|
לא לשכוח את הקלוריות [צילום: AP]
|
|
|
|
|
|
מחקר חדש מגלה כי פיסטוק חלבי (אלת הבוטנה) יכול לרסן רמות לא תקינות של כולסטרול LDL ("רע").
אבל... במידה שתוסיפו את הפיסטוק לתזונה שלכם, תהיו חייבים לקצץ ולוותר על מאכל אחר כדי לשמור על צריכת קלוריות בריאה, מאחר שעלייה במשקל לא ממש תועיל ללב שלכם.
כבר ידוע כי אגוזים מועילים ללב כשהם נאכלים במתינות כחלק מתזונה דלת שומן. מאז שנת 2003, ה-FDA (ארגון המזון והתרופות האמריקני) אישר לפרסם טענות בדבר איכויות בריאותיות של השקדים, אגוזי לוז, אגוזי פקאן, פיסטוק חלבי, אגוזי מלך ובוטנים.
המחקר החדש, שפורסם בעיתון האמריקני לתזונה רפואית התמקד בפיסטוק החלבי בלבד. שקדים ואגוזים 'כיכבו' כבר ברוב המחקרים הקודמים, ולכן החוקרים, מאוניברסיטת פנסילבניה, החליטו להעמיד הפעם את הפיסטוק החלבי באור הזרקורים.
שאלת המפתח: האם מנה או שתיים ביום של פיסטוק תוכל להילחם בכולסטרול LDL?
הכוח של הפיסטוק החלבי
המחקר שעסק בפיסטוק החלבי כלל 28 משתתפים בוגרים שרמות הכולסטרול LDL שלהם היו גבוהות מהטווח האופטימלי. רמת ה-LDL הממוצעת שלהם הייתה בטווח ה'גבוה גבולי' כשהמחקר החל.
מעבר לרמות הכולסטרול הלא תקינות שלהם, המשתתפים היו בריאים. אף אחד מהם לא השתמש בתרופות להורדת הכולסטרול.
תחילה, המשתתפים בילו שבועיים כשהם אוכלים תזונה אמריקנית טיפוסית העשירה בגבינות עתירות שומן, בשמן ובחמאה וללא פיסטוק חלבי.
לאחר מכן, לאורך חודש, הקפידו המשתתפים על תזונה דלת שומן ללא פיסטוק חלבי, לאחריו חודש נוסף הקפידו על תזונה בריאה כולל מנה יומית של פיסטוק חלבי וחודש שלישי בו הקפידו על תזונה דומה ועל שתי מנות של פיסטוק, עם הפסקה בת שבועיים בין תזונה לתזונה.
המשתתפים קיבלו את האוכל מהחוקרים כשהוא ארוז במנות והקפידו לאכול כפי שהורו להם.
רמות LDL נמוכות
רמות ה-LDL ירדו כשהמשתתפים אכלו את הפיסטוק החלבי - לא מספיק כדי להביא אותן לטווח האופטימלי, אך מספיק כדי לצאת מהקטגוריה של "גבוה גבולי".
רמות הכולסטרול LDL ירדו ב-9% במהלך החודש בו אכלו המשתתפים מנה יומית של פיסטוק וב-12% כשאכלו שתי מנות יומיות של פיסטוק חלבי.
התזונה הדלה בשומן לא הביאה לירידה של רמות הכולסטרול LDL, עובדה שהפתיעה את החוקרים, ששיערו כי ייתכן והתזונה שהייתה דלה בשומן הייתה דלה גם בשומנים רב בלתי רוויים (הכוללים את חומצות השומן אומגה-3 הבריאות ללב) ועשירה בפחמימות לעומת התזונה שכללה את הפיסטוק חלבי.
הפיסטוק לא השפיע על רמות הכולסטרול HDL, המכונה לעיתים קרובות הכולסטרול "הטוב".
המחקר מומן בחלקו על-ידי המועצה לפיסטוק בקליפורניה.