|   15:07:40
דלג
  איתמר לוין  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
קבוצת ירדן
אתם מתכננים מסיבת רווקים לחבר הכי טוב שלכם? כך תעשו את זה נכון!
קבוצת ירדן
למה לעשות תואר שני במנהל עסקים?

תגובת שרשרת מסוכנת למדיניותו של טראמפ

הנפגעת מ"אמריקה תחילה": ארה"ב

טראמפ עלול להכניס את ארצו לשורה של עימותים מדיניים וכלכליים אשר יגרמו לה נזקים קשים מאוד. וכאשר ארה"ב מתעטשת - לעולם כולו יש דלקת ריאות
06/02/2017  |   איתמר לוין   |   מאמרים   |   ממשל טראמפ   |   תגובות
מדיניות בלתי אפשרית [צילום: אלכס ברנדון, AP]

מה יכול להיות נכון יותר מאשר העמדת ארצך בראש סדר העדיפויות? אפשר ללכת למקורות היהדות ולקביעה ההלכתית, לפיה "עניי עירך ועניי עיר קודמת - עניי עירך קודמים". במישור הבינלאומי אפשר לחזור לדבריו של הקצין הגנרל והדיפלומט האמריקני בן המאה ה-19, קרל שוֹרץ: "ארצי, צודקת או טועה! אם היא צודקת - שתישאר כזאת; ואם היא טועה - לתקן אותה".

נשיא ארה"ב נשבע עם כניסתו לתפקיד: "אעשה כמיטב יכולתי לשמר, להגן ולשמור על חוקתה של ארה"ב". חוקה זו נועדה להבטיח את האינטרסים של ארה"ב ושל אזרחיה - לא של שום מדינה אחרת. מכאן, שחובתו של הנשיא היא לדאוג למדינה אחת ויחידה: ארה"ב. זה בדיוק מה שנשבע דונלד טראמפ, וזה בדיוק מה שאמר מיד לאחר מכן, כאשר בנאום ההשבעה הכריז שמדיניותו תהיה: America First.

אלא שבחינה מדוקדקת יותר מעלה, שמי שייפגע ממדיניות זו יהיה בדיוק מי שאותם היא אמורה לשרת: ארה"ב ואזרחיה. במאה ה-21, כמעט ואין אפשרות לבצע מדיניות כזו. ארה"ב לא יכלה להישאר ב-1917 מחוץ למלחמת העולם הראשונה, היא לא יכלה להישאר ב-1941 מחוץ למלחמת העולם השנייה - ובשנת 2017 הקשרים הגלובליים כל כך הדוקים, ששום מדינה אינה יכולה לומר "אני ואני ורק אני". נבחן את הדברים בשתי הזירות העיקריות: המדינית-צבאית והכלכלית-עסקית.

רוסיה תמלא את החלל
בריון חסר מעצורים [צילום: נטליה קולסניקובה, AP]

הטבע אינו סובל ריק (ואקום) ולכן טבעו של זה הוא להתמלא. אם ארה"ב תיסוג מהמחויבויות הבינלאומיות שלה, מישהו אחר ייכנס – וקרוב לוודאי שזו תהיה רוסיה. מדיניות החוץ ההרסנית של ברק אובמה אפשרה לאירן להפוך למעצמה גרעינית, לרוסיה לספח את חצי-האי קרים, לבשאר אסד לטבוח באזרחי סוריה, ולדאעש להיות לארגון מטיל אימה ומרובה חקיינים. טראמפ מתח ביקורת מוצדקת על אובמה בתחום החוץ, ולכן יהיה זה משונה ומגוחך (בלשון המעטה) אם דווקא הוא ימשיך באותה דרך, בה ארה"ב מפסיקה להיות השוטר של העולם בכלל ושל העולם החופשי בפרט.

אולי לטראמפ לא ממש מפריע אם רוסיה תחזור למעמד של מעצמת-על, אבל מותר לשער שירח הדבש שלו עם ולדימיר פוטין לא יימשך זמן רב מדי. בנקודה כלשהי יגלה/יבין טראמפ, שעמיתו הרוסי הוא בריון חסר מעצורים, ושאין מצב בו האינטרסים החיוניים של מוסקבה ושל וושינגטון עולים בקנה אחד. השאלה היחידה היא, האם זה יקרה לפני או אחרי שייגרם לעולם כולו נזק כבד. בכל מקרה, ברור שיתר המדינות המערביות החשובות לא יסכימו לכך שרוסיה תחזור ותאיים על היציבות ועל האינטרסים שלהן – והנה לנו פוטנציאל לעימות קשה בין ממשל טראמפ לבין בעלות בריתה הקרובות ביותר של ארה"ב (גרמניה, בריטניה, צרפת, קנדה, יפן ואחרות).

אבל למה שיהיה לטראמפ אכפת מעימות כזה? אם לדעתו הוא עושה את מה שטוב לארה"ב – מה אכפת לו מה חושבים בברלין, לונדון, פריז, אוטווה או טוקיו? מעבר לעובדה שבריתות ארוכות טווח צריכות להיות חשובות לו, קיים הגורם המיידי שטראמפ מבין בו היטב: הכלכלי-מסחרי.

אמריקה צריכה את העולם
המשרות יחזרו והמכוניות יתייקרו [צילום: AP]

כוח העבודה האמריקני עומד על 158.6 מיליון איש. זה אומר, שאפילו אם יחזרו מיליון משרות – מדובר על 0.6% מכוח העבודה. תיאורטית, זה יכול להוריד את שיעור האבטלה מ-5.3% ל-4.7% - אבל זה תיאורטי בלבד, כי סביר להניח שרוב המשרות הללו יאבדו בהמשך הדרך. את אותה תוצאה, לטווח הארוך ובלי מלחמות סחר, אפשר להשיג בתוך שנה באמצעות מדיניות שתעודד יצירת משרות בתוך המשק האמריקני

הנה שני נתונים לסבר את אוזנו של מי שחושב, שהמעצמה מספר אחת בעולם יכולה לשכון בדד. המאזן המסחרי של ארה"ב בשנה שעברה היה שלילי בשיעור של 734 מיליארד דולר – הפער בין הייבוא לבין הייצוא. החוב הלאומי של ארה"ב עומד על 17.9 טריליון דולר, מתוכם 5 טריליון דולר למדינות זרות ובראשן סין (1.3 טריליון דולר) ויפן (1.1 טריליון דולר). במילים אחרות: ארה"ב צריכה את העולם כדי שיקנה ממנה סחורות ועוד יותר צריכה שימכור לה סחורות, והיא צריכה את העולם כדי שילווה לה כסף. באווירה של עימותים דיפלומטיים, קשה להגיע להסכמי סחר וקשה עוד יותר לשכנע את הצד השני להלוות לך כסף. המשימה קשה עוד יותר כאשר נשיא ארצות הברית מטיח עלבונות ואיומים במנהיגים זרים, כפי שעשה טראמפ לראש ממשלת אוסטרליה ולנשיא מקסיקו.

יתרה מזאת: הבה ונבדוק מקרוב את דרישתו של טראמפ להותיר משרות בארה"ב ולמנוע את מעברן לחו"ל, במיוחד למקסיקו. ראשית, מקסיקו היא שותף סחר חשוב מאוד של ארה"ב: היא היעד ל-15.7% מהייצוא (שנייה רק לקנדה, עם 18.6%) ומספקת 13.2% מהייבוא (במקום השני יחד עם קנדה; סין ראשונה, עם 21.5%). אם למקסיקנים יהיה פחות כסף לקנות, ארה"ב תיפגע במישרין.

שנית, ואולי עיקרית: נניח שטראמפ יצליח ומשרות יישארו בארה"ב; מה יקרה אז? הרי המשרות עוברות למקסיקו, כי שם העבודה זולה יותר. נקח לדוגמה את חברת ג'נרל מוטורס, לה יש חמישה מפעלים במדינה זו. נגיד שהיא תסגור אותם ותחזור לייצר בארה"ב. התוצאה המיידית תהיה עלייה במחירי המכוניות וירידה במכירות – דבר שיחייב אותה לפטר עובדים; אז מה ייצא מזה?

חברות אמריקניות מקימות מפעלים ושלוחות בכל רחבי העולם, ואת רובם ממילא אי-אפשר לסגור – כי הם מיועדים לשווקים המקומיים או מנצלים משאבים שקיימים רק בהם. אבל אם חלק מהמשרות בכל זאת יחזרו לארה"ב, המשמעות תהיה התייקרות של המוצרים והשירותים לצרכן האמריקני – מה שיגרום או למיתון (בגלל ירידה במכירות וביטול של אותן משרות עצמן) או לאינפלציה (בגלל עליית המחירים).

כוח העבודה האמריקני עומד על 158.6 מיליון איש. זה אומר, שאפילו אם יחזרו מיליון משרות – מדובר על 0.6% מכוח העבודה. תיאורטית, זה יכול להוריד את שיעור האבטלה מ-5.3% ל-4.7% - אבל זה תיאורטי בלבד, כי סביר להניח שרוב המשרות הללו יאבדו בהמשך הדרך. את אותה תוצאה, לטווח הארוך ובלי מלחמות סחר, אפשר להשיג בתוך שנה באמצעות מדיניות שתעודד יצירת משרות בתוך המשק האמריקני. בחודש שעבר לבדו נוספו 122,000 משרות, ובקצב הזה מדובר על מיליון משרות תוך שמונה חודשים. ממשל אובמה יצר למעלה מ-11 מיליון משרות בשמונה שנותיו, כך שזה בהחלט אפשרי.

אינפלציה, מיתון או סטגפלציה
חוב של 1.3 טריליון דולר [צילום: פלאש 90]

גם ארה"ב אינה חסינה לחלוטין מפני קשיים תזרימיים ואפילו סכנה של חדלות פרעון – וזה כבר ימוטט את הכלכלה העולמית כולה. זהו תרחיש אפוקליפטי קיצוני ביותר, אך די בכך שיתממש תרחיש הרבה יותר סביר – קושי לגייס כספים כדי לממן את מיזמי הענק שטראמפ בונה עליהם כדי להאיץ את הכלכלה (השקעות בתשתיות ובצבא)

נחזור לנתוני סחר החוץ האמריקני ולשותפות הסחר הגדולות שלה. נזכיר: בייצוא אלו הן קנדה, מקסיקו, סין ויפן; בייבוא אלו הן סין, קנדה, מקסיקו, יפן וגרמניה. הסחר עם קנדה ומקסיקו מהווה 34.3% מהייצוא ו-26.4% מהייבוא. הוא פורח בזכות הסכם NAFTA, שלטענת טראמפ היה "הסכם הסחר הגרוע ביותר בהיסטוריה". הסחר עם סין חשוב לא פחות – וזו המדינה שטראמפ רוצה לצאת למלחמת סחר נגדה. וכאמור, אם טראמפ יכניס את ארה"ב לעימותים מדיניים עם בעלות בריתה – לא ימהרו יפן, גרמניה, בריטניה או צרפת למלא את החללים שייווצרו אם ייפגע הסחר שלה עם מקסיקו, קנדה וסין.

בעולם של 2017, אי-אפשר לקום בוקר אחד, לצייץ 140 תווים בטוויטר ולוותר על הייבוא מסין או על הייצוא למקסיקו. לא רק שזה בלתי מעשי; זה הרסני. צעדים כאלו יכניסו את המשק האמריקני לאינפלציה (בגלל הוויתור על ייבוא זול) או למיתון (בגלל אובדן שוקי ייצוא) או לגרוע מכל – לסטגפלציה (שילוב של אינפלציה ומיתון). וכאן צריך לראות את נתוני המקרו החשובים ביותר, כדי להבין שארה"ב לא יכולה להרשות זאת לעצמה.

הצמיחה האמריקנית הסתכמה אשתקד ב-1.6% בלבד – כמעט אפסית. החיסכון מהתמ"ג הולך ויורד ועמד בשנה שעברה על 17.6%, נתון המציב את ארה"ב במקום ה-103 בעולם. הגרעון התקציבי שלה הסתכם בשנה היוצאת ב-530 מיליארד דולר, שהם 2.9% מהתמ"ג. וכפי שכבר צוין, יש לה חוב בלתי-נתפס של 17.9 טריליון דולר, מתוכם 12.9 טריליון דולר לאזרחיה-שלה.

כל זה אומר, שמלחמות סחר ופגיעה בייצוא ו/או בייבוא, יגרמו לכך שארה"ב תתקשה לצמוח, ליצור מקומות עבודה, להבטיח חיסכון לדורות הבאים, לצמצם את הגרעונות שלה, לגייס כספים ולפרוע חובות. גם ארה"ב אינה חסינה לחלוטין מפני קשיים תזרימיים ואפילו סכנה של חדלות פרעון – וזה כבר ימוטט את הכלכלה העולמית כולה. זהו תרחיש אפוקליפטי קיצוני ביותר, אך די בכך שיתממש תרחיש הרבה יותר סביר – קושי לגייס כספים כדי לממן את מיזמי הענק שטראמפ בונה עליהם כדי להאיץ את הכלכלה (השקעות בתשתיות ובצבא).

השורה התחתונה היא, שמדיניות "אמריקה תחילה" עלולה להביא לתגובת השרשרת הבאה: עימותים מדיניים עם בעלות ברית, מלחמות סחר עם שותפות הייצוא והייבוא העיקריות, אינפלציה בשל התייקרות המוצרים והשירותים שיחזרו לארה"ב, אבטלה בשל חוסר היכולת להמשיך להחזיק את העובדים החדשים, מיתון בשל קשיים לייצא ולייבא, חוסר יכולת לממן בכוחות עצמה את הפעילות הכלכלית העיקרית, העמקת המיתון, קושי לגייס כספים בשוקי חוץ בשל משברים מדיניים וכלכליים, העמקת המיתון עוד יותר – וחוזר חלילה. ארה"ב, שהיא אכן first בתחומים רבים, עלולה לגלות שהיא הפכה תחת דונלד טראמפ ל-America Last.

תאריך:  06/02/2017   |   עודכן:  06/02/2017
איתמר לוין
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
הנפגעת מ"אמריקה תחילה": ארה"ב
תגובות  [ 6 ] מוצגות   [ 6 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
סקשטוצקי
6/02/17 09:21
2
הבעיה..
6/02/17 10:52
3
פובלציסט..
6/02/17 11:49
4
פועה
6/02/17 12:30
5
הגוי..
6/02/17 17:13
6
שעין
8/02/17 02:17
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות   /  ממשל טראמפ
בית המשפט הפדרלי לערעורים בסן פרנסיסקו, ארה"ב, דחה (יום א', 5.2.17) את ערעור ממשל טראמפ על פסיקת בית משפט פדרלי במדינת וושינגטון להשעיית צו ההגירה הנשיאותי.
05/02/2017  |  איציק וולף  |   חדשות
נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, יפגע בצמיחתו של המשק האמריקני - מזהיר (4.2.17) העיתון ניו-יורק טיימס במאמר המערכת שלו, שפורסם יום אחד אחרי שטראמפ נפגש בבית הלבן עם בכירים במגזר העסקי.
05/02/2017  |  איתמר לוין  |   מיוחדים ברשת
מחלקת המדינה האמריקנית הודיעה (שבת, 4.2.17) כי תאפשר לאזרחי שבע המדינות המוסלמיות הכלולות בצו ההגירה של הנשיא דונלד טראמפ ושמחזיקים באשרת כניסה לארצות הברית להיכנס לתחומי המדינה. זאת, בניגוד להצהרה המקורית שלפיה גם בעלי אשרות כניסה מאותן מדינות לא יוכלו להיכנס לארצות הברית למשך 90 יום.
04/02/2017  |  איציק וולף  |   חדשות
הממשל האמריקני הורס את אמינותו - מתריע גדעון רכמן במאמר בפייננשל טיימס, בעקבות מה שהוא מכנה "טענות הכזב של הבית הלבן לגבי מספר הנוכחים בהשבעתו של דונלד טראמפ". זוהי טרגדיה לדמוקרטיה האמריקנית וגם בעלי בריתה של ארה"ב צריכים לחשוש מכך. ממשל המכור לשקרים, הוא בעל השלכות מסוכנות מאוד לביטחון העולמי.
03/02/2017  |  איתמר לוין  |   מיוחדים ברשת
ביום שני השבוע, בעוד הנשיא דונלד טראמפ מפטר את שרת המשפטים בפועל, סאלי ייטס, יצאו בתו וחתנו לארוחת ערב במסעדה איטלקית במרחק של 1.5 ק"מ מהבית הלבן. איוונקה טראמפ וג'ארד קושניר הצליחו ללוות בצורה פרטית ערב שקט במסעדה, בה מחירי המנות נעים בין 14 ל-61 דולר.
03/02/2017  |  איתמר לוין  |   מיוחדים ברשת
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
רבקה שפק-ליסק
רבקה שפק-ליסק
היהודים היוו רוב בעיר למעלה מ-1,000 שנים מהמאה ה-10 לפנה"ס עד 70 לספירה ומ-1850 עד היום - בסה"כ 1188 שנים
אלי אלון
אלי אלון
בתי העלמין הקיבוציים, לרוב מטופחים ומגוננים בצמחי ושיחי נוי ובעצים מצילים    בסך-הכל ניתן לקבוע כי בתי העלמין הקיבוציים מטופחים יותר מאשר בתי עלמין אחרים
צבי גיל
צבי גיל
האירוע היה משהו ומישהו, נכון יותר מי שהם, שאני מלווה במשך עשרות שנים    היו שם כל המי ומי מבין מקימיי הטלוויזיה הישראלית ומעצביה בשעתה היפה
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il