|
שוק גדול לשנה מתוקה [צילום: פלאש 90]
|
|
|
|
|
שוק הדבש בישראל מגלגל בכל שנה כ-100 מיליון ש"ח. כך עולה (יום ג', 15.9.09) מנתונים של חברת דן אנד ברדסטריט, לקראת ראש השנה.
על-פי הנתונים, בכל שנה מייצרים בישראל כ-3,000 טון של דבש בשווי כספי של כ-50 מיליון ש"ח. בנוסף, מיובאים לישראל בין 500 לכ-1,000 טון דבש בכל עונה בעלות כספית דומה.
להערכת מועצת הדבש, בישראל פועלים כיום כ-500 מגדלי דבורים, המחזיקים כ-90 אלף כוורות פעילות, כאשר כל כוורת מייצרת כ-35 ק"ג דבש בשנה.
עוד עולה מהנתונים, כי בישראל פועלים כיום כ-65 מכוורות ומשווקי דבש. מתוכם, כ-40 כוורנים המוכרים דבש בצורה ישירה ללקוח, וכ-25 משווקים מורשים, המספקים דבש לרשתות השיווק ולחנויות השונות.
מבין משווקי הדבש הפועלים בישראל, מכוורת יד-מרדכי, הנמצאת בשליטת שטראוס, היא הגדולה ביותר ומחזיקה בנתח שוק של כ-60%. מכוורת עמק-חפר מחזיקה בנתח שוק של כ-25%, וב-15% הנותרים מחזיקים המשווקים הנוספים, כגון משק דבורים לין, גליל מוצרי דבש, משק דבורים סימון בכפר סירקין והקיבוצים עין חרוד ושמיר.
הישראלי גומע כחצי קילו דבש מדי שנה
בדן אנד ברדסטריט מציינים כי הגופים הפועלים בשוק הדבש הישראלי נחשבים ליציבים יחסית: רק 8.1% מהעסקים בתחום זה נמצאים בסיכון עסקי גבוה - לעומת 13.7% בכלל המשק. מנתוני מוסר התשלומים עולה כי כ-16.3% מהעסקות בענף מתבצעות תוך פיגור בתשלומים - לעומת 21.4% בכלל המשק.
מפילוח מיקום העסקים בשוק הדבש הישראלי עולה התמונה הבאה: כמעט מחצית מהעסקים בענף (48.6%) נמצאים בצפון הארץ. במרכז הארץ פועלים כשליש (32.4%) מהעסקים בתחום, וכ-19% נוספים נמצאים בדרום הארץ.
מנתונים נוספים על שוק הדבש בישראל מתגלה כי הישראלי הממוצע אוכל כחצי ק"ג דבש בשנה. למעלה ממחצית (כ-60%) הדבש המיוצר בישראל מופק בחודשי האביב. ב-100 גרם דבש יש כ-300 קלוריות (כפית דבש שווה כ-20 קלוריות) - בדומה למספר הקלוריות של כפית סוכר או ריבה.
האם הדבש טהור?
ולסיום, טיפ שימושי: אם אתם רוצים לדעת האם קופסת הדבש שרכשתם מכילה דבש טהור, דחפו לתוכה גפרור, ואז נסו להדליקו. אם הגפרור נדלק, סימן שהדבש טהור (אינו מכיל מים). אם הגפרור לא נדלק, סימן שהדבש אינו טהור ומכיל מים.