|
מפעל טחינה אחוה [צילום: יח"צ]
|
|
|
|
|
חברת אחוה החלה בבנייתו של מפעל חדש לטחינה באזור התעשיה אריאל. המפעל החדש, אשר ישתרע על שטח של 10,000 מ"ר, יוקם בסמוך למפעל הטחינה והחלוה שבנתה אחוה לפני כשנתיים, אשר חולש על שטח של 14,000 מ"ר ומשמש לייצור טחינה, חלוה ודברי מאפה.
המפעל מוקם בעלות של כ-25 מיליון שקלים מהון עצמי וישמש לקו ייצור חדש לטחינה ולשטחי אחסנה. בימים אלה החלו עבודות הקרקע, והצפי לסיום הוא בתוך 12 חודשים מהיום. לדברי יעקב מלאך, בעלים ומנכ"ל החברה, כושר הייצור של המפעל יגדל משתי טון טחינה לשעה לארבע טון, במשך 24 שעות ביממה. המפעל יענה על הביקוש ההולך וגובר לטחינה גולמית.
חברת אחוה היא בבעלות פרטית של משפחת מלאך. המפעל, המעסיק 235 עובדים, ממשיך לשמור על מקומו בראש מותגי הטחינה והחלוה הנמכרים ביותר בישראל לשנת 2016. לפי פי דוח סטורנקסט לשנת 2016, מובילה אחוה את המכירות של הטחינה הגולמית עם נתח שוק כספי של 32% בקטגוריית ובנתח שוק כמותי של 39%. אחריה, מותג בארכה עם נתח כספי של 29.9% וטחינה אל ארז עם נתח שוק של 11.9%. טחינה הנסיך רושמת את הירידה הדרסטית ביותר בשנת 2016 וצונחת אל המקום הרביעי עם נתח שוק של 6.5% בלבד. קטגוריית הטחינה הגולמית כולה מסתכמת ב-2016 במעל ל-150 מיליון שקלים, עם עלייה במכר בכמותי שהסתכם ב-6,850 טון בשנת 2016 לעומת מכר של 6,265 טון בשנת 2015. באחוה מסבירים כי הפער בין הנתח הכמותי לנתח הכספי של אחוה, נובע מכך שאחוה מקפידה למכור את מוצריה במחיר שווה לכל נפש.
מעל ל-15% מתוצרת מפעל אחוה מיועדת לייצוא. אחוה מייצאת כ-1,500 טון טחינה בשנה: כ-1,000 טון לארה"ב ולקנדה. כ-150 טון לאירופה, כ-150 טון למזרח אירופה וכ-200 טון לשאר הארצות בעיקר דרום אפריקה, אוסטרליה וניו-זילנד. כל השומשום המיובא מגיע מאתיופיה מחבל ארץ חומרה, שם היבול השנתי נע סביב ה- 250 אלף טון. אחוה כמעט אינה מוכרת טחינה באריזות מוסדיות, אלא אך ורק באריזות לשימוש ביתי. "אנו רואים דרישה הולכת וגדלה בעולם למוצרי מזון אתני, אורגני וטבעי בכלל, אותו העולם מזהה כמזון איכות וביקוש גובר לטחינה גולמית בפרט", אמר מלאך. העלייה נרשמת גם במוצרי החלוה, המכילים 50% טחינה גולמית. לדבריו, בסיום הקמת המפעל החדש תגדיל החברה באופן משמעותי את פעילותה.