|   15:07:40
דלג
  יורם פז  
מנכ"ל מכוורת עמק חפר
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב

  יורם פז  
מנכ"ל מכוורת עמק חפר מכוורת עמק חפר
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
קבוצת ירדן
תכשיטים לקחת לחופשה בחו״ל בחג הפסח
קבוצת ירדן
החברה המצויינת למוצרי CBD כבר בישראל

על הדבש וקצה המזלג

לראשונה בישראל הוענק תו תקן לדבש ישראלי על ידי מכון התקנים ל"מגדלי דבורים בעמק חפר"
08/09/2003  |   יורם פז, יורם פז   |   מאמרים   |   תגובות

דבורת הדבש חיה ביחידות הנקראות דבוריות (כוורות). אוכלוסייתה של כל דבורית בעונת אסיף הצוף יכולה להגיע ללמעלה מ-100,000 עמלות, מאות זכרים ומלכה אחת.

באירופה ובאסיה התגלו ציורי קיר מתקופת האבן התיכונה המתארים "ציידי" דבש. בתקופה העתיקה השתמש האדם בדבש כמזון בעל ערך אנרגטי, כתרופה, כמנחה לאלים וכמזון עשיר בויטמינים ומינרלים.

מוצרי הדבורים מתחלקים לשני סוגים:

א.מוצרים שמקורם מצמחים ומובאים לכוורת ע"י הדבורה (צוף פרחים - נקטר), פרופוליס, שרפים שונים ואבקת פרחים.

ב.מוצרים המיוצרים בגוף הדבורה ומופרשים מבלוטות שונות: מזון מלכות, דונג וארס.

איך נוצר הדבש?

עמלות השדה הנוחתות על פרח צופני בשדה יונקות את הצוף מתוך הפרח. הן מסוגלות לקלוט כ-60 מיקרוליטר צוף בביקור במספר פרחים. תוך כדי מעופה חזרה לכוורת, מוסיפה הדבורה לצוף את האנזים אינוורטאזה (invertase) המפרק את הסוכרוז שנמצא בצוף לגלוקוז ופרוקטוז. זהו למעשה תחילתו של תהליך הפיכתו של הצוף לדבש. בהגיע הדבורה (העמלה) לכוורת, היא מאחסנת את הצוף בתוך תאי הדונג המשושים בחלות הדבש. הצוף הטרי מכיל כ-30% - 40% סוכרים וכ-60% מים. כמו כן מכיל הצוף חומרים בעלי נדיפות גבוהה, התורמים לניחוח האופייני לדבש הנאגר מצוף פרחים מאותו מקור.

תוך כדי אחסון הצוף בתוך התאים בכוורת, מתחילות הדבורים באידוי המים מתוך הצוף. הדבר נעשה ע"י משב כנפיים של מרבית הדבורים בכוורת כדי לגרום לחילוף האוויר הרווי באדי מים מהצוף באוויר יבש. לאחר אידוי המים הופך הצוף לדבש, שתכולת המים בו היא 15-20%. דבש שתכולת המים בו גבוהה יותר יתחיל להחמיץ ולתסוס ולכן יש חשיבות רבה לכך, שתהליך רדיית הדבש ע"י הכוורנים יעשה רק לאחר שהדבש "הבשיל", הדבורים איידו מתוכו את כמויות המים המתאימות וריכזו את הצוף לרמה של מעל 80% סוכרים.

סוגי הדבש:

סוג הדבש, הרכבו הכימי, טעמו, צבעו וריחו מותנים במידה רבה במקור הפריחה הצופנית. כך למשל, מכוורות הנמצאות במטעי הדרים בזמן פריחת ההדרים נקבל דבש הדרים, שצבעו בהיר והוא בעל ארומה וניחוח חזקים. מכוורות שנמצאות בנגב בזמן פריחת האקליפטוס נקבל דבש כהה וחריף בעל ניחוח חזק. מכוורות שנמצאות בהרי מנשה בקיץ, בזמן פריחת הזעתר, נקבל דבש מפרחי זעתר שצבעו בהיר בעל טעם וארומה מיוחדים. מכוורות שנמצאות במטעי אבוקדו בזמן פריחת האבוקדו נקבל דבש אבוקדו, שצבעו כהה ובעל ריח וטעם אופייניים לאבוקדו. לכן, נכון יהיה לדבר על דבש בלשון רבים (דבשים), כפי שאנחנו מדברים על גבינות ויינות.

התגבשות הדבש - תהליך טבעי:

התגבשות הדבש הינה תהליך טבעי ואינה מעידה על קלקולו. דבש שלא חומם בתהליך האריזה מתגבש עם הזמן, כאשר טמפרטורות נמוכות מאיצות את ההתגבשות. דווקא דבש שהתגבש מעיד שלפנינו מוצר טבעי, שלא חומם בתהליך האריזה. דבש שהתגבש, יכול להישמר שנים מבלי להתקלקל. צורת ההתגבשות נבדלת בין סוגי הדבשים השונים. לעיתים מתגבש הדבש לגרגירים דמויי סוכר ולעיתים לממרח לבן. ההתגבשות מתחילה כאשר הדבש נעשה "מעונן" ובהמשך הוא הופך למוצק. ההתגבשות בתוך הצנצנת חייבת להיות אחידה. צנצנת שבחלקה דבש נוזלי ובחלקה דבש מגובש מעידה על ערבוב של דבשים שונים או על דבש פגום. כדי להחזיר את הדבש למצבו הנוזלי ניתן להשרות את צנצנת הדבש בכלי עם מים חמים.

שימושי הדבש ברפואה:

התכונות העיקריות של הדבש מתבטאות בפעילות אנטיבקטריאלית שנובעת מכמה גורמים:

א.הלחץ האוסמוטי של הדבש הוא גבוה. המים מהווים כ-15-20% מהרכב הדבש מתוך 84% של תערובת הסוכרים. האינטראקציה בין מולקולות הסוכר והמים בדבש אינה מותירה מולקולות מים זמינות כדי לאפשר התרבות של מיקרואורגניזמים.
ה-pH של הדבש הוא חומצי ונע בערכים של 3.2 עד 4.5. בתחום זה מעוכבת התפתחות המיקרואורגניזם שזקוקים ל-pH גבוה יותר. ואכן, החומציות הקיימת בדבש גורמת לעיכוב התפתחות רוב מיני החיידקים.

ב.אחת התכונות החשובות של הדבש היא היותו היגרוסקופי (סופג לחות), תכונה המאפשרת להשתמש בדבש לחבישת פצעים, כוויות, פצעי לחץ ועוד.

השימוש בדבש ברפואה העממית ידוע מאז התקופה העתיקה. קיימים טיעונים ליעילותו של הדבש בטיפול בכיבי קיבה שנגרמים על ידי חיידק Helicobater pylori)), דלקת הקרום הרירי של הקיבה והמעיים וטיפול במחלות עור הנגרמות ע"י פטריות Tineas)) ועוד.

לראשונה: תו תקן לדבש:

לדבש המשווק בישראל יש השנה לראשונה תקן (תקן ישראלי מס. 373). דרישות התקן הן מחמירות מאוד ובאות להבטיח שהדבש המסופק לצרכן יעמוד בכל הקריטריונים הנדרשים ולא נעשו בו שינויים כל שהם בתהליך האריזה. בדיקות ההתאמה לתקן כוללות: תכולת סוכרים מחזרים, תכולת המים בדבש, סוכרוז, תכולת HMF (הידרוקסי מתיל פרופוראל, שבא לוודא שהדבש לא חומם בתהליך האריזה), תכולת אפר, אשלגן וזרחן, חומציות ועוד.

לראשונה בישראל הוענק תו תקן לדבש ישראלי על ידי מכון התקנים ל"מגדלי דבורים בעמק חפר". הדבש משווק ברשתות השיווק הגדולות קו-אופ הריבוע הכחול תחת המותג "לידר פרייס", ברשתות שופרסל תחת המותג "סופר-קלאס" ובשוק הפרטי תחת המותג "עמק חפר".

לסיכום: איכלו דבש ותיהנו ושנה טובה ומתוקה.

תאריך:  08/09/2003   |   עודכן:  08/09/2003
יורם פז, מנכ"ל מכוורות עמק חפר
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
לו הייתי גלעד או עמרי שרון הבנים של אריק, לא הייתי עושה לאבא שלי מה שהם עשו לו. אם יש אמת בטענתו העקבית של אבא אריק (אלא אם תוצאות החקירות יוכיחו אחרת), שאין לו מושג על דרך הניהול של חוות השקמים, על מקורות המימון למסע הבחירות שלו ושהבנים כ"כ מוכשרים כאנשי עסקים ורק הם יודעים מה הולך בחשבונות הבנק השונים, אזי הפעם, הבנים אכלו בוסר ושיני האב תקהינה.
07/09/2003  |  אורי שטרית  |   מאמרים
הייתי מאוד מאוד רוצה ושמחה לבוא ולספר לכם על דברים טובים ויפים שנעשים פה.
07/09/2003  |  בחירה מדר שלומי  |   מאמרים
גוף האדם הוא מכונה המבצעת פעולות שונות, יחידה אחת המשלבת מערכות שונות הפועלות בשיתוף פעולה מרהיב. מכיוון שהמכונה הזו מורכבת מאלמנטים אורגניים, גם ה"דלק" (המזון) שאנו שמים "במנוע" המכונה הזו חייב להיות מחומרים אורגניים. כששואלים אותי על המרץ הרב והערנות שלי, אני משיב "זה הכל תלוי בדלק שאני שם במנוע גופי". אותו "דלק" (מזון) שאנו שמים במנוע (בגוף) הוא הגורם המרכזי לבריאותינו.
07/09/2003  |  דר' יאיר ראובן   |   מאמרים
עם כל הרצון הטוב שאני משתדל לגייס כדי להבין את המשמעויות הציבוריות של החקירות שמנהלת המשטרה בהקשר למשפחת אריאל שרון, אינני מצליח להבין דבר אחד: מדוע המשטרה והציבור כל כך כועסים על גלעד שרון השומר, בקפידה רבה ביותר, על השתיקה בעת החקירה, ואינו משיב לחוקריו דבר וחצי דבר על אודות אותן פרשיות עלומות שזכו לכותרות כמו "האי היווני" ו"ההלוואות הסיבוביות של סיריל קרן", וממשיך להניח לשוטרים הטובים האלה, שלא בטובתם, לתעות בערפל הקרב של משפחת שרון ללא יכולת לראות את האור העובדתי בקצה המנהרה.
07/09/2003  |  עמי דור-און  |   מאמרים
דנה נעלמה. את נסיבות היעלמותה איש אינו יודע את מקום הימצאה. היעלמותה הותירה שאלות תלויות על וו של אד ועל זיז של ערפל - על לא כלום. לפי שעה אין אפילו קצה חוט, אף לא שמץ סיב.
07/09/2003  |  אברהם שרון  |   מאמרים
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
צבי גיל
צבי גיל
בקטע "דיינו" הנוסח האלטרנטיבי הוא "כמה מעלות רעות לאלוהים עלינו"    מתחילים באיתמר בן-גביר שהוא השר לשגעון הלאומי - דיינו, עוברים לשר האוצר ששודד את הקופה הציבורית - דיינו, ושר המשפ...
דן מרגלית
דן מרגלית
השופט קפלן שחרר את השכל לאחר שהבין שהמשטרה מתאנה להשכל, ובכלל הוא נעצר באזור שהמשטרה ממילא חסמה ולא הייתה בו תנועה
עידן יוסף
עידן יוסף
כלי תקשורת מסוימים נוהגים לנגח את חברי הכנסת של הקואליציה ואת הממשלה, תוך התעלמות מההקשר הרחב והתמקדות באירועים זניחים    דיווחים מוטים אלה מתעלמים מעבודתן החשובה של ועדות הכנסת בנו...
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il