|
|
|
|
|
הבצלים והשומים... כל אלו מאכלים רעים הם. אין ראוי לאדם לאכול מאלו אלא מעט עד מאד. | |
|
|
|
בצל ושום למניעת סרטן
|
יפעת גדות
|
חוקרים גילו כי אנשים שהתזונה שלהם עשירה בבצל ובשום נמצאים בסיכון נמוך באופן משמעותי למספר סוגים של סרטן מאלו הנמנעים מהם
|
לרשימה המלאה
|
|
|
|
|
|
|
אכילת שום חי בצורה של תוספות אינה מורידה את רמות הכולסטרול 'הרע', למרות הטענות הבריאותיות הנפוצות על השפעותיה של הפקעת החריפה, כך דיווחו חוקרים אמש (ב', 26.2.07).
החוקרים, מהמרכז "Stanford Prevention Research" שבקליפורניה, טוענים כי התוספות אינן משפיעות על רמות הכולסטרול וכי כדי לזכות בבריאות טובה יש לעשות זאת דרך אכילה של מזון בריא, מאחר שלא קיימת גלולה או תבלין מרפא שאפשר לקחת כדי לפצות על תזונה לא בריאה.
חלק מן הטענות כי שום מוריד את רמות הכולסטרול מגיעות מניסויים מעבדתיים, אך אין הוכחה כי הוא מגיב בגוף באותה דרך, כתבו החוקרים. במבחנות ובניסויים בבעלי חיים המרכיב המשתחרר מהשום הכתוש - אליצין (allicin) נתגלה כמדכא את הסינטזה של הכולסטרול. אך במחקר הנוכחי, שכלל 192 משתתפים שסבלו מרמות גבוהות מעט של ליפופרוטאין בצפיפות נמוכה (LDL) - הכולסטרול הגורם לסתימת העורקים - לשום לא היתה כל השפעה.
לטענת החוקרים, למחקר יש יכולת סטטיסטית לזהות כל שוני קטן שיתגלה וכן הוא נעשה למשך זמן שאיפשר לגלות השפעות מצטברות של השום. הם בדקו גם באופן נפרד את המשתתפים עם הרמות הגבוהות ביותר של כולסטרול LDL בתחילת המחקר והתוצאות היו זהות.
רמות הכולסטרול של המשתתפים נעו מ-130 מיליגרם לדציליטר של דם ועד 190 מיליגרם - אנשים עם רמות גבוהות יותר מקבלים בדרך כלל תרופות סטטינים להורדת הכולסטרול.
המחקר מומן על-ידי המוסד האמריקני הלאומי לבריאות.
המשתתפים חולקו לארבע קבוצות: אחת אכלה שן שום שישה ימים בשבוע, בדרך כלל בכריך אנין טעם שהוכן עבורם. שתי קבוצות אחרות צרכו את הכמות השווה של השום דרך גלולות פופולריות של שום או אבקה, אחת מאלו המתפרסמות תחת ההבטחה של "שום ללא ריח": והקבוצה האחרונה קיבלה פלצבו (תרופת דמה שאינה מכילה חומר רפואי אך מבחינה פסיכולוגית משפיעה כתרופה).
לדברי החוקרים, את הטענות הבריאותיות האחרות שהועלו לגבי השום - חיזוק המערכת החיסונית של הגוף ולחימה בדלקות ובסרטן - יש עדיין לחקור היטב.
המוניטין הבריאותי של השום היה נפוץ כבר בימי מצרים העתיקה, והוא נצרך במידה עצומה על-ידי היוונים והרומאים. מיץ השום שימש גם הוא כחומר מחטא. ההנחה לגבי היתרונות הבריאותיים שלו קשורה במידה מסויימת בעובדה כי הוא גדל פרא באזור הים התיכון, היכן שהתזונה בדרך כלל עשירה בשמן זית בריא, דגים, אגוזים ופירות.
השום יכול להיות יעיל בתיבול מנות בריאות, כמו ירקות מוקפצים או סלטים, מסכימים החוקרים, אך מדגישים כי הבחירה בשום כמזון המוריד את הכולסטרול לא תועיל הרבה.