|
תפוח בדבש בראש השנה [צילום: מנדי הכטמן/פלאש 90]
|
|
|
|
|
משרד החקלאות ופיתוח הכפר מפרסם, ככל שנה, את נתוני הצריכה של המאכלים הפופולריים בראש השנה, לקראת תקופת החגים המתקרבת: בחודש ממוצע צורך הישראלי כ-1 ק"ג דגים ומוצריהם ואילו בחודש תשרי נוסקת הצריכה פי שניים ומגיעה לכ-2 ק"ג לנפש. לקראת ראש השנה הדג המקומי המוביל במכירות הוא הקרפיון, אחריו האמנון ובמקום השלישי הבורי והדניס. בחודש תשרי נצרכים כ-800 טון קרפיונים, לעומת 250 טון בשאר חודשי השנה, כ-750 טון אמנון בחודש תשרי, לעומת 500 טון בשאר חודשי השנה וכ-250 טון בורי בחודש תשרי, לעומת 150 טון בשאר חודשי השנה.
בממוצע - 3 רימונים בשנה
על-פי נתוני משרד החקלאות ופיתוח הכפר, מגדלי הרימונים חווים קשיים לאחרונה והרחבת הנטיעות הופסקה למרות זאת היבולים עלו משמעותית, ובשנה האחרונה ייצוא הרימונים מישראל עמד על כ-18,000 טון. ישראלי אוכל בממוצע כ-3 רימונים בשנה, מתוכם 2 בחודש תשרי.
היבול בשנת 2016 עמד על כ-66,000 טון (48,000 שוק מקומי ו- 18,000ייצוא), והשנה מצפים ליבול גבוה יותר, הנובע בעיקר מכניסה לניבה של מטעים צעירים של זנים חדשים: "עמק", "שני" ו"עכו". גם בעונת הייצוא הנוכחית צפוי הייצוא להגיע לכ-25,000 טון ויותר.
מחיר הרימון בשבוע לפני ראש השנה בשנים קודמות, היה נמוך מהמחיר הממוצע בשבוע רגיל אחר. כך, בשנה שעברה מחיר הרימון עמד על כ-6 שקלים לקילו בשבוע לפני החג, לעומת כ-7 שקלים בשבוע רגיל שאינו חג. בנוסף, ניתן לראות גידול משמעותי במכירת רימונים ברשתות השיווק בשלושת השבועות האחרונים שלפני ראש השנה.
בשנת 2016 נמכרו - ברשתות השיווק כ-900 טון רימונים, כאשר בשבוע האחרון נמצא הגידול המשמעותי ביותר והמכירות עלו ב-800% יותר מהממוצע השבועי השנתי בשבועות שאינם בתקופת ראש השנה.
97 תפוחים בשנה
ישראלי אוכל בממוצע כ-97 תפוחים בשנה. בשבוע רגיל, צרכנים רוכשים ברשתות השיווק כ-730 טון תפוחים. לעומת זאת, לקראת החג, רוכשים הצרכנים ברשתות כ-835 טון תפוחים.
ישראל אינה מייצאת תפוחים, ואף יצוא התפוחים מיישובי הדרוזים בגולן לסוריה הופסק עקב המצב הביטחוני בסוריה. ייבוא התפוחים לישראל הוא עומד על כ-26,000 טון מארה"ב ואירופה.
הזנים העיקריים הינם: "זהוב" (צהוב), "סטארקינג" (אדום), "גרניסמית" (ירוק), "גאלה" (אדום-צהוב) ו-"פינק ליידי" (אדום-צהוב).
מחיר התפוח בשבוע לפני ראש השנה בשנים קודמות, היה נמוך מהמחיר הממוצע בשבוע רגיל אחר. כך, בשנה שעברה מחיר התפוח עמד על כ-7 שקלים לקילו בשבוע לפני החג, לעומת כ-9 שקלים בשבוע רגיל שאינו חג. בנוסף, ניתן לראות גידול משמעותי במכירת תפוחים, בשנת 2015-2016, ברשתות השיווק בשלושת השבועות האחרונים שלפני ראש השנה. בשבועות אלו נמכרו כ-3,000 טון תפוחים, כאשר בשבוע האחרון לחג, הגידול במכירות הוא המשמעותי ביותר והמכירה בו עולה ב-70% יותר מהממוצע השבועי השנתי בשבועות ללא החג.