|
הישראלי משלם עשרות אחוזים יותר
|
|
|
|
|
רמת המחירים בישראל גבוהה ב-10% מאשר בכלל מדינות
OECD, במונחי כוח קנייה. כך קובע (יום א', 26.10.14) מרכז המחקר והמידע של הכנסת, בעבודה שהגיש לוועדת הכספים. את הניתוח ערך הכלכלן איתמר מילרד לבקשת יו"ר הוועדה, ניסן סלומינסקי.
מילרד מראה, כי בעוד שבשנת 2005 היו המחירים בישראל נמוכים ב-18% מהרמה ב-OECD, כיום הם כאמור גבוהים ב-10%. מדובר על זינוק של 34% באותה תקופה, בעוד התוצר לנפש עלה ב-20% והשכר הריאלי עלה ב-2.3% בלבד. רמת המחירים בישראל גם גבוהה ב-13.5% מזו הצפויה לפי התוצר לנפש.
מילרד מצביע גם על רמת המחירים בענפים שונים, הן בהשוואה ל-OECD והן בהשוואה לאיחוד האירופי, וכמעט כולם גבוהים יותר בישראל ולעיתים בשיעור משמעותי. כמה מן הנתונים הבולטים:
- מחירי תקשורת - גבוהים ב-29% מאשר ב-OECD וב-31% מאשר באיחוד האירופי.
- מחירי מסעדות ובתי מלון - גבוהים ב-26% מאשר ב-OECD וב-21% מאשר באיחוד האירופי.
- מחירי תחבורה - גבוהים ב-20% מאשר ב-OECD ונמוכים ב-1% מאשר באיחוד האירופי.
- מחירי מזון ומשקאות - גבוהים ב-19% מאשר ב-OECD וב-25% מאשר באיחוד האירופי.
- מחירי בריאות - נמוכים ב-3% מאשר ב-OECD וגבוהים ב-10% מאשר באיחוד האירופי.
- מחירי חינוך - נמוכים ב-6% מאשר ב-OECD וב-4% מאשר באיחוד האירופי.
מילרד מוסיף ומנתח בפירוט את מחירי המזון, וגם כאן מדובר בפערים - לרוב של עשרות אחוזים - לרעת הצרכן הישראלי. במשקאות קלים המחירים גבוהים ב-56% מאשר ב-OECD וב-68% מאשר באיחוד האירופי; חלב, גבינות וביצים - 51% ו-59% בהתאמה; שמנים - 40% ו-46% בהתאמה; לחם ודגנים - 26% ו-31% בהתאמה; בשר - 21% ו-7% בהתאמה. רק ירקות ופירות זולים יותר בישראל, ב-15% וב-8% בהתאמה. מילרד מציין, שהיוקר גבוה במיוחד הן בענפים ריכוזיים כמו המשקאות הקלים והן בענפים מפוקחים כמו החלב והביצים.
עוד עומד מילרד על השינויים במחירים במרכיבים העיקריים של מדד המחירים לצרכן בשנים 2014-2005. מדד מחירי המזון עלה בישראל בתקופה זו ב-14.6%, לעומת 4.7% בלבד באיחוד האירופי. מדד מחירי הדיור עלה בשיעור כמעט זהה: 12.5% בישראל ו-12.4% באיחוד האירופי.