|   15:07:40
דלג
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
קבוצת ירדן
אתם מתכננים מסיבת רווקים לחבר הכי טוב שלכם? כך תעשו את זה נכון!
קבוצת ירדן
כיצד להכין בבית שייקים מיין

היווצרות חומרים מסרטנים בבשר

כיצד ניתן להפחית את היווצרות תוצרי הלוואי המסרטנים "בבשר על האש"? מרינדות המכילות בירה בפרט או יין ותה יכולות להפחית את הרמות של כמה מסרטנים פוטנציאלים הנוצרים בבשר המבושל בגריל
30/04/2017  |   ליטל פיינגרץ   |   כתבות   |   חגים ומועדים   |   תגובות
ביחרו בשרים רזים [צילום: יונתן זינדל/פלאש 90]

כידוע, יום העצמאות הוא חג המנגלים הלאומי ובו צולים בשרים על האש. הבעיה, שבזמן שהבשר נצלה על האש, נוצרים תוצרי לוואי מזיקים, הנקראים אמינים הטרוציקלים (HCAs), הנחשבים לתרכובות בעלות השפעה מסרטנת. תוצרי לוואי אלו נוצרים בבשר ובדגים, שעברו בישול. מחקרים הראו, כי בשר בקר בגריל הוא המקור העיקרי של תרכובות אלו. התרכובות ההטרוציקליות נוצרות כאשר הבשר מבושל בטמפרטורה של 190.5 מעלות צלזיוס ויותר.

צריכת חומרים מסרטנים תזונתיים נמצאה קשורה לסוגים שונים של סרטן אצל בני-אדם. תרכובת הטרוציקלית נצפתה אף במחקרים קודמים כגורמת לסרטן הערמונית בחולדות. על כן, ישנו צורך למצוא דרכים כדי למנוע את היווצרותם בבשר.

הידעת?

1. האם צריכת בשר מוגברת, בייחוד כאשר הוא מבושל בטמפרטורות גבוהות, קשורה לסיכון מוגבר לסרטן?

דיאטה העשירה בבשר, עלולה להוביל לסיכון מוגבר לפתח סרטן בכליות. צריכת תרכובות מסרטנות שנוצרות על-ידי טכניקת בישול של צלייה בגריל וחריכת הבשר על האש או אפילו בטיגון, עלולה לגרום לסרטן בכליות ולסוגי סרטן נוספים;

2. האם צריכה מרובה של בשר אדום ולבן מגבירה את הסיכון לסרטן הכליות יותר מאשר סוגי בשר אחרים כמו עוף למשל?

מחקר שפורסם בכתב העת CANCER בשנת 2015, ונערך במרכז הסרטן אנדרסון של אוניברסיטת טקסס, בדק את דפוסי האכילה של 659 מטופלים בעלי סרטן כליה ו-699 נבדקים בריאים שגויסו מהקהילה ומצא, כי חולי סרטן הכליה צורכים יותר בשר אדום ולבן בהשוואה לאנשים בריאים. כמו-כן, החוקרים זיהו עלייה של 54% בסיכון לסרטן הכליה בחשיפה לצריכת החומרים המסרטנים הנמצאים בסוגי בשר אדום ולבן כאשר שיטת הבישול היא גורם חשוב התורם לסיכון מוגבר להיווצרות תאים סרטניים בבשר.

3. האם מרינדה המכילה את המשקה בירה יכולה להפחית את רמות החומרים המזיקים הנוצרים בבשר על האש?

מרינדות המכילות בירה בפרט או יין ותה יכולות להפחית את הרמות של כמה מסרטנים פוטנציאלים הנוצרים בבשר המבושל בגריל. חוקרים גילו, כי הוספת בירה שחורה לבשר כמרינדה הייתה בעלת השפעה חזקה והפחיתה את רמות הפחמימנים הארומטיים, הנוצרים בעת חריכת הבשר בטמפרטורות גבוהות ונחשבים כרכיבים מסרטנים.

מה ניתן לעשות כדי לספק הגנה מסוימת מפני היווצרות התרכובות המסרטנות?

1. בשלו את הבשר עם נוגדי חמצון טבעיים, הקיימים במרינדות מסוימות: מחקר שנערך באוניברסיטת ארקנסו בדק האם תיבול הבשר במרינדות, המכילות עשבי תיבול ותבלינים שונים עלולה להפחית את היווצרות התרכובות ההטרוציקליות, התרכובות המסרטנות.

קבוצת המחקר ניסתה עשבי תיבול שונים ביניהם: בזיליקום, מנטה, רוזמרין, מרווה, אורגנו, תימין ומיורן, העשירים בשלושה תרכובות (חומצה carnosic, carnosol וחומצה rosmarinic) בעלות השפעה נוגדת חמצון רבת עוצמה.

קבוצת המחקר בדקה את ריכוז התרכובות ההטרוציקליות בסטייקים, שנעשו בגריל ומצאה, כי לאחר מריחת הסטייקים והשרייתם במרינדה, המכילה רוזמרין ותימין, נצפתה ירידה של 87% ברמת התרכובות ההטרוציקליות בבשר המבושל. המרינדה שהכילה רוזמרין ותימין הייתה בעלת ההשפעה הגדולה ביותר על הפחתת תרכובות ה-HCAs, אך שתי מרינדות נוספות נבדקו ונמצאו כיעילות כמעט באותה המידה.

מרינדה אחת הכילה: אורגנו, תימין, שום ובצל ומרינדה שנייה הכילה: אורגנו, שום, בזיליקום, בצל ופטרוזיליה. השריית הבשר במרינדה, לא רק הופכת את הבשר לטעים יותר אלא גם לבריא יותר. מומלץ להשתמש במרינדה בהכנה ביתית, אך אפשר להשתמש גם במרינדה קנויה.

2. קצרו את זמן בישול הבשר על הגריל: בשר שבושל בטמפרטורה גבוהה עד כדי שריפתו וחריכתו, מגבירה את הסיכון לסרטן הלבלב, על-פי נתונים שהוצגו באגודה האמריקנית לחקר הסרטן. בישול הבשר היטב על-ידי טיגון, גריל או מנגל יכולה ליצור תרכובות מסרטנות.

מחקר פרוספקטיבי של אוניברסיטה מינסוטה, שכלל 62,581 משתתפים, עקב אחר צריכת הבשר של המשתתפים ועקב אחר שיטות בישול הבשר המועדפות על ידם. המחקר נערך תשע שנים ובמהלכו התגלו 208 מקרים של סרטן הלבלב.

במחקר נמצא, כי אלו שהעדיפו לצרוך סטייק בשר, שבושל בטמפרטורה גבוהה היו בעלי סיכון גבוה של 60% לפתח סרטן הלבלב, לעומת אלו שאכלו סטייק בשר שהיה "עשוי פחות טוב" או שלא אכלו סטייק בכלל. ואלו שהיו בעלי צריכת הבשר (שהיה "עשוי טוב") הגבוהה ביותר, היו בעלי 70% סיכון גבוה לחלות בסרטן הלבלב לעומת אלו בעלי הצריכה הנמוכה יותר.

המחקר מצא קשר בין בשר שבושל בטמפרטורה גבוהה לסיכון גבוה יותר לפתח סרטן הלבלב, אך עדיין לפי ממצאי המחקר לא ניתן להגיד בוודאות, כי הסיכון גדל בשל החומרים המסרטנים שנוצרים בבשר החרוך.

לחובבי המנגל והבשר על האש, העדיפו לקצר את זמן בישול הבשר או היפטרו מהחתיכות השרופות של הבשר. כדי לקצר את זמן בישול הבשר מומלץ לחתוך אותו לחתיכות קטנות, כך הבשר מתבשל מהר יותר.

פעולה נוספת שיכולה לעזור, היא חימום הבשר במיקרוגל למספר דקות ושפיכת מיצי הבשר לפני עשייתו על הגריל. השריית הבשר במרינדה, הכוללת עשבי תיבול שונים כגון רוזמרין, תימין, מרווה, אורגנו, ושום עשויה אף היא לסייע.

8 טיפים תזונתיים למנגל הבריא

1. העדיפו את מידת עשיית הבשר במידת עשייה medium מאשרwell done, והעדיפו להימנע מחריכת הבשר על האש;

2. העדיפו לבחור בבשרים רזים וטריים כגון: חזה עוף, שווארמה הודו, פרגיות, סטייק סינטה, פילה בקר, ואף דגים רזים יכולים להיות שדרוג בריא למנגל;

3. הימנעו מהכנסת בשר מעובד למנגל שלכם כגון: המבורגר, נקניקיות וקבב, המכילים חומרים מסרטנים;

4. הוסיפו ירקות טריים על הגריל כי הם עשירים בנוגדי חמצון ומסייעים בנטרול הפגמים של הרדיקלים החופשיים, הנוצרים בעת חריכת הבשר;

5. הכינו את הסלטים בבית, והימנעו מצריכה של סלטים קנויים, העשירים בשומן, נתרן וחומרים משמרים. למשל, העדיפו להכין טחינה מדוללת מטחינה גולמית מלאה, או הכינו ממרח חומוס בהכנה ביתית;

6. העדיפו הכנה של סלטי ירקות ללא רטבים, המכילים לא מעט קלוריות, כמו מיונז ורוטב אלף האיים. תבלו את הסלטים בשמן זית, מיץ לימון טרי וחומץ;

7. שלבו כחלק מהארוחה חצי פיתה מחיטה מלאה, ותשבעו הרבה יותר. גם קלחי תירס על האש מומלצים כתוספת פחמימה מורכבת;

8. העדיפו שתייה של מים על פני מיצים ומשקאות מוגזים, והגבילו את צריכת המשקאות האלכוהוליים.

מקורות

  • American Association for Cancer Research. "Charred Meat May Increase Risk of Pancreatic Cancer." Science Daily. Science Daily, 22 April 2009.

  • University of Arkansas, Food Safety Consortium. "Brush on The Marinade, Hold Off the Cancerous Compounds." Science Daily. Science Daily, 28 June 2007.

מתכון
מרינדה בריאה לבשר בקר על האש כ-500 קלוריות
▪ ▪ ▪


רכיבים:

4 שיני שום קצוצות ובצל קטן קצוץ
2 כפות טימין טרי ו-2 כפות רוזמרין טרי
2 כפות שמן זית
2 כוסות יין אדום
מלח ופלפל לפי הטעם

אופן ההכנה:

מערבבים את כל החומרים ומשרים את הבשר כשעה שעתיים בתערובת לפני עשייתו.

תאריך:  30/04/2017   |   עודכן:  30/04/2017
ליטל פיינגרץ
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
היווצרות חומרים מסרטנים בבשר
תגובות  [ 0 ] מוצגות   [ 0 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות   /  חגים ומועדים
הזמן קופא בקברים.
30/04/2017  |  יצחק מאיר  |   שירים
בן 12 הייתי כאשר פרצה מלחמת יום הכיפור. הייתי בביתי בשכונת אל-ג'אמילייה בחלב שבסוריה. לא זכור לי אם בית הספר שלי היהודי נפתח בזמן המלחמה אבל אני מעריך שלא, זאת כי אני זוכר טוב טוב את השעות הארוכות שעשיתי עם כל משפחתי סביב מקלט הרדיו, ואם היה בית ספר מאיפה יצא הזמן לשעות ההן? מה עוד ואבא היה מורה בבית הספר שלנו; איך ישב על-יד הרדיו ולא הלך לעיסוקו...
30/04/2017  |  אלברט שבות  |   יומני בלוגרים
ביום הזיכרון נזכור את כולם, בלי להבדיל בין מתיישבים לילידים, ולמחרת - לא חג דרוש, אלא הסתכלות במראה - איך אנחנו נראים! נראה שהגזענות שלנו היא הסיבה להמשך הסכסוך. כי אנחנו רוצים את האדמות שלהם, אבל אותם - אנחנו לא רוצים. ואת זה לא צריך לחגוג
30/04/2017  |  יוסף בן משה  |   מאמרים
משרד הביטחון חושף לראשונה (יום ה', 27.4.17) את היכל הזיכרון הממלכתי בהר-הרצל, שייחנך בערב יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל. היכל הזיכרון יאחד בתוכו את שמותיהם של כלל הנופלים במערכות ישראל למן ראשית ההתיישבות הציונית ועד אחרון הנופלים. מיום חנוכתו ואילך יודלק בהיכל נר זיכרון במועד האזכרה השנתי של כל נופל ונופלת.
27/04/2017  |  מירב ארד  |   חדשות
אוכלוסיית ישראל מונה בערב יום העצמאות תשע"ז כ-8.680 מיליון נפש - כך עולה מנתונים שמפרסמת (יום ה', 27.4.176) הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. עם קום המדינה מנתה אוכלוסיית ישראל 806 אלף תושבים. ביום העצמאות המאה של מדינת ישראל, בשנת 2048, צפויה אוכלוסיית המדינה להגיע ל-15.2 מיליון נפש.
27/04/2017  |  מירב ארד  |   חדשות
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
איתמר לוין
איתמר לוין
עם חיוך תמידי והמון סבלנות ואנושיות, חוי טוקר מנהלת בנינוחות דיוני חדלות פרעון - אם כי לעיתים תכונות אלו גורמות לה לאפשר לעורכי דין להאריך מדי ואף לנהל שיחות ממש מתחת לדוכן
דן מרגלית
דן מרגלית
ביבי הוא הסוכן המדיני היעיל ביותר של אירן אף שאינו עושה זאת במודע ובמתכוון חלילה    הוא הסוכן הפוליטי של טראמפ נגד המפלגה הדמוקרטית במודע
עידן יוסף
עידן יוסף
כ-900 אלף כרטיסי רב-קו עם יתרות בשווי עשרות מיליוני שקלים יופקעו מהציבור ויגיעו לאוצר המדינה    משרד התחבורה טוען שהמצב הנוכחי מקשה עליו טכנולוגית, אך בפועל "תורם" את כספי הנוסעים ל...
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il