|   15:07:40
דלג
  שולמית קיסרי  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
קבוצת ירדן
מה חשוב לדעת על שיעורים פרטיים בישראל
מיכי קסטנבאום
חלוק מגבת לילדים

מאה שנות אוכל בתל אביב

הידעת כי בתל אביב יש 1,834 מסעדות ובתי קפה? "מקיוסק גזוז עד מסעדת שף - מאה שנות אוכל בתל אביב" - ביקורת לספרו של נתן דונביץ' בן ה-86 שנולד וגדל בעיר האוכל הגדולה
15/11/2012  |   שולמית קיסרי   |   כתבות   |   תגובות
שנים של טעם [צילום: יח"צ]

ספרו השמיני של העיתונאי, העורך והסופר נתן דונביץ', 86, "מקיוסק גזוז עד מסעדת שף - מאה שנות אוכל בתל אביב" (הוצאת אחוזת בית), עוסק במסעדות תל אביב, בבתי הקפה שלה, בחנויות האוכל ובמעדניות, בשווקים, בבתי המלון ההיסטוריים ובאופנות המתחלפות של סגנונות האוכל. הספר עוסק בעיר המשתנה מעשור לעשור, בתושביה שאוהבים לבלות בחוץ, להתנסות בטעמים חדשים ובמקומות חדשים, בשפים הישנים והחדשים, בדוכני האוכל ובמסעדות השף שהתבלטו במהלך השנים, ובמסעדות הנחשבות של עכשיו.

נתונים שמביא (של חברת המידע דן אנד ברדסטריט) דונביץ', נכונים לפברואר 2011, קובעים כי לעיר תל אביב, עיר ים-תיכונית בעלת נופך בינלאומי מסוים, עיר לא גדולה בת מאה שנה שהוקמה והתפתחה בידי יוצאי גלויות שונות, יש 1,834 (!) מסעדות ובתי קפה המגישים אוכל מכל סוג. לא כולל דוכני אוכל. מסעדות נפתחות ונסגרות במהירות, עם אוכל מקומי טרי המיוצר בישראל וגם מוצרי מזון, יינות ומשקאות מיובאים מ-50 מדינות! המזון המועדף הוא הים-תיכוני והמזון המהיר הפופולרי בישראל, לפי מחקר זה, הוא שווארמה, פלאפל, פיצה והמבורגר, לפי סדר זה.

אהבה לתל אביב

פיצה עם חומוס תרבץ
בתקופות מסוימות, בלעה הפיתה את הלחם והחריימה, ואת הגפילטע-פיש, עד שתל אביב הפכה למסיבת אוכל של "וגר סושי עם כבש, ופיצה עם חומוס תרבץ, אנטריקוט, המבורגר ופלאפל יחדיו, וטבח קטן נוהג בם"

בעיקרו, הספר הוא שיר אהבה לתל אביב של פעם ושל היום, בה נולד וגדל המחבר שנולד לפני 86 שנים להורים ממוצא רוסי. תל אביב של שנות העשרים והשלושים הייתה, בעיקר, רחוב הרצל, רחוב אלנבי והרחובות הסמוכים להם, בהם התרכזו השווקים, החנויות, בתי האוכל שהגישו אז רק אוכל מזרח-אירופי ומרכז-אירופי.

במהלך השנים, ועם התושבים החדשים של תל אביב, נפתחו בתי אוכל בלקנים, טורקים, תימנים ובהמשך אוכל צפון-אפריקני, מזרחי. הפיתה, בתקופות מסוימות, בלעה את הלחם והחריימה, את הגפילטע-פיש, עד שתל אביב הפכה למסיבת אוכל של "וגר סושי עם כבש, ופיצה עם חומוס תרבץ, אנטריקוט, המבורגר ופלאפל יחדיו, וטבח קטן נוהג בם".

מרכז החיים בתל אביב של ילדותו של דונביץ' (משפחתו גרה אז ברחוב נחלת בנימין) היה השוק הצבעוני מלא החיים והגדוש, שוק לוינסקי, עם בית החרושת לקרח בטבורו. כמה שמות של סוחרים יעוררו נוסטלגיה אצל בני הדור השלישי בתל אביב. הסופר ממליץ היום על מסעדת סלימי בשוק המלא חיים, ריחות, צבעים, מטעמים ומסעדות אתניות.

בתי-קפה בעיר

תל אביב, כמו כל עיר ים-תיכונית, מאופיינת בבתי הקפה שלה ובתושבים שאוהבים לשבת שם בכל מזג אוויר. בעניין בית הקפה "לורנץ" המפורסם דאז, ששכן על גבול תל אביב-יפו מתחילת המאה ה-20 והיה בין שאר גלגוליו גם מקום לריקודים לצלילי תזמורת, מספר דונביץ' על בית הבושת ברל'ה, ששכן החל משנות ה-40 בסמוך לבית הקפה.

בתי קפה אחרים של שנות הארבעים הם "קמניצר" ו"נוסבאום" בטיילת, בימים בהם, אחר-הצהריים, הייתה מנגנת תזמורת והתל אביבים הרומנטיים היו רוקדים. המסעדה הכי נחשבת בתל אביב במשך שנים הייתה "מרתף ראשון". התפריט: מטיאס בבצל, ביצה רוסית, כבדי עוף, כבד קצוץ, מרק בשר, מרק עוף, שניצל עגל, גולש, רוסטביף, אווז צלוי, ברווז צלוי, סלט פירות, שטרודל ובירה מהחבית. מחיר לארוחה בערב: 14 וחצי לירות.

עידן האוכל המזרחי
[צילום: יח"צ]

באמצע שנות החמישים התחיל עידן האוכל המזרחי בתל אביב עם המסעדה "צלי אש". תפריט: חומוס-טחינה, במיה, פטריות ממולאות, קבאב, שישליק, כבד כבש וקפה טורקי. מכאן החל עידן האוכל הזה במסעדות שנפתחו בכרם התימנים, "צארום", "ציון", "מגנדה" ועוד ועוד. במקביל התחילו להיפתח בזו אחר סטקיות בדוכנים, בעיקר בערב ובלילה. מבלי לשכוח את מוכרי הפלאפל של פעם ושל היום.

דונביץ' מספר על התקופה בה נבנו ונפתחו לאורך רחוב הירקון כל המלונות הקיימים כיום (חלקם משנים בעלים מדי פעם) על חדרי הגריל היוקרתיים-יקרים, על ארוחות הבוקר ובעיות הכשרות והטעמים.

מסעדת "קסבה" נפתחה בשנת 1961 ונוהלה רוב חייה הארוכים על-ידי אמיל גטלן המנוח, ג'נטלמן ישראלי ממוצא רומני, מבין באוכל, ביינות, בסיגרים, באופנה קלאסית ובעל גינונים שהיום כבר לא מוצאים כאלה. רחוב ירמיהו של אז לא היה סלול ואמיל נהג לספר שהיו שומעים את קולות התנים. אוכל צרפתי קלאסי, מלצרים מיומנים ומנה אחרונה, גולת הכותרת של המטבח הקלאסי - קרפ סוזט, מותקנים על מחבת בלהבות, חמאה משובחת וגרנד מרנייה (היום כבר כמעט לא מגישים מנה זו במסעדות צרפת).

דונביץ' מנסה בספר להזכיר את כל השפים והאנשים שעשו את האוכל של תל אביב למה שהוא היום, ביניהם שאול אברון שנפטר בימים אלה ואחרים שייבדלו לחיים ארוכים. לא שכח את מנדי ורפי שאולי. הוא לא שכח גם את "גלידה מונטנה" במגרשי התערוכה הישנים, חנות גלידה משנות השישים, היסטוריה במיטבה שעדיין קיימת עם הבעלים של פעם ואותה גלידה, ללא שינוי.

כקוראת סקרנית של הספר אך גם כתל אביבית שאכלה בלא מעט מסעדות בתל אביב ושתתה הרבה קפה בבתי הקפה, הצטערתי שלא מצאתי כמה מסעדות של פעם, כמו למשל "קפה דן", מסעדה יהודית ייחודית (שלא קיימת כבר) ברחוב בן-יהודה, וגם את קפה "מרסנד" (שעדיין כאן) - שניהם מוסדות בולטים בנוף. ככל הנראה יצטרך נתן דונביץ' להוסיף פרק ב' לספר הגדוש. יהיו הרבה קוראים גם לפרק ב'. פרק א', על 470 העמודים שבו, מרתק ורב-קסם.

תאריך:  15/11/2012   |   עודכן:  15/11/2012
שולמית קיסרי
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
מאה שנות אוכל בתל אביב
תגובות  [ 4 ] מוצגות   [ 4 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
תל אביבית
15/11/12 13:39
2
פרענק פארח
15/11/12 22:20
 
תשובה לפ.פ.
16/11/12 03:22
3
רוחצילה
15/11/12 23:30
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
הנה מה שההיסטוריה עלולה לעולל: שישים וחמש שנים לאחר החלטת עצרת האו"ם על חלוקת הארץ למדינה יהודית ולמדינה ערבית - יחזור בעוד שבועיים הכ"ט בנובמבר כיום שכולו הרה-גורל למדינת ישראל. בשנת 1977 - 30 שנה ממועד קבלת ההחלטה ההיסטורית - נקבע התאריך הזה כיום-זיכרון בינלאומי להפגנת סולידריות של מדינות העולם עם העם הפלשתיני. אלא שמאז זרמו מים מעופשים רבים בים התיכון ובמועד הנקוב, בעוד שבועיים, מייחלת הפעם הרשות הפלשתינית לזכות בעצרת בשדרוג מעמדה של פלשתין לזה של מדינה משקיפה, שאינה חברה מלאה באו"ם.
15/11/2012  |  ראובן לייב  |   כתבות
פרוטוקולים של שתי ישיבות מליאת רשות השידור שדנו בהתערבות האומללה של ההנהלה בתוכנית "סדר יום" של קרן נויבך נחשפו לאחר מאבק ונסיונות להסתירם מהציבור. מהדיונים הסוערים שמתעדים הפרוטוקולים עולה תמונת היחסים הרעועים בין הנהלת רשות השידור, בראשות היו"ר אמיר גילת והמנכ"ל יוני בן-מנחם, לבין נציגי הציבור המרכיבים את מליאת רשות השידור. מהפרוטוקולים עולה כי לא זו בלבד שכמה מחברי המליאה אינם מבינים את משמעות תפקידם, גם הנהלת רשות השידור אינה מוכנה לקבל את המליאה כמפקחת.
15/11/2012  |  אורן פרסיקו  |   כתבות
הסיפור על-פי הספר שכתבו איריס ארגמן ואלכס פז, הפך למחזה בעיבודה של שלומית ארנון בר-לב וליאת פישמן לני. שלומית היא גם זו שביימה את חבורת הצעירים המגלמים נוער בשנת 1947, כאשר הכל קורה בערב הכ"ט בנובמבר, לפני ההצבעה באו"ם על הקמת מדינת ישראל. החזרה לעבר דרך קשר עם דמות מאותם הימים, היא שמעבירה את הגיבורה מימינו, מתקופת הסמארטפונים והפייסבוק היישר לטרום מלחמת העצמאות.
14/11/2012  |  עליס בליטנטל  |   כתבות
אלוף (במיל.) אורי שגיא, שנאלץ לפרוש מהמרוץ במפלגת העבודה, הוא אחד האישים עימם התייעץ הרמטכ"ל דאז, גבי אשכנזי, באופן שוטף, בתקופה שקדמה לפרסום "מסמך הרפז". כך נודע ל-News1. אשכנזי התייעץ באופן שוטף עם גורם נוסף - הרמטכ"ל לשעבר, אמנון ליפקין-שחק. כל השלושה שיתפו פעולה נגד שר הביטחון אהוד ברק.
14/11/2012  |  יואב יצחק  |   כתבות
זה היה צפוי: הסיפור שהתפוצץ ביום שישי בערב בארצות-הברית על התפטרותו של ראש ה-CIA, הגנרל דייוויד פטראוס, עשה כותרות כמעט בכל רחבי העולם. ולא פלא. יש בו את מיטב המרכיבים של "סיפור" עיתונאי - דמות ידועה, קצין מוערך בתפקיד בכיר, סוכנות ביון, התפטרות מפתיעה, וכן, גם התבלין שעיתוני איכות מחפשים לא פחות מצהובונים: מין. רומן חשאי שנחשף. חפש את האשה.
14/11/2012  |  אורן פרסיקו  |   כתבות
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
דן מרגלית
דן מרגלית
היועצת המשפטית קרעה הלילה את מסכת הצביעות והרמייה והשטיקים והטריקים של בנימין נתניהו ושריו ובעיקר החרדים שבהם    בהרב-מיארי אמרה למאיר פרוש ולמגעילים שעימו כי צריך להגן על האומה ולה...
יוסף אורן
יוסף אורן
אני בטוח ששופטי הפרס בחרו את הספרון "החזאית" כספר הטוב ביותר מאלה שהוגשו לעיונם בשנת 2022, אך גם הטוב מכולם באותה שנה לא היה כנראה מספיק טוב כדי להיבחר כראוי לפרס ברנר
רבקה שפק-ליסק
רבקה שפק-ליסק
יש מחלוקת בקרב החוקרים בנוגע לגודל האוכלוסייה במאה ה-19 ולגבי המספר המדויק של כל קבוצה דתית, אבל, הריבוי הטבעי המוסלמי היה אטי בהשוואה לגידול האוכלוסייה היהודית והנוצרית
[צילום: AP]
ד"ר רפאל בוכניק-חן
מידת מרכזיותה של הקונספציה במחדל הקולוסלי של ה-7 באוקטובר 2023, הוא מושא לפולמוס דינמי בין מומחים ופרשנים בתקשורת הישראלית. האמנם כך?    מחקר השוואתי בין הכשלים המודיעיניים של אוקטו...
יואב קיש
יואב קיש
אין אפילו אחד מכל המרואיינים בכתבה שהיה איתי בקשר ב-20 השנים האחרונות, וכולם מרואיינים מטעם. כולל "הטייס" שהוא פעיל במחאה שאף הודיע שהוא מסרב לשרת ומעולם לא היה חבר שלי ולא היה אית...
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il