|
להשרות כל הלילה [צילום: דן לב-יח"צ]
|
|
|
|
|
בישול אורז עם מעט מדי מים עלול לסכן את הבריאות בצורה משמעותית - מזהירים חוקרים בריטים, שממצאיהם מצוטטים (8.2.17) בעיתון דיילי מייל.
על-פי המחקר, בישול האורז בלא כמות מים מספקת, מגדיל את הסיכון למחלות לב ולסרטן. לעומת זאת, בישול ביותר מים עוזר לשטוף מהאורז את היסוד הכימי הרעיל ארסן (arsenik) ומפחית את הסכנה של הרעלה כימית. השריית האורז למשך הלילה מפחיתה את כמות הארסן ב-80%, מצאו החוקרים.
מחקרים קודמים מצאו קשר בין ארסן לבין שורה של מחלות קשות. וכיצד הוא מגיע לאורז? - מאמצעים תעשייתיים בהם נעשה שימוש בעבר בשדות האורז. הבעיה היא, שהיסוד הזה מחלחל לאדמה ונשאר בה במשך עשרות שנים, כך שלמרות שכיום לא נעשה שימוש באותם אמצעים - הסכנה נותרה בעינה. בממוצע יש באורז כמות ארסן גבוהה פי עשרה מאשר במאכלים אחרים.
את המחקר ערך פרופ' אנדי מהברג מאוניברסיטת קווינס בבלפסט, כאשר בחן את רמות הכימיקלים באורז אחרי בישולו בשלוש דרכים שונות. תחילה בישל מהברג את האורז ביחס של שליש אורז ושני שלישים מים, כאשר המים התאדו במהלך הבישול. כאשר היחס היה 5:1 לטובת המים, רמות הארסן צנחו בצורה חדה. ההשרייה הלילית השיגה את התוצאות הטובות ביותר.
והערה חשובה לקורא הישראלי: משרד הבריאות שלנו כבר נתן את דעתו על הנושא ויש לו הנחיות. מחקר שנערך אשתקד באוניברסיטת הרווארד מצא, כי אכילת אורז חום מקטינה את הסיכון למוות מוקם. צריכה יומית של 16 גרם חיטה מלאה מקטינה את הסיכון למוות מסרטן ומחלות לב, גילו החוקרים. ככל שצריכה החיטה המלאה עולה, גדלה התועלת ממנה.