|
מפתח לאריכות ימים [צילום: סבי ברנס/פלאש 90]
|
|
|
|
|
הלהיט החדש של שוחרי התזונה הבריאה הוא ליקוט עשבים היישר מן הטבע. שיבולת שועל, חלמית מצויה, חרצית עטורה, סרפד צורב ושום משולש הם רק אחדים מאותם עשבים שהינם דואגים ללקט בשדה, כשאלה משמשים אותם לסלטים ושייקים, ממרחים וקציצות.
ה"גורו" של שוחרי התזונה הבריאה הוא נפתלי לוין, בן ה-74, מרמת-גן, השוקד מזה 30 שנה על חקר התבלינים למיניהם. במחקר שערך הוא הגיע למסקנה חד-משמעית, כי לפי שהיו אלה כלולים במאכליהם של אבותינו הקדמונים, הם היו מן הסתם גם מפתח לאריכות ימים.
אברהם אבינו, שמשון הגיבור ודוד המלך הם רק שלוש מן הדמויות התנ"כיות שהקפידו על אכילת תבלינים. ממחקרו של לוין מסתבר שספר התנ"ך הוא המדריך המקורי ביותר לניהול אורח חיים בריא וכי הוא מורה הדרך המושלם לדיאטות למיניהן, כשהעיקרון שהנחה את אבותינו היה, מאז ומתמיד, שלא לזלול ושלא לסבוא.
העובדה שלוין מתגורר, זה שנים, בבית-מידות, לא מונעת ממנו לנהל אורח-חיים צנוע, דומה ככל האפשר לזה שבו נהגו אבותינו הקדמונים בכל מה שקשור לתרבות האכילה. כך, למשל, הוא אינו מבשל על תנור במטבח, אלא על כיריים מאבן בחצר ביתו.
המפתח לריפוי
מתחת לקדירת הנחושת, שכבר השחירה מפיח, לוהטים עצים, המשמשים מאכולת לאש. זהו, לדבריו, בישול נקי וטהור מאין כמותו, וגם המאכלים יוצאים הרבה יותר טעימים. מדי יום עולים על שולחנו שבעת המינים שבהם נתברכה ארצנו, וכך גם חלב-עיזים, דבש, שמן-זית וכמובן מים חמים.
אבל המרכיב העיקרי בסל המזונות של לוין הם התבלינים למיניהם, כמו ציפורן, זנגביל, קינמון ונענע, מהם הוא מכין מרקחת, המשמשת לא רק לעידון המאכלים, אלא גם כמזור למחלות למיניהן. הציפורן, למשל, טוב לדבריו למחלות כלי הנשימה, הזנגביל לקיבה, לכבד ולמרה, ואילו הנענע לכלי הדם, הלב ולמערכת העצבים.
"חצי כפית ביום ממרקחת התבלינים שלי, וחזקה עליך שתחוש רק בטוב", מצהיר באוזני לוין, ומוסיף ש"כדי להבריא ממש, עליך להקפיד על נטילת המרקחת במשך שבועות אחדים. בשעה שאתה נוטל ממנה, אתה חש תחילה צריבה ועצמותיך כאלו בוערות, אולם תחושה זו נמוגה כהרף-עין, ואת מקומה תופסת תחושת רגיעה מהנה".