|   15:07:40
דלג
  |   תגובות
  |    |  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
קבוצת ירדן
תכשיטים לקחת לחופשה בחו״ל בחג הפסח
כתיבת המומחים
טיפול בתא לחץ: להתחזק בנשימה

הגנה מנזקי השמש אצל ילדים

ניתן להגן בפני הקרינה האולטרה סגולה באמצעות כובע מצחייה או כובע רחב שוליים בנוסף, הרכבת משקפי שמש מצמצמת את החשיפה לקרינה האולטרה סגולה באזור העין, אך חלק ממשקפי השמש אינם מונעים מכל הקרניים האולטרה סגולות מלהגיע לעיניים
29/09/2016  |     |   כתבות   |   תגובות
כיצד נגן על העיניים? [צילום: פלאש 90-אילוסטרציה]

   רשימות קודמות
  הקשר בין האור הכחול למלטונין
  הגנת עדשות מגע מהשמש
  הגנה מפני הצד האפל של השמש
  כל מה שרצית לדעת על אסטיגמציה
  איך התינוק רואה את העולם


חשיפה לקרינה אולטרה סגולה וילדים

קרינה אולטרה סגולה חודרת יותר לעיניהם של ילדים בגלל שלהם ביחס למבוגרים יש אישונים גדולים יותר ועדשות צלולות יותר. אצל ילדים עד גיל 10 כשני שלישים מכמות הקרינה האולטרה סגולה עוברת בעין בגלל צלילות העדשה וגודל האישונים בהשוואה לנבדקים בני 25 שמעבר הקרינה האולטרה סגולה עומד על 10% בלבד.

Gaillard ER ועמיתיו מאוניברסיטת צפון אילינוי, פרסמו בכתב העת IOVS מאמר אודות השינוי של ספיגת קרינת אולטרה סגולה ביחס לגיל הנבדק. הם הציגו קורלציה לינארית מובהקת בין גיל הנבדק ובין ספיגת קרינת אולטרה סגולה (באורך גל של 320 עד 365 ננומטר). המחקר טען, כי עכירות העדשה תלויה בשינויים כימיים ופוטוכימיים ולא בשינויים של גיל.

נזקי שמש מוקדמים

פרופ' מינאס קורונאו (minas coroneo) מאוסטרליה נחשב כיום לחוקר המוביל בתחום נזקי קרינה אולטרה סגולה בעין. פרופ' קורונאו פיתח יחד עם שותפיו שיטה לגילוי גורמים מקדימים של נזקי שמש לעין. השיטה כוללת שימוש במצלמה עם אור כחול בשילוב פילטר אולטרה סגול. בשיטה זאת קודם נערכים צילומים במנורת סדק (מיקרסקופ הגדלה של איש המקצוע) אשר מפיקה צילומים פלואורסצנטיים אולטרה סגולים. לאחר צילום פלואורסצנטי אולטרה סגול ניתן לראות נוכחות של שטחים עם פלואורסצנטיות מוגברת כפינגואקולה שלא התגלתה באמצעות צילום סטנדרטי או בשימוש במנורת סדק.

פרופ' קורונאו ועמיתיו הוכיחו, כי צילום פלואורסצנטי אולטרה סגול הצליח לאתר פינגואקולה בילדים פי שלושה בהשוואה לצילום סטנדרטי, כלומר ניתן לראות סימנים לנזקי קרינה אולטרה סגולה שלא נראו בצילום רגיל בעזרת צילומים פלואורסצנטיים אולטרה סגולים.

מחקר שפורסם בכתב העת American Journal of Ophthalmology נעזר בצילום פלואורסצנטי אולטרה סגול לאיתור נזקי קרינה אולטרה סגולה בילדים. המחקר נערך במחלקת עיניים בבית-חולים בסינדי אוסטרליה ובוצע על-ידי גו-לי אואי ועמיתיו. במחקר התגלה כי צילום פלואורסצנטי אולטרה סגול איתר פינגואקולה בקרב 80% מהילדים בני 12 עד 15 שנים. בנוסף, המחקר הוכיח כי שכיחות הפינגואקולה עולה עם הגיל בעשור הראשון והשני של החיים.

משקפי שמש וקרינה אולטרה סגולה

ניתן להגן בפני הקרינה האולטרה סגולה באמצעות כובע מצחייה או כובע רחב שוליים. בנוסף, הרכבת משקפי שמש מצמצמת את החשיפה לקרינה האולטרה סגולה באזור העין, אך חלק ממשקפי השמש אינם מונעים מכל הקרניים האולטרה סגולות מלהגיע לעיניים. משקפי שמש בעלות עדשות חוסמות UV יחסמו את הקרינה האולטרה סגולה מבעד לעדשות, אך קרינה אולטרה סגולה יכולה לחדור מצדדי העדשה וגם מלמעלה. הגנה מלאה של קרינה אולטרה סגולה תתרחש רק במשקפי שמש עם הגנת צד או עדשות במשקפי שמש העוטפות את כל אזור גלגל העין בדומה למשקפי מגן אשר מספקות כיסוי מלא.

קרינה אולטה סגולה והשפעת האישונים

כאמור, משקפי שמש כהים מרחיבים את האישונים ויותר קרינה אולטרה סגולה חודרת לעין בגלל האישון הרחב במשקפי שמש ללא הגנת צד. בחלק האחורי של הלשכה הקדמית ישנה טבעת הנקראת קשתית (החלק המעניק לעין את צבעה) ובמרכזה נמצא חריר וזהו האישון. האישון משנה את קוטרו בהתאם לעוצמת האור בסביבה ובכך מאפשר ויסות של כמות האור שחודרת לעין (מקביל לצמצם במצלמה). כאשר קוטר האישון גדל פי 2 (למשל מ-3 מ"מ ל-6 מ"מ) שטח פני האישון גדל פי 4 (בגלל ריבוע בשטח היחס לא לינארי). מכאן, אם נרכיב משקפי שמש האישון גדל (בגלל ירידה של עוצמת האור בסביבה) ושטח אזור האישון יגדל בריבוע מקוטר האישון שגדל. בגלל יחס ריבועי של שטח האישון יכנס הרבה יותר אור מהצד בזמן הרכבת משקפי שמש שאין להם הגנת צד או יריעות הגנת צד.

אפקט האור הצדדי

מספר מחקרים הראו, כי קרניים אולטרה סגולות אלו הנכנסות לעין מהצד או מעל משקפי שמש, מתמקדות בגובלת. גובלת הינו הגבול שבין הקרנית ללחמית או האזור שתוחם את גבול הקשתית (צבע העין). קרני אור פוגעות בעוצמת אור חזקה פי 20 באזור הגובלת האפית וחזקה עד פי ארבע בהיקף העדשה (קורטקס העדשה) בסמוך לצד הקרוב יותר לאף (אזור נייזלי או אזור אפי).

למעשה, הקרנית (האזור שמתפקד כמו חלון כדורי בפתח העין) מתפקדת כמו זכוכית מגדלת. תפקידה אכן משמש לשבור את קרני האור לעבר הרשתית ומרכז הראייה של העין בפרט אך בגלל עוצמתה הגדולה היא יוצרת את האפקט האור הצדדי. ניתן לראות תופעה זאת בקלות בעזרת פנס, אם מכוונים את אלומת אור הפנס לעבר אדם מהצד ניתן לראות שהאור מתרכז בסמוך לגובלת.

ההסבר למיקום נזקי השמש

קרני השמש המגיעות מאזור הרקה יוצרות את אפקט האור הצדדי ולכן קרני האור פוגעות באזור הגובלת הקרובה לאף בעוצמות גבוהות בעשרות מונים. הנזקים הנפוצים בארצות שטופות שמש הן פינגווקולה ופטריגיום. פינגווקולה הינה נגע צהבהב שפיר שגדל על לחמית העין בסמוך לגובלת, אך אינו חודר לקרנית בניגוד לפטריגיום. פינגווקולה וגם פטריגיום נמצאים לרוב ומתחילים להיווצר באזור הגובלת האפי (הנייזלי), אזור זה הינו אותו אזור בו מתרחש אפקט האור הצדדי. בדומה לתהליך של פינגווקולה ופטריגיום קטרקט קורטיקלי, הגורם לעכירות בשכבה החיצונית של העדשה מתחיל גם בצד האפי של העדשה בו אפקט האור הצדדי גם כן בא לידי ביטוי.

הגנה של קרינת אולטרה סגולה בעדשות מגע

נזקי שמש כתוצאה מהאפקט האור הצדדי הם פטריגיום, פינגווקולה וקטרקט (ירוד) קורטיקלי. בעוד משקפי שמש אינם מצליחים למנוע את אפקט האור הצדדי וחדירה מוחלטת של קרינת UV לתוך העין, עדשות מגע חוסמות קרינה אולטרה סגולה יכולות למנוע את אפקט האור הצדדי. בנוסף, עדשות מגע סופגות קרינה אולטרה סגולה יכולות למנוע חדירה של קרינת UV לתוך העין בהצלחה רבה יותר מאשר משקפי שמש ללא הגנת צד.

מחקרים רבים ובמיוחד של המחקרים השייכים לפרופ' מינאס קורונאו, חקרו את הנושא של האפקט האור הצדדי ואת יכולות ההגנה של עדשות מגע סופגות קרינה אולטרה סגולה בנושא זה. אפקט האור הצדדי נחקר ופורסם לראשונה במאמר שיצא לאור בשנת 2003 בכתב העת היוקרתי IOVS. מאמר זה התבצע תחת ניצוחו של פרופ' קורונאו ובו נמצא כי התרחשה ירידה מובהקת בעוצמת הקרינה השייכת לאפקט האור הצדדי. הירידה של אפקט האור הצדדי נמצאה באזור הגובלת הקרובה לצד האף רק בנוכחות והרכבת עדשות מגע חוסמות קרינה אולטרה סגולה.

הגנה נוספת שעדשות מגע יכולות להקרנות היא שימור על מצבם של תאי הגזע בגובלת. לתאי הגזע בגובלת יש תפקידים וחשיבות עליונה לתפקוד ובריאות הקרנית. עדשות מגע חוסמות קרינה אולטרה סגולה מכסות את האזור של הגובלת ומקנות הגנה מאפקט האור הצדדי. כתוצאה מכך, עדשות מגע אלו יכולות לסייע להגן על תאי גזע חיוניים של הקרנית הנמצאים באזור זה מפני קרינה אולטרה סגולית.

כיצד יודעים האם עדשת המגע של הילד חוסמת קרינה אולטרה סגולה
מכון התקנים האמריקני (ANSI) פיתח תקן של חסימת הקרינה האולטרה סגולה לעדשות מגע ולעדשות להשתלה תוך עינית. בתקן דרגה ראשונה (מוגדרת כדרגה I) חסימת קרינת ה UV נחשבת טובה יותר מדרגה שניה.

עדשות מגע מדרגה I: עדשות מגע אלו חוסמות 90% מקרינת האולטרה סגולה הארוכה (UV-A) ו-99% מקרינת האולטרה סגולה הבינונית (UV-B) אשר נחשבת למסוכנת יותר.

עדשות מגע מדרגה II: עדשות מגע אלו חוסמות לפחות 70% מקרינת האולטרה סגולה הארוכה (UV-A) ו-95% מקרינת האולטרה סגולה הבינונית (UV-B).

באריזת עדשות המגע החוסמות או סופגות את הקרינה האולטרה סגולה, יש לרוב כיתוב או לוגו המציין את יכולות החסימה, אך יש לשים לב לדרגת החסימה של העדשה. החומר בנזוטריאזול שנמצא בתוך עדשת המגע סופג קרינה אולטרה סגולה. בעדשות ללא חסימת UV חומר הגלם של העדשה מצליח לבלום חלק קטן מהקרינה, את אורכי הגל הארוכים של ה-UV (שיותר קשה לחסום בגלל אורכם) חומר הגלם חוסם רק כ-10% ואילו את אורכי הגל הבינונים חומר הגלם של העדשה מצליח לחסום כ-30%.

הכותב הוא מרצה מן החוץ בבית-הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה
תאריך:  29/09/2016   |   עודכן:  29/09/2016
ד"ר ניר ארדינסט
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
האדם הוא "עולם קטן" על-פי תורת הסוד היהודית, וראש השנה הוא לא רק לידתו של העולם הגדול, הוא גם מועד לידתו של המין האנושי כולו. האדם עושה חשבון נפשו של העולם שנולד מחדש בכל שנה, אך הוא מחויב גם לחשבון נפש אישי כי זו הפתיחה של ההיסטוריה האנושית וגם של כל אדם ואדם.
29/09/2016  |  בלפור חקק  |   כתבות
במסגרת אירועי "בתים פתוחים" בירושלים שנערכו בתאריכים 24.9.16 - 22 נפתח לראשונה לקהל הרחב הפילבוקס הנמצא ברחוב טשרניחובסקי 1 פינת רחוב הרב הרצוג בקצה הצפוני של גינה ציבורית בשם גן תשי"ב. פילבוקס זה היה נעול כל השנים בפני הציבור ונפתח לציבור הרחב למשך שלושת ימי "בתים מבפנים (22-24.9.16) לראשונה אפשר לומר מאז תקופת המנדט ניתנה לציבור הרחב אפשרות להיכנס לתוך הפילבוקס, לראות מקרוב אל סולם הברזל המוליך לחרכי הירי ולחוש ולהכיר מקרוב כיצד נראה הפילבוקס מבפנים.
29/09/2016  |  אלי אלון  |   כתבות
הראיות החזקות ביותר שנמצאו במחקרים החדשים, הן בקשר שבין צריכת בשר מעובד לבין סרטן המעי הגס. נבחנו גם סוגי סרטן אחרים ונמצא קשר חיובי בין צריכת בשר אדום מעובד וסרטן הלבלב, סרטן הערמונית וסרטן הקיבה.
29/09/2016  |  ליטל פיינגרץ  |   כתבות
סיפוריו של רבי נחמן מברסלב היו ונותרו חידה. מי שקורא בסיפורים חש שהוא קורא צופן שנכתב בכתב סתרים עתיק. האדמו"ר הבודד והסבוך, מסתיר עצמו מעינינו מאחורי שלל נסים ונסיכים, גלריה של נופים אנושיים שנעים בין טירות וארמנות לבין שולי הרחובות של החלכאים שבחברה: קבצנים פגומים ושלמים כאחד. השדר שאנו מתחברים אליו לוקח אותנו למציאות אחרת, לתפאורה עמוסת סמלים - והלב שואל: לאן רצה רבי נחמן להוליך אותנו?
29/09/2016  |  הרצל חקק  |   כתבות
בשלהי קיץ זה ימלאו שבעים שנה להתחלת התכנון להובלת מים לנגב. אין בכוונתנו לספר שוב בפרוטרוט את סיפור הנחת הקו (עליו ועל הנחתו נכתבו בעבר מחקרים רבים) אלא לבדוק שלוש שאלות: האחת, האם הקו תוכנן על-פי הגיון הנדסי או "הגיון ציוני"? השנייה? מדוע לא הניחו קודם את הקו ורק לאחר מכן מעלים את "11 הנקודות" לאורכו? ושאלה נוספת: האם יועד הקו לקיים את מקימי 11 הנקודות (כ-25 איש בכל נקודה) או שהוא יועד להזרמת כמויות מים לצורך הקמת חקלאות רווחית ביישובי הנגב.?
29/09/2016  |  חנינא פורת  |   כתבות
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
אלי אלון
אלי אלון
כשלושה שבועות לאחר סיום מלחמת ששת הימים, הסתערו עשרות תושבים ערבים מרצועת עזה על מחנה מחסני האספקה והמזון שהיה שייך לכוח האו"ם
מירב ארד
מירב ארד
מגוון הצעות מומלצות מעובדי קרן קימת לישראל לטיולים מהנים ברחבי הארץ - במרחב צפון, מרכז ודרום. מוזמנים להגיע וליהנות בתקופה הקרובה ובמהלך חופשת "בין הזמנים" ממקומות טיול יפים במיוחד...
דרור אידר
דרור אידר
זה לא היה ביתן "פיצה ותאנים", זה ביתן של מדינה שנלחמת על הישרדותה, לזרוק את האתגר ככה, זה מעשה פחדני    מכיוון שכולם כועסים על ישראל ללא סיבה אמיתית, רק מתוך אנטישמיות, לתת את המתנה...
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il