|   15:07:40
דלג
  נסים ישעיהו  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
קבוצת ירדן
תמר פטרוליום: חברה עסקית או בית חרושת לג׳ובים?
קבוצת ירדן
כל מה שרציתם לדעת על קנביס רפואי

פנחס תשע"ג

פני הדור כפני הכלב

איך אפשר להתמודד עם השיטפון העז של חדשות מוזרות מסוג חגיגות התשעים ורב (ראשי) החשוד בגניבה? שלא לדבר על חדשות שכבר התרגלנו אליהן, על פשעים למיניהם. אדם מן הישוב עלול להתייאש חלילה
28/06/2013  |   נסים ישעיהו   |   מאמרים   |   תגובות

בימים אלו, בשלושת השבועות שבין שבעה עשר בתמוז לתשעה באב, ימים שבהם אנו זוכרים וכואבים את החורבן ומייחלים לבניין מחודש בגאולה האמיתית והשלמה, מן הראוי להתבונן במצבנו בהווה בניסיון למצוא נקודות אור שיעידו עד כמה אנחנו קרובים לגאולה המיוחלת. בשבת הקרובה, הראשונה בשלוש השבתות שעד תשעה באב, כמו ברוב השנים קוראים את פרשת פנחס. דיברנו בעבר על כך שפנחס מזוהה עם אליהו הנביא מבשר הגאולה והבאנו מהחסידות ביאורים לרעיון; ובקיצור נמרץ, שמסירות הנפש של פנחס על טובתו ושלמותו של עם ישראל אמורה להוות עבורנו מופת שאם נאמץ אותו, נזכה מיד ממש לגאולה האמיתית והשלמה. השאלה היא רק איזה סוג של מסירות נפש נדרש מאתנו בימים אלו של סוף הגלות וסף הגאולה. בניסיון לעשות זאת, צריכים קודם לתאר את מצבנו העכשווי.

הכותרת לרשימה זו היא ציטוט מדברי חז"ל (בכמה מקומות) המתארים את המציאות הצפויה בדור שעל סף הגאולה; לכלב יש כמה תכונות אופייניות ואולי לכן אף פעם לא היה פשוט להבין את משמעות הדימוי הזה; כי מצד אחד הכלב הוא ידידו הטוב ביותר של האדם, כך לפחות מקובל בעברית החדשה, ומצד שני אדם אינו אמור לאמץ לעצמו תכונות או התנהגויות כלביות. לא הרבה מפרשים התעכבו על זה, אבל בדרך כלל מתייחסים לעניין הזה כתיאור של תופעה שלילית, בצד תופעות שליליות נוספות המאפיינות את התקופה, כמפורט במקורותינו. רש"י מביא שני פירושים, אחד מפי רבו: "שיהיו דומים ממש לכלב" והשני: "שלא יתביישו זה מזה". אבל לעניות דעתי צריכים קודם לנסות להבין מה או מי הם "פני הדור" הדומים לכלב. ובכן, כמו אצל כל אדם שפניו הן סימן הזיהוי המיידי שלו, לפי מראה פניו ניתן להכירו בקלות, כך גם לגבי חברה וכו'.

במילים אחרות, "פני הדור" החי במדינה, אמורים להיות האנשים שמנהיגים אותה; הם מייצגים אותו ואותה והיחס אליו ואל המדינה די חופף ואף נגזר מהיחס אל מנהיגיה. אמנם, כידוע, התקשורת היא זו שמציגה וחושפת כלפי חוץ את מה שהיא מוצאת לנכון להציג ולחשוף, לכן פני הדור והמדינה משתקפים היטב בתקשורת. והטענה שהתקשורת אינה מייצגת את הרוב אינה מחזיקה מים, כי עובדה היא שהמונים צורכים את אותה תקשורת שאינה מייצגת אותם; אחרת היא לא הייתה קיימת. אבל מלבד הפנים קיים גם האחור, הַגָּב. מראה הגב אינו מבטיח זיהוי של בעליו, כי הַגַּבִּים דומים זה לזה. הכלל הוא שהפנים משקפים את הפנימיות בעוד האחור משקף את החיצוניות; יכול להיות שבחיצוניות כולם יהיו דומים, השאלה היא מה מסתתר בפנימיות.

לפי זה די ברור שהתקשורת וגם המנהיגות, לא באמת משקפות את הפנימיות של הדור; אולי הן בכלל לא מכירות (ואולי גם לא רוצות להכיר) את הפנימיות. מה שהם מציגות ומייצגות זה את החיצוניות, את מה שבולט על פני השטח, את הרבדים שבהם נראה כאילו כולנו דומים. ואיך זה מסתדר עם ההשוואה של פני הדור? ובכן, לפי כמה מפרשים, חז"ל מתייחסים לתכונה מאוד אופיינית לכלבים, תכונת העזוּת; מה שהם אומרים זה שלקראת התגלות המשיח, לא האנשים ההגונים, המוסריים, הראויים לכך יובילו את הדור, אלא אנשים שיש להם מספיק חוצפה (עזות מצח) להחליט כי הם מתאימים יותר מאחרים (טובים מהם) להנהיג את הדור. והם מצליחים בכך, שעל כן "פני הדור כפני הכלב". אלא שכמו לכל מטבע, גם לזה יש שני צדדים. והצד השני הוא שאפשר לנצל לחיוב את העזות.

כי לכאורה, איך אפשר להתמודד עם השיטפון העז של חדשות מוזרות מסוג חגיגות התשעים ורב (ראשי) החשוד בגניבה? שלא לדבר על חדשות שכבר התרגלנו אליהן, על פשעים למיניהם. אדם מן הישוב עלול להתייאש חלילה ולחשוב שאין עוד תקווה; לפי כמה מפרשים כאמור, באים חז"ל ומציעים פתרון: "פני הדור כפני הכלב"; להתחזק בפנימיות, לדבוק בדרך האמת והיושר, להאמין באמונה שלמה בגאולה האמיתית והשלמה שתבוא מיד ממש, וכל זה בעזות שלכאורה אין לה כיסוי, כי המציאות הגלויה נראית הפוכה לגמרי. זהו שיווי המשקל שמתקיים בין המנהיגות ובין העם; כאשר אנחנו נדבק בפנימיות, למנהיגות לא תהיה ברירה אלא להצטרף אלינו. וזה עוד פירוש ב"פני הדור כפני הכלב" כמו שהכלב מְחַקֶּה את בעליו, כך המנהיגות מְחַקָּה את העם במקום להוביל אותו.

הדרכה לחיזוק הפנימיות

ואיך כל האמור לעיל קשור לאיש פנחס ולפרשה הנושאת את שמו? ובכן, התורה פותחת את הפרשה שלו בתגובה של ה' למעשה הקיצוני שעשה [במדבר כ"ה]: [י] וַיְדַבֵּר ה', אֶל-מֹשֶׁה לֵּאמֹר. [יא] פִּינְחָס בֶּן-אֶלְעָזָר בֶּן-אַהֲרֹן הַכֹּהֵן, הֵשִׁיב אֶת-חֲמָתִי מֵעַל בְּנֵי-יִשְׂרָאֵל, בְּקַנְאוֹ אֶת-קִנְאָתִי, בְּתוֹכָם; וְלֹא-כִלִּיתִי אֶת-בְּנֵי-יִשְׂרָאֵל, בְּקִנְאָתִי. המעשה שלו מתואר בסוף הפרשה הקודמת, פרשת בלק, ומומלץ לעיין שם לתזכורת. הקב"ה מעיד עליו שלא טבעו דחף אותו לעשות את אותו מעשה קיצוני, אלא כי קינא את קנאת ה'; נטו, בלי נגיעה אישית. ולא רק בלי נגיעה אישית אלא תוך סיכון אישי ממשי מאוד. פנחס לא ציפה לתמורה כלשהי, אבל דווקא משום כך הקב"ה מצא לנכון להעניק לו תמורה נצחית: [יב] לָכֵן, אֱמֹר: הִנְנִי נֹתֵן לוֹ אֶת-בְּרִיתִי, שָׁלוֹם. [יג] וְהָיְתָה לּוֹ וּלְזַרְעוֹ אַחֲרָיו, בְּרִית כְּהֻנַּת עוֹלָם--תַּחַת, אֲשֶׁר קִנֵּא לֵאלֹקָיו, וַיְכַפֵּר, עַל-בְּנֵי יִשְׂרָאֵל.

בפרשה הנושאת את שמו של פנחס יש עוד כמה עניינים יסודיים ביותר; כמו למשל הפנייה של משה לקב"ה בדרישה: [טו] וַיְדַבֵּר מֹשֶׁה, אֶל-ה' לֵאמֹר. [טז] יִפְקֹד ה', אֱלֹקֵי הָרוּחֹת לְכָל-בָּשָׂר, אִישׁ, עַל-הָעֵדָה. [יז] אֲשֶׁר-יֵצֵא לִפְנֵיהֶם, וַאֲשֶׁר יָבֹא לִפְנֵיהֶם, וַאֲשֶׁר יוֹצִיאֵם, וַאֲשֶׁר יְבִיאֵם; וְלֹא תִהְיֶה, עֲדַת ה', כַּצֹּאן, אֲשֶׁר אֵין-לָהֶם רֹעֶה. הניסוח הזה העסיק את המפרשים, מחז"ל ואילך; מקוצר המצע לא נתעכב על כל הדיוקים; נביא רק הערה אחת, בניסיון להבין את התואר הנדיר שבו פונה משה אל הקב"ה, וההערה היא מפירושו של בעל "העמק דבר": אֱלֹקֵי הָרוּחֹת לְכָל-בָּשָׂר; דבשר משמעו הנאת הגוף; וכל אדם 'רוחו' שהוא 'דעתו' נמשכת לפי הנאתו. משום כך קשה להנהיג את ישראל באמת, אלא איש אשר דעתו עזה בלי שום הנאת עצמו. ובעברית פשוטה; כדי להנהיג את עם ישראל, המנהיג חייב להיות חף מכל אינטרס אישי, מסור כולו לתפקיד, ורק הקב"ה יכול לזהות ולבחור אחד כזה.

חז"ל עומדים גם על העובדה שבערוב ימיו, כאשר ברור לו כי הוא על סף סיום תפקידו, אין משה דואג לעצמו אלא למונהגיו, לעם ישראל. וזו עוד השוואה עגומה למנהיגות שאנחנו מכירים מהניסיון. אבל כאמור זהו רק אחד מהנושאים בפרשת השבוע; יש עוד כמה נושאים שראוי לדון בהם, אבל לענייננו, נתרכז בנושא האחרון שלומדים בפרשה, נושא הקרבנות. שלא כמו במקומות אחרים, ספר ויקרא למשל, כאן לא מדובר כלל בקרבנות לכפר על חטאים אלא ב"עבודת הקרבנות" העבודה היומיומית והתקופתית של התקרבות לה' יתברך. לכן זה מתחיל בקרבן התמיד [פרק כ"ח]: [ג] וְאָמַרְתָּ לָהֶם--זֶה הָאִשֶּׁה, אֲשֶׁר תַּקְרִיבוּ לַה': כְּבָשִׂים בְּנֵי-שָׁנָה תְמִימִם שְׁנַיִם לַיּוֹם, עֹלָה תָמִיד. ומקריבים כבשים שטבעם רך כדי לרמוז לנו כי זו העבודה הנכונה ליהודי, בהתמדה וּבְרַכּוּת.

ובכל יום מקריבים פעמיים, בבוקר ובערב; ללמדנו כי עבודת ההתקרבות לה' יתברך צריכה להתקיים תמיד, כי יש מי שמרגיש רצון להתקרב בבוקר, כשהחיים מאירים פניהם אליו וטוב לו ויש מי שמרגיש רצון כזה דווקא בערב, כשלא כל כך טוב לו. מלמדת אותנו פרשת השבוע: [ד] אֶת-הַכֶּבֶשׂ אֶחָד, תַּעֲשֶׂה בַבֹּקֶר; וְאֵת הַכֶּבֶשׂ הַשֵּׁנִי, תַּעֲשֶׂה בֵּין הָעַרְבָּיִם. בכל מצב נפשי לא מוותרים על המאמץ להתקרב לקב"ה. אבל בכך לא די, כי עלולים להיתפס לשיגרה ואז עושים כי רגילים לעשות ולא באמת מתקרבים לה'. לכן יש תוספת עבודה, מאמץ מוגבר להתקרבות במועדים קבועים: [ט] וּבְיוֹם, הַשַּׁבָּת--שְׁנֵי-כְבָשִׂים בְּנֵי-שָׁנָה, תְּמִימִם; וּשְׁנֵי עֶשְׂרֹנִים, סֹלֶת מִנְחָה בְּלוּלָה בַשֶּׁמֶן--וְנִסְכּוֹ. [י] עֹלַת שַׁבַּת, בְּשַׁבַּתּוֹ, עַל-עֹלַת הַתָּמִיד, וְנִסְכָּהּ. שני הכבשים הנוספים הם לקרבן המוסף של שבת.

עד כאן כל הקרבנות באים מן הכבשים כנ"ל, כי עיקר העבודה היא ברכות ובהתמדה. מגיע ראש חודש ולכבודו מקריבים הרבה יותר כבשים ומוסיפים גם שני פרים ואיל (זכר בוגר של הכבשים). כמובן, לכל בהמה שמקריבים יש את המסר הפנימי שלה, דיברנו על זה פעם בקשר לקרבנות הבאים על חטא. כאן הַפָּרִים רומזים לניצול הכוח הפיזי לעבודת ה', האיל רומז לבגרות הדרושה, רכות של כבש רק בלי הילדותיות שלו. אבל ההפתעה היא: [טו] וּשְׂעִיר עִזִּים אֶחָד לְחַטָּאת, לַה', עַל-עֹלַת הַתָּמִיד יֵעָשֶׂה, וְנִסְכּוֹ. כי לפעמים אין ברירה ודרושה גם תכונת העזוּת, לדבוק בדרך ה' למרות כל המניעות והעיכובים. זה לא פשוט, אבל זהו המסר הכללי של פרשת פנחס שהוא אליהו אשר יבשר הגאולה מיד ממש.

תאריך:  28/06/2013   |   עודכן:  28/06/2013
נסים ישעיהו
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מובא במדרש רבה כאשר זמרי לקח את המדיינית, אמר למשה: האם המדיינית הזאת אסורה עלי או מותרת? אמר לו משה: אסורה. אמר לו זמרי: ואשתך צפורה גם היא מדיינית, מי התיר לך אותה, זו מדיינית וזו מדיינית? התחילו כולם בוכים, אמר הקב"ה למשה: משה, היכן חוכמתך שאמרת דבר והבלעת אל קרח ועדתו ועכשיו אתה בוכה?
תחברו 100 שמאלנים לפוליגרף, ותשאלו אותם: האם אתה דמוקרט? כל המאה ישיבו בחיוב. עוד שאלה: האם אתה בעד חופש ביטוי? אותה תשובה, והפוליגרף יאשר שאכן דיברו אמת. כי ככה הם הצבועים מהשמאל - הם כל כך מאמינים בשקרים של עצמם שגם פוליגרף לא יעלה עליהם.
28/06/2013  |  נרי אבנרי  |   מאמרים
מיטה באוהל
28/06/2013  |  אברהם (פריצי) פריד  |   מאמרים
הערות, מחשבות ועובדות בעקבות פסיקת בית המשפט העליון בדבר חובתה של עיריית תל אביב לאכוף את החוק האוסר פתיחת עסקים בשבת
28/06/2013  |  איתמר לוין  |   מאמרים
מי שסבר כי כניסתו של מזכירהּ החדש של הממשלה, אביחי מנדלבליט, תרחיק משולחן הממשלה נורמות ישנות ומכוערות של הסתרה ומחטפים התבדה.
28/06/2013  |  עידן יוסף  |   מאמרים
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
בעז שפירא
בעז שפירא
איזה מוח חולני יכול להעלות בדעתו לדאוג לתנאי הכליאה של המפלצות? איזה לב אטום ו/או ערל יכול להתעניין בגורלם של הראויים למות בייסורים כעונש על מעשיהם?
אלי אלון
אלי אלון
כשלושה שבועות לאחר סיום מלחמת ששת הימים, הסתערו עשרות תושבים ערבים מרצועת עזה על מחנה מחסני האספקה והמזון שהיה שייך לכוח האו"ם
צבי גיל
צבי גיל
בקטע "דיינו" הנוסח האלטרנטיבי הוא "כמה מעלות רעות לאלוהים עלינו"    מתחילים באיתמר בן-גביר שהוא השר לשגעון הלאומי - דיינו, עוברים לשר האוצר ששודד את הקופה הציבורית - דיינו, ושר המשפ...
עמנואל בן-סבו
עמנואל בן-סבו
הם יוצאים אט אט מהמאורות האפלות באקדמיה בהן הושמו ומשתפים בתחושות המחנק האקדמי, הפחד מלהתבטא נגד הזרם, החרדה מאימת הפיטורים
ראובן דינור
ראובן דינור
חדר בבית מלון, ממומן בידי המדינה, או דירת מגורים זמנית אינה מענה הולם אלא אקט רנדומלי שמעצב ביתר שאת את הגלות בתוך הארץ
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il