|   15:07:40
  משה נסטלבאום  
משפטן מאחורי הכותרות
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
קבוצת ירדן
תמר פטרוליום: חברה עסקית או בית חרושת לג׳ובים?
חברת סאו-רארש
המדריך המלא לבחירת מדרסים אורתופדיים: איך לבחור נכון ולמה זה חשוב?

"שף המאה" ז׳ואל רובשון ופירה תפוחי האדמה

היו לו 32 כוכבי מישלן עד מותו הוא החזיק בבעלות על 17 מסעדות ברחבי העולם, בצרפת באנגליה, בסין בצרפת ובארצות הברית הוא נחשב השף המעוטר בעולם, והוכרז על-ידי מדריך "ג'ו מיו", כאחד השפים של המאה, לצד פול בוקיז ופרדי ז׳ירארה ה"שף של המאה" שהלך לעולמו יזכר גם בזכות פירה תפוחי האדמה שהפך להיט בינלאומי
07/08/2018  |   משה נסטלבאום   |   כתבות   |   תגובות
רובושון. אלוף הפירה [צילום: טיבולט קאמוס/AP]

היו לו 31 כוכבי מישלן. עד מותו הוא החזיק בבעלות על 17 מסעדות ברחבי העולם, בצרפת באנגליה, בסין צרפת וארצות הברית. הוא נחשב השף המעוטר בעולם, והוכרז על-ידי מדריך "ג'ו מיו", כאחד השפים של המאה, לצד פול בוקיז ופרדי ז׳ירארה. ה"שף של המאה" שהלך לעולמו יזכר גם בזכות פירה תפוחי האדמה שהפך להיט בינלאומי.

השף הצרפתי הידוע ז׳ואל רובושון, שמת בגיל 73 ממחלת הסרטן, זכה לא רק שהמסעדות שבבעלותו הנמצאות בשלוש יבשות יעוטרו בכוכבי מישלן, אלא גם בתהילת עולם, הכל גם בזכות פירה תפוחי האדמה שהוגש בתפריט של מסעדת ג׳אמן שבבעלותו, שעשוי ממחית תפוחי אדמה מסוג Ratte.

בנם של פועל בניין ועקרת בית שחלם להיות אדריכל, התגלגל ללימודים בסמינר לכמורה, שם בישל בחברת נזירות, אלא שבשל מצוקה כלכלית הוא נאלץ לעזוב את המנזר והחל לעבוד במסעדת מלון בפריס בקירצוף סירים ומחבתות ובשטיפת רצפות. המסעדה הראשונה שבה עבד העניקה לו השכלה בסיסית בלבד בתחום המזון. שלוש שנים אחרי שעזב אותה הוא חבר לשפים צרפתיים מוכרים, והשתתף בתחרויות קולינריות שבהן זכה גם במדליות זהב.

רובושון, יצר מהפכה בתחום הבישול כשהכריז שמנה ראויה אינה צריכה שיהיו בה יותר משלושה מרכיבים טובים. במסעדת "לאטלייה" שבבעלותו הנהיג בכניסה למסעדה חידוש יוצא דופן, רק בדלת הפנימית של המסעדה נקבעה ידית, כך שיכלו להכנס אליה רק מי שרובושון וצוותו בחרו שיכנס למסעדה.

רובושון, האמין באוכל בסיסי, זו כנראה הסיבה שהמסעדות בבעלותו התאפיינו במשך שנים רבות בכך שהיו ללא מפות וללא כלי זכוכית מנקרי עיניים.

הפירה המפורסם שיצר רובושון הוא זכרון ילדות שלו. מדובר בפירה עמוס בחמאה, שלדברי מי שטעם אותו הוא טעים, אבל פירה נותר פירה, גם כשהוא זוכה למגע ידו של שף ברמתו של רובושון.

כדי להבין את להיטותם של הצרפתיים לתפוחי אדמה צריך לחזור כמה מאות שנים לאחור להיסטוריה של צרפת. בחודש אוגוסט 1753, רוקח בשם פרמנטייה שהיה גם ביולוג של צבא צרפת, ושימש גם התזונאי של מלך צרפת התבקש ע"י מלך צרפת להכניס את תפוח האדמה לתפריט הצרפתי.

מי שכונה "מלך השמש", האמין בתזונה טבעונית, וחשב שנכון יהיה להאכיל את העם הצרפתי בבולבוסים שהם תפוחי אדמה. הוא החליט כך לאחר שנוכח לדעת כי תנובת החלב של הפרות עולה בשיעור גבוה כאשר מאכילים אותן בתפוחי אדמה. אלא שהצרפתים לא התלהבו בלשון המעטה מהרעיון, ומה שהתאים לפרות לא היה בדיוק אהוב עליהם.

יועצו של המלך נאלץ לצאת למסע שיווק תפוחי אדמה שהיה אולי גדול מסעות השיווק באותה תקופה. הוא דאג לשתול אלפי דונמים של תפוחי אדמה, גידר את השדות והציב עליהם שמירה של אנשי משמר המלך, שהזהירו את התושבים שכל מי שימצא גונב את תפוחי האדמה יוצא להורג.

תושבי פריז הבינו כי תפוחי האדמה שגדלים בשדות השמורים מיועדים לשולחן המלך, כתוצאה מכך האמירו מחירי תפוחי האדמה בשוק הסחורות. אז הורה המלך לפרמנטייה, להסיר את השמירה

משדות תפוחי האדמה והמוני תושבים פשטו על השדות כדי לאסוף את תפוחי האדמה. שהרי מה שטוב למלך טוב גם לנתינים.האגדה מספרת שזו הדרך שבאמצעותה הוכנס תפוח האדמה לתפריט הצרפתי, קשה לדעת האם מדובר בסיפור הלקוח מהמציאות או באגדה, מה שברור הוא שהצרפתים אוהבים תפוחי אדמה והרבה.

לכן, לא מפתיע שתפוח האדמה היה חלק מזכרון הילדות של רובושון, הוא סיפר על כך באין ספור ראיונות בתוכניות הבישול שבהן השתתף בטלוויזיה, והפך לשגריר הטוב ביותר של מגדלי תפוחי האדמה.

לפני מספר שנים כאשר לקה במחלה, הצטווה רובושון על-ידי רופאיו לרדת במשקל, אחרי דיאטה שכללה התנזרות מחמאה, שמן, סוכר וגלוטן השיל רובשון 27 קילוגרמים ממשקלו. אין ספק שעבור אדם כרובושון זאת לא הייתה דיאטה פשוטה...

עבור המוני הצרפתיים רובושון היה מושא להערצה. לרבים מהשפים הוא היה מורה, לסועדים במסעדות שהקים הוא היה גאון קולינרי, אחד בדורו שהצליח להפוך גם פירה פשוט למאכל תאווה.

תאריך:  07/08/2018   |   עודכן:  09/08/2018
משה נסטלבאום
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
"שף המאה" ז׳ואל רובשון ופירה תפוחי האדמה
תגובות  [ 0 ] מוצגות   [ 0 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
היא נולדה בזגרב, קרואטיה. בשנת 1941 נתפס אביה בדרכו לעבודה, נשלח למחנה ריכוז יאסנובץ, ובניסיון בריחה נרצח על-ידי הקרואטים, שלדבריה, היו אכזרים יותר מהנאצים. היא ברחה עם אמה ואחותה ברפסודה על הדנובה, מקרואטיה הנאצית לכיוון הונגריה, שם הוסגרו והוכנסו למאסר. האסירים נשלחו לאושוויץ וניספו שם, אך הן ניצלו בנס, בזכות אמה שהייתה מתקנת גרביים לכל החיילים והשומרים.
כל רקדן מתחיל, נכנס לעולם הריקוד בתשוקה גדולה וסוערת הגוף שלו מתחיל לדבר בשפה משלו, התנועות מדברות בעד עצמן והלב לא מפסיק לפעום בהתרגשות.
06/08/2018  |  רוני לוגסי  |   כתבות
לא רבים יודעים, כי הקיר המערבי של בניין אגף הכספים של רכבת ישראל ששוכן במתחם רכבת חיפה מזרח, מהווה למעשה את קיר החומה המזרחי של בית קברות הפרטי (חלקת קבורה) של משפחת אל ח'ליל, משפחה מוסלמית עתירת נכסים ובעלת השפעה ואחת המשפחות החשובות בעיר חיפה בשלהי המאה ה-19, ובתחילת המאה ה-20. בין הקבורים בבית קברות משפחתי זה, אב המשפחה, מוסטפא פאשה אל ח'ליל, שכיהן כראש העיר הרביעי של חיפה בין השנים 1903-1885 ובנו, איברהים אל ח'ליל שכיהן כראש עיריית חיפה בשנים 1913-1911.
06/08/2018  |  אלי אלון  |   כתבות
אביא כאן דברים שהועלו באתר האישי של ד"ר לאה מזור, במרשתת, בשבוע הספר האחרון, התשע"ח, לאחר שהתבקשתי להמליץ על אחד הספרים שלי, דבר שנהוג אצלה מדי שנה באותה העת. המלצתי על ספרי "תהילה אחרונה", על תהילתה החמקמקה של היצירה, ספר שאני מחשיבו לאחד היותר טובים בספריי, והרי הדברים:
06/08/2018  |  יוסף כהן-אלרן  |   כתבות
יונית לוי, נולדה בתאריך 12.7.1977 והיא עיתונאית ומגישת החדשות הוןתיקה של הטלוויזיה הארצית שפרצה לחיינו, או יותר נכון למסך הקטן אצלנו בבית, בשנת 2002 ומאז אנחנו רואים אותה כמעט מדי ערב ערב בטלוויזיה.
05/08/2018  |  צילה שיר-אל  |   כתבות
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
צבי גיל
צבי גיל
בקטע "דיינו" הנוסח האלטרנטיבי הוא "כמה מעלות רעות לאלוהים עלינו"    מתחילים באיתמר בן-גביר שהוא השר לשגעון הלאומי - דיינו, עוברים לשר האוצר ששודד את הקופה הציבורית - דיינו, ושר המשפ...
דרור אידר
דרור אידר
זה לא היה ביתן "פיצה ותאנים", זה ביתן של מדינה שנלחמת על הישרדותה, לזרוק את האתגר ככה, זה מעשה פחדני    מכיוון שכולם כועסים על ישראל ללא סיבה אמיתית, רק מתוך אנטישמיות, לתת את המתנה...
אלי אלון
אלי אלון
המתחם המיועד לשימור נבנה בשלבים במהלך המחצית השנייה של המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20    על-אף שמדובר במתחם בעל ערך היסטורי ואדריכלי רב, המתחם נמצא מזה שנים במצב של הזנחה מבישה
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il