בראיון לעיתון NEW YORK TIMES בשנת 1945, לאחר שזכה בפרס נובל לרפואה, הזהיר אלכסנדר פלמינג (מגלה הפנצילין) מפני שימוש לא נכון באנטיביוטיקה.
פלמינג הזהיר, כי שימוש לא נכון באנטיביוטיקה יביא להתפתחות עמידות כלפיה, בקרב החיידקים. הוא חזה כי בעיית העמידות תחמיר באם יתקיימו התנאים הבאים:
- יכולת לצרוך את האנטיביוטיקה דרך הפה. באותה עת הוא נתן אנטיביוטיקה רק בהזרקה;
- אם מינון האנטיביוטיקה אינו מספיק;
- אם הטיפול האנטיביוטי יהיה ממושך מדי.
דומני, שרובנו עברנו את כל התנאים הנ"ל ונבואתו של פלמינג התגשמה מהר. אולם רובו של הקרחון חבוי מתחת למים. האשם העיקרי בהתפתחות חיידקים עמידים נסתר מן העין.
כ-80% מהאנטיביוטיקה הנצרכת בעולם, מיועדת לשימוש בעלי-חיים. האנטיביוטיקה משמשת כזרז גדילה הגורם לעלייה במשקל בעלי-החיים, ולכן משולבת במזון בעלי-החיים. כמו-כן, בשל הצפיפות בה מגדלים את בעלי-החיים בתעשיית הבשר, זיהומים הופכים בקלות למגפה בתנאים אלו ולכן שוב משולבת אנטיביוטיקה במזון וכל זיהום נענה באנטיביוטיקה שבדרך-כלל ניתנת בידי החקלאים ולא מידי וטרינר. כתוצאה מכך, אחוזים ניכרים מהמזון המשווק נושא חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה.
בשנת 2011 חלו 6,176 ישראלים בזיהומים מחיידקים עמידים, מהם נפטרו בין 1,500 ל-2,500 חולים. המסקנה היא, שאין ברירה, עלינו לחפש פתרונות אחרים.
הצמחים שקדמו לנו בלמעלה משלושה מיליארד שנים, התמודדו עם זיהומים מקדמת דנה. הצמחים נאלצו לפתח בתוכם חומרים נוגדי זיהום. בעלי-חיים עושים שימוש בצמחים, על-מנת להתמודד עם מחלות וזיהומים. כל התרבויות האנושיות משחר הפרא-היסטוריה ועד היום, עשו ועושים שימוש בצמחי מרפא.
אחת הדוגמאות היעילות לכך היא השימוש בשמן אורגנו. שמן האורגנו משמש כחומר אנטיביוטי בתרבויות רבות בעולם. היום אנו יודעים, כי בין סגולותיו הוא מכיל שני חומרים פעילים: תימול וקרבקרול, המתמודדים ביעילות עם זיהומים של פטריות, נגיפים וחיידקים, ובשל כך הוזכרו על-ידי היפוקרטס (גדול הרופאים ביוון העתיקה) כמרפאים לקשת של מחלות זיהומיות. נעשה בהם שימוש מורחב כנגד זיהומים והם התגלו כיעילים כנגד פטריית הקנדידה וחיידק ההליקובקטר פילורי.
מצד שני, אין זה מספיק לגרש את הפושעים מן השכונה. חיוני להשיב את האזרחים הטובים. חשוב לחדש את אוכלוסיית החיידקים הטובים שבגופנו. הם חיוניים לפרוק המזון וספיגתו, תוך שהם מייצרים ויטמינים רבים. בנוסף, מדכאים חיידקי הפרוביוטיקה את צמיחת המזהמים ומונעים את חדירתם לגוף.
חומרים טבעיים רבים משמשים ביעילות במלחמה במזהמים, תוך שתופעות הלוואי לטיפול בהם בטל לעומת תופעות הלוואי של האנטיביוטיקה.