אכילת פירות גרגריים מועילה לבריאות. כך קובע מחקר שתומך במעמד של הפירות הגרגריים כמזון על. המחקר הקטן שנעשה בפינלנד הראה כי אכילת כמות מתונה של פירות מסוג זה עשויה להעלות את רמות הכולסטרול HDL ('הטוב') ולהוריד את לחץ הדם.
לצורך המחקר, גייסו החוקרים 72 גברים ונשים בגיל העמידה עם גורמי סיכון מסויימים למחלות לב - כולל יתר לחץ דם מתון, רמות גבוהות של כולסטרול LDL ('הרע') ורמות נמוכות של כולסטרול HDL.
מחצית מהמשתתפים אכלו שתי מנות, שהסתכמו ב-150 גרם, של פירות גרגריים בכל יום במשך שמונה שבועות. המשתתפים אכלו מגוון של פירות שלמים או בצורה של מחית או מיץ, כולל אוכמניות, גרגרי יער, דומדמניות שחורות, תותים, אוכמניות מסוג chokeberries ופטל.
לאחר שמונה שבועות, רמות הכולסטרול HDL של המשתתפים שאכלו מהפירות עלו ב-5.2% בממוצע, ולחץ הדם הסיסטולי (המספר הגבוה בנתוני לחץ הדם) ירד ב-1.5 נקודות בממוצע. אך הירידה המשמעותית ביותר נראתה אצל אלו שסבלו מלחץ הדם הגבוה ביותר בתחילת המחקר. לא זוהה שינוי בלחץ הדם הדיאסטולי (המספר הנמוך יותר). אכילת הפירות גם לא השפיעה על משקל הגוף.
עשירים בפוליפנולים
פירות וירקות עשירים בחומרים נוגדי חמצון, אך פירות גרגריים מכילים רמות גבוהות במיוחד של חומרים נוגדי חמצון המוכרים כפוליפנולים.
החוקרים מעריכים כי המשתתפים במחקר שאכלו את הפירות כמות פוליפנולים גבוהה פי שלושה מזו שלא אכלו פירות מסוג זה ורמות גבוהות יותר של פוליפנולים היו בדמם.
מזונות אחרים העשירים בפוליפנולים כוללים שוקולד, תה ויין אדום, שגם הם נמצאו קשורים להורדת הסיכון למחלות לב.
ממצאי המחקר פורסמו בגיליון פברואר של העיתון האמריקני לתזונה רפואית.