|   15:07:40
דלג
  איתמר לוין  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
קבוצת ירדן
אתם מתכננים מסיבת רווקים לחבר הכי טוב שלכם? כך תעשו את זה נכון!
כתיבת המומחים
אפל ווטש: מהפכת הטכנולוגיה על פרק כף ידך

יחסי טראמפ-פוטין

סוף ירח הדבש

ההתערבות הרוסית בבחירות הרסה את תקוותיהם של ולדימיר פוטין ודונלד טראמפ לפתוח פרק חדש ביחסיהן של רוסיה וארה"ב - קובע ניוזוויק בכתבה מקיפה
18/08/17  |   איתמר לוין   |   מיוחדים ברשת   |   יומן עולמי   |   תגובות
לשניהם זה יעלה ביוקר [צילום: אוון ווצ'י, AP]

בליל נצחונו של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות הצביע מפיק בכיר בתחנת הטלוויזיה הרוסית "צגארד" על תמונותיהם של טראמפ, ולדימיר פוטין ומארין לה-פן וקרא בצהלה: "העתיד שייך להם!". תשעה חודשים מאוחר יותר, ירח הדבש בין פוטין לטראמפ הוא נחלת העבר – במידה רבה לאחר שהקונגרס אילץ את טראמפ לחתום על חבילת העיצומים הקשים ביותר שהוטלו אי-פעם על רוסיה, בין היתר בשל התערבותה בבחירות לטובתו.

קריסת יחסי ההערצה ההדדיים בין פוטין לטראמפ, כותב ניוזוויק, הם תוצאה של ציפיות רוסיות בלתי מציאותיות, מחוות אמריקניות כושלות ונסיונותיו של הקרמלין לבחוש בדמוקרטיה האמריקנית. פוטין חשב שטראמפ הוא איש עסקים שיעניק לרוסיה יד חופשית בתמורה לסיועה במאבק בטרור. טראמפ קינא בסגנונו הדיקטטורי של פוטין. שניהם התעוררו למציאות שונה.

ההתערבות הרוסית בבחירות, מדגיש השבועון, לא החלה כתמיכה בטראמפ אלא כ"רק לא הילארי". פוטין שם את הילרי קלינטון על הכוונת כבר ב-2011, הכעס התגבר כאשר היא עמדה מאחורי העיצומים על רוסיה ב-2014, ושנה לפני שטראמפ הצטייר כמועמד ממשי הוא פעל לפגוע במועמדותה. ההתקפה הרוסית הראשונה על קלינטון התרחשה באוקטובר 2015: נסיונות לחדור למערכת המחשב של המפלגה הדמוקרטית באמצעות דוא"ל פישינג. במארס 2016 הצליחו ההאקרים הרוסים לחדור לחשבון הדוא"ל של ג'ון פודסטה, יו"ר הקמפיין של קלינטון. פרסום המיילים הגנובים בא הרבה יותר מאוחר.

סיפור האהבה של הקרמלין עם טראמפ החל ברצינות רק לאחר נצחונותיו בסופר טיוזדיי בתחילת מארס 2016. התקשורת הרוסית, הנשלטת בידי הממשלה, החלה לתאר אותו ככוכב המעריץ את פוטין – והיו להם לא מעט התבטאויות עבר שלו להסתמך עליהם, מ-2007 ועד 2015. הם לא האמינו שהוא ינצח, אבל סימנו אותו כמישהו שניתן לעשות איתו עסקים. האקרים רוסים החלו לפעול כדי להגדיל את תפוצת הציוצים של טראמפ.

עם זאת, פוטין עצמו היה זהיר בהתבטאויותיו כלפי טראמפ. בדצמבר 2015 הוא כינה אותו "yarky" – מילה שמשמעותה "מבריק" אבל גם "קופץ מעל הפופיק". טראמפ הגיב: "הוא קרא לי 'גאון'", אמר לאחר חודשיים. כאשר ניצח טראמפ בבחירות, הזירה נראתה מוכנה לעיצוב מחדש של היחסים בין וושינגטון למוסקבה, כך שיתבססו לא על פוליטיקה או אינטרסים, אלא על חיבה אישית בין שני מנהיגים בעלי אגו מרקיע שחקים.

שניהם לא יכלו לוותר
לא הגיעו להבנה [צילום: ולנטינה פטרובה, AP]

ברקע נותר העניין הקטן של ההתערבות הרוסית בבחירות, מזכיר ניוזוויק. מומחי סייבר בעמק הסיליקון ואנשי אכיפת החוק החלו לבנות טיעון חזק – גם אם נסיבתי – הקושר את הדלפות וויקיליקס מחודש יולי לקרמלין. טראמפ ניסה להתבדח בנושא, אבל כאשר התברר שרוסיה ניסתה לחדור גם למערכת ההצבעה – איש לא צחק. כיצד התגלגלה הפרשה מאז, כולם יודעים.

אבל הקרמלין קיווה שלמרות הזעם ההולך וגובר כלפיו בארה"ב, ההימור המסוכן שלו ישתלם. פוטין הכחיש כל התערבות בבחירות – הכחשות דומות לשקריו בעבר בנושאים אחרים. כאשר ממשל אובמה גירש 35 דיפלומטים רוסים והטיל עיצומים נוספים, פוטין התאפק ולא הגיב. הוא היה בטוח שהממשל החדש יתקן את הדברים; ככלות הכל, זה מה שהבטיח לו מייקל פלין, תומך ותיק של רוסיה ומי שהתמנה ליועץ לביטחון לאומי.

אלא שהתיקון מעולם לא בוצע. טראמפ נאלץ לפטר את פלין שהסתיר את קשריו עם רוסיה, ואז הפציץ את כוחותיו של בשאר אסד, בן חסותו של פוטין. שר החוץ, רקס טילרסון, ניסה לפתוח מחדש את המתקנים הרוסיים שסגר אובמה – אך נסוג בשל התנגדות עזה של קהיליית המודיעין.

כאשר נפגשו פוטין וטראמפ לראשונה, בפסגת G20 בהמבורג בחודש יולי, היחסים ביניהם כבר עוצבו בידי סדר היום. בוושינגטון החל רוברט מולר לבחון את הקשרים בין הקמפיין שלו לבין רוסיה ואת הטענות לפיהן עסקיו סייעו בהלבנת כספים רוסיים. פגישתם בת השעתיים הייתה "קונסטרוקטיבית ומעשית", לפי דיפלומט רוסי, אך העובדה שניהלו דו-שיח ארוך על ההתערבות בבחירות – אותה שב פוטין והכחיש – מנעה מהם להגיע להבנה בנושא סוריה. טראמפ לא יכול היה לוותר בשום נושא, משום שכל ויתור היה נתפס כראיה לקנוניה המוקדמת בזמן הבחירות. פוטין לא ויתר משום שהוא אינו מוותר.

פוטין לא יכול להגיב
"מה הטעם לדבר איתו?" [צילום: פאבל גולווקין, AP]

מכאן ואילך הלכו היחסים בין המדינות והתדרדרו. בסוף יולי קבע הקונגרס, כמעט פה אחד, שהעיצומים שהטיל אובמה על רוסיה יקבלו תוקף של חוק – כך שיידרש אישורו כדי להקל אותם ובוודאי כדי להסיר אותם. הקונגרס גם הטיל עיצומים נוספים, ובכך מנע מטראמפ לעצב מדיניות משלו כלפי רוסיה. הקרמלין הגיב באמירה פומבית לפיה הקונגרס נטרל את טראמפ והממשל הוכיח אימפוטנציה – בלשונו של ראש הממשלה, דמיטרי מדבדב. "תקוותינו ליחסים חדשים עם הממשל האמריקני חוסלו", הוסיף. סגן יו"ר ועדת החוץ של הפרלמנט, סרגיי ז'לזניאק, הוסיף: "טראמפ כבר לא מנהל את העסק. על מה יש לפוטין לדבר איתו? מה הטעם לדבר איתו אם הוא לא מסוגל להסיר את העיצומים?".

פוטין הבטיח "תגובה הולמת", אבל הבעיה שלו היא שאין לו שום תגובה שכזאת – פרט למלחמה גרעינית. כל שנותר לו לעשות, היה להגיב ביולי לצעדים של אובמה מדצמבר: לגרש מאות דיפלומטים אמריקנים ולסגור מתקנים שלה ברוסיה. פוטין התיימר לגרש 700 אמריקנים, אבל בכל הנציגויות של ארה"ב ברוסיה יש רק 345 אמריקנים, כך שבפועל פוטין גרם לפיטוריהם של מאות רוסים.

רוסיה איימה למכור את אחזקותיה באג"ח של ממשלת ארה"ב – 109 מיליארד דולר. אלא שמדי יום נסחרות בוול סטריט אג"ח כאלו ב-490 מיליארד דולר, כך שמדובר בצעד שכלל לא יורגש. צעד אפשרי נוסף הוא הפסקת שיתוף הפעולה בין סוכנות החלל הרוסית רוסקוסמוס לבין נאסא. אבל תקציבה של הסוכנות הרוסית קוצץ לפני שלוש שנים בשני שלישים ועומד על 21 מיליארד דולר לעשור, כך שהיא זקוקה לתרומתה של נאסא בסך 4 מיליארד דולר כדי לשגר את אנשיה לתחנת החלל הבינלאומית. בקיצור: פוטין לא יכול לעשות שום דבר משמעותי.

התגובה הרשמית של הקרמלין לעיצומים החדשים היא שרוסיה תעמוד בהם, בדיוק כפי שעמדה באלו שקדמו להם. הבעיה היא, שזו לא ממש האמת. העיצומים מונעים מחברות רוסיות לגייס הון בשווקים הבינלאומיים ומונעים מחברות אמריקניות לסחור איתן. מצב זה מאיים בצורה חמורה על תוכניות הכלכליות ארוכות הטווח של רוסיה ופוגע במגזרי המפתח שלה, במיוחד אלו הרגישים לגיוסי הון כמו חיפושי נפט וגז.

היחסים מתדרדרים מיום ליום
החיבוק עלול להיות קטלני [צילום: דמיטרי לובצקי, AP]

עם זאת, העיצומים לא פגעו בשיעורי התמיכה בפוטין העומדים על 80%. הצרכן הרוסי כמעט ואינו מרגיש את תוצאותיהם, שכן עם הטלתם בשנת 2014 אסר המשטר לייבא מוצרי מזון מארה"ב והאיחוד האירופי, וכך מנע את עליית מחיריהם. למרות העיצומים והירידה במחירי הנפט, כלכלתה של רוסיה צמחה ב-0.3% ברבעון האחרון של 2016 לאחר שבעה רבעונים רצופים של הצטמקות. פוטין ממצב את עצמו כמי שמתנגד לארה"ב וכמנהיג הניצב איתן בפני תוקפנות חיצונית.

אבל העמדת פנים פטריוטית אינה משנה את המציאות, מדגיש ניוזוויק. רוסיה תלויה בפיננסים ובטכנולוגיה של המערב הרבה יותר מאשר ההפך. פוטין לא יכול לנתק באמת את ארצו מן המערב, משום שרבים מבני האליטה הרוסית מחזיקים שם את כספם ובמקרים רבים גם את משפחותיהם. עד לאחרונה חיה בתו של פוטין עצמו בהולנד, ומסמכי פנמה גילו עד כמה מקורביו מושקעים מחוץ לרוסיה.

בטווח הקצר, פוטין לא נפגע מבחינה פוליטית מכשלונו של טראמפ לאתחל את היחסים בין ארה"ב לרוסיה. אבל בטווח הארוך יש לו פחות ופחות אפשרויות. פוטין קיווה שיחסיו האישיים עם טראמפ ישחררו אותו מחטאיו באוקראינה ובגאורגיה. במקום זאת, הקו של וושינגטון כלפי מוסקבה נעשה קשוח מיום ליום. זה בא לידי ביטוי גם בעניינים קטנים. למשל: קורט וולקר, אנטי-רוסי בולט, מונה לנציג מיוחד של ארה"ב בקייב. רוב חברי הקבינט של טראמפ תומכים במשלוחי נשק לאוקראינה – היכולה להפוך את המאבק במזרח המדינה למלחמת-שליחים בין ארה"ב לרוסיה.

גם אם טראמפ ממשיך לטפח בסתר את חיבתו לפוטין, הוא לא יכול מבחינה פוליטית להיות נחמד אליו – שמא יואשם שוב בקנוניה עימו. הבית הלבן כבר הבהיר, שהעיצומים העתידיים יופעלו תוך התייעצות עם בעלות בריתה של ארה"ב – כך שאם במוסקבה קיוו לחילוקי דעות שיפגעו ביישומם, צפויה להם אכזבה.

ניוזוויק מסכם: כשלונם של טראמפ ופוטין להשיק עידן חדש של אחרי-אחרי המלחמה הקרה, יעלה לשניהם ביוקר. למנהיג הרוסי צפוי בידוד בינלאומי גובר והאטה כלכלית. אבל זה גרוע יותר מבחינתו של נשיא ארה"ב. מילות השבח שלו לפוטין הזמינו את ההתערבות הרת הגורל בבחירות. נכון לעכשיו, אין ראיה לכך שטראמפ היה מעורב במישרין בהתערבות הזאת. אבל החיבוק לפוטין עלול להיות קטלני מבחינה פוליטית לאיל העסקים, שרק רצה להיות "החבר הטוב ביותר" של האיש החזק ברוסיה.

תאריך:  18/08/17   |   עודכן:  18/08/17
איתמר לוין
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
סוף ירח הדבש
תגובות  [ 5 ] מוצגות   [ 5 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
רון ה.
18/08/17 12:45
2
עיתונאי פח
18/08/17 13:05
3
פרשנותו מעוותת.
18/08/17 13:21
4
הג'וקר
18/08/17 14:55
5
יעקב יעקב
19/08/17 08:45
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות   /  יומן עולמי
כאשר התמנה אל גור לסגנו של ביל קלינטון, שלח לו ריצ'רד נוישטט – אחד ממוריו באוניברסיטה – מזכר של עצות. אחת הבולטות שבהן הייתה: "צוות הבית הלבן חי בהווה, צוות סגן הנשיא חי בעתיד". ריצ'רד קליין, שהיה יועץ בכיר בממשלי אובמה וקלינטון ובקמפיין של הילרי קלינטון, נזכר בעצה הזאת לנוכח הדיבורים על האפשרות שמייק פנס יתמודד ב-2020 לנשיאות אם דונלד טראמפ לא יעשה זאת.
18/08/2017  |  איתמר לוין  |   מיוחדים ברשת
פרשנס אוונס עמדה מול כיתה באירוקפן, כפר חקלאי נידח בדרום ניגריה, וניסתה להסביר לתלמידים את הסכנות שבהגירה לאירופה. המגייסים מערימים על האנשים וגורמים להם לחשוב, כי באירופה הם ישיגו עבודה טובה. במקום זאת רוב המהגרים שמגיעים דרך לוב, מוחזקים על-ידי המבריחים במשך חודשים רבים, לפני ששולחים אותם לחצות את הים התיכון בסירות רעועות. המסע מסוכן, כמו החיים באירופה כפי שמתברר להם בסוף, כאשר הם הופכים לעובדי כפייה – מצטט אותה ניוזוויק.
18/08/2017  |  אריאל י' לוין  |   מיוחדים ברשת
"אתם יודעים מי אני? אני אמו של דֶפְּזְמָן" – פותחת אליסון קופ את שיחותיה עם אסירים צעירים. המילים הללו תמיד גורמות לרחשי הפתעה. דפזמן היה שם הבמה של ג'ושוע ריברה, שבגיל 18 היה אחד מאמני הראפ המובילים בבריטניה – עד שנרצח בדקירות סכין.
17/08/2017  |  איתמר לוין  |   מיוחדים ברשת
40 שנה מלאו (16.8.17) למותו של אלוויס פרסלי, ועדיין יש מי שמאמינים שהוא עודנו חי – כותב טיים. בימים שלאחר הלוויתו התרבו ההשערות על כך שהוא לא מת. הצהרות הרופאים לא שכנעו אותם וחלק ממעריציו היו בטוחים שהוא זייף את מותו וברח למסתור כלשהו. נכון ל-1997 היה מדובר רק ב-4% מהאמריקנים - אבל גם אם השיעור ירד לאחוז בודד, עדיין מדובר במיליונים.
17/08/2017  |  איתמר לוין  |   מיוחדים ברשת
מסמכים שפורסמו לאחרונה מארכיון ה-CIA, חושפים את התמיכה הכספית והחומרית שסיפקה ארה"ב לקבוצות חמושים בלטביה בשנות ה-50. באותה תקופה לטביה הייתה תחת שלטון בריה"מ. המסמכים, שסווגו במקור כ"סודי ביותר", מראים, כי ה-CIA היה מודע ואף תמך בפעילות האנטי-סובייטית של הקבוצה "אחי היער".
17/08/2017  |  אריאל י' לוין  |   מיוחדים ברשת
רשימות נוספות   /   יומן עולמי  /  מי ומי    / 
רשימות נוספות   /   ממשל טראמפ  /  מי ומי    / 
רשימות נוספות   /   פרשת טראמפ-רוסיה  /  מי ומי  
קושניר: לא הייתה קנוניה  /  איתמר לוין
עו"ד של טראמפ הונה נזקקים  /  איתמר לוין
ירידה חדה בדימוי של ארה"ב  /  איתמר לוין
זה היה רק יום אחד  /  איתמר לוין
מצליחנים בחודשי הקיץ  /  איתמר לוין
החוב הסיני גדול מדי  /  איתמר לוין
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
רבקה שפק-ליסק
רבקה שפק-ליסק
יש מחלוקת בקרב החוקרים בנוגע לגודל האוכלוסייה במאה ה-19 ולגבי המספר המדויק של כל קבוצה דתית, אבל, הריבוי הטבעי המוסלמי היה אטי בהשוואה לגידול האוכלוסייה היהודית והנוצרית
איתמר לוין
איתמר לוין
עם חיוך תמידי והמון סבלנות ואנושיות, חוי טוקר מנהלת בנינוחות דיוני חדלות פרעון - אם כי לעיתים תכונות אלו גורמות לה לאפשר לעורכי דין להאריך מדי ואף לנהל שיחות ממש מתחת לדוכן
דן מרגלית
דן מרגלית
היועצת המשפטית קרעה הלילה את מסכת הצביעות והרמייה והשטיקים והטריקים של בנימין נתניהו ושריו ובעיקר החרדים שבהם    בהרב-מיארי אמרה למאיר פרוש ולמגעילים שעימו כי צריך להגן על האומה ולה...
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il