|
שוורצנגר לא רוצה טרנס [AP]
|
|
|
|
|
קליפורניה הייתה (יום ו', 25.7.08) למדינה הראשונה בארה"ב האוסרת שימוש בשומני טרנס במסעדות, לאחר שהמושל ארנולד שוורצנגר חתם על חוק בעניין זה.
על-פי החוק החדש, יש לסלק את כל שומני הטרנס, סוג של שומנים שזה זמן רב חושדים כי הם גורמים נזק לבריאות, מכל המזון הנמכר במסעדות החל משנת 2010, ומכל דברי המאפה הנמכרים בקמעונאות עד 2011. מזון ארוז פטור מהאיסור.
איסור דומה נחקק בעיר ניו-יורק בשנת 2006 ונכנס לתוקף בראשית יולי 2008. כמו-כן הונהגו איסורים על שומני טרנס בפילדלפיה, בעיר סטמפורד שבקונטיקט ובמחוז מונטגומרי שבמרילנד. אבל הטלת איסור כזה על 88,000 המסעדות במדינה המאוכלסת ביותר בארה"ב, וכן על המאפיות וספקי המזון האחרים, היא הישג אדיר לתנועה נגד שומני הטרנס.
את התנועה מובילים מדענים, רופאים ופעילי צרכנות הטוענים כי שומנים אלה, המיוצרים בעיקר באופן מלאכותי, גורמים למגוון של מחלות, ובעיקר למחלות לב.
שומני טרנס מיוצרים באמצעות תהליך של הידרוגנציה חלקית - החדרת חמצן לשמן נוזלי בטמפרטורה גבוהה. התהליך יוצר שומן לא יקר המאריך את חיי המדף ומשפר את צורתם של מזונות ארוזים. דוכנים רבים של מזון מהיר טוענים ששומן מסוג זה מאפשר ליצור מזון פריך וטעים.
אבל במחקרים מדעיים התברר כי שומני הטרנס גם מפחיתים את ה"כולסטרול הטוב", ומגדילים את "הכולסטרול הרע", שרמות גבוהות שלו בגוף עלולות לחולל מחלות לב, גורם המוות מס' 1 בקליפורניה ובארה"ב כולה. לדעת החוקרים, עלייה של 2% בשומני הטרנס בגוף עלולה לגרום במשך הזמן לעלייה של 25% בסיכוי ללקות בהתקף לב.
על-פי החוק הקליפורני החדש, מסעדות, מאפיות, מעדניות, קפטריות ועסקים אחרים המסווגים כספקי מזון, יהיו חייבים להפסיק להשתמש בשמנים, במרגרינה ובשומנים מוצקים המכילים שומני טרנס, להכנת כל סוג של מזון. בדיקות לחיפוש שומני טרנס יהיו חלק מתפקידם של פקחי הבריאות המקומיים. מי שיפר את החוק צפוי לקנס של 1,000-25 דולר.
הילדים השמנים נתנו השראה
מדענים מציינים כי שומני טרנס קשורים גם להשמנת יתר. יוזם החוק, ציר דמוקרטי באסיפה המחוקקת של קליפורניה, ומורה לשעבר בדרום קליפורניה, אמר כי שאב את השראתו ליוזמתו ממספר הילדים השמנים שראה בבית ספרו.
ההתנגדות העיקרית לחקיקה החדשה באה מאיגוד המסעדות בקליפורניה, שטען כי הצבעה על שומני טרנס לבדם כרכיב מזיק במזון היא שרירותית, וכי האיסור להשתמש בהם יעלה ביוקר. עוד נטען כי איסור מטעמי בריאות בחקיקה אינו בסמכותה של המדינה אלא בסמכות הממשל הפדרלי.
רשתות המזון המהיר הגדולות של ארה"ב - ונדי'ס, קנטקי פרייד צ'יקן, טאקו בל, צ'יזקייק פקטורי ומקדונלד'ס, כבר החלו לסלק את שומני הטרנס, בגלל סיבות צרכניות. מסעדות קליפורניות מתקדמות רבות שבהן החלה תנועת המזון האורגני ונולדו בהן אופנות מזון רבות אחרות, ממילא כבר אינן משתמשות בשומני טרנס יותר מאשר במפיות העשויות מנייר.
עם זאת, טוענות מסעדות מסוימות כי השינוי יעלה להן כסף רב משום שיש פחות ספקים של שמנים חלופיים. לדבריהם, מי שיישא בעיקר הנטל יהיה הצרכן.