בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
|
|
|
כל מה שרציתם לדעת על חומוס
|
החומוס עשוי להפחית את הסיכון למחלות במעי הגס ● כוס אחת של גרגירי חומוס יכולה לספק כ-85% מההמלצה לצריכה היומית של נוגדי חמצון
|
חומוס. בריא וטעים [צילום: נתי שוחט, פלאש 90]
|
|
|
|
|
החומוס הגיע אלינו הישר מהמזרח התיכון, כאשר העדות הראשונה לצריכתו היא מלפני 7,000 שנה, ועיבודו הראשון היה כ-3,000 שנה לפנה"ס. עיבודו החל באגן הים התיכון ומשם הגיע להודו ולאתיופיה. גידול החומוס היה נפוץ בעיקר במצרים הקדומה, ובקרב היוונים והרומאים. כיום היצרנים המסחריים העיקריים של החומוס הם: הודו, פקיסטן, טורקיה, אתיופיה ומקסיקו, וניתן למצוא זנים שונים שלו ובמגוון סוגים, מגרגירי חומוס ועד ממרחים ומאכלים שונים כמו הפלאפל המסורתי. יום החומוס הבינלאומי חל בשבת (13.5.17). מהן הצורות השונות להכנתו ואיך הכי בריא לצרוך אותו, האם ממרח חומוס הוא בעל ערך תזונתי טוב כמו חומוס גרגירים? מהן התועלות התזונתיות שאנו מקבלים מצריכתו? והאם הוא יכול להיות תחליף לבשר?
|
רווחים תזונתיים בחומוס, מה חדש?
|
|
- תחושת שובע מהירה ופחות צריכה של מזון מעובד: במחקרים חדשים שנערכו לאחרונה נמצא, כי משתתפים שצרכו יותר חומוס בדיאטה היו שבעים יותר, פחות נשנשו בין הארוחות וצרכו פחות מזון מעובד והצריכה הקלוריות היומית הייתה נמוכה יותר מאלו שלא צרכו חומוס כלל;
- הסיבים שבחומוס טובים יותר לאיזון רמות השומנים בדם: במחקר שנערך לאחרונה, שתי קבוצות של משתתפים קיבלו 28 גרם סיבים ליום. אך שתי הקבוצות היו שונות מבחינת מקורות המזון שלהן לסיבים. קבוצה אחת קיבלה בעיקר סיבים תזונתיים שמקורם מחומוס ואילו הקבוצה השנייה קיבלה סיבים תזונתיים ממקורות שונים לגמרי. תוצאות המחקר הראו, שלקבוצה שצרכה סיבים שמקורם העיקרי היה מחומוס, חל שיפור רב יותר ברמות השומנים, בסך הכולסטרול והכולסטרול הרע (LDL) בדם;
- איזון רמות הסוכר בדם, בצריכה קטנה ובפרק זמן קצר: מסתבר, כי אנו יכולים להשיג את יתרונותיו הבריאותיים גם כאשר אנו אוכלים כמות קטנה שלו ולתקופת זמן קצרה. מחקר שבדק את השפעת צריכת החומוס על איזון רמות הסוכר בדם הראה, כי הספיק שבוע אחד בלבד כדי לשפר את רמות הסוכר והאינסולין בדם ויותר מכל, כמות קטנה של שליש כוס חומוס ליום, הביאה לידי שיפור ברמות הסוכר בדם. הסברה היא, כי השיפור ברמות הסוכר בדם קשור ישירות לשיפור תפקוד מערכת העיכול, תודות לתכולה הגבוהה של סיבים תזונתיים המצויה בחומוס. למרות שהמחקרים הראו שיפור כבר בצריכת כמות קטנה, מומלץ לצרוך ככוס אחת ליום וליהנות מיתרונותיו.
- צריכת החומוס עלולה להפחית את הסיכון למחלות במעי הגס: בין 75%-65% מהסיבים המצויים בחומוס הם סיבים בלתי מסיסים, שאינם מתעכלים עד לחלק האחרון של המעי הגס. במעי הגס ישנם חיידקים, המפרקים את הסיבים התזונתיים לחומצות שומן קצרות שרשרת מסוג SCFAs, המהווים מקור אנרגיה לתאי המעי הגס, כאשר חומצה בוטירית היא המקור המועדף של אנרגיה עבור תאים רירית המעי הגס שלנו. כך הסיבים התזונתיים מסייעים בשמירה על התאים במעי הגס ובמניעת מוות תאי. דבר העלול לעזור ולהפחית את הסיכון לבעיות במעי הגס, כולל הפחתת הסיכון לסרטן המעי הגס;
- מכילים נוגדי חמצון התורמים לבריאות: מרכיבי החומוס כוללים נוגדי חמצון מרוכזים כגון: פלבנואידים, קוורצין, חומצה פנולית, חומצה כלורוגנית, חומצה קופאית, חומצה וניל וכמויות משמעותיות של אנתוציאנינים. כוס אחת של גרגירי חומוס יכולה לספק כמעט 85% מההמלצה לצריכה היומית של נוגדי החמצון. נוגדי החמצון מסייעים בהפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם, כך שמחקרים לאחרונה מראים, כי לחומוס ישנו חלק חשוב בהפחתת סיכון זה;
- צריכתו מקטינה את הסיכון לחלות במחלות לב וכלי דם: מחקרים אפידמיולוגיים מראים, כי השילוב הייחודי של הסיבים המסיסים (הקיימים בשליש מכמות הסיבים בחומוס), יחד עם נוגדי החמצון, מסייעים בהגנה ובשמירה על בריאות הלב וכלי הדם, ומפחיתים את הסיכון למחלות לב כליליות.
לקטנית החומוס טעם אגוזי טעים ומרקם קטיפתי, והוא מספק מקור לחלבון ועמילן וניתן ליהנות ממנו כל ימות השנה אם בצורה המיובשת או המשומרת. ניתן למצוא אותו בעיקר במדינות מזרח תיכוניות ובמאכלים שונים כמו פלאפל, ממרח חומוס, ומנות עם קארי (בסגנון הודי).
|
ומהי שיטת הבישול הבריאה ביותר לבשל חומוס
|
▪ ▪ ▪ |
גרגירי החומוס מכילים מעט מאוד שומן ומהווים קטנית העשירה בחלבון, סיבים תזונתיים ויטמינים ומינרלים כמו חומצה פולית, סידן וברזל. השילוב של תכולת החלבון והסיבים התזונתיים הרבה תורמת לתחושת שובע ומסייעת בהפחתת הצריכה הקלורית היומית. לעומת זאת, ממרחי החומוס הקנויים מכילים חומוס מעובד ומכילים תכולת שומן גבוהה של 20%-15% שומן, ולכן פחות מומלצים. הדרך הבריאה ביותר לצרוך אותו היא כגרגירי חומוס מבושלים בתבשילים שונים. ניתן להוסיף אותו לתבשילי קדרה מרקים או דגים, למנות בסגנון הודי כמו תבשילי קארי שונים, להוסיף אותו לסוגי סלטים שונים, וכפלאפל אפוי בהכנה ביתית. הדרך הבריאה ביותר לבשל חומוס היא בבישול בסיר לחץ. מוסיפים שלוש כוסות מים עבור כל כוס של גרגרי חומוס יבשים, כאשר המים צריכים לכסות 1-2 ס"מ מעל החלק העליון של החומוס. מביאים אותו לרתיחה, ולאחר-מכן מבשלים על אש נמוכה עם מכסה שמכסה חלקית את הסיר. אם נוצר קצף במשך הבישול, מומלץ להסירו תוך כדי הבישול. לרוב לוקח בין שעה לשעה וחצי עד שהחומוס מתרכך. אם החומוס עדיין קשה, מומלץ להוסיף כוס מים חמים, ולהמשיך לבשל עד היותו רך. האם החומוס יכול להיות תחליף טוב לבשר? החומוס הינו קטנית, העשירה בחלבון ובשילוב עם צריכת דגנים יכול להוות תחליף צמחי לבשר. שילוב של אורז עם גרגרי חומוס או קינואה וגרגרי חומוס יכול להיות תחליף לבשר. מקורות: W-H foods.com
|
190 קלוריות ל-100 גרם
|
▪ ▪ ▪ |
רכיבים: 2 כוסות גרגרי חומוס מבושלים 5 כפות שמן זית 2 שיני שום 2 כפות טחינה 1 כף מיץ מלימון טרי סחוט מלח ים אטלנטי, ופלפל לפי הטעם אופן ההכנה: - מערבבים בבלנדר את גרגרי החומוס ושתי כפות שמן הזית, השום, הטחינה ומיץ הלימון;
- מוסיפים את שלוש כפות שמן הזית הנותרות, קצת כל פעם עד ליצירת תערובת אחידה;
- מוסיפים את המלח והפלפל לפי הטעם ומערבבים.
|
|
תאריך:
|
14/05/2017
|
|
|
עודכן:
|
14/05/2017
|
|
ליטל פיינגרץ
|
כל מה שרציתם לדעת על חומוס
|
|
במושבה סג'רה (אילניה) שבגליל התחתון נערך בסוף השבוע ( ו' 12.5.17) מפגש של צאצאי משפחות הראשונים של המושבה זאת במסגרת "שבוע שימור אתרים". צאצאי בני המושבה, סבים, הורים וילדים ומבקרים נוספים, סיירו בחווה סג'רה המיתולוגית ובמקומות נוספים במושבה ושמעו הסברים על תולדותיה ועל בני משפחתם שייסדו ונמנו על ראשוני המושבה. את הסיורים הדריכו ד"ר אסתי ינקלביץ מהחוג ללימודי ארץ ישראל באוניברסיטת חיפה חיפה וזהבה חכם גבאי, מנהלת חצר כינרת. בהמשך התכנסו צאצאי המשפחות בחצר פרוטמומוב -שמואלי להרצאה על הגרים בסג'רה.(על ראשוני המתישבים בחוות סג'רה נמנו משפחות גרים ובהם קורקין, פרוטופופוב, ניצ'ייב, מטביוב סזנוב ועוד) בצהרי היום נערך בבית העם במושבה כינוס משפחות, תיעוד וסיפורי ראשונים וכל זאת בניצוחה של אסתי ינקלביץ המתעדת מזה שנים את תולדות המושבה סג'רה וערכה מקיף על המושבה ומושבות נוספות.
|
|
|
למעט מספר אירועי אלימות נקודתיים, עומאן צלחה את הטלטלה האזורית בלי שנפגעה יציבותה. אולם, לפתחה ניצבים כעת מספר אתגרים העלולים לערער יציבות זו. המרכזיים שבהם קשורים למשבר הכלכלי הפוקד אותה, שהצית מחדש תסיסה ציבורית, ולמשבר ירושה אפשרי שייווצר עם מותו של הסולטן קאבוס בן סעיד, שלא נקבע לו רשמית יורש. אתגרים מסוג זה משותפים למספר מונרכיות ערביות במפרץ, אולם בעומאן, בשל שורה של תנאים גאו-פוליטיים ומאפיינים ייחודיים, הם אקוטיים.
|
|
|
|
|
|
מדינות המפרץ (ערב הסעודית, כווית, איחוד האמירויות, עומאן, בחריין וקטר) ממשיכות להתמודד עם התנודתיות הגבוהה בשוק הנפט העולמי. הבולטת שבהן היא ערב הסעודית, שהנה שחקן מרכזי באופ"ק (OPEC) ומונה כ-28 מיליון נפש (כ-30 אחוזים מהם נתינים זרים). בשנים האחרונות ירד מחיר חבית נפט של אופ"ק ((OPEC Basket Price מ-106 דולר (בממוצע) בשנת 2013 ל-96 דולר בשנת 2014, ל-50 דולר בשנת 2015 ול-41 דולר בשנת 2016. בשנת 2017, עד כה, מחיר חבית נפט הוא כ-51 דולר בממוצע (כ-47 דולר ב-8 מאי 2017). כלומר, הכנסותיהן של מדינות המפרץ מנפט עדיין נמוכות במחצית משהיו לפני מספר שנים. במטרה להתמודד עם המצב בשוק הנפט, במדינות המפרץ ננקטים צעדי התאמה כלכליים, המציבים אתגרים פוליטיים קשים לפתחם של המשטרים.
|
|
|
שוק מגרשי ודירות היוקרה בתל אביב חווה השבוע שתי עסקות ענק: תחילה, זכו קרן ריאליטי וחברת נדלנ'ס במכרז לרכישת מגרש בן 4.5 דונם ליד נמל יפו, כשהתחייבו לשלם בעדו 182 מיליון שקל (ועוד מיסים). למחרת, רכשו חברות צמח המרמן וקרסו נדל"ן מגרש סמוך, ב-130 מיליון שקל.
|
|
|
|