|   15:07:40
דלג
  איתן טמיר  
פסיכולוג וראש מכון טמיר מכון תמיר
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
קבוצת ירדן
תכשיטים לקחת לחופשה בחו״ל בחג הפסח
כתיבת המומחים
המדריך המלא להלבנת שיניים

אפליקציות לייעוץ נפשי - האם הן עובדות

מחקרים שונים הראו כי התערבויות מגוונות דרך המכשיר הסלולרי יכולות להביא לאפקט חיובי על מחלות פיזיות כמו סוכרת, וכן על מצבים נפשיים, כמו חרדה בחודש האחרון אושרה לשימוש אפליקציה להתמודדות עם התמכרויות על-ידי ה-FDA
12/03/2018  |   איתן טמיר   |   מאמרים   |   תגובות
דכאון קל [צילום: אריק גיי/AP]

העולם מתקדם ואיתו גם האופן שבו ניתן לגשת לטיפול פסיכולוגי. כיום יש אופציות נוספות לקבלת טיפול פסיכולוגי: צ'ט, וידאו צ'ט, שיחה קולית וכו', הקליניקה היא כבר לא האפשרות היחידה, ומסתבר שהפסיכולוג האנושי גם לא. מחשבים פסיכולוגיים תוכנתו על-פי טכניקות טיפוליות מוכחות מדעית ולדברי הממציאים מאפשרים טיפול יעיל למגוון קשיים נפשיים. מצד אחד מדובר ב"מטפל המושלם": לא שוכח דבר, זמין בכל עת, זול ואוביקטיבי. מצד שני, ההתקדמות אל עבר הטכנולוגיה מעצימה את יכולת הפגיעה של האקרים שיכולים להגיע לפרטים האינטימיים ביותר שלנו.

מחודש לחודש אנחנו רצים קדימה עם התפתחות הטכנולוגיה והטלפונים הניידים, ובתחומנו - אפליקציות שמבטיחות ייעוץ, טיפול או אפילו רק הקשבה אמפתית להתמודדות עם בעיות נפשיות שונות, הופכות לפופולריות יותר ויותר. עם 10,000 אפליקציות בפלטפורמות של IOS ואנדרואיד, יש לתחום הזה אפילו שם חדש: mobile health) mHealth)!

מספר מחקרים שנעשו לאחרונה מעידים על יעילות האפליקציות הטיפוליות השונות בסמארטפון כמדיום מוצלח בהתערבות טיפולית ניידת, כאשר היתרונות המרכזיים של האפליקציות בטלפון באים לידי ביטוי בממשק ובגישה המהירה והנוחה, כמו גם בעלות הטיפול הנמוכה.

מחקרים שונים הראו כי התערבויות מגוונות דרך המכשיר הסלולרי יכולות להביא לאפקט חיובי על מחלות פיזיות כמו סוכרת, וכן על מצבים נפשיים, כמו חרדה. בחודש האחרון אושרה לשימוש אפליקציה להתמודדות עם התמכרויות על-ידי ה-FDA.

אתר CBS News העלה כתבה ובה מספר מחקרים רלוונטיים:

הסקירה המקיפה ביותר על האפקט הקליני של התערבויות טיפוליות באפליקציות בחנה את השפעתן על הפחתת סימפטומים של דיכאון. במחקר מטה-אנליזה, שפורסם לאחרונה בכתב העת המדעי World Psychiatry, בחנו החוקרים את היעילות של התערבות טיפולית נפשית דרך הטלפון הסלולרי בהפחתת התסמינים של דיכאון הן בקרב משתתפים בעלי הפרעת דיכאון והן בקרב בעלי דיכאון סאב קליני. החוקרים בחנו 18 מחקרים אשר בדקו את השפעתן 22 אפליקציות סלולריות לטיפול בדיכאון וכללו יחד נתונים מ-3,414 משתתפים.

באופן כללי, החוקרים מצאו כי הסימפטומים הדיכאוניים הופחתו בקרב אלו שהשתמשו באפליקציות לטיפול בדיכאון בהשוואה לקבוצת הביקורת. כמו-כן, נמצא כי התערבות טיפולית דרך הטלפון הנייד הייתה יעילה יותר עבור אלו עם דיכאון קל עד בינוני אך לא עבור אלו הסובלים מדיכאון מז'ורי. כלומר, על-פי התוצאות התערבות זו יכולה לסייע בעיקר במניעה של התפתחות הפרעת דיכאון אצל אלו הסובלים מסימפטומים תת-קליניים או כתוספת לתוכנית טיפול בקרב אלו הסובלים מדיכאון קל עד בינוני.

בנוסף לכך, החוקרים מצאו כי הבדלי גיל או מין לא גרמו להשפעה שונה של האפליקציות, ממצא המעיד על כך שהתערבות זו יכולה להיות מיושמת עבור טווח נרחב מאוד של אנשים.

בחינה מעמיקה יותר של האפליקציות השונות במחקר הראתה כי התערבויות המבוססות על טיפול קוגניטיבי התנהגותי, אפליקציות אשר משלבות אספקטים של אימון מיינדפולנס והשימוש בתוכנות לניטור מצב הרוח, הביאו כולן לשיפור בתסמיני הדיכאון. עם זאת, התוצאות הראו כי משתתפים עם דיכאון חמור יותר הראו שיפור רב יותר בעקבות אפליקציות התנהגותיות, בעוד משתתפים עם דיכאון קל הראו שיפור רב יותר בעקבות אפליקציות של אימון מיינדפולנס.

מכאן שההבנה איזו התערבות פסיכולוגית מועברת הכי טוב דרך הסמארטפון, כמו גם איזו התערבות היא המתאימה ביותר עבור כל סוג של מטופלים מצריכה מחקרי המשך.

העדויות ממחקר זה מצביעות על כך שטלפונים חכמים הינם כלי טיפולי מבטיח להפחתת תסמיני הדיכאון. עם זאת, טיפול באמצעות אפליקציות לטלפון מעלה אספקטים חדשים שצריך לשקול, מעבר לשינוי בפלטפורמה הטיפולית. באופן ספציפי, קיים צורך להבין כיצד עניין ומעורבות באפליקציה, הפידבק, אפקט הציפייה של המשתמשים ומאפיינים אינדיבידואליים שונים משפיעים על תוצאות ההתערבויות. אין לראות במשתנים הללו חסמים לשימוש ופיתוח אפליקציות רלוונטיות, אלא הזדמנויות חדשות למחקרים שיוכלו להפוך את ההתערבויות דרך הטלפונים הניידים לאופטימליות ואפקטיביות ביותר.

ביקורות ומגבלות

חשוב להבין כי אפליקציות אלו אינן יכולות להחליף (עדיין?) מטפלים אנושיים שעוברים הכשרה והסמכה ארוכה ומעמיקה. לפחות בינתיים הכלים הדיגיטליים לא הבשילו עדיין באופן מלא. בואו ניקח דוגמה למה אנחנו רק כמעט שם, אבל עדיין לא לגמרי:

לפני שמתחילים טיפול פסיכולוגי, נדרשת לרוב הערכה פסיכודיאגנוסטית מקיפה של המועמד לטיפול בכדי לקבוע תוכנית פסיכותרפיה מתאימה ונכונה עבורו. במפגשים מסוג זה, שנקראים גם מפגשי אינטייק, מתבקשים המטופלים לשוחח על נושאים ממש לא פשוטים ודי מאתגרים ולא ברור כיצד שלב זה יכול להתבצע באופן מדויק ובטוח על-ידי אפליקציה אינטרנטית. זה מורכב.

כמו-כן, פעמים רבות במהלך הטיפול נעשה שימוש בתקשורת בלתי מילולית כמו אינטונציה קולית או הבעות פנים של המטופל על-מנת להבין מה מצבו ולמה הוא זקוק. כל אלה עלולים להתפספס כאשר משתמשים באפליקציות בלבד.

ועדיין לא דיברנו על קשר טיפולי בין מטפל למטופל. איפה ה״העברה״? איפה ה״התנגדות״? הרי לתופעות האנושיות הללו השפעות משמעותיות ותרפויטיות על תהליך הטיפול. כך, צמצום הטיפול למכשיר סלולרי, ברמת התחכום של תקופתנו, מביא גם לצמצום ההשפעות הטיפוליות על האדם.

אבל למרות החסרונות, לאפליקציות הטיפוליות יש שוק פוטנציאלי נרחב ביותר. בשוק הגלובאלי, תחום הטיפול ההתנהגותי, בתוכו נכללות גם האפליקציות הטלפוניות, הוערך בכ-75.4 מיליארד דולר ב-2016 והוא צפוי לעלות ל-88.1 מיליארד דולר עד שנת 2022. לכן, כיום, קיימות אלפי אפליקציות בשוק, שרק הולך וגדל.

איך תדעו מהי האפליקציה הנכונה עבורכם?

כיום לא קיימים חוקים או הנחיות מוסכמות לגבי בחירת האפליקציה המתאימה והנכונה עבור כל אדם. עם זאת, אנחנו רואים מאמצים של ארגונים מרכזיים בבריאות הנפש, כמו ה-American Psychiatric Association, להגדיר קווים מנחים ל-health-m. ב-APA מבססים סולם הערכה שאמור להעריך את איכות האפליקציות. הם אפילו מזמינים קלינאים לעזור ולהמליץ בעצמם על אפליקציות רלוונטיות לקהל המשתמשים.

בחירה באפליקציה תלויה במה שאתם צריכים. היות שאין עדיין סטנדרטים מוסכמים, מומלץ להתייעץ עם מטפל בבריאות הנפש עליו אתם סומכים בטרם תרכשו אחת מהאפליקציות הללו. ייתכן שיהיה לו ניסיון לגבי חלק מהאפליקציות וידע מצטבר שיענה על השאלה האם הן יעילות או לא. בנוסף, מומלץ לבחון מהן ההנחיות שמציעה האפליקציה במצבי משבר, כאשר הסימפטומים מחריפים או במידה ופורץ מקרה חרום פסיכיאטרי.

האופן בו האפליקציה מתוארת חשוב אף הוא. האם מדובר בטיפול עבור מצב רפואי או בתמיכה בתקופת מעבר או קושי התפתחותי שרבים עשויים לחוות? למשל, אם אתם עוברים לעיר חדשה ומתמודדים עם בדידות, אפליקציה שמסייעת בכך בהחלט עשויה לעזור. אולם, אם אתם סובלים ממצב חמור יותר, כמו דיכאון קליני, אפליקציה עשויה לטשטש זמנית, אך ככל הנראה לא תהיה מספקת. דיכאון הוא כידוע הפרעה ארוכת טווח המלווה בתחושות ורגשות חמורים יותר מאשר אלו שרוב האנשים חווים במהלך חייהם.

כלומר, משתמשים פוטנציאליים באפליקציות לעזרה נפשית צריכים לקרוא היטב את האותיות הקטנות כדי להבין מה בדיוק האפליקציה נועדה לספק ועבור מי.

עד שתבשלנה האפליקציות, חשוב לציין את הערך המוסף של אמצעי תקשורת טכנולוגיים, בהם נעשה שימוש בתוך קשר פסיכותרפי בין מטופל למטפל. אנחנו כבר יודעים שאמצעים כאלה יכולים לסייע, להשתלב במהלך הטיפול ולחזק אותו.

מקורות: CBSNews, APA.

תאריך:  12/03/2018   |   עודכן:  12/03/2018
איתן טמיר
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
אפליקציות לייעוץ נפשי - האם הן עובדות
תגובות  [ 0 ] מוצגות   [ 0 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
במשך כשבועיים ימים שוהה משלחת בכירה של המודיעין המצרי ברצועת עזה ומקיימת פגישות עם גורמים שונים כדי לנסות ולחלץ את נושא הפיוס הפלשתיני מהמבוי הסתום שבו הוא נמצא.
12/03/2018  |  יוני בן-מנחם  |   מאמרים
"לואי דה פינס" הוא מותג. הוא כוכב מצליח. אלא, שאתה מפכ"ל "שועל" - מצחיק גם אותו ובעיקר, פוגע בו. תקופת כהונתך, הייתה יכולה לשמש כלעין - כר בלתי נדלה - לרעיונות, ספק מחמיאים, לסרטיו האלמותיים. הנה, רק בשבוע שעבר, פורסם סקר מצמרר, סקר שלא סוקר אודותיו מספיק, ודאי לא בהבלטה הצריכה והראויה, רק משום - "פרשות" / "תיקי" ביבי. על-פי הסקר הנורא, הביא "הביתה", המפכ"ל (הכושל), רנ"צ רוני אלשיך "תעודה" מחפירה. רק 31% אחוז מהנשאלים הביעו אמון במשטרה. לאמור: שבעה מכל עשרה אזרחים אינם מביעים אמון במשטרה - בימי ה"שועל" שהובא מחוץ למשטרה, כדי להבריאה מחוליים רבי שנים - רבי מפכ"לים - רבי הניצבים. הציבור החכם בישראל, נוכח להבין ולדעת, כי לא הראית, מהלך 26 חודשי כהונתך עד הנה, ולו הצלחה פעוטה אחת. הציבור שבע כבר ממלל, מנאומים ומהצהרות - מפומפוזיות ומהבטחות סרק - בבחינת: "חספא בעלמא". הנה, דווקא בתקופה בה מרבית העיתונאים דווקא "מחבקים" את המפכ"ל - השועל - הכושל - מחזקים אותו ב"סופרלטיבים" מן השפה ולחוץ - והתקשורת, רובה ככולה, האינטרסנטית, בעלת ה"אג'נדה", "מאתרגת" (המונח הידוע של אמנון אברמוביץ' מ"פרשה" אחרת... של ראש ממשלה אחר... ) את המפכ"ל ה"שועל" אלשיך (הכושל) ממכלול מעלליו ומחדליו - רק משום "אובססיית נתניהו", מוכח, בעליל, כי האיש נכשל כישלון קולוסאלי והציבור - 69% אומר את שלו - לאמור: כישלון מוחלט. מקום בו הובא האיש, "מחוץ לשורות המשטרה", במיוחד, ורק על-מנת ומשום ההכרח לרפא את הגוף החולה כל כך, מחלה נוראה, כדי שורשה, ארגון הקרוי משטרת ישראל, על שבעת הניצבים המהוללים שטסו - עפו - הביתה ב"טיל בליסטי" והוקעו אל מחוץ לשרות הארגון המדמם כל כך, בהם גם סמפכ"ל המשטרה, דאז, ניצב ניסים מור, סגנו של המפכ"ל יוחנן דנינו (הכושל) וחבר מרעיו - הוא דרדר אותה, עוד, עמוק, אל עברי פי פחת. אכן, צריך להיות "גאון", "עילוי", מחונן", על-מנת להצעידה עוד - לאחור, למעמקים, לאחר ימי יוחנן דנינו וקודמיו.
12/03/2018  |  פנחס (פיני) פישלר  |   מאמרים
ארבעה עדי מדינה כבר יש - והיד עוד נטויה. ואני לא סופר את מני נפתלי שקיבל מעמד של עד מדינה מבלי לחתום על הסכם פורמלי. אבל זה לא הסיפור; גם לא החיטוט של המשטרה בפחי האשפה במשך למעלה משנתיים. אותי מדאיגה ההתנהלות של אביחי מנדלבליט בכל הפרשה. הרי ברור, שהוא זה שסמך את ידו על המעצרים המטלטלים שהולידו הסכמים מעוותים ועל הפגיעה בזכויות-יסוד בסיסיות של חשודים ועל ההדלפות הזדוניות; ושהוא גם זה שאישר למשטרה שלא לחקור באזהרה את יאיר לפיד, חרף הנסיבות המעמידות אותו, לכאורה, במרכז העשייה לטובת מה שנקרא "חוק מילצ'ן", ולהציבו כעד תביעה מרכזי נגד בנימין נתניהו, למרות שהוא הסתיר את ניגוד העניינים שבמסגרתו הוא פעל.
11/03/2018  |  ד"ר חיים משגב  |   מאמרים
עוד כמה תגובות קצרות בדרך כלל - בנושאים גדולים כקטנים, שהציקו לי, או עניינו אותי והפעם - פטפטת, מוכשר, החמצה ומתמלא
11/03/2018  |  אביתר בן-צדף  |   מאמרים
מכובדי, מר ראובן (רובי) ריבלין,
11/03/2018  |  אברהם שרון  |   מאמרים
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
אלי אלון
אלי אלון
כשלושה שבועות לאחר סיום מלחמת ששת הימים, הסתערו עשרות תושבים ערבים מרצועת עזה על מחנה מחסני האספקה והמזון שהיה שייך לכוח האו"ם
אורי מילשטיין
אורי מילשטיין
ברית ארוכה בין גרמניה לברית המועצות; המטרה של גרמניה וברה"מ הייתה פולין; יהודי פולין לא הבינו מה מאיים על שרידותם; פיתוח ה"בליץ קריג" הגרמני; הגנרל היהודי גאורגי שטרן מפתח את מלחמת...
רון בריימן
רון בריימן
יש לעודד השתתפות של ארצות הברית ושל "העולם הנאור" בחיסול בפועל של הפצצה האירנית המאיימת על העולם כולו, לרבות על הצ'מברליינים האירופיים, ולא רק על ישראל
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il