|
מבחר עשיר [צילום: יח"צ]
|
|
|
|
עם אוזו ליד... [צילום: יח"צ]
|
|
|
|
מנה צבעונית [צילום: יח"צ]
|
|
|
|
|
תל אביבים רבים זוכרים את העידן היווני בישראל שהפך את האוכל היווני והמוזיקה היוונית לזרקור תרבותי בשנות השישים של המאה הקודמת. בתל אביב נפתחו אז, במקביל, שתי מסעדות שהיו שנים רבות המסעדות בהא הידיעה, של בלייני העיר: "אקרופוליס" ו"אולימפיה". זה היה עולם של מטעמי חצילים, מאפי גבינות, בשרים על האש וקינוח בשם בווריה (שלא היה קרוב אפילו לאוכל יווני).
בלילות על חוף ימה של יפו, לא רחוק ממגדל השעון, שכנה הטברנה "אריאנה", מועדון שאירח זמרים וזמרות יווניים, ייבוא מארץ-האיים או ייצור מקומי של מוסיקאים מעריצי המוזיקה הזו. ב"אריאנה" היה תמיד מלא עד אפס מקום עד עלות השחר. כולם שתו אוזו, צחקו, שרו ואכלו. אווירה של שמחה וחברותא. הצלחה שנמשכה על פני שנים. מאותם ימים, נשארה האהבה הישראלית לזמר היווני, וכל זמר שמגיע לארץ מאיי יוון ההיסטוריים והמרגשים מתקבל אצלנו בכבוד מלכים. שלא לדבר על כמה זמרים ישראלים המטפחים את המקור המוסיקלי הזה.
"גרקו", מסעדה יוונית, נפתחה בימים אלה במרכז המסחרי של אזורי חן (בצמוד למסעדת "גרינברג", השייכת לאותם הבעלים). מדובר במסעדה מושקעת, רחבת ידיים, הנראית כמו טברנה יוונית אמיתית. התפריט כולל מבחר רב של מנות יווניות אותנטיות, האוזו נשפך כמים, המוזיקה לא מרפה והקהל נוהר. קשה להסביר את הקשר היווני-ישראלי הזה. אולי הצלילים הים תיכוניים, אולי הטעם הים תיכוני של האוכל, אולי התפריט המגוון, הבירה והאוזו, השירות הקשוב, והאווירה שקיימת שם ואי-אפשר להתעלם ממנה.
מה אכלנו?
למנות ראשונות אכלנו: טאראמה (איקרה), צזיקי של יוגורט מלפפונים, שום ושמיר, ודג-ים כבוש בשמן זית, חומץ יין, פטרוזיליה ועגבניות. אלה יחד עם בירה מהחבית הכניסו אותנו לטעמי יוון עם הבוזוקי ברקע... (מחירים: בין 22 ש"ח ל-38 ש"ח למבחר מנות ראשונות). פתיחה קלאסית למסע באיים.
כמנות ביניים בחרנו את מאפי בצק הפילו וגבינה בטעם יווני-בלקני: ספאנקופיטה - מאפה בצק פילו במילוי גבינת פטה, תרד, בצל ירוק ושמיר; ומאפה נוסף, מאפה 12 האלים - פילו מטוגן ממולא בגבינת פטה עם דבש ושומשום, מעדן (38 ש"ח-44 ש"ח).
במנות העיקריות בחרנו את המנה הקלאסית של יוון: סופלאקי - שווארמה מתובלת, עשויה בשר עגל וכבש על לאפה עגולה; ומנגד מנה מפרי הים - קלאמארי בגריל שרוי בשמן זית, לימון ואורגנו, עשוי מפרוסות קלאמארי שטוחות שלא כדאי לפספס (כל מנה 56 ש"ח).
המנות האחרונות השלימו את הביקור החורפי באיי יוון, שכנינו הקרובים יחסית, גם ברקע ההיסטורי וגם בגאוגרפי: גלידת (יוגורט) קאימאק, עם סירופ פטל ואוכמניות עם שקדים פרוסים וקלויים. ומנת סופגניות זעירות מוגשות בצלחת - לא לשומרי משקל.
שמחה יוונית במחיר ממוצע של 120 ש"ח לסועד, לא כולל שתיית אוזו או בירה. מקום מגניב.