עד לא מזמן, שומן רווי הצטייר כמפלצת אוכלת אדם...
בשנות ה-60', כשמחלות לב שברו שיאים חדשים, מסעות תעמולה בארה"ב קראו לאמריקנים לנטוש את שומן החזיר ולבחור במקומו בשמנים צמחיים.
רשתות המזון המהיר ויצרני החטיפים הבינו כי מדובר 'בכסף טוב' והחלו לטגן ולבשל בשמן צמחי. בנוסף, יצרני המרגרינה בחרו בשמני תירס וחמניות ושיווקו את המוצרים תחת הרושם של 'מוצרים בריאים'.
בסופו של דבר, השינוי אילץ את היצרנים לעבד את השמנים כדי להאריך את חיי המדף שלהם ולהפוך אותם למוצקים בטמפרטורת החדר. אחרי הכל, מי רוצה לטפטף שמן תירס על הטוסט או לשפוך אותו על הפירה?
היצרנים, אם כך, הוסיפו מעט מימן והפלא ופלא - קיבלנו את שומני הטרנס.
כמובן, כל זה היה לפני שידענו על הצד האפל של שומני הטרנס - ועל העובדה כי כמו השומן הרווי, שומנים אלו גם הם קשורים למחלות לב ולמגוון רחב של מחלות נוספות.
חוזרים אחורה
כעת, 40 שנה מאוחר יותר, אנחנו בורחים משומני הטרנס גם כן, אך לאן?
עבור חברת "Dunkin' Donuts" למשל, הפתרון הוא סוג חדש של שמנים מתמרים, פולי סויה וכותנה, צעד קטן בכיוון הבריאותי למוצר... שמכיל ברובו סוכר, קמח ושומן.
אך האירוניה הגדולה היא כי מזונות רבים למעשה חזרו לאחור... האם הסתכלתם לאחרונה על התווית של המוצר שרכשתם? מסתבר שאנו שוב חוזרים לשומנים הרוויים - שומנים שבעבר, ועדיין, קשורים למחלות לב.
מבולבלים? בצדק! מוצרים חדשים אלו רק מעט טובים יותר מהישנים, אך החדשות הרעות הן: אף אחד מהם לא מועיל לבריאותכם.
במה לבחור?
אם כך, כיצד ניתן להימנע משומני טרנס ושומנים רוויים?
ראשית, בחרו בשמנים חד לא רוויים.
מזה שנים רבות ידוע כי שמן זית ושמן קנולה הם הטובים ביותר. לכן, השתמשו בשמנים אלו כשאתם מבשלים ואופים. לדוגמא, בפעם הבאה שאתם מכינים עוגיות, השתמשו בשמן קנולה שלא עבר עיבוד עם מימן. לא תרגישו בהבדל.
ואם אפיה זה לא הצד החזק שלכם ואתם קופצים למאפיה לקנות משהו טעים שימו לב - כמעט כל העוגיות והעוגות הארוזות מיוצרות עם שומנים רוויים. עצרו והזכירו לעצמכם את נושא התקפי הלב ומחלות לב...
לאחר מכן, קראו את התווית והקפידו על בחירות בריאות יותר.
למרות שקשה לעשות זאת עם מוצרים מסויימים, כמו מרגרינה, באופן כללי התרסיסים טובים יותר, ואם אתם מקפידים לקרוא את התוויית שעל המוצר תוכלו למצוא כמה מוצרים טובים המכילים כמויות מינימליות של שמנים שעברו תהליך של מימון, ללא שומני טרנס ורק גרם אחד של שומן רווי למנה.
למוצרים אלו טעם זהה לזה של חמאה, למרות שהם למעשה נמסים על הטוסט במקום להשאר עליו כגוש מוצק וסרבני.
ולבסוף, והכי חשוב - נסו לבחור במזונות בריאים יותר באופן כללי.
אי-אפשר להתעלם מהעובדה כי מזונות מטוגנים אינם בריאים, וקשה למצוא חטיף או מאפה שבאמת בריאים. לכולנו יהיה טוב יותר אם נשמור את אכילת המזונות הללו לאירועים מיוחדים ונקפיד על אכילה של האלטרנטיביות הבריאות בחיי היום יום.
אלטרנטיבות אלו כוללות:
- עוף שלוק, אפוי או צלוי במקום מטוגן (אותו הדבר לגבי דגים).
- תפוחי אדמה או ירקות אחרים אפויים במקום צ'יפס (האם ידעתם שצ'יפס נמצא קשור להתנהגויות שליליות - מחוסר פעילות גופנית ועישון ועד אלימות בקרב בני נוער?).
- פירות לקינוח במקום עוגות, פאי או עוגיות.
אכן, הגיע הזמן שנוותר על סיפורי אגדות ונבין כי אין דבר כזה צ'יפס בריא, ואין גם שוקולד מרזה. אם אנחנו רוצים לשמור על בריאותינו עלינו להיות אחראים עליה ולא לצפות למצוא מאכל קסמים במכולת.