מחקר: כך פטריית בתי החולים שורדת טיפול ומסתגלת לתרופה

חוקרים בריטים זיהו כיצד קנדידה אוריס מסוגלת לשרוד טיפול גם כאשר בדיקות הרגישות אינן מצביעות על עמידות ● בניסויי מעבדה נמצאו תאים בעלי עותקים נוספים של הגנום ושינויים בדופן התא ● המחקר התבסס על דגימות משני חולים ● הממצאים עשויים לסייע בשיפור האבחון, אך אינם מציגים טיפול חדש

עידן יוסף חדשות תגובות
מחקר חדש זיהה מנגנוני הסתגלות המסייעים לפטרייה קנדידה אוריס לשרוד טיפול תרופתי, גם כאשר בדיקות המעבדה המקובלות אינן מסווגות אותה כעמידה לתרופה. הממצאים עשויים לסייע בהבנת הפער בין תוצאות בדיקות הרגישות לבין כישלון הטיפול אצל חלק מהחולים.

המחקר, בהובלת אוניברסיטת אקסטר ואוניברסיטת סיטי סנט ג'ורג' בלונדון, פורסם בכתב העת Nature Communications. החוקרים מצאו שילוב של שינויים בכמות החומר הגנטי, בדופן התא ובמנגנוני ההתמודדות של הפטרייה עם עקה.

התגלית החלה בצלחות שנשארו במעבדה

נקודת המוצא הייתה דגימות פטרייה משני חולים קשים שטופלו בלונדון. הזיהום בדמם נמשך או חזר במהלך טיפול באכינוקנדינים, משפחת תרופות נגד פטריות. זאת אף שבדיקות הרגישות לא הצביעו על עמידות לתרופה שנבדקה.

במהלך העבודה נשארו בטעות צלחות ובהן הפטרייה בהדגרה זמן ארוך מהמתוכנן. כשהחוקרים חזרו לבדוק אותן, התברר כי אוכלוסייה קטנה של תאים הצליחה לצמוח למרות החשיפה לתרופה.

הממצא הוביל לבדיקות נוספות, שבהן נחשפו הדגימות לריכוזים גבוהים של התרופה אנידולפונגין. התפתחו מושבות קטנות שצמחו באיטיות ומושבות גדולות שצמחו מהר יותר.
עותקים נוספים של הגנום ושינויים בדופן

בתאים שצמחו בנוכחות התרופה נמצאו עותקים נוספים של הגנום, לצד שינויים בהרכב דופן התא. החוקרים מציעים כי הגדלת מספר העותקים עשויה להרחיב את אפשרויות ההסתגלות של הפטרייה ללחץ שמפעיל הטיפול.

המושבות הגדולות נשאו גם יותר מוטציות בגן CRZ1, המשתתף בבקרת התגובה לעקה ובתהליכים הקשורים לדופן התא. שינויים אלה לוו בעלייה נוספת בריכוז התרופה שנדרש לעיכוב הצמיחה.

התמונה העולה מהמחקר היא של הסתגלות בשלבים. תאים מסוימים מצליחים לשרוד תחילה, ובהמשך עשויים להצטבר שינויים המאפשרים להם להתרבות בתנאים שבהם תאים אחרים מתקשים לצמוח. אין מדובר בהוכחה ששכפול הגנום לבדו מסביר את כישלון הטיפול.

מדוע הבדיקה עלולה להחמיץ את הבעיה

בדיקת רגישות מספקת מידע חיוני על תגובת הפטרייה לתרופה, אך אינה בהכרח חושפת את התנהגותן של כל אוכלוסיות התאים בדגימה. אוכלוסייה קטנה המסוגלת לשרוד או לצמוח באיחור עשויה שלא להתבטא באותה דרך בתוצאה הראשונית.

לדברי החוקרים, הממצאים מדגישים את הצורך לבחון כישלונות טיפול מעבר למדד הרגישות המקובל. עם זאת, המחקר אינו מוכיח שכל בדיקת רגישות מחמיצה תאים כאלה, ואינו מציע עדיין בדיקה חלופית שאומתה לשימוש שגרתי.
הפטרייה מוכרת גם בארץ

קנדידה אוריס עלולה לגרום לזיהומים קשים, בעיקר בקרב חולים במצב קשה ואנשים המאושפזים לאורך זמן. היא יכולה להימצא על העור ועל משטחים וציוד רפואי, וכך להתפשט במוסדות בריאות.

התפרצויות בישראל תועדו גם במחקר מדעי שפורסם ב-2023. החוקרים הישראלים זיהו 209 מטופלים עם נשאות או זיהום בתקופה שבין מאי 2014 למאי 2022. נשאות אינה בהכרח מחלה פעילה, והנתונים ההיסטוריים אינם משקפים את היקף התופעה כיום.

המחקר הבריטי עשוי לעניין מומחים למחלות זיהומיות ומעבדות מיקרוביולוגיות בישראל. עם זאת, לא נבדק אם מנגנוני ההסתגלות שזוהו בו נפוצים גם בדגימות מבתי חולים בארץ.

מה עדיין לא הוכח

המחקר התבסס על דגימות משני חולים ועל ניסויי מעבדה. זהו בסיס מצומצם להערכת שכיחות המנגנון, ואין להסיק שהוא מסביר את כלל כישלונות הטיפול בקנדידה אוריס.

נוסף על כך, לא הוכח ששינוי הטיפול בעקבות הממצאים משפר את ההחלמה או מפחית תמותה. האפשרות להשתמש בשילובי תרופות נבחנת במחקרים נוספים, אך העבודה הנוכחית אינה מציגה משטר טיפול חדש שהוכח כיעיל בחולים.
שם המאמר: FKS1/2-variant independent mechanisms underlying the emergence of resistance in echinocandin-refractory Candida auris infections. המחברים הראשונים במשותף: יו גיפורד, ארנב פרדהאן, בן קזוול ושרה מרפי. החוקרת הבכירה: הפרופסור טיהאנה ביצ'אניץ'. מועד הפרסום: 15 באוקטובר 2026. כתב העת: Nature Communications, כרך 17, מאמר 10406. מזהה DOI: 10.1038/s41467-026-76954-x.
Author
עיתונאי וראש מערכת החדשות. חשבון ב-X ↗ ; פייסבוק ↗
תאריך: 31/10/2026 | עודכן: 31/10/2026
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
מחקר: כך פטריית בתי החולים שורדת טיפול ומסתגלת לתרופה
תגובות  [ 0 ] מוצגות   [ 0 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 ׳ž׳—׳œ׳§׳" ׳¨׳׳©׳•׳ ׳" :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
׳ž׳•"׳œ ׳•׳¢׳•׳¨׳š: ׳™׳•׳׳‘ ׳™׳¦׳—׳§ ֲ© ׳›׳œ ׳”׳–׳›׳•׳™׳•׳× ׳©׳ž׳•׳¨׳•׳×     |    ׳©׳™׳•׳•׳§ ׳•׳₪׳¨׳¡׳•׳ ׳‘ News1     |     RSS
׳›׳×׳•׳‘׳×: ׳“"׳¨ ׳׳œ׳™׳”׳• ׳›׳”׳Ÿ 1 ׳₪׳×׳— ׳×׳§׳•׳” 4976012 ׳˜׳œ: 03-9345666 ׳₪׳§׳¡ ׳ž׳¢׳¨׳›׳×: 03-9345660 ׳“׳•׳׳œ: [email protected]