|   15:07:40
דלג
  יפעת גדות  
עיתונאית עיתונות זהב בע"מ
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
קבוצת ירדן
מה חשוב לדעת על שיעורים פרטיים בישראל
כתיבת המומחים
אפל ווטש: מהפכת הטכנולוגיה על פרק כף ידך

בשר אדום - מעלה את הסיכון למוות

צריכת בשר אדום ובשר מעובד קשורה לעליה בתמותה גברים שצרכו כמות גבוהה של בשר אדום היו בסיכון גבוה ב-31% למות במהלך תקופת המחקר נשים שצרכו את הכמות הגבוהה ביותר היו בסיכון גבוה ב-50% למות ממחלת לב
24/03/2009  |   יפעת גדות   |   חדשות   |   תגובות
סיכון למוות מסרטן [צילום: AP]

בשר אדום - לא לקחת ללב
יפעת גדות
אכילת שתי מנות בשר או יותר ביום מעלה את הסיכון לסבול מקבוצה של גורמי סיכון הקשורים למחלות לב וסוכרת * גם צריכת משקאות דיאט מוגזים קשורה לגורמי סיכון גבוהים למחלות לב וסוכרת
לרשימה המלאה

   יפעת גדות
בשר - מעלה את הסיכון לסרטן ריאות

   יפעת גדות
מרינדה לבשר - להורדת הסיכון לסרטן

נשים וגברים שאוכלים כמויות גדולות של בשר אדום ובשר מעובד נמצאים בסיכון גבוה יותר למות מסרטן, ממחלות לב, ומגורמים אחרים בהשוואה לאלו שאוכלים כמות קטנה יותר. כך קובע מחקר חדש.

כמות הבשר הרבה ביותר שנאכלה בקרב משתתפי המחקר הייתה 135 גרם ביום - כמות שוות ערך למנת סטייק קטנה.

החוקרים גילו כי צריכת בשר אדום ובשר מעובד קשורה לעליה מתונה בתמותה הכוללת, כמו-גם בתמותה מסרטן וממחלות קרדיווסקולריות (של הלב וכלי הדם) הן בגברים והן בנשים.

  • החוקרים - מהמוסד האמריקני הלאומי לסרטן.

המחקר, שמומן על-ידי המוסד האמריקני הלאומי לסרטן, פורסם השבוע ב-"Archives of Internal Medicine". עורכי מאמר שנלווה לפרסום הממצאים הדגישו כי הסיכון שנמצא במחקר הוא הרבה יותר מ"מתון".

לדברי החוקרים, מבית הספר לרפואה באוניברסיטת צפון קרולינה, צמצום צריכת הבשר האדום והבשר המעובד יביא ל"הצלה משמעותית של חיי אדם..."

בשר אדום ובשר מעובד

המחקר הוא המקיף ביותר שנעשה עד כה בהיבט של הקשר בין בשר אדום ובשר מעובד להשפעה שלהם על הסיכון למוות מסרטן, מחלות לב וגורמים אחרים.

צוות החוקרים סקר נתונים של יותר מ-500,000 גברים ונשים שלקחו חלק במחקר בנושא תזונה ובריאות שערך המוסד הלאומי לבריאות (AARP). גילאי המשתתפים היו בין 50 ל-71 כשהמחקר החל בשנת 1995, וכולם מסרו מידע מפורט לגבי צריכת המזון שלהם.

החוקרים עקבו אחריהם יותר מ-10 שנים, בעזרת מאגר נתונים של הביטוח הלאומי. במהלך תקופת המחקר, 47,976 גברים ו-23,276 נשים מתו.

החוקרים בדקו את הרגלי התזונה של המשתתפים וחילקו אותם לחמש קטגוריות, על-פי כמות הבשר האדום והבשר המעובד שאכלו על בסיס יומי.

לצורך המחקר, בשר אדום כלל בשר בקר, בשר חזיר, קותלי חזיר, ירך חזיר, המבורגר, נקניקיות, כבד, נקניקיות מבשר חזיר, סטייק ובשר במאכלים כמו פיצה, נזידים ולזניה.

בשר "לבן" כלל הודו, דגים, עוף ובשרים אחרים.

בשר מעובד הוגדר כבשר "לבן" או אדום ששומר, יובש, או עושן, כמו קותלי חזיר, נקניקיות עוף ונקניקים.

היבט תעשייתי

באתר האינטרנט שלו, איגוד מגדלי הבקר הלאומי ציין כי בשר הבקר מספק פרוטאינים וחומרים תזונתיים אחרים.

האיגוד מציע מידע על חלקים רזים של בשר הבקר שיכולים להוריד את כמות השומן הרווי הנצרכת.

בהצהרה שפורסמה מטעמו נאמר כי "כמו שקורה במקרים רבים של מחקרים אפידמיולוגיים בנושא, קשה להסיק מסקנות מוצקות לגבי כל מזון שהוא". לדברי האיגוד המחקר מסובך בגלל העובדה שהיו משתתפים שניהלו אורח חיים לא בריא כמו עישון וחוסר פעילות פיסית.

עוד הדגישו כי לבשר בקר רזה יש בהחלט מקום בתזונה הכוללת.

מועצת הבקר - הישראלים צורכים פחות

מועצת הבקר שהגיבה לפרסום הממצאים דיווחה כי למרות שהמחקר פורסם במקור אמין ובנוי בצורה טובה, יש מספר נקודות שיש להדגיש:

ראשית, המחקר הוא מחקר עוקבה, מחקר אפידמיולוגי – כלומר מחקר על אוכלוסיה. מסוג המחקרים שלא מראים קשר של סיבה ותוצאה אלא יכולים למצוא רק מתאם סטטיסטי. מחקרים כאלו עלולים לעיתים להטעות משום שהקשר הסטטיסטי שנמצא יכול לנבוע מגורמים אחרים ולאו דווקא מאותו גורם תזונתי שנבחר.

במחקר הנוכחי נמצא כי האנשים שאכלו יותר בשר אדום נטו גם להיות בעלי משקל גבוה יותר, הם צרכו יותר קלוריות, צרכו יותר שומן או שומן רווי, צרכו פחות פירות, ירקות וסיבים, עסקו פחות בפעילות גופנית ועישנו יותר.

גורמים אלו גם הם יכלו לתרום לסיכון המוגבר לסרטן. למרות שהם נלקחו בחשבון בניתוח הנתונים הסטטיסטי אפשר לראות שאלו אנשים שלא נוטים לקבל עצות תזונתיות ולא מקפידים על אורח חיים בריא ותזונה נכונה. אנשים שצורכים כמות גבוהה של בשר ובשר מעובד נוטים לצרוך פחות פירות וירקות ולהיפך. לכן חלק מההשפעה שנמצאה יכולה לנבוע, לפחות בחלקה, מצריכה נמוכה של המזונות האלה.

בנוסף, האוכלוסיה בחמישון צריכה העליון צרכה כ-136 גרם בשר אדום ליום. (68 גרם לכל 1,000 קלוריות. דיאטה ממוצעת של 2,000 קלוריות), כלומר כ-950 גרם בשר אדום לשבוע. זוהי כמובן כמות גדולה. להזכירכם: ישראלי ממוצע צורך רק כ-300 גרם בשר בקר לשבוע

פאנל מומחים שהוציא לאחרונה הנחיות למניעת סרטן וקבע כי על אנשים שאוכלים בשר אדום להגביל את הצריכה לעד 500 גרם בשבוע ולצרוך כמה שפחות, אם בכלל, בשר מעובד. כלומר אוכלוסיית המחקר הנוכחי צרכה פי 2 מההמלצות.

מועצת הבקר מבקשת גם להדגיש כי מחקר זה לא עסק בבשר בקר טרי בלבד אלא תחת ההגדרה בשר אדום נכללו בקר, חזיר וגם נקניקים כמו האם, בייקון, פסטרמה וסלמי, נקניקיות מסוגים שונים, בשר טחון והמבורגר.

בשר מעובד מתיייחס לבשר משומר בעישון, המלחה או שהוספו לו חומרים משמרים. גם נקניקים כמו האם, בייקון, פסטרמה וסלמי, נקניקיות מסוגים שונים, בשר טחון והמבורגר שמקורם בבשר עוף הודו ובקר.

ולבסוף, הבדל מהותי בין בשר הבקר האמריקני לישראלי - אחוזי השומן בנתחים של בקר בישראל נמוכים משמעותית באופן גורף מהבקר האמריקני.

עצות מועילות
כמות מתונה [צילום: עכבר העיר]

החוקרים ציינו כי אינם יכולים לפרסם המלצות על בסיס המחקר אך התוצאות בהחלט תומכות בעצות של ארגונים כמו המוסד האמריקני לחקר הסרטן.

כדי להוריד את הסיכון לסרטן, אתר האינטרנט של המוסד האמריקני לחקר הסרטן ממליץ על צריכה שאינה עולה על 540 גרם של בשר אדום (משקל לאחר הבישול) בשבוע (או כ-75 גרם ביום). הוא ממליץ גם להמנע מבשר מעובד ומדגיש גם כי הסיכון לסרטן מתחיל להעלות עם העליה בכמות הצריכה.

בשרים מעובדים גרועים מבשר אדום מנקודת מבט בריאותית. המחקר החדש מראה כי כדי להוריד את הסיכון למוות מסרטן, ממחלות לב או מבעיות בריאות אחרות רצוי לקצץ בצריכת הבשר האדום והבשרים המעובדים.

צריכת בשר - מעט לעומת הרבה
לצמצם את הכמות [צילום: עכבר העיר]

מה נחשב צריכה גבוהה ומה נמוכה?

  • לגבי בשר אדום, הכמות החציונית של אלו שהיו תחת הקטגוריה של הצריכה הגבוהה ביותר הייתה 135 גרם ביום (מחציתם אכלו יותר, מחציתם אכלו פחות), זאת במסגרת תזונה של 2,000 קלוריות ליום בממוצע. אלו שהיו תחת הקטגוריה של הצריכה הנמוכה ביותר אכלו מעט יותר מ-15 גרם ביום.

  • לגבי בשר מעובד, אלו שהוגדרו תחת הקטגוריה של הצריכה הגבוהה ביותר היו גם כן אלו שאכלו כ-135 גרם ביום (כשתי פרוסות של פרוסות נקניק הודו) בהשוואה ל-3.3 גרם אצל אלו שבצריכה הנמוכה ביותר.

אותם משתתפים שאכלו את הכמות הגדולה ביותר של הבשר האדום והבשר המעובד, היו בסיכון גבוה יותר למות במהלך תקופת המחקר, כמו-גם בסיכון גבוה יותר למות מסרטן ומחלות לב בהשוואה לאלו שאכלו את הכמות הקטנה יותר של שני סוגי הבשר.

לדוגמא, גברים בקבוצה של הצריכה הגדולה ביותר של בשר אדום היו בסיכון כולל גבוה ב-31% למות במהלך תקופת המחקר לעומת אלו שהיו בקטגוריה של הצריכה הנמוכה ביותר. נשים בקבוצה של הצריכה הגבוהה ביותר של בשר אדום היו בסיכון גבוה ב-50% למות ממחלת לב. במילים אחרות, ניתן היה למנוע 11% מכל מקרי המוות בקרב הגברים ו-16% ממקרי המוות בקרב הנשים בעזרת הגבלת צריכת הבשר האדום לכמות הבשר שאכלו המשתתפים בקטגוריה של הצריכה הנמוכה ביותר.

לגבי בשר מעובד, הצריכה הגבוהה ביותר נמצאה קשורה לעליה של 16% בסיכון הכולל למוות בקרב גברים ושל 25% בקרב נשים.

הסיכון לסרטן היה גבוה ב-20% אצל אלו שאכלו את הכמות הגדולה ביותר של הבשר האדום, וגבוה ב-10% אצל אלו שאכלו את הכמות הגדולה ביותר של בשרים מעובדים.

לעומת זאת, צריכת הבשר ה"לבן" הייתה דווקא מגנה במקרים רבים, כשאלו שאכלו את הכמות הרבה ביותר ממנו היו בסיכון מעט נמוך יותר לתמותה כוללת ולמוות מסרטן.

הסיבה המדוייקת לכך שבשר אדום ובשר מעובד קשורים לעליה בסיכון לסרטן, למחלות לב ולמקרי מוות מסיבות אחרות עדיין אינה ברורה לגמרי, אך עיקר ההסברים הם כי:

  • הבשרים הם מקור לקרצינוגנים (גורמים לסרטן) הנוצרים במהלך הבישול.

  • הברזל שבבשר האדום עלול להעלות את הנזק החמצוני לתאים ולגרום לבעיות בריאותיות.

  • השומן הרווי שבבשר נמצא קשור לסרטן השד ולסרטן המעי הגס.

תאריך:  24/03/2009   |   עודכן:  30/03/2009
יפעת גדות
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
בשר אדום - מעלה את הסיכון למוות
תגובות  [ 0 ] מוצגות   [ 0 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות
בשר ועוף הם מקורות מועדפים לפרוטאינים חיוניים אך עם זאת הם עלולים להיות עתירי שומן, במיוחד שומן רווי וכולסטרול שאינם בריאים. לכן, רוב הדיאטות הבריאות ממליצות על כמויות מתונות בלבד של מזונות מזינים אלו. הבחירה בחלקים הנכונים של הבשר ושיטות בישול דלות שומן יכולים לצמצם את השומן המיותר בתזונה ולהשיג את המטרות התזונתיות הבריאות. 10 טיפים אלו יכולים לעזור:
08/06/2008  |  יפעת גדות  |  חדשות
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
אלי אלון
אלי אלון
בתי העלמין הקיבוציים, לרוב מטופחים ומגוננים בצמחי ושיחי נוי ובעצים מצילים    בסך-הכל ניתן לקבוע כי בתי העלמין הקיבוציים מטופחים יותר מאשר בתי עלמין אחרים
בצלאל סמוטריץ'
בצלאל סמוטריץ'
הרבה זמן כבר לא חוויתי פער גדול כל כך בין המציאות לסיקור המעוות שלה בתקשורת הישראלית    צר לי לקלקל למחרחרי הריב והמחלוקת, אבל מה לעשות, פשוט הייתי שם וזה היה הרבה פחות דרמטי...
יוסף אורן
יוסף אורן
אני בטוח ששופטי הפרס בחרו את הספרון "החזאית" כספר הטוב ביותר מאלה שהוגשו לעיונם בשנת 2022, אך גם הטוב מכולם באותה שנה לא היה כנראה מספיק טוב כדי להיבחר כראוי לפרס ברנר
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il