|   15:07:40
דלג
  איילת נדיב  
דיאטנית קלינית סטודיו C
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
קבוצת ירדן
החברה המצויינת למוצרי CBD כבר בישראל
קבוצת ירדן
תכשיטים לקחת לחופשה בחו״ל בחג הפסח

כל מה שרציתם לדעת על טריגליצרידים

הרופא אמר שיש לכם טריגליצרידים גבוהים בדם ואין לכם מושג מה זה אומר? במאמר הבא תקבלו את כל התשובות, הסיבות והדרכים לטפל בתופעה זו בעצמכם
21/10/2013  |   איילת נדיב   |   כתבות   |   תגובות
הטריגליצרידים יוצרים נזק לגוף [צילום: AP]

מה הם טריגליצרידים?

טריגליצרידים (TG) הם שומנים שהכבד מייצר והם מורכבים מגוף סוכר (גליצרול) שאליו מחוברות שלוש חומצות שומן. כאשר אנו אוכלים שומן וסוכר בכמות עודפת, הם מגיעים אל הכבד והכבד מייצר מהם טריגליצרידים שנועדים לשמש כמאגר אנרגיה בזמן מצוקת רעב. אולם בזמנים אלו, כאשר אנחנו לא סובלים ממצוקת רעב, הטריגליצרידים רק עולים בדם ויוצרים נזק לגוף.

למה זה מסוכן?

הרמה המומלצת בדם ל-TG היא עד 150% מ"ג. טריגליצרידים גבוהים בדם שאינם מטופלים לאורך זמן, מצטברים ברקמת השומן לעיתים במקומות לא טיפוסיים. בנוסף, הם שוקעים בכלי הדם, פוגעים בהם ועלולים לגרום למחלות לב, לאירועים מוחיים והסיכון העיקרי של טריגליצרידים לעומת שומנים אחרים בדם הוא הסיכון ללבלב.

טריגליצרידים ברמה גבוהה לאורך זמן, עלולים לגרום לדלקת בלבלב ומשם לסרטן לבלב. משום שטריגליצרידים בנויים מסוכר וחומצות שומן, יש להתמקד בהפחתה ואיזון של צריכת השומנים והסוכרים בתפריט.

הפחתת שומן רווי ושומן טראנס

  • שומן רווי: נמצא בעיקר במזונות מהחי שלהם אחוז שומן גבוה מ-5% כגון: בשרים שמנים, אנטרקוט, קבב, המבורגר, עור של עוף, נקניקים, איברים פנימיים, גבינות שמנות, חמאה, מאפים המכילים חמאה. אין לנו אפשרות להימנע מקבוצה זו, אך המטרה היא להפחית את הצריכה של מוצרים אלו ולהעדיף מוצרים מהחי עם אחוז שומן נמוך כמו גבינות עד 5%, טיגון על בסיס שמן זית / קנולה או בשרים רזים כמו: סינטה, פילה, שייטל, חזה עוף, הודו, פסטרמה וכדומה.

  • שומן טרנס: מדובר על שומן צמחי שעבר הקשייה (שומן צמחי מוקשה) אשר נוצר בשלושה מצבים:

  • מרגרינה וכל מוצר המכיל מרגרינה - מאפים, מלאווח, ג'חנון, גלידות המכילות שומן צמחי מוקשה;

  • מזון שעבר טיגון בשמן שלא הוחלף כמו במקומות ציבוריים - פלאפל, צ'יפסים במסעדות וכדומה;

  • מזונות מעובדים שעברו טיגון במפעל - ביסלי, שניצלים קפואים וכדומה.

  • שומנים בריאים: הם בריאים, אך עדיין יש להגביל את כמותם. נמצאים טחינה, חומוס תעשייתי, שמן, אגוזים, פיצוחים, גרעינים, שקדים, זיתים וכדומה.

הפחתת סוכר ובייחוד סוכר פירות

מאחר שהטריגליצריד בנוי משלד גליצרול (סוכר), יש להגביל צריכה של פחמימות וסוכרים בתפריט. ההמלצה מדברת על כמות פחמימה שאינה עולה על שתי פרוסות לחם מכל סוג או כוס של פחמימה כתוספת מכל סוג בארוחה. גם אם הארוחה היא כל שעתיים או כל שלוש שעות, ניתן לצרוך עד כמות זו של פחמימה בארוחה ובתנאי שאתם רעבים. אם אינכם רעבים, משמעות הדבר שהגוף אינו צריך את האנרגיה והוא ייקח את המזון שאכלתם וישלח אותו למאגרים = יבנה טריגליצרידים.

הגבירו צריכת אומגה 3 ודגים

אלפי מחקרים הוכיחו, כי לצריכת דגי ים צפוני יש השפעה רבה על הורדה של טריגליצרידים. מומלץ לאכול שתיים-שלוש מנות דג בשבוע (כ-150-100 גרם) מהדגים: סול, סרדינים, בקלה, הליבוט, טונה, מקרל, אנשובי ודגי בריכה מועשרים באומגה 3 כגון: פורל, באס, לברק ובורי.

אולם, אם אינכם אוהבים דגים או לא יודעים להכין אותם, ניתן לקחת כדורים של אומגה 3 שנמצאו יעילים ביותר בהורדת טריגליצרידים. יש לצרוך כשניים עד ארבעה גרם אומגה 3 ביום. כלומר, לקנות מוצר שמכיל כ-1,000 מ"ג אומגה 3 בכדור ולקחת שלוש פעמים ביום, כדור עם כל ארוחה. ניתן גם לקחת שלושה כדורים בארוחה אחת, אולם זה לא נעים כל-כך והספיגה מעט נפגעת - האפקט עדיין יתרחש ותוך שלושה חודשים תראי ירידה משמעותית בערכי ה-TG בדם.

אם שינית את התזונה, לקחת אומגה 3 ולאחר שלושה חודשים לא הייתה ירידה מספקת, מומלץ לפנות לדיאטנית ובמידה וערכי ה-TG גבוהים מ-300, יש לגשת לרופא ולהתאים טיפול תרופתי.

טיפים

  • שלבו חלבון (בשר, דגים, מוצרי חלב), פחמימה (לחם, פסטה, אורז, קטניות) בכל ארוחה לתחושת שובע ולהפחתת הכמויות;

  • הוסיפו ירק בכל ארוחה. הירקות יסייעו לסוכר להיספג לאט יותר וכך תוכלו לנצלו לאנרגיה במקום שיהפוך ל-TG;

  • עצרו כאשר אתם שבעים;

  • הגבילו את צריכת הפירות לעד שני פירות ביום בנפרד;

  • הימנעו משימוש בסוכר מעבר לשתי כפיות ביום;

  • הימנעו מרטבים המכילים כמויות גבוהות של סוכר ולמדו לתבל את המזון בתבלינים יבשים ועשבי תיבול;

  • הגבילו את כמות השמן בטיגון ובתיבול לעד כפית שמן לחביתה במחבת, לסלט, לחזה עוף וכדומה;

  • הגבילו למתוק אחד ביום ורצוי באריזה אישית.

מדוע סוכר הפירות - הפרוקטוז מסוכן יותר מגלוקוז בכל הנוגע ל-TG?

כאשר סוכר כמו גלוקוז (הנמצא בעמילן, בקמח, באורז, קטניות וכדומה) נכנס לכבד, יש מנגנון בקרה הבודק מה הצרכים של הגוף לפני שהוא יוצר טריגליצריד. לעומת זאת, כאשר פרוקטוז (סוכר הפירות) נכנס לכבד, הוא עוקף את מנגנון הבקרה של הכבד ומייצר טריגליצריד באופן מיידי. לכן, קיימת חשיבות רבה מאוד להפחתת כמות הפרוקטוז בטיפול בטריגליצרידים.

איפה נמצא פרוקטוז?

פרוקטוז נמצא בכל הפירות ובנוסף סוכר שולחני מורכב מיחידה של גלוקוז + יחידה של פרוקטוז ולכן 50% ממנו מכיל פרוקטוז.

מהי מנת פרי באופן כללי

  • פרי רגיל - 1 = בננה קטנה, תפוח, תפוז, אגס וכדומה;

  • פרי קטן - 2 = קלמנטינה קטנה, שזיף, שסק, תמר, משמש, ליצ'י וכדומה;

  • פרי גדול - כוס = אבטיח, מלון וכדומה;

  • פרי קטן מאוד - כוס = ענבים, תותים, דובדבנים וכדומה.

מהי מנה בפירות אחרים

  • רבע רימון
  • שליש פאפאיה
  • חצי פומלה
  • שתי כפות צימוקים

הערה: הפירות הינם מקור עשיר לסיבים, לויטמין C, לנוגדי חמצון לויטמינים ומינרלים ולכן לא מומלץ להימנע מהם באופן מוחלט, אלא פשוט לווסת את הצריכה שלהם לפעמיים ביום בנפרד.

הכותבת היא דיאטנית קלינית ברשת סטודיו C
תאריך:  21/10/2013   |   עודכן:  21/10/2013
איילת נדיב
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
כל מה שרציתם לדעת על טריגליצרידים
תגובות  [ 3 ] מוצגות   [ 3 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
מתעניין
21/10/13 11:52
2
הגוי..
21/10/13 13:25
3
יוסף וגה
21/10/13 15:57
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
"רולטה צרפתית" מאת המחזאי הצרפתי הנודע ג'ורג' פיידו היא קומדיה הזויה , רוויה במצבים בלתי אפשריים , שונים ובעיקר משונים, כולם סובבים במתרחש בחדרי המיטות, כאשר כל אחד מסתבך בנפתולי שקרים ובעלילה פתלתלה.
21/10/2013  |  חיים נוי  |   כתבות
המערכת הלא מודעת שולטת בחיינו באמצעות רגשותינו. מוטמע בנו זיכרון רגשי לא מודע רב עוצמה. המערכת הלא מודעת מנתבת אותנו לנהוג באמצעות רגשותינו. המערכת הרגשית הלא מודעת אינה מנתבת אותנו בהכרח להצליח או להיות מאושרים, אלא לפעול על-פי מה שמוטמע בנו. בתחומים שבהם מוטמע בנו זכרון רגשי כאוב, ננותב שוב ושוב בצורה בעייתית שתכשיל אותנו ונראה בכך גזירת גורל כאובה.
21/10/2013  |  קרן אלמוג  |   כתבות
בשנות ה-50' היו יחסי ישראל-ארה"ב משולים לכביש חד-סטרי: ארה"ב נתנה וישראל קיבלה. ב-1952 נדחתה המלצת הרמטכ"ל האמריקני, בראדלי, לשדרג את ישראל לרמת בעלות הברית הבכירות כגון אירן וטורקיה.
21/10/2013  |  יורם אטינגר  |   כתבות
במוזיאון העיצוב בחולון בחר מעצב הכובעים האגדי, הבריטי, סטיבן ג'ונס, עשרים כובעים מיוחדים במינם מתקופות שונות בקריירה שלו, להציגם בתערוכה מיוחדת במינה. הכובעים חולקים תכונות פיסוליות עם המבנה בו הם מוצגים. המבנה האייקוני של רון ארד, בו גם התקיימה לאחרונה תערוכה משלו בשם "רוורס".
20/10/2013  |  לאה טרן  |   כתבות
השינה היא תהליך חיוני לבריאות הגוף והנפש ויתרונותיה הם לא בכדי. השינה הינה צורך עליון העוזר לנו בתפקוד פרודוקטיבי יעיל בחיי היום יום של כל אחד מאיתנו. תפקודנו היומי הינו פועל יוצא באם ישנו מספיק שעות בלילה.
20/10/2013  |  איילת נדיב  |   כתבות
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
בעז שפירא
בעז שפירא
איזה מוח חולני יכול להעלות בדעתו לדאוג לתנאי הכליאה של המפלצות? איזה לב אטום ו/או ערל יכול להתעניין בגורלם של הראויים למות בייסורים כעונש על מעשיהם?
רפאל בוכניק
רפאל בוכניק
גם בשעתה היפה של ישראל, כאשר העולם מוחא לה כפיים והתעשיות הביטחוניות הישראליות זוקפות קומה לנוכח ההצלחות הטכנולוגיות ללא אח ורע, יש בקרבנו כאלה המתעקשים "להשבית שמחות" ולגמד את ממד...
יוסי אחימאיר
יוסי אחימאיר
"ביבי נקלה, ביבי נבל, ביבי מושחת, ביבי שקרן, ביבי מאוס, ביבי תחמן"... כך נפתח ביום שלישי מאמר בעיתון ה"הגון", שופר הפלשתינים - הארץ
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il