כלב השמירה הרשמי של תעשיית המזון בבריטניה עומד לאשר את העשרת הקמח בחומצה פולית במטרה להפחית מצבים של מומים מולדים כמו שדרה שסועה. ההצעה תידון על-ידי מועצת המנהלים של מכון התקנים (FSA) בשבוע הבא לצורך אשרורה. במידה ותעבור, יחליטו השרים כיצד להתקדם בנושא.
מחקרים מדעיים מראים כי חומצה פולית מורידה באופן משמעותי את הסיכון למומים מולדים של עמוד השדרה, הפוגעים בכ-900 הריונות בשנה בבריטניה.
עם זאת, קיים חשש כי הוספת הוויטמין לקמח עלולה להזיק לחלק מהחולים המבוגרים, מאחר שהיא עלולה להסתיר חוסר בוויטמין B12. קרוב ל-10% מהאנשים בגילאים 65 סובלים מרמות גבוליות של B12 ועלולים לסבול מחוסר בוויטמין. במקרים קיצוניים, המצב עלול לגרום לנזק בלתי הפיך למערכת העצבים.
ההמלצות לצוות ה-FSA מציעות כי התוויות של מוצרים המכילים חומצה פולית ברמות תזונתיות משמעותיות יהיו ברורות. בנוסף, האישור לחיזוק המוצרים בחומצה פולית צריך להיות מלווה בפיקוח חדש על תוספות למוצרים אחרים, שאינן חובה, כמו דגנים לארוחת בוקר וממרחים דלי שומן ועל השימוש בתוספות חומצה פולית.
מערכת לפיקוח ומעקב אחר ההשפעה הבריאותית של העשרת המוצרים תדרש גם כן.
הריונות לא מתוכננים
הקמח המלא "יקבל פטור" מהעשרה כדי לאפשר לצרכנים בחירה רבה יותר.
ה-FSA כבר עתה מייעץ לנשים לאכול כמות נוספת של חומצה פולית כשהן מנסות להיכנס להריון. למרות זאת מחקרים מראים כי רק מחצית מהנשים מקשיבות לעצות אלו. כמו כן, קרוב ל-50% מההריונות אינם מתוכננים, כלומר נשים מפספסות את ההזדמנות.
בבריטניה, בכל שנה, בין 500-600 תינוקות סובלים ממומים של עמוד השדרה. ההשערה היא כי רבים מההריונות הפגועים האחרים מופסקים.
החובה להעשרת מוצרים כבר קיימת בארצות הברית, קנדה וצ'ילה, שם הביאה לירידה בשיעור של המומים בעמוד השדרה ב-27%-50%.
פנל מומחים בבריטניה - של הוועדה המייעצת המדעית לתזונה (SACN) - תמך בשנה שעברה בחובת העשרת הקמח.
ה-SACN לא מצא ראיות לכך שחוסר בוויטמין B12 הוסווה אצל אנשים מבוגרים, בתנאי שמינון החומצה הפולית היה פחות מ-1 מ"ג ביום.
התייעצות ה-FSA בנושא משכה אליה תגובות מהתעשיה, קבוצות צרכנות ואנשים פרטיים. תעשיית מוצרי המאפה הדגישה את החששות המעשיות לגבי דרך העשרת הלחם. לדברי אנשי התעשיה לא ניתן להפריד בקלות את הקמח המשמש להכנת הלחם מקמחים אחרים בזמן הייצור.