|
תו איכות [צילום: באדיבות ענף הזית]
|
|
|
|
|
בחודש הבא (דצמבר) ייכנס לישראל תקן חדש לשמן זית. שדרוג התקן הישראלי (תקן 191) יתבטא בהצמדתו לתקן הבינלאומי של ארגון הזית הבינלאומי IOC - International Olive council.
התקן המודרני נותן כלים טובים יותר לדאגה לצרכן ולמלחמה בזיופים. מופיעות בו בפירוט ובדיוק דרישות האיכות העדכניות המופיעות בכל תקני המסחר הבין לאומיים לשמן זית, כגון קביעת האיכות האורגנולפטית ובדיקות מעבדה מתקדמות יאפשרו את המלחמה בזיופים.
בנוסחים קודמים הופיעו דרישות דומות באופן לא מדויק שפגעו בתפקוד גופי האכיפה. אלו הכלים הכי חשובים במלחמה בהגעת שמן נחות לישראל, והם מאפשרים איתור מהיר של זיופים ועירובים אסורים, הן בנקודות הקליטה בנמלים, והן על מדפי החנויות.
בעולם הסחר הבינלאומי בשמן הזית רבים מאוד הזיופים אשר אף גרמו בעבר לפגיעות בנפש במדינות כספרד ואיטליה. שיווק של שמן זול באיכות מפוקפקת יכול אולי להוריד את המחיר לצרכן בטווח הקצר אך עלול בהמשך לגבות מחירים בריאותיים שעלותם גבוהה בהרבה.
לשרות המזון במשרד הבריאות אשר אמון על נושאים אלו תפקיד משמעותי מאוד בקידום המקצועי של תהליך שדרוג התקן. משרד הבריאות הכשיר לשם כך צוותים בארץ ושניים מנציגיו השתתפו בקורסים מתקדמים בחו"ל.
ד"ר עדי נעלי, מנהל ענף הזית במועצת הצמחים, אומר כי "הרוויזיה בתקן תוביל למניעה של הטעיית הצרכן בכל הנוגע לשמני זית ברמות שונות תוך שקיפות מלאה: הצגת רמתו של השמן, מקורו של השמן ואיכותו האמיתית של המוצר". לדבריו, "ניתן יהיה לייבא ולשווק שמן ברמות איכות שונות תוך ידוע הצרכן והצגת הדברים בצורה ברורה שתאפשר תחרות בריאה ותחרות הוגנת מול קריטריונים ורמות מסחר ברורות, אשר תיתן אפשרות למיתוג שמן זית ישראלי וטיפוח הייצור המקומי, מול יבוא מסודר וגלוי תוך מתן אפשרות בחירה לצרכן".
במועצת הצמחים מאשימים כי גופים מסחריים חזקים שטובת הצרכן אינה בראש מעייניהם פעלו תקופה ארוכה להשארת המצב הקודם. המועצה אומרת כי התקן החדש אינו אמור להשפיע על מי שפועל בשקיפות ובמקצועיות ובהתאם לתקינה הבינלאומית, ואינו מהווה חסם סחר בפני יבוא הוגן והגון אלא רק חסם בפני זיופים והטעיית הציבור.
אימוץ התקן הבינלאומי יאפשר לישראל לחתום על האמנה - ההסכם המחייב של ארגון השמן העולמי - באופן שישדרג את מעמדה כחברה מלאה בארגון שעליו נמנות מדינות המזרח התיכון, צפון אפריקה ואירופה.
בימים אלה החלה עונת המסיק והחקלאים מצפים לייצור של כ-18,000 טון שמן זית ישראלי.