למרות שהסיבות לא לגמרי מובנות, נראה בבירור כי אכילה מרובה של פירות וירקות היא דרך מצויינת להורדת הסיכון לשבץ.
באחד מהמחקרים המקיפים ביותר שנעשו במטרה לבדוק את הנושא, גם אם בעקיפין, חוקרים מאוניברסיטת קיימברידג' מדדו רמות ויטמין C בקרב למעלה מ-20,000 אנשים ולאחר מכן עקבו אחריהם לאורך כעשור.
רמות ויטמין C בדם נוטות להיות גבוהות הרבה יותר בקרב אנשים שאוכלים כמות מרובה של פירות וירקות לעומת אנשים שאינם מקפידים לעשות זאת.
כאשר חולקו המשתתפים לארבע קבוצות על בסיס רמות ויטמין C, אלו עם הריכוז הגבוה ביותר של הוויטמין בדם נתגלו גם כאלו עם הסיכון הנמוך ביותר לשבץ לעומת אלו עם הריכוזים הנמוכים ביותר.
הקשר נראה גם לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון טווח רחב של גורמי סיכון לשבץ.
ויטמין C, ירקות ושבץ
החוקרים ציינו כי הממצאים אינם מוכיחים כי ויטמין C שבפירות ובירקות הוא שמגן מפני שבץ, וכי רוב המחקרים גילו כי שימוש בוויטמין C ובתוספות ויטמינים נוגדי חמצון אחרים אינו יעיל בהורדת הסיכון לשבץ [
תוספות ויטמינים - מקצרות לנו את החיים].
אך המחקר הוא סימן אחד נוסף לכך שאכילת פירות וירקות בכל יום יכולה להיות בעלת יתרונות קרדיווסקולריים (של הלב וכלי הדם).
למרות שהסיבה המדוייקת אינה ידועה, המסר לציבור הוא ברור, כתבו החוקרים, והוא לאכול מגוון רחב של פירות וירקות. רצוי לחשוב על צבע ולאכול את כל קשת הצבעים של המזונות הצמחיים.
סך-הכל 20,649 גברים ונשים שהיו בגילאים 40 עד 79 בתחילת המחקר לקחו חלק בניסוי הבריטי. הממצאים פורסמו בגליון האחרון של העיתון האמריקני לתזונה רפואית.
במהלך תקופת מעקב של 9.5 שנים בממוצע, 448 ממשתתפי המחקר עברו שבץ.
החוקרים מאמינים כי לעליה שזוהתה בסיכון של אנשים עם רמות ויטמין C הנמוכות ביותר היא בעלת השלכות רפואיות. במיוחד, ויטמין C יכול לשמש כסמן מנבא מצויין לסיכון לשבץ, ללא קשר לגורמי סיכון ידועים כמו גיל, הסטוריה של עישון, לחץ דם ורמות כולסטרול.
בהתחשב בכך ש-50% מהסיכון לשבץ אינו מוסבר על-ידי גורמי סיכון קרדיווסקולריים קונוונציונליים וכי תוקף גורמי סיכון אלו נעלם עם הגיל, סימנים לסיכון שיוכלו לעזור לזהות את אותם אנשים הנמצאים בסיכון גבוה לשבץ מעוררים עניין רב.
פחות מלח, יותר אשלגן
המומחה לשבץ, ד"ר לארי בי. גולדשטיין, היה יו"ר הוועדה שתיקנה את הקווים המנחים של איגוד השבץ האמריקני למניעת שבץ בשנת 2006.
בראיון שהעניק לאתר WebMD אמר כי תזונה עשירה בפירות וירקות היא דרך טובה להשגת שתי המטרות.
אין ראיה טובה לכך ששימוש בוויטמינים בצורה של גלולות מסייע להורדת הסיכון לשבץ, ואפילו ישנן ראיות מטרידות כי תוספות של חומרים נוגדי חמצון מפריעות לפעולת הסטטינים - תרופות המשמשות להורדת כולסטרול ונרשמות באופן רוטיני לחולים הנמצאים בסיכון גבוה לשבץ.