|
סיכון גבוה לדימנציה [צילום: AP]
|
|
|
|
|
|
ויטמין D, הנמצא בדגים ונוצר מחשיפה לשמש, יכול לעזור ולעצור הידרדרות מנטלית שיכולה להשפיע על אנשים בגיל מבוגר. כך קובע מחקר חדש.
חוקרים מבריטניה ומארצות הברית בדקו 2,000 אנשים בגילאי 65 ויותר.
הם גילו כי בהשווואה לאלו עם רמות ויטמין D הגבוהות ביותר, אלו עם הרמות הנמוכות ביותר היו בסיכוי גבוה יותר מפי שניים לסבול מבעיות בהבנה.
למרות שמומחים בתחום שהגיבו לממצאי המחקר הודו כי מדובר בממצאים מעניינים, הם הדגישו גם את הצורך במחקרים נוספים שיעזרו להבין את תפקיד הוויטמין במצב.
ויטמין D חשוב בשמירה על בריאות העצמות, בספיגת הסידן והזרחן, ובסיוע למערכת החיסונית.
הגוף מייצר ויטמין D כשהוא נחשף לשמש, או מצריכת מזונות כמו דגים שומניים ומזונות המעושרים בוויטמין D, כמו חלב, דגים ומשקאות סויה.
הבעיה היא שעורם של אנשים מבוגרים אינו מסוגל לספוג בצורה יעילה את הוויטמין D מהשמש ולכן הם צריכים להסתמך יותר על השגת הוויטמין דרך מקורות אחרים.
תוספות
מחקרים שנעשו בבעלי חיים ומחקרים מעבדתיים הראו כי הוויטמין יכול להיות בעל השפעה מועילה על התפקוד הקוגנטיבי.
צוות החוקרים, מבית הספר לרפואה מאקסטר, מאוניברסיטת קיימברידג' ומאוניברסיטת מישיגן בדקו את הקוגנטיביות - כישורי ההבנה - של המשתתפים במחקר.
יצויין, כי אנשים הסובלים מתפקוד קוגנטיבי לקוי נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח דימנציה.
החוקרים בדקו משתתפים שלקחו חלק בסקר בריאותי שנעשה באנגליה בשנת 2000. מעט מעל 200 מהם סבלו מליקוי קוגנטיבי משמעותי, שנבדק על-ידי מבחני ריכוז, התמצאות בזמן ובחלל וזיכרון.
המחקר הראה כי ככל שרמות ויטמין D ירדו, רמת הליקוי הקוגנטיבי עלתה.
ממצאי המחקר פורסמו ב-"Journal of Geriatric Psychology and Neurology".
לדברי החוקרים, לגבי אותם אנשים החיים במדינות בהן החורף ארוך וממושך ואור השמש מועט, כמו בריטניה, צריכת כמות מספקת של ויטמין D מהווה בעיה אמיתית - במיוחד לאנשים קשישים הסופגים כמות מעטה יותר של ויטמין D מהשמש.
אחת הדרכים לטיפול בבעיה היא לספק לאנשים מבוגרים אלו תוספות ויטמין D.
הצעה זו כבר הועלתה בעבר על-ידי חוקרים כדרך לשיפור בריאות העצמות בקרב קשישים, אך תוצאות המחקר הנוכחי מראות כי מדובר גם ביתרונות אחרים.
החוקרים מאמינים כי יש לחקור ולגלות אם תוספות ויטמין D הן טיפול יעיל בסיכון נמוך להורדת הסיכון של אנשים מבוגרים לפתח בעיות קוגנטיביות ודימנציה.
גורמי סיכון
מזונות רבים המכילים ויטמין D, כמו דגים שומניים, ביצים ודגני בוקר, הם גם מקורות טובים לוויטמין B12, שמחקרים קודמים הראו שהוא יכול לעזור ולהגן על המוח.
ידוע כי תזונה משפיעה על הסיכון לדימנציה, והדרך הטובה ביותר להוריד את הסיכון לפתח דימנציה היא להקפיד על תזונה מאוזנת, להתעמל על בסיס קבוע וליהנות מפעילויות חברתיות.
לאור העובדה שאחד משלושה אנשים מעל גיל 65 ימות מדימנציה, מומחים מסכימים כי יש לעודד כל מחקר בתחום הבוחן את הדרך להורדת הסיכון.
קיימות ראיות גם ממחקרים קודמים לכך שלאנשים עם דימנציה יש רמות נמוכות יותר של ויטמין D בדם, אך עדיין לא ברור אם רמות הוויטמין יורדות לאחר התפתחות המחלה.
במידה שיתגלה כי רמות נמוכות של הוויטמין הן אכן גורם סיכון לבעיות קוגנטיביות, הרי שמדובר בטיפול זול וקל במצב.