|   15:07:40
  שלמה פרלה  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
קבוצת ירדן
כל מה שרציתם לדעת על קנביס רפואי
קבוצת ירדן
תמר פטרוליום: חברה עסקית או בית חרושת לג׳ובים?

הרסן צריך לרסן גם את עצמו <br>

שאלת עצמאותו של בית הדין הגבוה לצדק או בגרסתו הפולנית או האמריקנית או בכל גרסה אחרת במדינות הדמוקרטיות היא חשובה לא רק כסוגיית מדיניות פנים אלא גם כסוגיה בעלת השלכות בינלאומיות
26/02/2017  |   שלמה פרלה   |   מאמרים   |   תגובות
בג"ץ [צילום: יונתן זינדל/פלאש 90]

עקרון הפרדת הרשויות הוא אחד מיסודות הדמוקרטיה אשר בלעדיו אין דמוקרטיה, אך הוא מופיע בטהרתו רק במרחב התיאורטי ואילו במרחב המעשי יש ערוב סמכויות ואינטרסים מה שגורם לחיכוך שעלול גם להביא לעימות. בישראל אנו עדים לעימות כזה כפי שבא לידי ביטוי בשאלת מינוי השופטים לבית המשפט העליון ובסוגיות של מדיניות הריסת בתים. עימות פוליטי דומה מתרחש בפולין מאז שלהי 2015 כאשר בבחירות הכלליות עלתה לשלטון מפלגת החוק והצדק אשר סירבה לאשר שופטים שמונו, במה שנראה כמחטף, על-ידי הממשלה היוצאת בראשות מפלגת "הפלטפורמה האזרחית". בישראל נבחרים השופטים העליונים על-ידי ועדה המורכבת ממשפטנים ומפוליטיקאים. בפולין מתמנים השופטים לבית הדין לחוקה המכונה "הטריבונל לחוקה" (אין זה בית משפט עליון) על-ידי הסיים, הוא הפרלמנט הפולני, בהצבעת רוב מוחלט, והמינוי טעון אישור של נשיא המדינה. ממילא ברור כי מידת הפוליטיזציה של "הטריבונל לחוקה" ניכרת יותר מאשר בישראל.

שאלת עצמאותו של בית הדין הגבוה לצדק או בגרסתו הפולנית או האמריקנית או בכל גרסה אחרת במדינות הדמוקרטיות היא חשובה לא רק כסוגיית מדיניות פנים אלא גם כסוגיה בעלת השלכות בינלאומיות. בישראל, למשל, מקובל לראות את פסיקות בית הדין הגבוה לצדק בסוגיות הקשורות במדיניות הממשלה והצבא ביהודה ושומרון כשכפ"ץ בפני תביעות משפטיות של טריבונלים בינלאומיים. העימות בפולין בין הגורמים הפוליטיים לבין "הטריבונל לחוקה" אשר פילג את האזרחים לשני מחנות, הוא בעל השלכות על מעמדה של המדינה בתוך מסגרת האיחוד האירופי.

ביקורת שיפוטית

הממשלה הפולנית הנוכחית, בראשות ביאטה ז'ידלו, מונהגת על-ידי מפלגת "החוק והצדק" הלאומנית שבראשה עומד ירוסלב קאז'ינסקי, ואשר זכתה בבחירות הכלליות באוקטובר 2015. עוד טרם הבחירות כאשר הסקרים הצביעו על מפלה לממשלה בראשות "הפלטפורמה האזרחית" מונו חמישה שופטים חדשים אשר שניים מהם החליפו שופטים מכהנים טרם הזמן הקבוע בחוק. (שופטי "הטריבונל לחוקה". נבחרים לתקופה של תשע שנים). נשיא המדינה אנדז'י דודה לא אישר את מינויים. לא זו אף זו: הממשלה החדשה מינתה שופטים הנוחים לה ובתוכם נשיא הטריבונל, ואף הנהיגה רפורמה לפיה ביקורת שיפוטית על חקיקה בסיים (הפרלמנט הפולני) תתקבל רק ברוב של 13 מבין פורום הטריבונל המונה 15 שופטים.

הציבוריות הפולנית, שנחלקה לשני מחנות, סערה. תומכי הרפורמה העלו טענה, הנשמעת מוכרת לאוזן הישראלית, לפיה הממשלה הקודמת נהגה בחוסר הוגנות כאשר מינתה בחטף, ביודעה שהיא עומדת להפסיד בבחירות, שופטים אשר עלולים לטרפד מדיניות של ממשלה חדשה שזכתה למנדט מהעם בהליך דמוקרטי. לשק מילר, לשעבר ראש ממשלת פולין, האשים את נשיא הטריבונל הקודם אנדז'י ז'פלינסקי כעושה דברה של מפלגת "הפלטפורמה האזרחית." כאשר בית המשפט העליון הפולני תמך בהחלטות "הטריבונל לחוקה" יצאה דוברת מפלגת "החוק והצדק" בהכרזה, המוכרת אף היא לאוזן הישראלית לפיה בית המשפט מורכב מ"חברים לדעה, אינטרסנטים המבקשים לשמר את מדיניות הממשלה הקודמת". ירוסלב קאז'ינסקי כינה את הטריבונל "המבצר המכיל בתוכו את כל מה שרע בפולין". בראיון טלוויזיה הוא הוסיף כי "כל החלטת ממשלה עלולה להיתקל בעיכובים מצד הטריבונל". הוא דיבר מתוך ניסיון: כאשר מפלגתו הייתה בשלטון גם בשנים 2005 - 2007 עיכב הטריבונל כמה מהחלטות הממשלה.

מדינה ריבונית

רפורמה זו הוציאה לרחובות ורשה עשרות אלפי מפגינים בעיקר לאור העובדה שזוהי הפעם הראשונה מאז קריסת הגוש המזרחי ב-1989 שמפלגת השלטון בפולין נהנית מרוב מוחלט בפרלמנט, ללא כל צורך בקואליציה, מה שמאפשר לה יד חופשית בחקיקה, וללא מנגנון פיקוח וביקורת פורמלי כגון הטריבונל עלולה הדמוקרטיה הטריה יחסית בפולין להיסדק עד כדי התמוטטות.

הנהגת האיחוד האירופי הזדרזה לגנות את הליך מינוי השופטים ואת הרפורמה, וסגן נשיא הנציבות האירופית פרנס טימרמנס דרש מממשלת פולין להשעותה ולעיין מחדש בהשלכות המסוכנות הנובעות ממנה. תשובת שר המשפטים הפולני הייתה, "אנו מדינה ריבונית המקבלת החלטות בעצמה...אינני סבור שגוף חיצוני יכול להכתיב לנו מה לעשות. זה פוגע בגאוותנו הלאומית". וכך משלהי 2015 ועד עתה מתקיים עימות בין ממשלת פולין לבין הנהגת האיחוד האירופי אשר גם בלאו הכי נתון בתהליך של שקיעה.

הנהגת האיחוד האירופי אינה יכולה להסתפק במחאה בלבד שהרי מרכיב בולט במדיניות החוץ המשותפת של האיחוד, במידה שמדיניות כזו קיימת, בא לידי ביטוי ברטוריקה עזה של זכויות אדם וליברליזם, ואין להרשות לאף אחת מחברות האיחוד לפגום בפסאדה הליברלית. אשר על כן נציבות האיחוד נתנה אולטימטום של שלושה חודשים לפולין לחזור בה מהרפורמה (אולטימטום שהוארך יותר מפעם אחת), ולא- היא תיענש בשלילת זכויות הצבעה במועצת השרים. והנה גם אולטימטום זה אינו אלא רטוריקה נבובה שכן מי שמוסמך להטיל סנקציות כאלה הוא הגוף הבין-ממשלתי של האיחוד, קרי-מועצת השרים, אך זו מוסמכת לקבל החלטה כזו רק בהצבעת פה אחד, וכבר ברור שהונגריה תתנגד להטלת סנקציות על פולין. מדוע? הונגריה עצמה נשלטת על-ידי ממשלה ימנית בראשות ויקטור אורבן, וגם ממשלה זו התעמתה עם הנציבות האירופית על-רקע רפורמה שערכה, ואשר מגבילה את חופש העיתונות וחופש הביטוי. יתרה מזו: הרפורמה של הממשלה ההונגרית היא אף יותר אנטי-דמוקרטית מזו של פולין אולם הנציבות האירופית הייתה פחות ביקורתית כלפיה מאשר כלפי פולין. ממה נובע השוני ביחסה של הנציבות כלפי שתי מדינות חברות אלו? חפש את הפוליטיקה: מפלגת השלטון בהונגריה היא בעלת נציגים בגוש הגדול ביותר בפרלמנט האירופי-גוש שיש לו השפעה על תחומים מסוימים בחקיקה האירופית, לעומתה מפלגת השלטון בפולין מיוצגת בפרלמנט האירופי בגוש קטן שמורכב בעיקר משמרנים בריטים. (הפרלמנט האירופי אינו מורכב ממפלגות אלא מגושים).

ברית חזקה

אך יש גורם נוסף אשר מעניק חסינות רבה יותר להונגריה והוא התערבותה הגלויה והסמויה של רוסיה בפוליטיקה האירופית. שלטון פוטין תומך בממשלת הונגריה בראשותו של ויקטור אורבן הלאומן, זאת כחלק ממערכה להחלשת האיחוד האירופי. התמיכה היא הדדית. ויקטור אורבן רואה במשטרו של פוטין דגם המתאים גם לארצו, והוא אף לא היסס להתבטא בפירוש כי הוא בעד דמוקרטיה "אי-ליברלית". מוסדות האיחוד האירופי מעדיפים לא להגיע לעימות רדיקלי עם אורבן מחשש להמשך יציבותו של האיחוד, שהרי הוא מסוגל לסייע לרוסיה בחתרנותה. לעומת זאת ברור להנהגה האירופית כי פולין, מדינה שאזרחיה והנהגתה הנוכחית שונאים את רוסיה, היא מה שנקרא בלשון עבריינית "שפוטה של האיחוד" בהיותה חוששת ביותר מהחתרנות הרוסית, וגרוע מכך, מפגיעה אפשרית בריבונותה הטריטוריאלית (במובלעת הרוסית קלינינגרד הגובלת בפולין מוצבים כוחות צבא בעלי יכולת משמעותית). ההנהגה האירופית יודעת כי פולין מעוניינת באיחוד אירופי יציב כמו גם בברית נאטו חזקה, ועל כן תיכנע ללחצים על-מנת למנוע קרע עם האיחוד.

ולעצם סוגיית המתח בין הרשות המבצעת לרשות השופטת: ריסון הרשות המבצעת על-ידי הרשות השופטת הוא עקרון בסיס בכל משטר דמוקרטי, ובעיקר בדמוקרטיה חוקתית. אלא שהוא יכול להתקיים בטהרתו רק במרחב התיאורטי. חוקה, או במקרה של מדינת ישראל, חוקי יסוד, אף הם נתונים לפרשנות שיפוטית, ופרשנות כזו אינה יכולה להיות חפה משיקולים חוץ משפטיים. הרסן עצמו הוא גמיש. יש מקרים בהם מרחב הפרשנות הוא צר מאוד עד כמעט בלתי קיים, ויש מקרים בהם הוא רחב יותר. הרשות המבצעת, ובעיקר במדינות כמו ישראל ופולין הנתונות במתח ביטחוני מייחלת לפעמים לפרשנות כזו שתוכל להכיל את מאווייה המדיניים. עקרון הגבלת השלטון הוא חשוב, אך אין להתעלם מעקרון שלטון העם. אשר על כן דרושים האיזונים והבלמים. הרסן צריך לרסן גם את עצמו.

תאריך:  26/02/2017   |   עודכן:  26/02/2017
שלמה פרלה
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
הרסן צריך לרסן גם את עצמו
תגובות  [ 4 ] מוצגות   [ 4 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
דרדר
27/02/17 06:32
2
דרדר
27/02/17 06:50
3
דרדר
27/02/17 09:08
4
דרדר
27/02/17 10:31
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
כיצד זה מצליח רוצח כמו רומן זדורוב לזכות לתמיכה של מאות אלפים המשוכנעים שהוא חף מפשע, למרות שלושה פסקי דין בבית המשפט המחוזי ובבית המשפט העליון? אחת הסיבות העיקריות: חוסר אמון הולך וגובר של הציבור במערכות האכיפה והשפיטה. לחלק מחוסר האמון הזה אין סיבה, אבל המערכות בהחלט קנו ביושר לפחות חלק אחר שלו. ואין ספק, שכאשר בכירים באותן מערכות מתנהגים כאילו השוויון בפני החוק אינו חל עליהם, הבעיה רק מחמירה - ועלולה לדרדר את ישראל כולה לאנרכיה. הנה דוגמאות מן הימים האחרונים.
26/02/2017  |  איתמר לוין  |   מאמרים
הפוליטיקה הישראלית אינה זקוקה לבג"ץ היא זקוקה לפסיכיאטרים, ואם אפשר, כמה שיותר. אין כאן עניין משפטי אלא תופעה פסיכולוגית, פסיכיאטרית, שיש לטפלה בדחיפות. אחרת אין אפשרות להסביר את העובדה שעדיין לא יבשה הדיו על הפרוטוקולים של הוועדה למינוי שופטים, ארבעת השופטים העליונים שנבחרו עדיין לא מונו רשמית על-ידי נשיא המדינה, וההמון המתלהם המובל על-ידי פוליטיקאים תאבי חיסול בית המשפט העליון, ובראשם שרת המשפטים בכבודה ובעצמה, כבר החלו את חגיגות הניצחון. השרה הוכתרה על-ידי חלקים נרחבים בתקשורת כמנצחת הגדולה, כאישיות הפוליטית של השבוע, והראיונות עמה הפכו לפסטיבל שלם. לא מניה ולא מקצתיה. שום דבר ממשי לא השתנה, וככל שניתן להעריך, גם לא ישתנה בבית המשפט העליון.
26/02/2017  |  צ'לו רוזנברג  |   מאמרים
המסעדנות הישראלית הופכת יותר ויותר לעיסוק כפוי-טובה, הסובל זה מכבר מעין הרע. מסעדות נסגרות על ימין ועל שמאל, בלא שמסתמן איזה בדל של תקווה לשינוי המצב בעתיד הקרוב. אבל יש, מסתבר, גם יוצאות מן הכלל, שלא רק שורדות, אל גם מצליחות.
26/02/2017  |  ראובן לייב  |   מאמרים
כנראה שמישהו המקורב מאוד לנשיא ארה"ב דונלד טראמפ התחיל להזין אותו בנתונים על אודות עוצמתה של ארה"ב, המעצמה שהוא עומד בראשה, ועתה הגיע לסעיף ארסנל הנשק הגרעיני. כיוון שטראמפ מבין במספרים ותמיד רוצה להיות ראשון בכול תחום, הוא החליט לעשות מעשה וזימן את נציגי סוכנות הידיעות רויטרס לבית הלבן, כדי להודיע באמצעותה מה הוא מתכנן בתחום הגרעיני.
25/02/2017  |  עמי דור-און  |   מאמרים
זו לא הייתה רעידת אדמה וגם לא מהפכה. זה בסך-הכל היה דיל בין פוליטיקאית צעירה לבין שופטת בוגרת ומנוסה שהבינה, ככל הנראה, כי ללא קשר לשאלה מי יהיו השופטים שימונו לבית המשפט העליון, בסופו של דבר לא יחול שינוי מהותי בפסיקות ולכן חבל להיקלע לעימות פוליטי מיותר. עם זאת אסור להתעלם מן העובדה שגם שופטים הם רק בני אדם ויחסי חברות קרובים או יחסי קנאה מקצועית ואף שנאה בין שופטי בג"ץ מכהנים בוועדה לבחירת שופטים לבין מועמדים להיבחר עשויים להשפיע על התוצאה ויחסים אלה כנראה השפיעו.
24/02/2017  |  עמי דור-און  |   מאמרים
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
דן מרגלית
דן מרגלית
בעבר אנשי ציבור הכחישו שחטאו בעבירות של הצווארון הלבן, לקחו כסף? לא ולא    עתה הרושם הוא שכאשר מטיחים בהם זאת הם משיבים לא בהכחשה אלא ב"אז מה"?
אורי מילשטיין
אורי מילשטיין
פרוץ מלחמת העולם השנייה בהתקפת גרמניה על פולין; הפייסנות של צרפת ואנגליה כלפי גרמניה גרמה לתוצאה הפוכה; צבא צרפת היה חזק מצבא גרמניה אך התרבות הצבאית הצרפתית הייתה תבוסתנית; ניצחון...
הרצל ובלפור חקק
הרצל ובלפור חקק
דברי הספד עם הבאתה למנוחות של המשוררת דלית בת אדם    שירתה הזכה של דלית בת אדם ידעה לשבות לבבות, שירה שהלכה במסלול השיבה המאוחרת, שיבה למחוזות ילדותה, למחוזות הקסם של ימי האתמול
איתן קלינסקי
איתן קלינסקי
למרות שאיילת שקד אינה נושאת בתפקיד ציבורי, היא חייבת לתת הסבר לציבור על השיחה המביכה    שיחה שלמעשה הכתימה את דרכי פעולתה של מערכת המשפט בישראל, והיא מעיבה על המערכת גם היום
יעקב אחימאיר
יעקב אחימאיר
הנושא הלוהט ביותר בימים אלה, לקראת הכרעה, הוא כמובן המחלוקת אם חובתה של ישראל להגיב על ניסיון החדירה האירני של הכטב"מים לתחומה של המדינה
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il