|
הפרעות בקצב הלב [צילום: AP]
|
|
|
|
|
|
צריכה מוגזמת של קולה עלולה לגרום לבעיות שרירים - מחולשה קלה ועד לשיתוק שרירים רציני, כך מזהירים רופאים (יום ד', 20.5.09). הסיבה לכך היא שהמשקה עלול לגרום לרמות האשלגן שבדם לרדת לרמות נמוכות מסוכנות. ממצאי המחקר פורסמו ב"International Journal of Clinical Practice".
הרופאים דיווחו על מקרה של חקלאי מאוסטרליה שנזקק לטיפול חירום מאחר שסבל משיתוק בריאותיו לאחר ששתה 10-4 ליטרים של קולה ביום. הבחור התאושש בסופו של דבר, והרופאים המליצו לו לקצץ בכמות הקולה שהוא שותה.
דוגמה נוספת הייתה של אישה הרה שצרכה על-בסיס קבוע קרוב ל-3 ליטרים ליום בשש השנים האחרונות והתלוננה על עייפות, על איבוד תיאבון ועל הקאות מתמשכות.
בדיקת לב גילתה כי האישה סבלה מקצב לב לא-סדיר, שנגרם כפי הנראה מרמות האשלגן הנמוכות שבדמה. ברגע שהפסיקה לשתות כמות כה רבה של קולה, היא החלימה לחלוטין.
החוקרים מאמינים כי מקרים אלו אינם יוצאי דופן ושאנשים רבים מסתכנים כשהם שותים את המשקה. היצרנים, מצידם, מתעקשים כי המוצרים בטוחים כשהם נצרכים במתינות.
מתינות
עורכי המחקר, מאוניברסיטת איונינה שביוון, אמרו כי נראה שמצב של תת-אשלגן בדם יכול לנבוע מצריכה מוגזמת של שלושה מהמרכיבים הנפוצים ביותר שבמשקאות הקולה - גלוקוז, פרוקטוז וקפאין.
התפקיד האינדיבידואלי של כל אחד ממרכיבים אלו בפתופיזיולוגיה [חקר הגורמים להפרעה בפעילות הגוף, י.ג.] של תת-אלשגן הנובע מצריכת קולה לא נקבע עדיין, ויכול להשתנות אצל חולים שונים.
ברוב המקרים אותם בדקו החוקרים, הרעלת קפאין הייתה הסיבה העיקרית לכך, מסקנה אליה הגיעו מסקירה של מחקרים אחרים שהתמקדו במוצרים שהכילו רמות גבוהות של קפאין, אך לא הכילו גלוקוז או פרוקטוז. למרות זאת, הם הזהירו כי מוצרי קולה ללא קפאין עלולים גם הם לגרום לתת אשלגן בדם מפני שהפרוקטוז שהם מכילים עלול לגרום לשלשולים.
הם מאמינים כי עדיין נדרשים מחקרים נוספים כדי לקבוע איזו כמות היא "כמות מוגזמת" כשמדובר בצריכה יומית של משקאות קולה. צריכה מוגזמת של משקאות כאלו כבר נמצאה קשורה להשמנה, לסוכרת ולבעיות שיניים ועצמות.