועצות וכעת פועלת למען השירה העברית.
17/04/2016  |  שושנה ויג  |   כתבות
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
דרור אידר
דרור אידר
גרורותיה של אירן מעסיקות אותנו, בעוד שהמשטר בטהרן מחכך ידיו בהנאה, כמעט ללא פגע, ועל הדרך ממשיך את תוכנית הגרעין בחסות המהומה
רון בריימן
רון בריימן
יש לעודד השתתפות של ארצות הברית ושל "העולם הנאור" בחיסול בפועל של הפצצה האירנית המאיימת על העולם כולו, לרבות על הצ'מברליינים האירופיים, ולא רק על ישראל
יוסף אליעז
יוסף אליעז
מלחמת חרבות ברזל, בצד מוראותיה, חשפה לנגד עינינו מציאות הטעונה שינוי דחוף    אנו חיים בעולם "פתוח", כפי שנוהגים לומר: "כל העולם הוא כפר אחד גדול"
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il