חיידקים כצבעי מאכל?
הרעיון שחרקים מוסיפים גוון ורדרד לממתקים, לגלידות, ליוגורטים, למיצי פירות, לגבינות ואפילו לחמאה יכול לגרום, לפחות לחלק מאיתנו, איך לומר בעדינות... לתחושת גועל. אחרים יחשבו על כנימת קוצ'יניל כצבע מאכל טבעי. כך או כך, הכנימה בטוחה אומנם לשימוש אך עלולה לגרום לתגובתיות יתר אצל מספר לא גדול של אנשים. ה-FDA ׁ(מנהל המזון והתרופות האמריקני) דורש ש"תמצית קוצ'יניל" או "כרמין", יהיו רשומים על תווית המוצר.
דבק בשר
דבק בשר (Pink slime) הוא הכינוי ל"בשר רזה במרקם עדין" - שם מכובד יותר לשאריות של בשר בקר המרוססות בגז אמוניה כדי להרוג את החיידקים שעלולים לגרום למחלות כמו אי.קולי וסלמונלה. לאחר מכן הן מעורבבות עם בשר טחון כדי להוזיל את מחירן.
בשנת 2012, בעקבות מהומה שקמה בארצות הברית בנוגע ל"דבק בשר", רשתות מזון מהיר כמו מקדונלד, טאקו-בל, בורגר-קינג וסייפווי אסרו את השימוש בו. ועדיין, אפשר להבין מהתוויות שעל המוצרים הנמכרים בסופרמרקטים שישנם בשרים המכילים דבק בשר.
נחשו איפה יש יותר מלח? ב-30 גרם צ'יפס? או בכוס דגני בוקר?
דגני בוקר מסוג בראנפלקס עם צימוקים, לדוגמא, מכילים 342 מ"ג נתרן - יותר מפי שניים מהכמות אותה מכילים 30 גרם צ'יפס.
צריכה מרובה של מלח עלולה להעלות את לחץ הדם ולגרום למחלות לב. ולמרות זאת אנשים רבים צורכים כמות כפולה מהכמות הממומלצת, בעיקר בגלל שמזונות מעובדים - גם המתוקים שבהם - עתירים במלח. מדוע? המלח משמש לשימור, להידוק מרכיבים יחד, להגברת הצבע, ולשיפור הטעם.
כינין בג'ין אנד טוניק? כן
כינין מקל על תסמיני המלריה אבל גם מטשטש את המרירות שבטוניק, בבירות כהות, במשקאות נוספים המוגשים לפני הארוחה וגם במשקאות מוגזים. האגדה מספרת שהג'ין אנד טוניק הומצא על-ידי קצינים בריטיים שחיפשו אחר דרך טעימה להקל על תסמיני המלריה באזורים הטרופיים. הכינין, המשמש בתרופות, עלול לגרום לתופעות לוואי רציניות, אך לא בכמויות קטנות המשמשות במשקאות השונים.
סוכר לבן רגיל משמין יותר מסירופ תירס עתיר פרוקטוז?
יש אנשים שחושבים שהאיזון של מולקולות הסוכר בסירופ תירס עתיר פרוקטוז מעודדות את הגוף לייצר שומן. אך כדאי לדעת שסירופ תירס וסוכר לבן רגיל לא שונים כל כך. שניהם מכילים כ-50% פרוקטוז ו-50% גלוקוז.
לכן, הבעיה היא פשוט כמות רבה מדי של סוכר בכל צורה. כדי לצמצם את החלקים המתוקים, ותרו על מזונות שסירופ תירס עשיר פרוקטוז מצויין בראש רשימת המרכיבים שלהם.
שרף זנטון (קסנטן-גאם)
אם אתם אוהבים רטבים מוכנים לסלט, תבלינים, גלידות או מזונות אפויים, הסיכויים שאתם צורכים את התוסף הזה גבוהים. שרף זנטון מקשה וקושר, כלומר מחזיק יחד מרכיבים שבאופן טבעי אינם מתחברים האחד לשני. הוא משמש גם במתכונים דלי שומן וללא גלוטן.
המוצר בטוח בדרך כלל, למרות שלא נבדק בצורה מעמיקה. הוא עשוי מחיידק הניזון מתירס ומסויה, לכן אם אתם אלרגים לאחד מהם, עדיף שתבחרו במזונות עם "גואר-גאם" במקום (סוג קטנית המפיקה גומי טבעי המשמש בתעשיות המזון והנייר).
כמה חפיסות סכרין ביום?
ממתיקים מלאכותיים היו נתונים למחלוקת בעבר אך כיום הסברה היא שהם בטוחים במידה שלא נעשה בהם שימוש יתר.
מהו שימוש יתר, אם כך? איזו כמות בטוחה לצריכה? כמה זה "יותר מדי"? על-פי ה-FDA:
- 6 פחיות של משקה מוגז דיאט עם סוכרלוז
- 19-18 פחיות של משקה מוגז עם אספרטיים.
אם חשוב לכם לצרוך רק מוצרים טבעיים או שאתם מודאגים מכמות הממתיקים המלאכותיים שאתם צורכים, מים בטעמים יכולים להחליף את משקאות הדיאט. אם אתם סובלים ממצב שידוע בשם פנילקטונוריה (מחלה תורשתית, שבה קיימת הפרעה מטבולית) המנעו מצריכת אספרטיים משום שהגוף שלכם אינו מסוגל לפרק חלק ממנו.
סולפיטים (מלח חומצה גופרתית)
סולפיט שומר על הצבע ומסלק חיידקים ממזונות כמו יין, פירות יבשים, תפוחי אדמה קפואים, שרימפים טריים, ריבות ומרקחות. המוצר בטוח לרוב האנשים, אך עלול לגרום לתגובות מתונות עד מסכנות חיים אצל 5% מהאנשים הסובלים מאסתמה.
כדי להמנע מהם, ותרו על מזונות שברשימת המרכיבים שלהם מופיע גופרית דו-חמצנית, נתרן, או אשלגן סולפיט, גופרית חומצית או מתביסולפיט.
איזה תוסף עלול לגרום לתחושת שריפה בצוואר?
MSG - מונוסודיום גלוטמאט, מחזק את הטעם במרקים משומרים, רטבים לסלט, צ'יפס, ומזונות רבים המוגשים במסעדות (אוכל סיני...) ישנם אנשים שטוענים כי החומר גורם להם לכאבי ראש, לבחילה ולתחושת נימול או שריפה בצוואר - למרות שמחקרים טרם אישרו את הקשר.
אם אתם מעדיפים להמנע מצריכת NSG, חפשו אותו על התווית, הקפידו על אכילת מזונות מלאים ושאלו במסעדה אם הם משתמשים בו.
מזונות המכילים חנקה וניטריט מעלים את הסיכון לסרטן
חנקה וניטריט מונעים את התקלקלות המזון ומוסיפים טעם וצבע לבשרים משומרים כמו נקניקיות, בייקון ונקניקים. הם עלולים גם להפוך לחומר שידוע שהוא גורם לסרטן בבעלי חיים.
מחקרים הראו כי אכילת כמות רבה של בשרים מעובדים במשך 10 שנים מכפילה את הסיכון לסרטן המעי הגס.
מהי כמות רבה של בשרים מעובדים? לנשים, זוהי כמות של חצי נקניקיה 3-2 פעמים בשבוע. לגברים, זוהי אותה כמות 6-5 פעמים בשבוע. גם אכילת כמויות קטנות לאורך זמן מעלה את הסיכון לסרטן המעי הגס.
גז צחוק באוכל שלנו?
גז צלול ומתקתק זה, ששמו הרשמי הוא תחמוצת החנקן, משמש להאצת מנועים אך גם להרגעת המטופלים שעל כסא רופא השיניים. הוא מוסף גם למזונות כמו קצפות כדי לגרום להם להיות אווריריים וקלים יותר וכן לתרסיסי בישול. הוא מכונה גז צחוק בגלל התחושה שהוא גורם כשששואפים אותו.
סורביטול
מתיקותו של סוכר אלכוהולי זה היא מחצית ממתיקותו של הסוכר ולכן הוא פופולרי בממתקי דיאט, במסטיקים, במשקאות ובמזונות אחרים. הצריכה שלו פופולרית גם בקרב אנשים הסובלים מסוכרת משום שהוא נספג לאט יותר והסבירות שיגרום לעליות מהירות ברמות הסוכר נמוכה יותר.
אם כך מה מזיק בו? גזים, התכווצויות בקיבה ואפילו שלשול עלולים לנבוע מצריכת יתר שלו. הקפידו על כמות שאינה עולה על 50 מ"ג ביום. טיפ: יצרנים המשווקים מזונות שמכילים כמות שעלולה לגרום לשלשול חייבים לציין זאת על תווית המוצר.
צבעים מאכל גורמים להיפראקטיביות אצל ילדים
צבע צהוב מס.5 (טטרזין) המשמש בקינוחים המכילים ג'לטין, בממתקים, בקטשופ, בנקניקיות ובמזונות אחרים - נמצא כגורם להיפראקטיביות. למרות זאת, הן ה-FDA והן הרשות האירופאית לבטיחות המזון טוענים כי הדבר לא הוכח.
צבע צהוב מס.5 עלול לגרום לקדחת השחת או לנפיחות, למרות שלעתים נדירות. כדי להמנע מצבעי מאכל מלאכותיים ותרו על מזונות שאינם מכילים צבעי מאכל טבעיים.
אוויר כתוסף מזון?
אוויר מנפח גבינות אווריריות, דגני בוקר ואפילו גלידות. סוגי גלידות מסויימים מכילים לפעמים 50% אוויר, שלא כמו הגלידות הכבדות יותר (והעשירות יותר בטעמן). כך אפשר להוריד את העלות ואת הקלוריות של סוגי גלידות מסויימות. האוויר הוא תוסף מזון זול ובטוח.