|   15:07:40
  אורי מילשטיין  
חוקר מערכות צה"ל
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
קבוצת ירדן
תמר פטרוליום: חברה עסקית או בית חרושת לג׳ובים?
חברת סאו-רארש
המדריך המלא לבחירת מדרסים אורתופדיים: איך לבחור נכון ולמה זה חשוב?

הופקרו למוות בניצנים – פרק 4

חטיבת "גבעתי" ללא מפקד

פרק רביעי ממחקרו/ספרו של ד"ר אורי מילשטיין על "פרשת ניצנים" במלחמת העצמאות. בפרק זה דיון בוועד הפועל של ההסתדרות על מינוי מפקד חטיבת "גבעתי" שקיבוץ ניצנים נמצא במרחב אחריותה; התפטרותו של דוד בן-גוריון על-רקע סירובו לאשר את מינויו של יצחק שדה למפקד החטיבה; המחדל הראשון של "ההגנה" בפרוץ מלחמת העצמאות, בירושלים; המפקד המיועד של חטיבת "גבעתי" יהושע גלוברמן, נפצע בדרך מירושלים לתל אביב וננטש מתבוסס בדמו על-ידי שני מפקדי הגנה שברחו
30/05/2014  |   אורי מילשטיין   |   תחקירים   |   הופקרו למוות בניצנים   |   תגובות
יצחק שדה. בן-גוריון התנגד למינויו

תאו במקום עז
גלילי ורבינוב סיפרו, שכל הנאספים ניסו לשכנע את בן-גוריון לוותר על תביעתו לבטל את המינוי. הישיבה נמשכה שעה-שעתיים אחר חצות, ולאחר סיומה נפגשו רמז וגלילי בחדר השירותים. רמז: "אני חושב שהוצאנו את העז". גלילי: "אני חושש שבמקום עז הזדקר תאו. אני מודאג מאוד משתיקתו של בן-גוריון"


חשבונות אישיים של בן-גוריון

כך הוקמה חטיבת "גבעתי" שבגזרתה שכן קיבוץ ניצנים: יום לפני פרוץ המלחמה פרסם מיכאל בן-גל (ג'יימס), מפקד מחוז תל אביב, את הפקודה להפריד את החי"ש1 של תל אביב מן המחוז. חטיבת "גבעתי", שנועדה להגן על מרכז האוכלוסייה הגדול ביותר ועל מוסדות היישוב העיקריים, החלה להתארגן 24 שעות לפני פרוץ האש. אחרי שבועיים מונו ארבעת המג"דים הראשונים: אלדד אאורבך, שפיקד עד אז על פלוגה בתל אביב; מאיר דווידזון, ששירת כנהג בצבא הבריטי במלחמת העולם השנייה, והיה מפקד פלוגה בפלמ"ח; יצחק פונדק, שפיקד על נפת "גרשון",2 ויעקב פרי, שפיקד על נפת רחובות. המועמד של ראש המפקדה הארצית של "ההגנה", ישראל גלילי לפיקוד על "גבעתי" היה יצחק שדה שבזמן פעולות הטרור של ההגנה, אצ"ל ולח"י במסגרת "תנועת המרי העברי" (1946-1945) היה רמטכ"ל בפועל של הארגון. הרמטכ"ל החדש-ישן יעקב דורי אישר את המינוי, אבל בן-גוריון התנגד. 3 כך, הגיעה חטיבת "גבעתי" למלחמת העצמאות ללא מפקד. בן-ציון ברנשטיין, שפיקד על החי"ש במחוז תל אביב עד דצמבר 1947, מונה למג"ד בחיפה, אבל לא נסע לחיפה, אלא מילא את מקום מח"ט "גבעתי", תוך כדי "ישיבה על מזוודות".4

דורי סיפר לגלילי בטלפון, שבן-גוריון התנגד למינוי שדה, וגלילי ביקש להיפגש מיד עם בן-גוריון. הפגישה התקיימה בו ביום. גלילי אמר לבן-גוריון: "אני נדהם, הרי זה אחד המינויים המוצלחים ביותר ואנחנו תולים בו הרבה תקוות".
"מבחינה מצפונית אינני יכול לתת את הסכמתי למינוי הזה", השיב בן-גוריון.
"מדוע?" תמה גלילי.

ההסבר היה: רשימה שפרסם שדה בשבועון, לאחדות העבודה, באוקטובר 1946, נגד השתתפות נציגי היישוב בוועידת לונדון שבה ביקש בן-גוריון מהבריטים להמשיך את שליטותם על ארץ-ישראל ולא להחזיר את המנדט לאו"ם. שדה כתב אז (גיליון 113) "מציעים לנו לקנות א. חנינה, ב. את תקוות העצמאות, ג. את הלב האמיץ של הנוער שלנו ... אין אנחנו מאשימים איש בינינו על שהשליט הציע הצעה כזאת, אבל מישהו אשם על ששמע אותה. על ששמע אותה כאילו בשמנו. הזהרנו מפני ההליכה הזאת, הרשמית, החצי-רשמית, הבלתי-רשמית, כי כל הליכה לשם, זחילה היא. אף-על-פי-כן זחילה היא". המלה "זחילה" הוציאה את בן-גוריון מכליו. הוא לא ידע ששדה הסתמך על דברי אליהו גולומב, שטען כי לא תמיד יש לומר אמן אחרי פסק-הלכה של ההנהגה, שאינו בגדר פקודה. הוא גם לא ידע שכמה מהדימויים, ששדה השתמש בהם ברשימותיו, נשאלו מהשיר, "מפני מה לא הלכנו" לנתן אלתרמן, שפורסם ב"טור השביעי" בעיתון דבר, בארבעה באוקטובר 1946.
"אדם שכותב כך אינו ראוי לאמוני כמפקד. לא אאשר המינוי", פסק בן-גוריון.
גלילי התעקש: "אני מצטער, אבל אינני יכול לבטל את המינוי. אני חושב שזה מינוי ראוי ומתאים. זה בגדר סמכותנו. זאת הצעה של המטה הכללי שאושרה במפקדה הארצית, ואינני רואה כל סיבה לבטל אותו".

בן-גוריון הודיע שאם לא יבוטל המינוי, הוא לא יוכל להמשיך בתפקידו כאחראי על ענייני הביטחון מטעם הנהלת הסוכנות. גלילי לא התייחס, לפי עדותו, ברצינות לאיום הזה, ואף-על-פי-כן התקשר עם דוד רמז, יושב-ראש הוועד הלאומי, ואמר לו, כי הוא חושש מפני משבר עם בן-גוריון וביקש לכנס קבוצת חברים להתייעצות.

דיון במשתנה

ב-27 בנובמבר, יומיים לפני החלטת או"ם, זימן רמז לפגישה, בחדר הישיבות בוועד-הפועל של ההסתדרות, את בן-גוריון; את יצחק טבנקין, מנהיג מפלגת אחדות העבודה; את גולדה מאיר, ראש המחלקה המדינית בירושלים; את מרדכי נמיר, חבר המפקדה הארצית של ה"הגנה" מטעם מפא"י; את הרמטכ"ל יעקב דורי; את ברל רפטור, חבר המפקדה הארצית מטעם אחדות העבודה; את יעקב ריפטין, חבר המפקדה הארצית מטעם "השומר הצעיר"; את ברוך רבינוב, איש "השומר הצעיר", חבר המפקדה הארצית והגזבר שלה; ואת ישראל גלילי. לדברי רבינוב, אמר בן-גוריון לנאספים: "מפקדי ה'הגנה' ייתבעו לפעול מעתה לפי הוראותיו של יושב-ראש הנהלת הסוכנות, שהוא ממונה על תיק הביטחון. כיצד יוכל יצחק שדה לפעול לפי הוראותיו של איש אשר כך העריך אותו, כך כתב עליו?!"

גלילי ורבינוב סיפרו, שכל הנאספים ניסו לשכנע את בן-גוריון לוותר על תביעתו לבטל את המינוי. הישיבה נמשכה שעה-שעתיים אחר חצות, ולאחר סיומה נפגשו רמז וגלילי בחדר השירותים. רמז: "אני חושב שהוצאנו את העז". גלילי: "אני חושש שבמקום עז הזדקר תאו. אני מודאג מאוד משתיקתו של בן-גוריון".

התפטרות בן-גוריון

"בבוקר", סיפר גלילי, "כשהגעתי אל הלשכה, מצאתי מכתב מבן-גוריון אליי. תוכנו היה מדהים. הוא אינו יכול לשאת באחריות לביטחון היישוב ומבקש ממני להודיע על כך לחברים שהשתתפו אמש בדיון. היו במכתבו טיעונים חדשים. למשל, שראש המפקדה הארצית חרג מסמכותו במינוי הזה. הלכתי אליו מיד והודעתי לו: 'סיפרתי לרמז על המכתב שלך, מסקנתך ונימוקיך. נתתי לו לקרוא את מכתבך. הוא יביא את הדבר לידיעת כל מי שהוא מוצא לנכון. אני לא אביא את המכתב הזה לידיעת איש, מפני שאינני משלים עם התפטרותך. המינוי היה תקין במלוא מובן המלה, בגדר הסמכות של ראש המטה הכללי ושל ראש המפקדה הארצית. סמכויותינו מעוגנות בהחלטות הנהלת הסוכנות, ומעולם לא היו מינויים טעונים אישור של דרג, שהוא מעבר לראש המטה הכללי ולראש המפקדה הארצית. זה לא עניין של מה בכך, אבל אם אתה רוצה, יש לך אפשרות להחליף את ראש המפקדה הארצית. זה בגדר סמכותה של הנהלת הסוכנות, ואני לא אחזיק בקרנות-המזבח'.

"בן-גוריון הרהר ואמר: 'כל מה שאני יכול להגיד לך עכשיו זה שאני מוכן להשהות את ביצוע המסקנה'. אמרתי: 'גם זו לטובה, ואני רוצה שתדע שבמשך הזמן הזה יופעלו עליך בולדוזרים. אם מדובר בי, את תפקיד ראש המפקדה הארצית קיבלתי בתנאים מסוימים. ואני מוכן להמשיך בו – אנחנו עובדים יחד יפה, כפי שגם אתה הודית לא פעם – בלי לשנות את הסמכויות הקיימות.'"

גלילי הוסיף כי הוא ישלים עם החלטת בן-גוריון, אם יעביר הרמטכ"ל דורי את יצחק שדה לתפקיד אחר, ויביא את החלטתו לאישור המטכ"ל והמפקדה הארצית. בפגישה משולשת סירב דורי – לדברי גלילי – להעביר את שדה מהתפקיד שנקבע לו, ואמר: "דבר זה יש לפתור בהסכמה בין יושב-ראש הנהלת הסוכנות לראש המפקדה הארצית. יש משבר. חפשו מוצא".

אחרי זמן-מה הציע יוסף יזרעאלי, חבר המפקדה הארצית מטעם מפא"י מקיבוץ אפיקים, למנות את שדה כיועץ צבאי לבן-גוריון. גלילי השיב כי לדעתו ולדעת דורי יש למנות את יצחק שדה למפקד חי"ש תל אביב. יזרעאלי אמר שבן-גוריון מסכים למינוי שדה ליועצו, וגלילי הבטיח לא להפריע: "דברו עם יצחק. יועץ, לדעתי, זה אדם שאין חובה לקבל את הצעותיו". להפתעתו של גלילי, הסכים שדה להצעה. האיש, שמצפונו של בן-גוריון לא הניח לו למנותו למפקד חטיבת "גבעתי", היה ליועצו הצבאי.

לדברי גלילי, הייתה מניעת מינוי שדה למפקד חטיבת "גבעתי" התנגשותו הראשונה עם בן-גוריון מאז מונה לרמ"א. לדעתו, התכוון בן-גוריון "לתקוף, לא את החוליות החלשות, אלא את החוליה החזקה, כדי להבטיח לעצמו את ההישג". ההישג היה – דומינאנטיות בתחום המינויים. בן-גוריון, לדעת גלילי, בחר ביעד: יצחק שדה, ובנשק: איום ההתפטרות. אילו הצליח להיות פוסק יחיד במינויים, היו סמכויות ראש המפקדה הארצית והרמטכ"ל, בנושא המינויים, מתבטלות, עוד לפני שהפכה ה"הגנה" לצה"ל.

שדה לא התמנה למח"ט "גבעתי", ובכך השיג בן-גוריון את מבוקשו, אך גם למד את הלקח: סמכותו נשארה מוגבלת, אף שעמד בראש ההיררכיה הביטחונית. הוא רצה, שראש המפקדה הארצית יהיה עוזרו, אבל גלילי שמר על עצמאותו. בן-גוריון הסיק, שגלילי חוצץ בינו ובין המטה הכללי. בהזדמנות ראשונה, אחרי חודשים אחדים, ביטל את משרתו של גלילי, וכפה עליו להחליט: להיות עוזרו, או לפרוש. זמן-מה מילא גלילי את תפקיד העוזר, ואחר-כך פרש.

התנהלות זו של הפיקוד העליון של היישוב היהודי בפרוץ מלחמת העצמאות והדגשים האלה בפיקוד היהודי העליון
משמשים רקע להבנת פרשת ניצנים.5

נטישת גלוברמן מתבוסס בדמו
יהושע גלוברמן. ננטש מתבוסס בדמו

אחרי שנפלה מועמדות שדה, הוצע חבר המטה הכללי יהושע גלוברמן, מקיבוץ יגור, לתפקיד מפקד "גבעתי". לפני כן מילא גלוברמן את מקום מפקד מחוז תל אביב – עד שמיכאל בן-גל מונה לתפקיד. אחר כך היה ראש האגף לתפקידים מיוחדים במטכ"ל. בינתיים פרצה המלחמה. ביומה השלישי התרחש המחדל היהודי החמור הראשון: בשניים בדצמבר הרסו תלמידי תיכון ערביים מירושלים המזרחית את המרכז המסחרי היהודי החדש ברחוב ממילא, והעלוהו באש, מבלי שארגון ה"הגנה" הפעיל את כוחותיו למנוע זאת. ל"הגנה" היה בעיר יתרון מוחלט על הערבים, בכל התחומים, ואנשיה אף נמצאו באחד הבתים שבמרכז, אך לא פעלו.6 אמונם של תושבי העיר היהודים (מאה אלף במספר) ב"הגנה" ובהנהגת היישוב נפגע מאוד.7 לעומת ארגון ה"הגנה", שנכנס באותו היום להלם, הגיבו אצ"ל ולח"י בשריפת בית-קולנוע ומוסך ערביים.8 אחרי יומיים, בדיון בוועד הביטחון היישובי,9 דיווח אליהו אלישר, נציג העדה הספרדית בירושלים: "יוקרת אצ"ל ולח"י גברה בעיר, וכמה אנשים אומרים שיש לבקש מאצ"ל לקבל את הפיקוד על ירושלים".

זו הייתה צפירת אזהרה לבן-גוריון. הוא אמר בישיבה: "אנחנו עומדים לא בסוף, אלא אולי בהתחלת איזה דבר. יהיו עוד ימים קשים, קשים יותר. אנחנו איננו ששים לקראת ימים קשים. אם הערבים ימשיכו, בעזרת ממשלה אחת או בעזרת ממשלות, אנחנו לא נצא כברווז מהמים, לא רטובים. אם עושים משגה צריך לתקן. אם עושים משגה צריך להסיר אותו". הוחלט לחקור את מחדל המרכז המסחרי ולהביא את מסקנות וועדת החקירה לוועד הביטחון.10

המפקד המיועד של "גבעתי" נשלח לחקור את האירועים ולארגן את המחוז למלחמה. חברי הפיקוד העליון11 העריכו, כי הם שולטים באירועים בתל אביב ובדרום, ואילו ירושלים עלולה לקרוס. לפיכך, אפשר לדחות את הקמתה של חטיבת "גבעתי". את המחיר תשלם אחרי כמה חודשים ניצנים, ולא רק היא. הם החליטו עקרונית למנות "מפקד כולל" למרחב ירושלים ולדרך שבין ירושלים לתל אביב, ושקלו למנות את המח"ט המיועד של "גבעתי" לתפקיד. גלוברמן שהה בעיר שלושה ימים, חקר את המחדל, החל לארגן את הכוחות, אך נקרא לשוב לתל אביב עוד לפני שסיים את הארגון מחדש של ירושלים ואת קבלת הפיקוד על "גבעתי".12 ליד מסעף חולדה בכביש לטרון-מסמיה נורתה מן המארב המכונית, שנהג בה. מכבי מוצרי, חבר הפלמ"ח, ואיש הש"י בנימין גיבלי,13 שנסעו אתו, נטשו את המכונית ואת גלוברמן המתבוסס בדמו, וברחו לביתו של סוכן ש"י בכפר ערבי סמוך, שהבריח אותם לקיבוץ חולדה. מזוודתו של גלוברמן עם סיכומי חקירותיו בירושלים, נשדדה. נוטרי המשמר הנע של גדרה, שאבטחו את הדרך, הגיעו למקום באיחור טראגי, אספו את גופתו והביאוה לתל אביב.14

הפרק בשבוע הבא יתאר את הפיקוד השמאלני-קיצוני של חטיבת "גבעתי" במלחמת העצמאות, שהיה אחראי ל"פרשת ניצנים": המח"ט שמעון אבידן, חבר קיבוץ עין השופט של "השומר הצעיר", שנולד בגרמניה, היה חבר המפלגה הקומוניסטית, הושתל במפלגה הנאצית, המצטיין, נחשף על-ידי הגסטאפו וברח דרך פאריס לארץ-ישראל. חבר קיבוץ "נגבה" של "השומר הצעיר", קצין ההנדסה והביצורים של החטיבה, יצחק דובנו שכיניו היה "יואב". היה זה קצין הנדסה, שלא הבין דבר בהנדסת ביצורים. הוא הפלה לרעה את קיבוץ ניצנים. קצין התרבות-פוליטרוק של החטיבה, המשורר אבא קובנר חבר קיבוץ "עין החורש" של "השומר הצעיר" שבזמן מלחמת העולם השנייה היה ממנהיגי מרד גטו וילנה ופרטיזן ביערות.

הערות

1 . חי"ש – חיל השדה, כינוי לגדודים המרחבים של ארגון "ההגנה שלא היו מגויסים.
2. הנפה השתרעה מגדרה עד רביבים.
3. ישראל גלילי, שם; עדות ישראל גלילי לפני אורי ברנר, 2 בדצמבר 1971 – בארכיון המחבר.
4. איילון, חטיבת "גבעתי" במלחמת הקוממיות, עמ' 45; ראיון מוקלט עם מאיר דווידזון ב-1978 – בארכיון המחבר.
5. מכתב של ישראל גלילי לאורי ברנר לברנר ומכתב של ישראל גלילי למחבר, נמצאים בארכיון המחבר; ראיון של ישראלי גלילי עם ישעיהו בן-פורת, ידיעות אחרונות, 15 באוקטובר 1978; עדות מוקלטת של יוסף יזרעאלי ב-1972 – בארכיון המחבר; עדות מוקלטת של ברוך רבינוב ב-1977 – בארכיון המחבר.
6. ראו אורי מילשטיין, תולדות מלחמת העצמאות ב', החודש הראשון , פרק שני: מלחמת הערים – ירושלים, הוצאת שרידות, 1999.
7. יהודה סלוצקי, ספר תולדות ה"הגנה" ג' , כרך שני, מערכות, 1964, עמ' 1372.
8. א"צ, ידיעות טנא [ש"י], 4 בדצמבר 1947; יהושע אופיר, על החומות – הארגון הצבאי הלאומי במערכות תש"ח בירושלים, מכון ז'בוטינסקי, עמ' 20-19.
9. הוקם בספטמבר 1947 על-ידי בן-גוריון, כדי להביא לכלל תיאום בין הנהלת הסוכנות לבין מוסדות היישוב לאפשר גיוס מלא של כוח-האדם היישובי ולהבטיח את כפיפותה הגמורה של ה"הגנה" לרשות המדינית-האזרחית, דהיינו – לבן-גוריון.
10. ארכיון ציוני מרכזי (אצ"ם), 25/9344 S דיוני ועד הביטחון, 4 בדצמבר 1947.
11. מקבלי ההחלטות הבכירים במלחמה. חבריו באותו השלב היו בן-גוריון, גלילי, דורי וידין.
12. הראיונות עם ישראל גלילי; א"צ 291/922 – 75; עדות יצחק לוי (לויצה), קצין המודיעין של ירושלים, ב-1959; סדרת ראיונות מוקלטים עם יצחק לוי בשנות השבעים והשמונים – בארכיון המחבר.
13. שירת אז במשטרת היישובים העבריים והיה מפקד בכיר בשירות הידיעות של ה”הגנה”. אחרי הכרזת העצמאות מונה לקצין המודיעין של מחוז ירושלים, ונמנה עם החוקרים והשופטים במשפט השדה המהיר שנערך למאיר טוביאנסקי והוצאתו להורג. ב-1954 מונה לראש אמ"ן, והפעיל בתפקידו חוליות טרור ישראליות במצרים בפרשה שנודעה כ"עסק הביש". בראיונות לספר הזה טען יצחק פונדק, כי משה דיין, הרמטכ"ל, שמעון פרס, מנכ"ל משרד הביטחון, ובנימין גיבלי ארגנו את "העסק הביש", כדי להדיח את פנחס לבון מכהונתו כשר הביטחון, ולהחזיר למשרה את דוד בן-גוריון. משום כך, טען פונדק בחוגים פנימיים במערכת הביטחון, לא הוענקה לו לדבריו, דרגת אלוף.
14. סדרת הראיונות עם יצחק פונדק; ראיון מוקלט עם יוסף ברקאי ב-1982 – בארכיון המחבר. ברקאי, אז סטודנט ואיש הרזרווה של הפלמ"ח, גויס בפרוץ המלחמה ליחידת מלווי השיירות. באותו היום נסע לביתו בפרדס-חנה מכוניתו של גלוברמן חלפה על פני האוטובוס שבו נסע. הוא הגיע למקום האירוע אחרי דקות אחדות, ראו לדבריו, את הגווייה, וסייע להעמיסה על טנדר הנוטרים.

הפרק בשבוע הבא יתאר את הפיקוד השמאלני-קיצוני של חטיבת "גבעתי" במלחמת העצמאות, שהיה אחראי ל"פרשת ניצנים": המח"ט שמעון אבידן, חבר קיבוץ עין השופט של "השומר הצעיר", שנולד בגרמניה, היה חבר המפלגה הקומוניסטית, הושתל במפלגה הנאצית, המצטיין, נחשף על-ידי הגסטאפו וברח דרך פאריס לארץ-ישראל. חבר קיבוץ "נגבה" של "השומר הצעיר", קצין ההנדסה והביצורים של החטיבה, יצחק דובנו שכיניו היה "יואב". היה זה קצין הנדסה, שלא הבין דבר בהנדסת ביצורים. הוא הפלה לרעה את קיבוץ ניצנים. קצין התרבות-פוליטרוק של החטיבה, המשורר אבא קובנר חבר קיבוץ "עין החורש" של "השומר הצעיר" שבזמן מלחמת העולם השנייה היה ממנהיגי מרד גטו וילנה ופרטיזן ביערות.
תאריך:  30/05/2014   |   עודכן:  30/05/2014
אורי מילשטיין
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
חטיבת "גבעתי" ללא מפקד
תגובות  [ 123 ] מוצגות   [ 123 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
אור אור
30/05/14 14:09
 
רק אמת .
3/06/14 12:19
 
חבר קיבוץ יגור
4/06/14 10:53
2
לוחם ותיק יגור
30/05/14 14:14
 
מניפולטיבי
30/05/14 16:49
 
שבץ חלובה
14/06/14 13:57
3
אלפרדו ב'
30/05/14 14:43
 
אין ביקורת!
30/05/14 16:55
 
אלפרדו ב' הצעיר
31/05/14 14:00
 
סבא
31/05/14 20:01
4
קבלות
30/05/14 15:48
 
צייד נאצים
30/05/14 16:45
 
חבר קיבוץ יגור
30/05/14 18:18
 
קבלות
30/05/14 19:02
5
לוחם ותיק יגור
30/05/14 16:25
 
פלמ"חניק-יגור
30/05/14 19:54
 
ראומה
31/05/14 14:14
 
הפלמ"ח
31/05/14 14:39
 
לוחם ותיק יגור
31/05/14 16:47
 
דוד נ
30/05/14 21:58
6
מחקר מה הוא !!
30/05/14 16:59
7
דוד נ
30/05/14 20:34
 
לוחם ותיק יגור
30/05/14 22:23
 
דוד נ
31/05/14 08:07
 
לוחם ותיק יגור
31/05/14 10:19
 
אורי מילשטיין
31/05/14 07:56
8
אחד עם העם
30/05/14 21:45
 
אורי מילשטיין
31/05/14 07:01
 
לוחם ותיק יגור
31/05/14 11:03
9
מיכל מירושלים
30/05/14 23:22
 
אורי מילשטיין
31/05/14 07:15
 
סטלין?!
31/05/14 10:33
10
האמת כואבת...
30/05/14 23:53
 
אורי מילשטיין
31/05/14 07:09
 
מיכל מירושלים
31/05/14 10:39
 
שקראו לסילוק רבין
2/06/14 19:08
11
צייד נאצים
31/05/14 03:37
 
לוחם ותיק יגור
31/05/14 10:27
 
אור אור
31/05/14 12:16
 
גלילי
4/06/14 07:31
12
יואל קורנבלום
31/05/14 05:46
 
הזיקה מאוד
31/05/14 14:33
13
לוחם ותיק יגור
31/05/14 09:23
14
החברים מיגור
31/05/14 12:04
15
החברים מיגור
31/05/14 12:24
 
דן דן
31/05/14 14:12
 
לוחם ותיק יגור
31/05/14 14:34
16
משהמוישה
31/05/14 14:26
17
ראומה
31/05/14 14:30
 
צמוד
31/05/14 15:43
 
חבר קיבוץ יגור
31/05/14 15:44
18
ראומה
31/05/14 14:36
 
לוחם ותיק יגור
31/05/14 16:34
 
דוד נ
31/05/14 17:50
 
לוחם ותיק יגור
31/05/14 20:02
 
שבץ חלובה
1/06/14 11:23
 
אלפרדו ב' הצעיר
31/05/14 16:42
 
ראומה
31/05/14 20:51
 
אלפרדו ב' הצעיר
31/05/14 22:27
 
ראומה
31/05/14 23:57
19
חבר קיבוץ יגור
31/05/14 18:26
 
חבר קיבוץ יגור
31/05/14 20:33
20
יוד יוד
31/05/14 22:21
 
זומבי
31/05/14 23:25
 
חבר קיבוץ יגור
1/06/14 07:40
 
חבר קיבוץ יגור
31/05/14 23:30
21
קורא.
1/06/14 06:03
 
אופיינית
1/06/14 10:13
22
שבץ חלובה
1/06/14 10:32
23
חבר קיבוץ יגור
1/06/14 16:54
24
חברי קיבוץ יגור
2/06/14 08:00
25
אלפרדו ב' הצעיר
2/06/14 18:16
 
חולה ????????????
2/06/14 18:48
26
חבר קיבוץ יגור
3/06/14 11:06
 
נגד חפרפרות ???
3/06/14 11:44
 
חבר קיבוץ יגור
3/06/14 17:03
 
לוחם ותיק יגור
3/06/14 12:22
27
הגולם הימני נאלם
3/06/14 12:45
 
דוד נ
3/06/14 13:01
 
לוחם ותיק יגור
3/06/14 13:27
 
צודק!!!
3/06/14 14:06
28
לוחם ותיק יגור
3/06/14 16:31
29
אלפרדו ב'
4/06/14 11:04
30
לוחם ותיק יגור
4/06/14 13:36
 
עם אבותיו
4/06/14 16:57
31
שמאלן שפוי
4/06/14 20:55
 
דוד נ
5/06/14 04:41
 
ולהתחלק לעכוזי
5/06/14 09:49
 
מעכוזו של מילשטין
5/06/14 09:56
 
חבר קיבוץ יגור
5/06/14 08:46
 
דוד נ
5/06/14 09:43
 
מתחבא מילשטיין
5/06/14 11:04
 
דוד נ
5/06/14 18:01
 
היית עד היום אוכל
5/06/14 11:10
 
דוד נ
5/06/14 18:34
 
חבר קיבוץ יגור
5/06/14 12:46
32
אלפרדו ב'
5/06/14 13:42
33
חבר קיבוץ יגור
5/06/14 18:01
פורום: הופקרו למוות בניצנים כתוב הודעה
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות   /  הופקרו למוות בניצנים
פרק שלישי ממחקרו/ספרו של ד"ר אורי מילשטיין על פרשת ניצנים במלחמת העצמאות. בפרק זה: מחדליו של מנהיג היישוב היהודי והתנועה הציונית לקראת מלחמת העצמאות; ממצאי מחקרו של הקולונל היהודי-אמריקני, דוד מרקוס, על ארגון ה"הגנה" בכלל ועל הפלמ"ח בפרט; מחדלי ארגון ה"הגנה" לקראת מלחמת העצמאות
23/05/2014  |  אורי מילשטיין  |   תחקירים
לפני כשנה התפרסם מחקרו/ספרו של ד"ר אורי מילשטיין על פרשת ניצנים במלחמת העצמאות מהפרשות הקשות במלחמות ישראל, שבה הופקרו למוות ולשבי חברי הקיבוץ והושמצו בדף קרבי של מפקד חטיבת גבעתי איש "השומר הצעיר", שמעון אבידן. ב-News1 פורסמו אז שני פרקים. בפרק זה מסופר על הזנחת ניצנים ע"י ראשי היישוב לפני המלחמה ולאחר שפרצה, על התפישה השמאלנית קיצונית של אבידן שראתה בציבור הימני אויב, ועל הכנות המצרים לכבוש את הקיבוץ שמהם התעלם המח"ט
16/05/2014  |  אורי מילשטיין  |   תחקירים
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
צבי גיל
צבי גיל
בקטע "דיינו" הנוסח האלטרנטיבי הוא "כמה מעלות רעות לאלוהים עלינו"    מתחילים באיתמר בן-גביר שהוא השר לשגעון הלאומי - דיינו, עוברים לשר האוצר ששודד את הקופה הציבורית - דיינו, ושר המשפ...
רפאל בוכניק
רפאל בוכניק
מאז אסון ה-7 באוקטובר 2023, ניכר כי המושג "הפקרה" נחרת בשיח הציבורי כתיאור מצב המייצג את אשר פקד אותנו ביום המר והנמהר ההוא - קלות הבלתי נסבלת של ייחוס אשמת "הפקרה" לממשלת ישראל
דרור אידר
דרור אידר
זה לא היה ביתן "פיצה ותאנים", זה ביתן של מדינה שנלחמת על הישרדותה, לזרוק את האתגר ככה, זה מעשה פחדני    מכיוון שכולם כועסים על ישראל ללא סיבה אמיתית, רק מתוך אנטישמיות, לתת את המתנה...
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il