|
היזמים: יהודה אלרם ופרופ' דני אופן
[צילום: יח"צ]
|
|
|
|
|
חברת ההזנק הישראלית eggXYt נבחרה לרשימה המכובדת Disrupt 100 כאחד מ-100 חברות ההזנק שמציעות טכנולוגיות שיכולות לשנות את העולם כפי שאנו מכירים אותו. לטכנולוגיה שהחברה מציעה יש השלכות בשלושה מישורים: למנוע את מותם של יותר מ-3 מיליארד אפרוחים בשנה, להגדיל את אספקת הביצים השנתית לתעשיית המזון העולמית ב-3 מיליארד ביצים בשנה ולחסוך לענף הלול העולמי כמיליארד דולר בשנה.
חברת eggXYt שהוקמה על-ידי היזמים יהודה אלרם ופרופ' דני אופן ונמנית על פורטפוליו של חברות ההזנק אשר פועלות בשיתוף עם TechForGood, מפתחת טכנולוגיה מהפכנית המבוססת על שילוב חדשני בין ביולוגיה מולקולרית ומכשור אופטי. הטכנולוגיה באה להתמודד עם אתגר כלל עולמי שעדיין לא נמצא לו מענה והוא זיהוי מין עובר האפרוח מיד לאחר ההטלה, עוד טרם בקיעתו מן הביצה.
למנוע הרג של מיליארדי אפרוחים
כידוע, בענף הלול מגדלים שני סוגי עופות הדרושים לתעשיית המזון: זן של תרנגולות מטילות, אשר טופחו להטיל כמה שיותר ביצים וזן של תרנגולות פטם שמעלות משקל במהירות ומיועדות לאכילה. בענף המטילות, הזכרים, שכמובן אינם מטילים ביצים, מושמדים עם בקיעתם מהביצה לאחר תהליך הדגרה בן 21 יום. זיהוי מין האפרוח שאך זה בקע נעשה באופן ידני מאחר שכיום לא ניתן לזהות את מין האפרוח כל עוד הוא בתוך הביצה. פרקטיקה זו, לא רק שהיא אכזרית - היא גם יקרה מאוד.
הפיתוח הביוטכנולוגי של חברת eggXYt מאפשר את זיהוי מין האפרוח בעודו עובר בתוך הביצה, מיד לאחר הטלת הביצה ועוד טרם כניסתו להדגרה. התוצאה המיידית תהיה שעלות תהליך ההדגרה בענף המטילות יפחת באופן משמעותי מאחר שרק הנקבות, כמחצית מהביצים שמוטלות, יודגרו. מעבר לכך, הביצים שלא יוכנסו להדגרה יוכלו לשמש כביצי מאכל וכחומר גלם בתעשיית התרופות.
חברת ההזנק eggXYtהוקמה על-ידי יהודה אלרם, יזם ועו"ד בוגר אוניברסיטת הרווארד, אשר מכיר את הלול מגיל צעיר דרך הסבים שעלו לארץ כחלוצים בשנות ה20 של המאה הקודמת והיו לולנים, ופרופ' דני אופן, מהפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב ומי שהיה שותף בהקמת חברת בריינסטורם, הנסחרת בנאסדאק והמפתחת טיפול למחלת ניוון השרירים חשוכת המרפא, ALS, באמצעות תאי גזע.