הצעה להשקיע במכרות זהב ונחושת
נוסף על ההצעה בתחום התחבורה והסחר, הודיע אל-בורהאן כי סודן מוכנה להעמיד לרשות חברות רוסיות שטחים להשקעה בכריית זהב, נחושת ומתכות נוספות. לדבריו, חלק מאתרי הכרייה כבר מוכנים לפיתוח, והמדינה מעוניינת לקדם בהם פעילות משותפת.
סודן מחזיקה במשאבי טבע נרחבים, והזהב הוא אחד ממוצרי היצוא החשובים שלה. לפי נתונים שפרסמה טאס, בהסתמך על חברת משאבי הטבע והמכרות הסודאנית, בשנת 2025 הופקו במדינה כ-70 טונות זהב. בתשעת החודשים הראשונים של 2026 הגיעו הכנסותיה מיצוא זהב ל-2.29 מיליארד דולר.
משאבי הזהב הם מקור הכנסה חשוב במיוחד לסודן, שכלכלתה נפגעה קשות ממלחמת האזרחים. השקעות זרות בענף הכרייה עשויות לסייע בפיתוח מתקנים, רכישת ציוד והרחבת יכולות ההפקה, אך ביצוע ההשקעות תלוי במידה רבה במצב הביטחוני וביכולת להבטיח פעילות סדירה של החברות.
הנוכחות הרוסית בים סוף
ההצעה החדשה מגיעה לאחר שנים של מגעים בין מוסקבה לח'רטום על הקמת מתקן לוגיסטי עבור הצי הרוסי בחוף ים סוף. רוסיה מעוניינת זה שנים להרחיב את נוכחותה הימית באזור, המקשר בין תעלת סואץ, מצר באב אל-מנדב והאוקיינוס ההודי.
למיקום יש חשיבות אסטרטגית גם עבור ישראל. דרך ים סוף עוברים נתיבי סחר ואנרגיה מרכזיים, והביטחון הימי באזור נפגע בשנים האחרונות בעקבות פעילות החות'ים בתימן והעימותים במזרח התיכון. הרחבת הפעילות הרוסית בחוף הסודאני עשויה להעניק למוסקבה נוכחות כלכלית משמעותית לאורך נתיב השיט הזה.
עם זאת, יש להבחין בין ההצעה הנוכחית לבין האפשרות להקמת בסיס צבאי רוסי. הדברים שהציג אל-בורהאן בפגישה עם פוטין עסקו באזור כלכלי חופשי, במתקני אחסון, במסילות ברזל ובהשקעות בכרייה. לא פורסם כי הושג בפגישה הסכם חדש להקמת בסיס ימי, או כי האזור הכלכלי המוצע יועד לשימוש צבאי.
השקעות על-רקע מלחמת האזרחים
ההצעות הועלו בשעה שסודן נתונה במלחמת אזרחים קשה בין צבא המדינה, שבראשו עומד אל-בורהאן, לבין כוחות התמיכה המהירה. הלחימה, הנמשכת מאז אפריל 2023, גרמה להרס נרחב, לעקירת מיליוני בני אדם ולפגיעה קשה בתשתיות המדינה.
למרות המצב הביטחוני, הנהגת סודן מבקשת למשוך השקעות זרות ולפתח מקורות הכנסה נוספים. מבחינתה, רוסיה עשויה להיות שותפה בתחומי הכרייה, האנרגיה והתחבורה, לצד שיתוף הפעולה הביטחוני הקיים בין המדינות.
פוטין הביע בפגישה נכונות להרחיב את היחסים הכלכליים עם סודן ולפתח שיתוף פעולה בתחומים נוספים. לדבריו, שתי המדינות יכולות להעמיק את קשריהן באמצעות השקעות ומיזמים משותפים.
בשלב זה מדובר בהצעות שהוצגו בפגישה מדינית, ולא בהחלטות ביצוע. לא פורסמו מיקומו המדויק של האזור הכלכלי המוצע, היקף ההשקעות הרוסיות, תנאי הזיכיונות במכרות או לוח זמנים להקמת התשתיות.
אם ההצעות יבשילו להסכמים מחייבים, הן עשויות להרחיב במידה ניכרת את מעורבות רוסיה בכלכלת סודן ולחזק את אחיזתה המסחרית בחוף ים סוף. עד אז, ההתקדמות תלויה במגעים בין הממשלות, בנכונות החברות הרוסיות להשקיע ובמצב הביטחוני בסודן.